Přeskočit na hlavní obsah

Vedlejší účinky

 Když byl na začátku března roku 2020 vyhlášen nouzový stav v souvislosti s pandemií nového koronaviru, pro většinu z nás to byl šok. Pro mě to bylo tehdy velmi náročné období, jelikož jsem měla před maturitou, nemohlo se chodit do školy, a nikdo pořádně nevěděl, jak to s maturitami vlastně bude. 

V prosinci téhož roku onemocněl na koronavirus můj bratr a švagrová. Švagrová totiž pracuje v nemocnici, takže bylo nasnadě, že to odtud přinesla domů, i přes všechny hygienické předpisy. Když jsem se později po svátcích bavila na toto téma s bratrem, tak jako první příznak popisoval ztrátu čichu. Prý pálil venku větve, a když přestal cítit kouř, pochopil, že je zle. 

Já měla covid o rok později, v roce 2021, tuším že to bylo někdy na podzim? Jako hlavní příznak byla hrozná bolest hlavy, teplotu jsem neměla, jen ta bolest hlavy byla příšerná. Tehdy jsem byla skoro dva týdny doma, než jsem se z toho pořádně dostala.

Nicméně letos to bylo s onemocněním takové dost podivné. Sedmadvacátého listopadu mi začalo být zle - klasické tak trochu chřipkové příznaky. Celková slabost, lehce zvýšená horečka, rýma a suchý kašel. Večer ve vaně jsem najednou v nose ucítila zvláštní věc - jako bych tam měla nějakou bouli nebo co, následně jsem ucítila divný pach, jakousi spáleninu či co, a následovala nepříjemná rýma. O den později jsem šla k doktorce, protože jsem stejně byla objednaná na kontrolu - sice s něčím jiným, ale tak jsem to sfoukla při jedné návštěvě. Sestřička mi udělala test na covid z nosu, ten byl negativní. 

Doktorka řekla, že se jedná o mírné nachlazení, dostala jsem neschopenku, a to bylo vše. Doma jsem tedy popíjela Coldrex, a za tři dny už to bylo lepší. Jenže pak onemocněl i přítel, a toho to tedy zkosilo o moc hůř - ten nemohl skoro ani vstát z postele. Hrozně ho bolela hlava, a dokonce i zvracel, což se mi nikdy naštěstí nestalo. 


Po dalších dvou dnech už jsem se cítila skoro dobře. Jen ta rýma se mě pořád držela. 

Od úterý tedy chodím do práce. Jenže čich a chuť se mi jaksi pořád nevrátily, a přítel má to samé. Koupila jsem si i ve městě v lékárně testy na covid - negativní. Dva mi dala i sousedka, opět negativní. Tak si říkám, že je to dost divné. U doktorky negativní, doma negativní, přesto však ztráta chuti a čichu jako po onemocnění covidem.

Nebo že by to snad bylo z té "virózy?" Ale já to nikdy nezažila, že mi takto zmizely vůně a chutě... Lehká rýma se mě drží pořád, v krku mě nebolí, teplotu nemám, podle doktorky jsem zdravá. 

Nikdy jsem si nemyslela, že to bude tak nepříjemné, když přestanu cítit vůni a jídlo. Používám nový parfém, necítím, jak voní. Po vyprání prádla necítím jeho vůni, jako bych tam nedala ani aviváž, ani prášek. 

Jenže úplně nejhorší, a nejvíc psychicky deprimující je to, že necítím žádné jídlo ani nápoje. Už mě nebudí z postele vůně ranní kávy, necítím chuť své milované čokolády. Je to prostě divný pocit, mám dojem, jako bych žvýkala písek nebo co.

Problém tak samozřejmě vzniká při vaření. Dala jsem do brambor dost soli, je to maso dobře ochucené? S přítelem jsme se smáli, že je to jedno, když to stejně necítíme, ale je prostě strašně divné, necítit. Včera tu byla mamka, tak jsem jí dala "očichat" maso, co jsem den předtím koupila, jestli je čerstvé. Sice se mi zdála jeho barva a tak, ale já si ráda k masu přivoním, jestli je čerstvé, a v pořádku.


Bavila jsem se i s tou sousedkou, co mi dávala ty testy na covid, a její mamka měla covid před třemi týdny. A od té doby se jí chuť a čich ještě nevrátily! Tak teď si jsem skoro jistá, že jsme ssi tímto onemocněním znovu prošly, tentokrát s vedlejšími účinky, které přišly až po překonání nemoci.

Jen je mi divné, že i ten test u doktorky byl negativní, ale asi každý test není stoprocentní, že.


Hledala jsem i na internetu, jestli se dá nějak napomoci k navrácení čichu a chuti, ale nic moc jsem tam nenašla. Asi budu muset prostě počkat, no.

Ale začíná se to trochu zlepšovat. Už cítím zase svůj parfém, když přivoním k víčku. Ale mýdlo, sprchový gel nebo šampon necítím. Ráno jsem si dala čokoládku z adventního kalendáře, a úplně vzadu na patře jsem ucítila lehce mléčnou chuť. Ale chuť kávy pořád necítím, stejně jako zázvorový čaj, který jsem měla po snídani. 


