Přeskočit na hlavní obsah

Jaké to je být v síti?

 Předevčírem jsem měla konečně možnost shlédnout všemi vychvalovaný a medializovaný dokument V síti. Dlouho jsem se na něj těšila, do kina jsem bohužel neměla možnost jít, a teď se mi to díky internetovému předplatnému povedlo. V kinech se promítala verze nad osmnáct let, já jsem viděla tu od patnácti, ale myslím, že to žádný problém není.

Film režírovala dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová. Oba jsou autory i scénáře, ovšem do jisté míry určovalo scénář až to, co se dělo dále.

Hned v úvodu dokumentu se dozvídáme dost zajímavé informace o tom, jak vlastně tráví děti čas na internetu. Každé druhé dítě chatuje s cizími lidmi, a hned pětina by neodmítla osobní schůzku... 

Cíl dokumentu je jasný. Režiséři vyberou tři herečky, dospělé ženy, které upraví, oblečou a nalíčí tak, aby vypadaly na dvanáct. Ty pak posadí do pokojíčků, které jsou celé vytvořené v ateliéru - tady je vidět velký kus práce, pokoje jsou opravdu autentické, včetně umělého slunečního světla, které je k nerozeznání od toho opravdového - no a nakonec jim založí profily na sociálních sítích Lide.cz a na Facebooku. Všechny tři dívky předstírají, že jim je dvanáct, a mají se bavit s lidmi, kteří jim napíší. Během deseti dnů, které celé natáčení trvalo, dojde k opravdu šokujícím situacím.

Ony samy ale nemají psát nikomu první, mají počkat, až kdo se jim ozve. A mají se chovat spíše vyhýbavě. A co je důležité - vždy mají zdůraznit, že jim je teprve dvanáct. U svých notebooků mají kamery, které je celou dobu natáčejí, a také mají u sebe telefony, přes které jim štáb natáčení posílá instrukce. 

A takřka po pár minutách už mají dívky první "nápadníky." Třeba i padesátiletého muže, který dívce hned po pozdravu napíše: Už jsi někdy sexovala s klukem? Ale to je jen začátek. Od tohoto dotyčného muže chodí další sexuální narážky, ve stylu Chtějí tě kluci ve třídě o*ukat? A chtěla bys to zkusit? 

Bohužel to není zdaleka vše. Dívkám chodí postupně další zprávy, další žádosti o přátelství, a nechybí ani videohovory, žádosti o nahé fotografie - které jsou velmi nebezpečné, protože se dají necitlivě zneužít, a stát se to některé dvanáctileté slečně v reálu musí být příšerné.

A ještě k těm videohovorům. Muži se nestydí naživo, sice přes kameru, se před dívkami svlékat a dokonce masturbovat. Tyto části jsou sice zpola zakryté, uvidíme jen jakési oranžové fleky, přesto je patrné, co na těchto záběrech je, a je to opravdu pěkně nechutné.

Dovedete si představit, že je vám dvanáct, a nějaký starý chlap vám posílá něco takového? Přitom tyto tři herečky mají na profilech to, že si chtějí pouze povídat a najít si kamarády, nechovají se nijak vyzývavě. 

Fotografií, hovorů, a žádostí o schůzku mají dívky čím dál tím více. Režiséři se ale rozhodnou zajít dál, a políčit na sexuální predátory pěknou past...





Než začnu hodnotit film samotný, ráda bych se s Vámi podělila o svou zkušenost ze sociálních sítí. Asi ve čtrnácti jsem si začala přes Lide.cz hledat přítele, a opravdu mi připadalo, že na tomto serveru je jeden úchyl za druhým. Taky mi psali starší muži, dost nepříjemné zprávy, ale já jsem to ignorovala - jeden mi dokonce nabízel za sex peníze. Dnes už na tyto stránky vůbec nechodím.

Nikdy jsem na toto neodpovídala, a už nikdy by mě nenapadlo posílat přes internet někomu nahé fotografie. 

