Přeskočit na hlavní obsah

Nákup z online antikvariátu

 Minulý týden jsem se pustila do pořádné "čistky" své domácí knihovničky. Bydlím v činžáku, čili místa tu není zase tolik, na knihy mám vyhrazený pokojíček, ale moje police s knihami se už začala místy nebezpečně prohýbat. Proto jsem se rozhodla (sice s bolavým srdcem), některé tituly rozdat kamarádce, a některé jsem odnesla do knihobudky. Při minulé návštěvě jsem s radostí zjistila, že spousta knih, které jsem tam odnesla, už si někdo vypůjčil či vzal. 

Knihy, které jsem už dávno přečetla, a teď mi ležely na poličce, udělají radost někomu jinému. 

A když už jsem provedla designovou úpravu, tak mě nenapadlo nic lepšího, než si místo těch právě vyřazených knih pořídit nové. Tedy, nové. Vzhledem k dnešním cenám nových titulů se mi osvědčilo nakupovat v antikvariátu, a de facto je to i tak trochu ekologické.

U nás ve městě žádný kamenný antikvariát bohužel zatím nefunguje, ale naposledy jsem si vloni v létě objednávala použité knihy z e-shopu online-antikvariat.cz. S doručenou objednávkou jsem byla tehdy spokojená, jen jsem tehdy objednávala přes Zásilkovnu, a to balíček přímo domů, takže mě překvapilo, že řidič přijel až po osmé hodině večer, a ještě v neoznačeném autě. Ale řekla bych, že od té doby se Zásilkovna docela vypracovala, a vzhledem k současným cenám docela konkurenčně válcuje Českou poštu. 

Takže jsem se podívala na webovky antikvariátu a dala se do vybírání. Musím pochválit vzhled stránek, jsou opravdu přehledné, nakupující si může vybrat buď podle kategorie žánru, či zvolit rovnou všechny aktuálně nabízené tituly do padesáti korun - dají se tu koupit knihy i za dvacku - nebo do vyhledavače napsat konkrétní název knihy, autora, či nakladatelství.

Nakonec jsem si asi po hodině pečlivého brouzdání a rolování stránky vybrala sedm titulů, všechny právě z kategorie těch levnějších, ale vybírala jsem i podle autora. Ed McBain patří mezi mé nejmilovanější autory detektivních románů, a protože vše od něj mám již přečtené (hlavně tedy z knihovny), a nově jeho knihy již nevycházejí, řešením je pro mě si prostě ty starší tituly postupně dokoupit.

Od McBaina jsem si vybrala čtyři knihy, další dvě encyklopedie se týkají záhad, a poslední kniha je z nakladatelství  Světová knihovna Odeon. Protože jsem počítala s tím, že budu v době doručování v práci, nechala jsem si balíček doručit přes Zásilkovnu do Elektrocentra, kde má právě firma svou výdejnu.

Celková suma, i s poštovným a balným mě vyšla na 258 korun, což je takový průměr, za který knihy nakupuji. Objednávka byla potvrzena, pak mi přišel i email, že zásilka byla připravena k přepravě, a já čekala na SMS s tím, že si balíček můžu vyzvednout.

Objednávku jsem zadala v pondělí a balíček byl na místě už ve čtvrtek, což podle mého není tak strašná čekací lhůta, a zase tak moc jsem nespěchala. Bohužel jsem do toho onemocněla, ve čtvrtek jsem si balíček díky zdravotním potížím nemohla vyzvednout, a podařilo se mi jej vyzvednout až v úterý, kdy jsem jela autem od lékaře, kde jsem byla na kontrolních odběrech. 

Jsem ráda, že jsem byla autem, protože balík byl opravdu velký a těžký, vláčet se s ním v ne úplně perfektní zdravotní kondici přes půlku města a pak ještě autobusem domů, to bych opravdu nezvládla. Doma jsem se nedočkavě na balíček vrhla jako malé děcko, i taková zdánlivá prkotina, jako je balíček s použitými knihami, mi neskutečně zvedl náladu.


