Přeskočit na hlavní obsah

Nucené vegetariánství

 U nás doma se maso jedlo odjakživa. Každý víkend, nebo když byl někdy v týdnu táta doma, protože u nás vždycky zásadně vařil on, máma zase často pekla buchty a koláče. Takže maso se u nás doma jedlo prakticky pořád, zato sladká jídla se u nás nenosila. Vůbec si nepamatuji, že by byly třeba někdy buchtičky s krémem nebo kynuté knedlíky. A i proto mi byla tato jídla ve školní jídelně hrozně vzácná. 

Maso jsem vždycky milovala, ale muselo být libové. Trochu mastnoty, kus špeku, to jsem nikdy nepozřela, stejně jako jsem si nikdy nenašla cestu k vnitřnostem nebo zabíjačkovým pochoutkám. Vedlo u mě vždycky kuřecí, a pak také domácí uzená žebírka, která tatínek udil u nás na zahradě, panebože, těch jsem se mohla přejíst až k prasknutí. 


Když mi bylo tak nějak kolem dvanácti, třinácti let, začaly jsme se s kamarádkou dost živě zajímat o vegetariánství. Přivedly nás k tomu dívčí časopisy, kde byl článek o zabíjení tuleňů, tuším že to bylo v Grónsku. Jenže mi bylo jasné, že se masa vzdát nedokážu, a kamarádka koneckonců také. A já jsem tenkrát argumentovala tím, že stejně to maso už je zabalené v obchodech, připravené pro zákazníky, takže když si ho nekoupím já, koupí ho někdo jiný, nebo se přinejhorším jako prošlé vyhodí...

Takže z úvah o vynechání masa z jídelníčku nakonec nevzniklo nic konkrétního. 

Před čtyřmi lety se moje nejlepší kamarádka úplně bláznivě zamilovala. A protože byl její přítel vegetarián, tak se mu hned od začátku přizpůsobila. A to byla velký milovník masa, taky byla zdravě oplácaná, k čemuž pomáhalo i její povolání, jelikož pracovala jako řeznice. Musím se přiznat, že jsem tomu tehdy moc nerozuměla. Kvůli chlapovi, a vzdát se masa? 

Sama taky přestala jíst maso, úplně překopala své kuchařské návyky, a donekonečna básnila o tom, jak je zajímavé pořád objevovat nové recepty bez masa. Přišlo mi to zvláštní, a na jednu stranu i pěkně praštěné. Upřímně - vegetariánství jsem považovala za něco nepřirozeného. Život bez masa? To není nic pro mě, maso a důležité látky z něj k životu neodmyslitelně patří, ne? 

Když jsem někdy poslouchala vyprávění od někoho, kdo přestal jíst maso, přišlo mi to dost rozporuplné. Švagr se třeba po tom, co vynechal maso z jídelníčku, cítil o hodně lépe. Už ho netrápil těžký žaludek, cítil se jakoby lehčí, a měl více energie. Zato spolužačka zase tvrdila, že vydržela nejíst maso tři měsíce, a byla to hrůza. Začaly jí padat vlasy, byla strašně bledá, a nakonec se přidaly problémy s trávením. Takže úplně opačné extrémy. Ale spíše si myslím, že spolužačce chyběly bílkoviny, jelikož je nejspíš nedokázala po vynechání masa adekvátně nahradit.



No a mě by nikdy nenapadlo, že bych měla přestat jíst maso. Jo, asi to zní trochu sobecky, ale proč bych to měla dělat? Jenže člověk míní, a pán Bůh mění, jak se říká. 

V lednu mě kvůli počínajícímu těhotenství trápily vleklé žaludeční nevolnosti. Ty už tedy naštěstí pominuly, ale vyskytl se jiný problém. Já prostě nemůžu sníst ani kousek masa. Nejprve to začalo tak, že mi maso začalo smrdět. Na snídani jsem si ohřívala párky, a jen jsem si kousla, měla jsem pocit, že jsou snad zkažené. Přítel taky ochutnal, zdály se mu v pořádku, tak je snědl místo mě. 

Později toho dne jsme dělali vepřové řízky. Když smažím maso, tak to většinou tak krásně voní. Jenže tady jsem to cítila zase, divný smrad, z kterého se mi zvedal žaludek. Neměla jsem na ten řízek chuť, ale přítel mě přemluvil, ať si trochu dám. Dvě sousta stačila, a okamžitě jsem to vyzvrátila. Od toho dne nemůžu jíst žádné maso.

Prostě mi to smrdí, nechutná. Ani salámy, ani párky, ani jiné masné výrobky. Bohužel ani ryby nemůžu sníst. Naposledy byl úspěch, když jsem v čočkové polévce snědla trochu párku, ale to pomohlo jenom to, že jsem to nežvýkala, ale rychle spolkla. 

Když jsem to řekla při poslední návštěvě na gyndě doktorovi, moc se na to netvářil. A přišlo mu nejspíš divné i to, když se mě zeptal, kolik vážím, tak jsem odvětila, že nevím. Od té doby, co jsem se vyléčila z anorexie, se nevážím. Nechci pokoušet znovu osud, tak jsem se zařekla, že doma na váhu už nestoupnu. A tak mi do těhotenské kartičky do kolonky interní nemoci napsal anorexie. No a to prosím pěkně jenom kvůli tomu, že nemůžu jíst maso. Přitom jsem měla při posledních odběrech vyšší hladinu cukru, protože se teď prostě cpu vším možným, sladké nevyjímaje. 

