Přeskočit na hlavní obsah

Očkování a magnet

 Nejen českou společností, ale i tou světovou, hýbe poslední týdny téma očkování. A to proti nemoci Covid-19. Z televize na nás koukají usmívající se herci, kteří nás přesvědčují, ať uděláme za koronavirem tečku. A jedinou možností má být očkování.

Když se necháme naočkovat, budeme moci snadněji cestovat, nebudeme se muset pořád dokola v práci či ve škole testovat. Jenže jaksi se dostává už ve sdělovacích prostředcích do pozadí to, že jde přeci i o zdraví.

Očkování má být na bázi dobrovolnosti, já se však tak trochu obávám, že k němu budeme dřív nebo později lehce násilně donuceni všichni. Kdo se bude chtít pořád testovat? Budeme z toho otrávení, a spousta lidí se pak nechá raději opravdu naočkovat, ačkoliv třeba vakcíně nevěří.

V současnosti situace tedy eskaluje do dvou extrémů. Z jedné strany slýcháme, jak je nutnost nechat se očkovat, a to i pro mladé lidi. Předevčírem jsem četla na Seznamu vyjádření jednoho "odborníka." Podle něj by se měl očkovat každý, a to i mladý člověk, a zejména děti. Podle něj by si jinak měl každý zaplatit sám léčbu, pokud onemocní koronavirem, a skončí na přístrojích. Vakcína by prý mohla být brzy i pro děti starší dvanácti let. Nevím, jestli je nutno očkovat tak malé děti? Pochopím očkování u starších, nebo chronicky nemocných, ale děti? 

Já jsem měla průběh onemocnění Covid-19 celkem lehký. Nijak vysoké teploty, nejvíce mě tedy trápila bolest hlavy, ale jinak za mě, žádná hrůza. Nechci nemoc zlehčovat, každý máme jinou imunitu, ale myslím, že třeba i do těch dvaceti let si organismus poradí s nemocí lépe. Samozřejmě je situace jiná, pokud je mladý člověk nemocný, a má o sebe strach. Tam bych pochopila, že se chce nechat očkovat.

Zatím se na očkování nechystám. Raději se budu pořád testovat, nosit respirátor, ale podle mě je vakcína málo vyzkoušená. Prostě jí zatím nevěřím. 

Je ale docela zarážející ten fakt, že spousta lidí, i z okruhu mých přátel a rodiny, se nechtějí očkovat ne kvůli zdraví, to je pro ně až ten poslední důvod. Ale právě proto, aby mohli cestovat bez omezení, bez testů. To je také docela k zamyšlení, že cestování a zážitky je pro lidi přednější než zdraví...

Proti milovníkům očkování proti koronaviru stojí druhá skupina, a sice konspirátoři, dezinformátoři, což je také bohužel dost nebezpečné, a já se opravdu divím, kolik nesmyslů se kolem očkování objevuje a hlavně, kolik lidí tomu věří.

Pak jsou tu i ti, co stojí tak nějak uprostřed těchto dvou protivníků, a používají více zdravý rozum.



Kdysi jsem ráda četla zpravodajský server aeronet.cz. Bohužel, poslední měsíce se jindy ještě přijatelné konspirace, které v sobě často měly i část pravdy, zvrhly ve snůšku blábolů. Nejvíce mě začalo štvát, jak články začaly útočit, zcela bez relevantních důkazů, na jednu českou politickou stranu. Ač nejsem její příznivec, toto bylo opravdu do očí bijící a působilo to tak, že si články někdo cíleně objednává.

Občas na Aeronet nakouknu, jen abych se přesvědčila, že články mají pořád klesající úroveň. Bohužel mají. Jeden z posledních, novějších článků, se týká právě očkování. Titulek mluví za vše:

Šokovaný strýc zjistil, že jeho neteři drží na rameni magnetový obrázek z lednice přesně v místě vpichu po tetravakcíně Boostrix od firmy GSK, nikde jinde obrázek na těle nedržel! Obsahují vakcíny technologii SPION, která využívá zapouzdřené magnetické nanočástice oxidů železa pro zlepšení funkčnosti DNA a RNA vakcín? 

Název článku je dosti obsáhlý, on si autor článků vyloženě libuje v dlouhých názvech, asi aby to upoutalo co největší okruh čtenářů. V případě zájmu můžete článek najít zde:

https://aeronet.cz/news/video-sokovany-stryc-zjistil-ze-jeho-neteri-drzi-na-rameni-magnetovy-obrazek-z-lednice-presne-v-miste-vpichu-po-tetravakcine-boostrix-od-firmy-glaxosmithkline/

Článek jsem si jen tak narychlo přelétla, nečetla jsem ho celý. Co mě ale zaujalo, bylo video, které měl natočit onen strýček. Opravdu tam můžeme vidět, jak dívce na rameni drží magnetka z lednice. Pak můžeme vidět, jak muž zkouší přikládat magnetku i na jiná místa na těle, a tam samozřejmě nedrží.