První pohled do balíčku, a hned první příjemné překvapení - bublinková folie, staré noviny mezi knihami, to vše, aby se zabránilo jejich poškození. Mám pocit, že při mém loňském nákupu tam bublinková folie nebyla, ale zase je fakt, že teď jsem objednávala knih více. 

Řekla bych, že knihy jsou v dobrém stavu, lehké oděrky či škrábance na obálkách mi nevadí, hlavně že všechny stránky jsou na svém místě a v pořádku, což musím při letmém prolistování konstatovat, že jsou, a některé navíc moc hezky voní a hlavně třeba Sedmdesát velkých záhad na mě působí dojmem, že je snad nikdo ani nečetl, možná jen zběžně prolistoval.



Takže, s nákupem jsem opravdu spokojená, už se moc těším, až začnu tyto staronové knihy číst - protože teď ještě nikam moc nemůžu, doháním ještě resty z knihovny, ale to nevadí.

Pokud chcete dám použitým knihám šanci, tento antikvariátový eshop je skvělá volba, já zatím nakupovala sice jen dvakrát, ale pokaždé velká spokojenost. Rozhodně doporučuji!

A co Vy? Také nakupujete rádi v antikvariátech? Máte zkušenosti s tímto eshopem?  Dáváte přednost těm kamenným, kde si můžete knížku "osahat," nebo také raději nakupujete z pohodlí domova? Snažíte se dávat knihy, na které nemáte doma místo, také do oběhu pro někoho dalšího, komu udělají radost? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Hezké knížky sis koupila. 🙂 Já už taky dala do antikvariátu pár knih. Dokonce jsem si tam nějaké koupila a takříkajíc jim vdechla nový život. Teď bych to samé - dát knihy do antikvariátu - potřebovala udělat znovu. Problém je, že už to nejsou dívčí romány, ke kterým jsem neměla žádný vztah, ale většinu těch knih, co bych teď vyřadila, nemám to srdce dát pryč. Místo už na ně ale taky není.

    OdpovědětVymazat
  2. raději chodím osobně do antikvariátů, ale chápu, že u tebe není možnost :) občas kupuji něco přes bazar na webu Databáze knih anebo Trh knih :)

    místo je i můj problém, ale já se nedokáži knih vzdát :)

    OdpovědětVymazat
  3. Řeším zbavování knížek kvůli místu. Zkouším prodávat přes bazary apod., také knihobudky, i když ty už jsou u nás asi půl roku mimo provoz (prý renovace), tak snad je zase vrátí.

    OdpovědětVymazat
  4. Bydlím v paneláku, takže problém s místem znám :). Proto se snažím knížky, o kterých vím, že se k nim nebudu vracet. Nejdřív je zkouším (obvykle přes FB nebo jinou sociální síť) prodat nebo vyměnit za nějaké jiné. Pokud neuspěji putují buď do knihovny do krabice "Dary čtenářů" nebo do knihobudky... Ale přiznám se, že na vybírání v antikvariátech nemám moc nervy, takže občas spíš nějaké použité knížky "lovím" přes swapovací skupiny na FB

    OdpovědětVymazat
  5. já sháním knížky antikvární na https://muj-antikvariat.cz/
    Ale občas si hodím den kavárenského povaleče a pražské antikvariáty navštěvuji osobně.

    OdpovědětVymazat
  6. Vedle antikvariátu je i Trhknih a jiné portály, kde se dá velmi solidně nakoupit ten titul, který člověk shání. Protože miluji prvorepublikové knihy, tak většinu jsem sehnala dříve na Aukro, potom na těchto novějších knižních portálech. Tak hezké počtení.

    OdpovědětVymazat
  7. V antikvariátu jsem párkrát nakupovala. Nové knihy skoro vůbec nekupuji. Mám seznam knih, které chci přečíst. Většina je v knihovně, když nějaká není, buď počkám, až tam bude (u nových titulů), nebo si ji přeji k Vánocům /narozeninám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Online antikvariáty mám taky moc ráda, zejména když sháním nějaké knihy, které nebyly v posledních letech vydané. Naposledy jsem takhle koupila několik vytoužených knížek babičce. Za mě skvělá služba. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný nákup, taky mám ráda antikvariaty 👍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js