Jinak ono je nepříjemné i v pozdějším věku, i po dvacítce, když dostáváte oplzle vulgární esemesky nebo zprávy sexuálního charakteru - stalo se mi to jednou s bývalým kamarádem, to už jsem byla zadaná, a on to věděl, a já jsem byla z těchto zpráv doslova vyklepaná. Neměla jsem o dotyčného zájem, on to tak nějak nechtěl dlouho pochopit. Já fakt nevím, to si chlapi myslí, že tyto sprosťárny se holkám líbí? Jistě, kdyby mi to psal člověk, se kterým chodím, jo, tady je intimita, známe se dlouho, co se týče těchto věcí nejsem žádný puritán, ale od člověka, se kterým jsem nic neměla?

Naštěstí po nějaké době to bývalého kamaráda přestalo bavit, a už mám klid.

Dokument se mi líbil. Od tvůrců to byl odvážný krok, pustit se do takového projektu, a rozhodně se to vyplatilo. Už jen proto, že věcmi, které v dokumentu proběhly, se zabývá policie. Jen málo těchto "predátorů" si to uvědomuje, ale posílat dvanáctileté holčičce fotku svého penisu nebo odkazy na porno je trestným činem. Ale zajímavé je to, že mezi muži, kteří loví malé děti na internetu, je pouze tři až pět procent pedofilů. Co tedy ten zbytek. Když to nejsou pedofilové, co jsou zač...?

Upřímně, byla jsem šokována tím, kolik mužů bere jako normální mít pohlavní styk s nezletilou dívkou. Já vím, že některé vypadají ve dvanácti starší, třeba i na šestnáct, ale to je k takovému chování přece neopravňuje. 

Je moc dobře, že tento dokument vznikl, měli by se něj podívat dospělí i děti, a hlavně mladé slečny, které mají pocit, že internetové seznamky - i když si chtějí jen povídat - nejsou bezpečným místem, ale číhá tam spousta mužů s ne úplně pěknými úmysly. 

Ono je to i dáno dobou. Dívky jsou předčasně vyspělé, rodiče na ně často nemají čas, a třeba vůbec nekontrolují, jak a s kým tráví na internetu čas. Dokument, který váš přiměje přemýšlet nad tím, co je všechno v dnešní době internetové možné. Snad nejhorší mi přijde to, že muži posílají své nahé fotky i s obličejem, neví vlastně, kdo na druhé straně sedí, a jejich fotky mohou být také nějak zneužity. To jim je to úplně jedno? Smutné, opravdu. Asi to budou zoufalci, jinak si to neumím vysvětlit... Tak nějak přes ten internet padají zábrany.

Pokud jste dokument ještě neviděli, doporučuji. Není to úplně nejpříjemnější podívaná, a z některých scén až mrazí, ale přesto se podívejte.

A co Vy? Viděli jste tento dokument? A potkalo Vás někdy něco podobného, jako dospívající slečny? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. O dokumentu už jsem slyšela, ale neviděla jsem jej.

    OdpovědětVymazat
  2. Dokument jsem viděla a také jsem byla šokována a smutná z toho, kolik takových lidí na internetu je... Je t opravdu hnus. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Dokument jsem neviděla a ani nevhci vidět. Každý by si měl rozmyslet, co o sobě na sociální síti chce prozradit.

    OdpovědětVymazat
  4. Dokument jsem viděla a měla z něj husinu.Samozřejmě jsem hned poučovala své tři vnučky.Těch starších se to skoro netýká,protože je sociální sítě moc nezajímají,ty zajímají tu nejmladší.Přiznala,že ji píšou starší pánové,ale je poučena i svoji matkou,tak snad je opatrná.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, tento dokument mi ušiel, snáď si ho budem môcť pozrieť v archíve. Je ale skutočne hrozivé, čo všetko dnes na rôzne sociálne siete "produkujú" bez akejkoľvek cenzúry. Zrejme je to preto, že za totality bola cenzúra všade a tak sa dnes v tejto "demokracii" necenzúruje. Je veľmi smutné, že rodičia radšej pustia (nekontrolovane) deti na internet akoby sa im mali venovať. Pripadá mi to, akoby soc. siete a internet mali byť nejakou náhražkou rodinnej výchovy a starostlivosti. Osobne som bola krátky čas na facebooku ale zrušila som to. Samé podvodné stránky núkajúce to alebo ono, ľudia (i mládež a deti) naletia a tak ľahko prídu o peniaze. Alebo samé podvodné a poplašné správy - hoaxy. Nuž, radšej ruky preč. A rozhodne treba poučiť deti. Je to v rukách rodičov a školy. Inak dopadneme v budúcnosti horšie ako si myslíme ...🥺

    OdpovědětVymazat
  6. Já to určitě vidět chci! A rozhodně se na to podívám! Sama vím, že když jsem byla v takovém věku, tak jsem taky chodila na Lide.cz a opravdu tam byl úchyl za úchylem. A je pravda, že s kamarádkou máme zkušenosti, že ti chlapi neměli problém jít na kameru (my samozřejmě nešli). My z toho spíš měli srandu, než že bychom se nechali takovýma predátorama chytit (věděli jsme, o co jim jde moc dobře). Je to prostě masakr a už by se takové stránky měli zakázat!