Snažím se ten nedostatek bílkovin z masa nahradit tím, že jím strašně moc sýrů, ovoce a zeleniny. Oblíbila jsem si zeleninové vývary, čočkové a fazolové polévky. Odebírám obědy ze školní jídelny, protože teď prostě nezvládám vařit. A to mi vyhovuje. Vaří pro děti, takže vývary nejsou moc silné, dneska byla třeba zeleninová polévka s kapáním, minule jsem si pochutnala na pórkové. 

A když je k obědu maso, sním alespoň přílohu. Bohužel ani ty omáčky do sebe nedostanu. V neděli jsem koupila veku, že příteli udělám chlebíčky. Ani tu veku jsem nemohla sníst. A víte proč? Protože se do ní dává vepřové sádlo, byť v malém poměru, ale přísahám, že ho tam cítím! Rohlíky už mi taky nechutnají, ale chleba je bez sádla, takže teď jím jenom chleba.

Můj jídelníček se teď skládá převážně ze sýru, hodně jsem si oblíbila papriky, másla a jogurtů. A jak jsem dřív přímo nenáviděla hermelíny, nivy, tak ty teď klidně sním, včera jsem snědla skoro celou sýrovou pizzu, ačkoliv dřív bych si nedala ani sousto. Ovšem vůbec mi ty sýry nesmrdí, dřív bych se ošklíbala, a teď...

Ona mi opravdu stačí jen ta vůně masa, nebo salámu, a zvedá se mi žaludek. Samozřejmě mě tato situace hodně trápí. Dítě potřebuje bílkoviny z masa, já koneckonců také, ale když to nejde?!! Třeba se to za pár měsíců otočí, ale fakt mě to trápí.

Dost mě to psychicky deptá, že to maso jíst nemůžu. A doktor mi jen tak do kartičky napíše, že mám anorexii, což jsem nepochopila. Kolikrát mám hroznou chuť na kuřecí rizoto, které je k obědu, ale jen ochutnám, a nejde to. To samé i omáčky. Tak alespoň občas tu bramborovou kaši, nebo rýži se zeleninou, případně je občas k obědu i něco sladkého, nebo špenát, ale jinak je to fakt bída.

Ale na druhou stranu sama za sebe můžu říct, že mě to, že nejím maso, nijak fyzicky neovlivňuje. Opravdu se cítím lehčí, zlepšilo se mi zažívání. Jenže mám strach, abych neublížila dítěti, i když podle rozborů mi zatím nic nechybí. 

Doufám, že se to ještě otočí. Protože já to maso potřebuju, a pro to malé to platí dvojnásob. Hlavně aby bylo všechno v pořádku i nadále. Nerada bych si pak vyčítala, že malému bude něco chybět. Je to patová situace a nevím, jak z ní ven. Hodně si o tom čtu i diskuze, koneckonců i vegetariánky mají zdravé děti, ale není tomu tak vždy...

Je to celé k vzteku. 

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. U nás se taky vždycky jedlo maso a nepřišlo nám to nijak divný . Nevím, jestli bych se bez něho obešla . Možná až kvůli zdravotním problémům . Taky hodně dělá to, že jak žiju sama a moje vaření není nic moc , tak občas takovej párek je fajn a jsem za něj ráda .

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se vždycky jedlo strašně moc masa a já ho za posledních několik měsíců drasticky omezila. Jednoduše tak, že jsem byla celý život zvyklá, že je maso hlavní složka jídla a zbytek je jen příloha, která ani nemusí být, ale pak jsem začala kupovat v Albertu menu boxy na přípravu různých cizích zeleninových jídel, případně podle nich připravovat podobná, a tam se maso vůbec nemusí používat, nebo ho dávám docela málo, takže ho zkonzumuju možná tak třetinu co dřív. A jo, přijde mi to lepší, hlavně se masivně zvýšil příjem zeleniny a je to fajn. Velkej rozdíl i v práci střev. Když jsem teď po několika měsících zkusila udělat si tu samou večeři, co jsem dřív konzumovala běžně, takže hlavně hodně smaženého masa a trochu přílohy, bylo mi blbě. Je to znát. Úplně ho odstavit nechci, protože mi chutná, ale takhle o dost snížená konzumace mi začala vyhovovat. Ale je fakt, že když je na to člověk od malička navyklej jako na hlavní věc, tak obvykle nevidí důvod to měnit.

    OdpovědětVymazat
  3. S masem to mám podobně jako ty. Hlavně kuřecí, když už nějaké jiné,tak libové:D ryby mi ale moc chutnají:) na zabijacce si taky nepochutnam, ale paštika mi nevadí. To mě mrzí, že máš s masem při těhotenství špatné zkušenosti:( ale je známé, že se v těhotenství chutě mění, ale jak říkáš, pro děťátko by bylo maso určitě potřeba. Nechápu, že to doktor tak rychle shodil ze stolu a nic ti neporadil.... zkus možná jiného, nebo hledat na internetu? Ale jak pises, tak urcite hledas. Nebo třeba sójové, které jedí vegetariáni místo masa. Třeba by to pomohlo. Nebo stále zkoušet a třeba časem nechuť odejde. Přeji, ať se to brzy dobře vyřeší:)

    OdpovědětVymazat
  4. Maso můžeš zkusit nahradit luštěninami (pokud je tedy budeš snášet) nebo třeba tofu. Dobrým zdrojem jsou taky syrečky (není tam moc tuku, ale bílkovin hodně) nebo tvaroh, případně nutridrinky. A taky oříšky. Nebo se zkus poradit v lékárně o nějakých doplňcích vhodných pro těhotné

    OdpovědětVymazat
  5. Musí se živočišné bílkoviny nahradit adekvátními bílkovinami rostlinnými.

    OdpovědětVymazat
  6. Eliss, těhotenství s chutěmi a vůněmi pěkně zamává...
    Hlavně, ať ti je dobře.
    Opatruj se. Helena

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js