Nevím, mám z toho rozporuplné pocity. Ale spíše bych se přikláněla k tomu, že jde o fake. Ve videu totiž nevidíme magnetku z druhé strany, jen obrátkovou část. Není tudíž vyloučeno, že muž mohl magnet něčím potřít, aby držel na rameni, v dalším záběru nenápadně to lepidlo setřít, a najednou magnetka nedrží.

Kdybych byla čerstvě po nějakém očkování, tak bych to zkusila, jen z čiré zvědavosti. Ale opravdu tomu upřímně nevěřím. Můžete mi ale napsat svoje zkušenosti, pokud jste po očkování. Jenže otázka: "Držel někomu z Vás na místě vpichu po očkování magnet volně na těle? zní jako z vědeckofantastického filmu či od pacienta z blázince.

Článek se dále snaží předložit vysvětlení na základě dost složitých a asi i za vlasy přitažených tezí, včetně toho, že lidé se stanou chodícími kondenzátory reagující na elektromagnetická pole a vysokofrekvenční vlnění. Což prý znamená, že tyto vakcíny ovlivňují mozek člověka, a to tím způsobem, že dojde k jakémusi polarizačnímu přepnutí neurálních drah. K těmto neurálním drahám jsem na internetu nenašla žádné konkrétnější informace, takže bohužel, nevím, kterou část mozku by to mělo ovlivnit.

Nezlobte se na mě, ale tento článek je totální nesmysl. Nejprve tu byly teorie, že ve vakcíně jsou čipy od samotného Billa Gatese, a teď tam jsou dokonce oxidy železa? 



Nejsem úplný příznivce očkování. Před lety jsem se nechala očkovat dobrovolně vakcínou proti rakovině děložního čípku. Nevím, jestli jsem udělala dobře, jestli třeba za deset let tuto nemoc nedostanu. Ale po očkování jsem neměla žádné vedlejší účinky.

Ale co se mi opravdu nelíbí, je toto očerňování vakcín. Vakcína musí být prověřená, bezpečná, a asi by měla mít za sebou roky a roky výzkumů. Jenže jsou lidé, kteří zneužívají strachu ostatních, a šíří tyto šílené bludy a dezinformace, což také situaci moc nepomáhá. Obavy bych měla zatím z toho očkování malých dětí, to je podle mě moc rychlé, a spousta rodičů nebude chtít děti ze strachu nechat vakcinovat.

Čemuž se nedivím.

Každopádně, stále platí, že je nejdůležitější používat zdravý rozum, a informace si ověřovat z více zdrojů. Pokud o tom píše jen jeden server, a to třeba pochybného původu, je lepší tomu prostě nevěřit. 

Co si o tomto myslíte Vy? Je podle Vás očkování proti koronaviru bezpečné? Byli jste na očkování, chystáte se, nebo stále váháte? Je podle Vás nutné očkovat děti od dvanácti let? Je podle Vás možné, aby v místě vpichu po očkování držel magnet?

Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Občas se nestačím divit, co všechno koluje za články na internetu... Já na očkování nebyla, ale nějak proti němu nic nemám :). Chápu lidi, kteří na něj nechtějí, ale i ty, kteří chtějí kvůli svému zdraví :). U mě v rodině jsou zatím naočkování prarodiče i rodiče a jsou v pořádku. Pak mám kamarádku ve svém věku, která také prošla očkováním, protože patří mezi rizikové skupiny a je také v pořádku :).

    OdpovědětVymazat
  2. To, že se z očkování stalo politikum, je hrozně smutné a taky potenciálně nebezpečné. Za sebe určitě neváhám a naočkovat se nechám, a to ne kvůli cestování nebo knihovnám nebo restauracím, ale kvůli tomu, že je to skutečně jediná cesta, jak se z tohohle marasmu v brzké době vyhrabat. Jediná další volba jsou lockdowny a karantény na dalších x let dopředu. A to mi skutečně přijde, že není nad čím váhat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe bych to nenapsala. Kampaně mě nepřesvědčí, ale prostá otázka.. Chceš očkování - kterému i z historického hlediska věřím - nebo chceš lockdown? Notabene peníze ve státní pokladně došly, byl by to krach všech a všeho. Navíc teď s rozvolněním konečně cítím radost z posezení u kafe, z toho, že se setkám s kým chci, že vidím lidský úsměv. Mám totiž obě dávky za sebou. Lenka Ps. taky se mi nelíbí postoj -at se naočkují ti druzí.