    OdpovědětVymazat
  7. Dokument jsem neviděla, protože se obávám, že by mě to setnulo až příliš, ale poslouchala jsem rozhovory s režisérem i herečkami. Snad nejvíc mě na tom šokovala ta kvantita. Vážně je možné, že tak obrovské množství dospělých mužů takovéhle věci dělá? Tuším, že než té jedné herečce vyrobili profil, tak už měla asi padesát zpráv. Naprosto šílené!

    OdpovědětVymazat
  8. Film jsem neviděla, ale viděla ho naše 18ti letá vnučka a říkala, že je to fakt dost hnus, co si někteří chlapi dovolí prezentovat. Já zásadně nezveřejňuji nikde rodinné fotografie, protože vím, jak jsou zneužitelné a už vůbec se divím lidem, kteří zveřejňují a doslova se chlubí fotografiemi dětí a vnoučat. No proti gustu... Já si soukromí chráním a fotografie rodiny mám uložené na disku mimo počítač.

    OdpovědětVymazat
  9. Neviděl jsem ho, ale dobré, že vznikl.

    OdpovědětVymazat
  10. O dokumentu jsem hodně slyšela, zatím nemám odvahu se na něj podívat. Ale jak říkáš, je dobře, že něco takového vzniklo, že to lidem otevře oči a budou na děti dávat větší pozor, snad to pomůže.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  11. Slyšel jsem rozhovory s tvůrci, viděl jsem film o filmu, ale vlastní dokument jsem ještě neviděl. Mě docela šokuje, že to ti chlapi berou jako úplně normální a jdou během pár chvilek zcela nepokrytě do útoku; je vidět, že to museli dělat už mockrát. Jaká asi musí být základna takového jednání, když i zobrazená špička ledovce je takhle rozsáhlá?

    OdpovědětVymazat
  12. Dělá to kdekdo, nedivím se - mladé holky jsou za našich časů pořádně rajcovní!

    OdpovědětVymazat
  13. Dokument jsem neviděla a ani ho vidět neplánuji, myslím, že nejspíš proto, že na to nemám odvahu, žaludek, nebo vím já co. O dokumentu jsem ale hodně slyšela, to ani při té mediální masáži nešlo jinak. Ale neříkám, že to je špatně, je potřeba podobné informace šířit mezi cílové skupiny - rodiče a děti. V dnešní době jsem opravdu ráda, že mám doma dva kluky, fakt.

    OdpovědětVymazat
  14. Když ses zamýšlela nad tím, jestli je těm mužům jedno, že jejich fotky můžou být zneužity, trocu se nad tím musím zamyslet. Za poslední dva roky jsem v práci (velká výrobní fabrika) potkala velké množství mužů, takových hodně jednoduchých a ubohých, že by o ně žádná holka pohledem nezavadila a podle jejich slov veškerý svůj čas tráví právě na internetových seznamkách. Jsem si jistá, že většina těch, se kterými jsem se bavila přímo, jsou slušní lidé, tedy do takové míry, že by nezletilé nenapsali (naopak by to i odsoudili), ale že neumí pořádně jednat s dospělou, je věc jiná. Jak je na tom ten zbytek, se kterým jsem se přímo nebavila, netuším. Ale každého takového "predátora", který si nedokáže nebo z nějakého důvodu nechce zajistit normální vztah, ač ze své podstaty pedofilem není, si představuji jako tyhle jednoduché ubožáky z práce. Inteligentní člověk, který dokáže kontrolovat svoje potřeby, se takhle prostě nechová.
    Co se týče osobních zkušeností, taky jsem asi ještě někdy v 11 až 13 byla na lide.cz, kde jsem si heldala hlavně kámošky, ale klukem bych taky neopovrhla. Nicméně stalo se mi totéž, psali hodně staří muži, že mi to "sluší v těch šatiškách" a jestli nemám ještě nějaké fotky. Do určité míry mi to tehdy přišlo vtipné. Byla jsem dobře poučená, že jsou to pedofilové a nemám jim odpovídat, a ani by mě nenapadlo jim odpovídat. Ale zpětně mi to vtipné nepřijde, jen jsem vděčná za to, že mi neustále někod kladl na srdce, ať se takovým lidem vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem neskutečně ráda, že vůbec takový film zvykl. Pamatuji si začátky internetu u nás. Nikdo neznal nebezpečí, která tam mohou být pro sotva dospívající dívky. Sama s tím mám špatné zkušenosti a málem jsem se sama do takové sítě chytila.
    Problematika počítačů a internetu se u nás teprve rozebírá nyní, kdy už bylo zničeno celkem dost životů. Ale snad jenom s povzdechem mohu říci: KONEČNĚ.