I v práci je to teď takové podivné. Když míchám směs na výrobu jogurtů, musím vždycky poprosit kolegyni, ať ochutná, zda je to správně ochucené. Já to prostě necítím! 

Opravdu jsem nikdy nevěřila, že to bude tak frustrující, přestat cítit chutě a vůně. Dost mě tedy děsí i to, že některým se tyto smysly vrátily třeba až po měsíci po prodělání nemoci! Doufám, že do Vánoc se to zlepší, protože fakt, kdo to nezažil, nepochopí, jak je to příšerně omezující. 

Tohle bych opravdu nepřála nikomu zažít...

Doufám, že Vy jste zdraví, užíváte si mrazivého počasí, a chystáte se pomalu na svátky! Fotky jsou z procházky tento týden, omlouvám se za kvalitu, ale chvíli sluníčko svítilo, pak zase zapadlo, navíc jsem vyrazila později večer, no...

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný začátek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tak to je hodně na nic. Ale když už cítíš maličko aspoň něco, tak se to snad bude už jenom zlepšovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to nepříjemné - zažila jsem to při prvním Covidu před dvěma lety - trvalo to asi tři měsíce, ale vím o případech, kdy to bylo delší.

    OdpovědětVymazat
  3. Já neměl nějak hrozné problémy, protože jsem covid dostal až po druhém očkování. Potíže s chutí a čichem bych ale mohl počítat na několik měsíců, a myslím, že do dnešní doby to není ještě úplně ono.

    OdpovědětVymazat
  4. Když se covis objevil, nechali jsme se očkovat, dodržovali jsme pravidla a nemoc jsme nedostali. Před 10 dny se syn necítil na cestu do práce. Udělal si test, protože doktor to při kašli vyžaduje předem. Byl pozitivní a čich ani chuť po celou dobu neztratil. Myslím, že se ti vše vrátí zpět. Musí to být pravdu nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
  5. Zvláštní příznaky, já Covid ještě neměla ,ale mám známou , který otekla ruka a doktor řekl, že je to následek Covidu , což ona ani nevěděla , že ho měla . Možný je asi všechno .

    OdpovědětVymazat
  6. Eliss, vlastní zkušenost nemám, ale když začínáš cítit, byť jen maličko, jsi určitě na dobré cestě do normálu. Neumím si to představit, ale určitě je to hodně stresující. Držím palce ať se vám s partnerem vrátí chuť i čich, zvláště o vánočních svátcích by to bylo hodně nepříjemné. Pá 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Eliss, přeji vám hlavně brzké uzdravení. Soused mělcovid před měsícem. Dnes jsem s ním mluvila na chodbě a už má čich i chuť zpět.

    OdpovědětVymazat
  8. Nás zatím covid minul. Myslím si, že pokud už začínáš cítit jen to malinko, tak je vše na dobré cestě. Že je to nepříjemné, to Ti ale věřím.
    Tak držím palce a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Ať se ti chuť s čich vrátí co nejdříve.

    OdpovědětVymazat
  10. přeji, ať je vše zase v pořádku a co nejdříve :) já prodělala covid loni v těhotenství a to bylo také hrozné :( neskutečný strach o malého...

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to ti nezávidím, já jsem se nechala třikrát očkovat a dodržovala jsem striktně všechna pravidla, abych covid nedostala. Přesto jsem ho v listopadu 22 dostala a byl to šrumec. Přitom jsem neměla horečku, neztratila chuť a čich.A letos v únoru repete. Každý to má jinak. Jako onkopacient jsem měla extra léky. Mám dojem, že u nás v ČR jsou lidi dost nezohlední a je jim jedno, že to od nich další chytí.
    Přeji ti brzké a dokonalé vyléčení a moc krásné Vánoce. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Bylo to hrozně únavné.
    Musím to zaklepat, ale covid se mi vyhnul.
    Jediným pozitivem bylo, že pražské ulice byly pusté a prima se fotilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou pustostí ulic to bylo asi jak kde. Třeba v okresním městě byly mnohdy úplně pusté. Ale v naší vesničko má středisková byvalo mnohdy narváno, když jsem šel platit šek na poštu. Ale přístroj jsem nebral, páč nebylo i přes ten dav fotit co.

      Vymazat
  13. Já měla covid před loni na začátku roku, ale bez ztráty čichu a chuti. Věřím, že je to nepříjemné a držím palce, ať se ti oboje rychle vrátí

    OdpovědětVymazat
  14. Covid je zákeřnej darebák a na každého působí jinak... Momentálně ho má nebo mělo spousta lidí v mém okolí, ale chuť ztratil je jeden z nich, je to zvláštní :D každopádně to musí být fakt nepříjemné, držím pěsti, ať se ti oba smysly brzy vrátí :)

    OdpovědětVymazat
  15. To mě moc mrzí :( snad už se vám čich vrátil! Přesně jak říkáš, chyba se určitě může stát a test nemusí ukazovat pravdu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js