Přeskočit na hlavní obsah

Volný den, relax, pohoda a procházka v lese

 Včera jsem měla po delší době volný den, nemusela jsem vstávat ráno do práce, poležet si v posteli déle než jsem zvyklá a tak trochu se zregenerovat. Sice to bylo volno neplánované, přišlo tak nějak jako blesk z čistého nebe, ale i když je to uprostřed pracovního týdne, proč to nevyužít?

Ráno jsem se pustila do rychlého úklidu, pustila jsem pračku, vysála jsem koberce a setřela prach, a protože jsem byla příjemně povzbuzená ranní kávou, podařilo se mi přemluvit přítele, a spolu s naší fenkou Žofinkou jsme vyrazili na procházku po obci. Šli jsme víceméně stejnou trasou, kterou už můžete znát z mých minulých fotografických článků.

Tentokrát jsme akorát šli hlouběji a více do lesa, protože se musím přiznat, že sama se do hustšího lesa bojím, a to i když jdu se psem. Nevadí, že je den, prostě i když kolem není nikdo v dohledu, mám z toho dost nepříjemný pocit, a radši se držím vyznačené cesty.


První momentka, výhled na hory, hodně v dálce může pozorné oko vidět ještě lehké poprašky sněhové nadílky. Počasí nám včera ale docela přálo, nebylo ani horko, ani zima, už jsem nepotřebovala ani lehkou bundičku, stačila mikina, a rozhodně jsem nemrzla. Budova uprostřed je starý dům, obývaný takovými podivnými "existencemi," nedávno tam bydleli nějací feťáci, ono je to dost odříznuté od sousedů, takže se tam děje kdovíco...


K pořízení této fotky stačilo jen se otočit na druhou stranu od té první, a naskytl se mi další nádherný výhled. Obloha měla včera opravdu krásnou barvu!



Na těchto dvou snímcích jsem se pokusila neuměle zachytit rašící pupeny stromů, ale "cvakla" jsem je dost ve spěchu, takže se mi zdají dosti neostré. Pampelišky už začínají ale krásně kvést, louka byla úplně obsypaná, můžete si je prohlédnout i na dalších fotografiích:



Pro někoho nejsou třeba pampelišky nic extra, já je mám ale moc ráda. Jako dítě mě bavilo ochutnávat to hořké "mléko" prýštící ze stonků...



Konečně jsem měla štěstí i na krásné petrklíče, spousta z nich je teď právě na okrajích lesů v plném květu. Krásné žluté kvítečka hned zlepší náladu!


Toto modro fialové kvítečko se nenápadně krčilo pod klacíky, abych jej mohla lépe vyfotit, musela jsem je opatrně odházet. Netuším ale, jak se kytička jmenuje? Možná mi poradí někdo z Vás!



Pomalu hnijící pařez, a kámen téměř zcela pokrytý mechem, i na takové hezké krásy přírody, ač zdánlivě obyčejné, tu může výletník narazit. Ten pařez mě zaujal na první pohled, říkala jsem si, že jej musím prostě vyfotit.



A tady už jsou fotky z lesa. Nešli jsme moc hluboko, ale přesto tam bylo krásně, pohoda, klid, a ty vůně. Opravdu nádhera.

Kolem rostlo spoustu břízek. Na první fotce při bližším zkoumání kůry se mi zdá, že vidím kus lidské tváře s nosem. Vidíte ji tam také, nebo je to jen má fantazie?


Tyto dvě temnější fotky jsem vyfotila skoro vleže, protože se mi strašně líbil ten pohled zespodu do korun stromů. Působí to hrozně zvláštně, až lehce klaustrofobicky. I ta obloha vypadá takto o mnoho temnější a zlověstnější.

No, už se nedivím, proč se tolik hororů odehrává v lese!


Trochu detailnější pohled na kůru stromů, strašně se mi líbí ta barevná kombinace hnědé a zelené.


Nakonec poslední, závěrečná fotografie oblohy a mraků. Spolu s dráty elektrického vedení to vytváří pěknou kompozici.

Procházka se vydařila, domů jsme s přítelem odcházeli v dobré náladě, protože jsme spolu strávili pár chvil venku, což je vždycky tak trochu jiné než doma v obýváku u televize. I Žofinka byla moc spokojená, doma byla příjemně unavená a doma lehce podřimovala na své oblíbené dece.

I nečekané volno může být někdy skvělou příležitostí!

Doufám, že se Vám mé povídání a fotky alespoň trochu líbily, děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Pampelišky mám též rád. Jsou to vykulené oči trav.

    OdpovědětVymazat
  2. Taková nečekaná volna v práci jsem také vítala.Teď mám volno pořád.
    Měla jsi s pejskem krásnou procházku.I já se bojím a to s velkým psem na opuštěná místa.
    Pampelišky mám ráda,pro jejich barvu a že jich teď všude je.Ale petrklíče jsem u nás už dlouho neviděla.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Z předcházejících procházek poznávám ty dva šípkové? keře. V té kůře je opravdu vidět lidská tvář. Přeju další pěkné dny nejen ve vašem okolí.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké fotky - líbí se mi pohledy na hory i fotky drobných detailů. Tak kytička je podle mne fialka, tedy přesně violka v nějakém trochu světlejším "provedení" (máme na chalupě podobné).

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná procházka. Pampelišky mám ráda a ráda je fotím ve všech stádiích růstu i květu ...krásný víkend ti kteří

    OdpovědětVymazat
  6. pampelišky jsou skvělé :) ráda je pozoruju na procházce s pejskem, jak kolem nich poletují včelky :) a myslím si, že ta kytička je fialka :)

    OdpovědětVymazat
  7. Procházky přírodou mám moc ráda. Vždy mě nabijí pozitivní energií :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N