    OdpovědětVymazat
  16. Kdo to je, když to není pedofil... ten, co kontakt s dospělou nezvládne, ten, co potřebuje manipulovat s mladší, s naivním dítětem, co nemá jak se bránit a co mu všechno zbaští. A takové jedenáctileté dítě opravdu zbaští, nechápu, proč to stále tolik lidí háže na oběti, když jsou to děti, co fakt nerozumí, co se to děje. Argument "předčasnou vyspělostí" je lichý, může být fyzicky vyspělejší než vrstevníci, každý roste jinak, ale mentálně to opravdu nezvládne, dokud se nenaučí rozumět mnohem širšímu kontextu lidských povah a interakce, a to se zkrátka bez pár let navíc naučit nemůže. Rodiče jsou na vině taky, ale sakra mě tak moc štve, že tolik lidí s tou vinou úplně přehlíží pravé viníky, útočníky! Co takhle místo neustáleho "učení holčiček k opatrnosti" učit chlapečky nechovat se jako hovada a kopat do koulí dospělá hovada místo házet to na oběti? Ale to je vedlejší, to vím, že neříkáš.
    Navíc jsem někde četla, že dickpicy posílají chlapi běžně i dospělým proto, že i to je forma pokusu o nadvládu - pošlu ti tuhle fotku, kterou musíš vidět, pokud otevřeš zprávy, a vůbec nic s tím neuděláš, musíš si mě prohlídnout, mám v tom nad tebou moc.

    OdpovědětVymazat
  17. Dokument jsem neviděla, ale četla knihu. Nebylo mi to příjemné téma, ale je to stále aktuálnější. Nejvíce mne dostalo, když tam jeden z mužů říkal, že ani nevěděl, že je to trestné a musela mít říct žena.

    Je to silné a jsem ráda, že něco takového je, aby si lidé opět uvědomili, jak může být nebezpečné být s síti.

    OdpovědětVymazat
  18. Hm, počula som niečo o tomto dokumente, a rozmýšľala, či ho chcem vidieť ... a po prečítaní tvojej recenzie už viem, že nechcem :) Nechcem situáciu ani popierať ani zjednodušovať, verím všetkému. Ale vo svete je toľko špiny, že nie v každej sa musím namočiť a v súčasnej zlej situácii je určite lepšie si chrániť psychiku ... Takže naozaj ďakujem, že si ma od toho uchránila ...

    OdpovědětVymazat
  19. O filmu i všem okolo jsem dost četla, ale mrazí mě z toho, i teď jen při čtení tohoto článku se mi sevřel žaludek.
    Mám dceru v podobném věku a hodně se o tomto bavíme. To si myslím, je jedna z nejlepších prevencí... I tak jen doufám, že v životě natrefí na dobré lidi a ne na takové nějaké prevíty... A pokud ano (protože to nejde úplně eliminovat), bude mít schopnost je rozeznat...

    OdpovědětVymazat
  20. Na tenhle dokument se určitě chci podívat, myslím, že to byl opravdu odvážný krok jej natočit. Snad to odradí co nejvíce internetových predátorů od tak nechutného chování. Viděla jsem ukázky z dokumentu a jen z nich jsem měla pořádně husí kůži. Některé lidi opravdu nechápu a nikdy nepochopím, je to smutné.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js