      Vymazat
  3. Jistě že tam je železo. Abychom měli železné zdraví.
    Ale možná je to technická chyba při měření tak, jak tomu bylo s obsahem železa ve špenátu.
    Takže se vtírá otázka: Dal by se Pepek Námořník očkovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty seš božský! Naprosto super komentář. :)

      Vymazat
  4. Myslím, že ten magnet je blbost. Slyšela jsem, že při testování, se pomocí tyčinky zastrčí nějaká kamerka, což je fakt hovadina :D
    Také si myslím, že i když se pořád všude píše, že je očkování dobrovolné, stejně není, protože bez něj nebudeme moct nikam vycestovat.
    Od pátku se mohou přihlašovat 16+. Nevím, stále přemýšlím. Lidé v mém okolí jsou očkovaní, naštěstí neměli nějaké strašné vedlejší účinky, ale stejně se docela bojím. Uvidím, jak se nakonec rozhodnu...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. Tady toto se mi vůbec nelíbí. Očkování má být ze zdravotního důvodu a ne aby se jím podmiňoval volný pohyb normálního člověka. Ano, dost lidí se očkuje proto, aby mohli někam jít nebo jet, což si nemyslím, že je úplně správné. Potom kvůli tomu budeme k očkování donucení i my ostatní. O člověku, který tady s tím souhlasí, se prostě slušně vyjádřit nemůžu :-) Není to pandemie, ale prostě jen další nemoc, která tu s náma, stejně jako spousta dalších.

    OdpovědětVymazat
  6. My s manželem zrovna dnes jdeme na druhou dávku očkování. Soused u nás v domě (45) let měl tak těžký průběh covid19, že byl měsíc v nemocnici na přístrojích a ted lezi znova v nemocnici - spise v plicní léčebně v Martinově údolí . Jeho tak bolestivý kašel budil celý dům. Chudák si vytrpěl své a ještě trpí . Tak že covid 19 je fakt hrozné svinstvo a kdo měl lehký nebo bezproblémový průběh , může mluvit o štěstí. Mojí kamarádce z dětství dokonce zemřel manžel na covid. Tak že já očkování nepodceňuji. Je lepší něco nez nic.

    OdpovědětVymazat
  7. Eliss, zdravím. Já jsem se rozhodla nechat očkovat, po prodělaněm těžším průběhu covidu bych to znovu prožít nechtěla. Navíc nejsem zdravá, takže ze zdravotních důvodů. Mám za sebou první dávku očkování. Taky se mě nelíbí, aby byl někdo diskriminován kvůli tomu, že se očkovat nedá. Že nechce nebo nemůže. Moje snacha má vážnou poruchu imunity, bere léky, které jí potlačují imunitu a neví, co má dělat. Doktoři jí řekli, že neví, co by to s ní udělalo...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Aeronet je dezinformační anonymní internetový server, už jenom to by mělo člověka trknout článek ani neotvírat...

    OdpovědětVymazat
  9. My jsme s manželem naočkovaní i naši přátelé a část rodiny a nějaké konspirační teorie mě vůbec nezajímají.Ale,každý ať si dělá,co uzná za vhodné a čemu věří.
    Pobavila mě Eva Decastelo,když prohlásila,že když si do sebe nechá píchat botox,proč by si neměla i vakcínu.Má pravdu.
    Eli,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,
    já bych řekla, že kolem očkování je mnoho konspiračních teorií, které jsou někdy opravdu šílené. Já mám za sebou už obě vakcíny, jako učitelka jsem šla už v březnu. Nijak jsem to neřešila, chci už chodit do školy a normálně učit. Rozhodně jsem ráda, že jsem musela přežít jen dvě injekce, než abych se nechávala pořád testovat. Jinak nevím, co si mám o vakcíně myslet, když byla vyvinutá tak rychle, ale řekla bych, že se časem to očkování stane běžným standardem. A zcela sobecky jsem ráda, že očkovaná jsem, protože mohu chodit za babičkou do domova seniorů a snad poletím v létě na dovolenou:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Nuž, píše sa o očkovaní toľko, že človek je z toho pomaly "hotentót"!! Ja osobne sa očkovať nepôjdem ani zatiaľ neuvažujem. Už aj z toho dôvodu, že žiadna momentálne dostupná vakcína nezaručuje, že po zaočkovaní človek koronu nedostane. Dokonca ju môže aj prenášať. Pokiaľ nebude vakcína ako účinný liek, tak korona v rôznych podobách tu bude stále. Máme sa teda na čo tešiť ... 🌞

    OdpovědětVymazat
  12. Eliss, také nevím, čemu už věřit, ale očkovat se zatím nemám v úmyslu. Jednak proto, že jsem Covid prodělala a také proto, že každá epidemie během pár let skončí. Ať s vakcínou nebo bez. Tak doufám, že bude lépe. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js