Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 215 Otevřený hrob

 Autor: Angela Marsonsová

Žánr: Krimi, Thriller

Mé hodnocení: 75%

Obsah: Mrtví neprozrazují tajemství... když jim nenasloucháš.

Detektiv inspektorka Kim Stoneová vyráží se svým týmem na dost neobvyklou exkurzi. Výzkumné zařízení ve  Westerley není pro slabé jedince. Zabývá se rozkladem lidských těl, a zkoumané exponáty jsou od těch, co i po smrti chtějí posloužit výzkumu.

Jedna z členek týmu, Stacey, toto zařízení trefně nazve jako "místo hnijících mrtvol." Po příjezdu se detektivové seznámí s členy týmu vědců, jejichž vedoucím je profesor Wright . Každý z vědců má svou specializaci, ať už je to vliv hmyzu na rozklad těla, či pokusy s tím, jak dlouho potrvá takové mrtvole rozklad ve vodě v různých podmínkách.

Pozemky kolem Westerley jsou dost rozlehlé, je tedy potřeba se dívat, kam šlapete, protože rozkládající tělo zde je téměř na každém kroku.

Během exkurze ale dojde k šokujícímu nálezu. Mezi tlejícími mrtvolami totiž Kimin tým objeví jednu, která je evidentně čerstvější, a která nemá ve výzkumném zařízení co dělat. Zaměstnanci vůbec netuší, jak se tam octla. Kim místo okamžitě uzavře a začíná vyšetřování. Mrtvá, mladá dívka, má ústa plná hlíny, rozmlácený obličej a zdá se, že toto kruté udušení bylo příčinou její smrti. Zdá se, že vychytralý pachatel si zvolil toto místo jako dokonalou skrýš.

Kim se pouští do pátrání, které ale nikam nevede. Pracovníci Westerley se zdají být čistí, nikdo nic neviděl, a ani rodina mrtvé dívky netuší, kdo a proč mohl jejich dceru Jeminu zabít. 

 A brzy přibyde druhá oběť - ale ta je tentokrát živá, zdá se, že vrah byl někým nebo něčím vyrušen, a proto nestihl dokonat své dílo. Těžce zraněné dívce se podaří probrat z bezvědomí, ale bohužel si nepamatuje vůbec nic, ani své jméno, a hlavně vůbec nic o tom, kdo jí udělal takové hrozné věci.

Je ve vraždách nějaký systém, nebo jde o čin šílence, který si oběti vybírá náhodně? Kim bude muset najít vraha co nejdříve, protože jeho brutalita stoupá. A pak zmizí místní reportérka Tracy Frostová, a věci naberou rychlý spád...



Hodnocení: Na spoustě knižních blogů jsem četla recenze na knížky této autorky. Většinou byly pozitivní, a tak když Otevřený hrob viděla u nás v regálu v knihovně, s radostí jsem po knížce sáhla. Dosud jsem od autorky nic nečetla. 

Knížka spadá do Edice světový bestseller. K těmto knížkám bývám většinou skeptická, protože jsem se už několikrát poučila, že toto zlaté logo na obálce nemusí znamenat to, že knížka se mi bude líbit.

Ale v tomto případě jsem byla příjemně překvapená. Už od začátku se mi knížka moc líbila. Detektivní zápletka mě vtáhla, byla jsem napjatá, co se bude dít dále. Kim i její kolegové mi byli sympatičtí, takoví normální detektivové, kteří si na nic nehrají. Jejich charaktery byly napsány moc dobře. 

Líbil se i sarkastický humor, kterým oplýval zejména jeden z policistů, Bryant.

Otevřený hrob se mi četl moc dobře, knížka je rozdělena do více než devadesáti, celkem krátkých kapitol, a téměř čtyři sta stránek. Fajn byla i velká písmena, to se hned lépe čte. Moc jsem ocenila i retrospektivní pasáže, které nás seznámily s pachatelem, jeho složitou a těžkou minulostí, která v kombinaci s duševní poruchou zavdala příčinu tomu, co vlastně provedl. 

Sice mi už tak za půlkou bylo jasné, jak to s vrahem vlastně je, vedly k tomu mnohé indicie, které byly až do očí bijící, ale to mi vůbec nevadilo. Závěr byl povedený, v celé knize nebyla nouze o zajímavou kriminální zápletku, napětí a tak trochu jiné vyšetřování.

Celkem jsem s knížkou docela spokojená, ale na úplně nejvyšší hodnocení to nebude, spíše na čtyři hvězdičky z pěti. Ale musím uznat, že kniha spadá do Edice světový bestseller oprávněně. Pokud máte rádi moderní detektivky, knížku Vám můžu doporučit.

A co Vy? Četli jste něco od autorky? Nebo ještě ne? A líbí se Vám její tvorba? Kterou její knížku máte nejraději? A čtete rádi detektivky? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. Vypadá to na hodně zajímavou knížku :O nebála ses?
    Leník

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila. Mám doma zatím deset knih z téhle série, už se těším na červen, kdy vyjde jedenáctá - kam knihu dám, to nevím, ale poradím si. 🙂
    Mně se série jako taková líbí, je napínavá, obdivuji, že autorka dokáže pokaždé přijít se zajímavou zápletkou, což není tak docela samozřejmé u knih na pokračování, ale Angela je prostě dobrá. Co se mi líbilo? Určitě Němý křik, kterým to všechno začalo, v Ďábelských hrách autorka látku, kterou nasadila udržela, pak určitě právě Otevřený hrob, Pokrevní pouta, Skryté karty a zatím poslední z těch devíti, co jsem četla, je právě devátá - Osudný slib.

    OdpovědětVymazat
  3. Ellis já už detektivky nečtu ani se na ně nedívám. Já jsem Tě přišla pozdravit jen tak...Doufám že už Ti je lépe, tak se opatruj. Zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Krimi čtu ráda,ale tohle bude asi hodně drsné.Nedokážu říct.Ale každou takovou knihu,kterou jsem si přinesla z knihovny nebo od někoho vypůjčila jsem přečetla i když byla drsná.Já čtu už jenom krimi a potom hodně naučné knížky o všem možném.
    Eli,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna včera jsem do knihovny vracela od autorky Zlámané kosti. Byla to moje první kniha od této autorky a zřejmě nebude poslední. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Já autorku neznám - nic jsem od ní nečetla. Ale recenze zní dobře, takže až půjdu do knihovny...

    OdpovědětVymazat
  7. oblíbená spisovatelka mé maminky :) přečetla už celou sérii a těší se na červnovou novinku :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já moc na ty detektivky nejsem, ale hlavně, že se líbila :).

    OdpovědětVymazat
  9. Některé knihy z této série jsem četl. A docela se mi to líbilo.

    OdpovědětVymazat
  10. Napínavá zápletka, na léto ideální kniha. Doufám, že vrah je na konci odhalen.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj,
    knihy Angelu Marsons mám moc ráda a líbily se mi všechny, které zatím u nás vyšly. Už se moc těším na další:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js