Přeskočit na hlavní obsah

Sladké potěšení

 Silný člověk se pozná tak, že rozlomí tabulku čokolády na dva kusy a pak sní jen jeden.

Již od velmi útlého věku jsem patřila k milovníkům sladkých dobrot - bonbonů, čokolád - ale co jsem naopak nesnášela, bylo cokoliv "špekatého" a tučného - takže tlačenka, špek či prorostlý bůček, to nikdy nebylo nic pro mě, a platí to i dnes, když jsem dávno dospělá.

Sladkosti jsou takovým mým hříchem, kterému nedokážu odolat. Každý den si musím dát alespoň kousíček něčeho sladkého. Ať už je to malé balení bonbonů nebo pár tyčinek čokolády. Ale nejraději mám čokoládu, a to konkrétně mléčnou - v poslední době jsem si nejvíce oblíbila Milku Milknis - to jsou ty malé čokoládové tyčinky plněné výborným smetanovým krémem. 

Čokoláda se pro mě stala tak trochu drogou. Miluju ji. I v práci si často dám něco sladkého - vyrábíme vynikající čokoládové jogurty s tvarohem, mňam! Minule se už jedna kolegyně divila, jak je možné, že jím tolik sladkého, ale nic nepřiberu? Za to můžu vděčit svému výbornému spalování.


Samozřejmě že vím, že tyto čokolády ze supermarketů v sobě neobsahují optimální množství kakaa (ať už kakaové hmoty či másla), ale mě paradoxně chutnají více. V těchto průmyslově vyráběných čokoládách je totiž velké množství cukru a různých dalších dochucovadel (včetně palmového tuku, já vím!).

Když tedy přítel před pár lety dovezl ze služební cesty dvě tabulky opravdu luxusní kvalitní čokolády, a k tomu ještě pravé kakao z čokoládovny, tak mi to paradoxně moc nejelo. Tedy ze začátku - časem jsem se naučila si tuto kvalitní čokoládu po troškách vychutnávat, objevit její hutnou, kakaovou chuť, pro mě tak nezvyklou - no a kakao z pravého kakaa bylo opravdu vynikající - docukrovala jsem si ho jen mírně, abych si jej pořádně vychutnala.

Takže pokud si chceme koupit opravdu kvalitní čokoládu, tak je potřeba mít při nákupu v supermarketech velkou obezřetnost, a pročítat složení. Podle zákona se jako "čokoláda" může označit pouze potravina s předepsaným obsahem kakaa a dalších složek. (Například u mléčné jde nejméně o 25% celkové kakaové sušiny, 14% mléčné sušiny a minimálně 3.5% mléčného tuku.)

Co jsem se dopátrala na internetu, tak kakaová sušina je součtem všech složek, které lze získat z kakaových bobů. Ale výrobci jsou pěkně vykutálení - takže se označení "čokoláda" jednoduše vyhnou, a výrobek prodávají jako "kakaovou pochoutku" - která už je ale méně kvalitní.

V takové kakaové pochoutce většinou na prvním místě figuruje cukr, ztužené tuky (nejčastěji palmový či sójový), a sušená syrovátka.




Včera jsem byla na návštěvě u babičky, a ta má pro mě nachystáno vždy něco sladkého. Obal vypadá na první pohled moc lákavě, a tak trochu evokuje dojem, že půjde o kvalitnější pochoutku. Obsah kakaa šestapadesát procent, to už je něco!

Složení napsané na zadní straně je následující: Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, 6% jádra mandlí, 1% pomerančová kůra, emulgátor, lecitiny (obsahuje sóju), glukózo-fruktózový sirup, přírodní aroma, vanilkový extrakt, kyselina, kyselina citronová.

Pak je tu ještě informace, že "Fairtradové kakao může být smícháno s necertifikovaným kakaem na bázi hmotnostního poměru."

Je fakt, že vpravo na výrobku je jakýsi čtvereček se značkou. Tak jsem pátrala po internetu, a čokoládové výrobky s tímto logem dávají pěstitelům kakaových bobů, ale také jejich zaměstnancům, výkupní cenu, která odpovídá jejich nákladům na pěstování či výrobu, ale také jim umožňuje slušné živobytí.

Kakaovníky byly totiž často pěstovány metodami, které ničily okolní pralesy, ale i zemědělskou půdu. Řada společností se proto dnes zaměřuje na udržitelné podmínky. 

Musím říci, že tato čokoláda mi chutná, chuť pomerančové kůry je osvěžující, no a mandle jsem měla vždycky ráda. A i díky většímu obsahu kakaa si ji vychutnávám, nesnědla jsem ji celou najednou, jak se mi to obvykle stává...





Ta opravdu kvalitní, pořádně kakaová čokoláda, má na naše zdraví příznivý vliv. Její pravidelná konzumace snižuje riziko infarktu a kornatění tepen. Ale jedním z orgánů, ze kterých přísun čokolády profituje nejvíce, je mozek.

Kakao totiž zlepšuje paměť a kognitivní schopnosti. Navíc díky obsahu epikatechinů chrání neurony před poškozením v případě cévní mozkové příhody. Právě v mozku je navíc třeba hledat klíč k tomu, proč v nás chuť čokolády vyvolává tak libé účinky. 

Díky alkaloidu podobnému kofeinu má prokazatelně povzbuzující účinek. Jedna z četných studií například zjistila, že konzumace pouhých 4.7 gramů kvalitní čokolády denně už znamená o čtvrtinu nižší pravděpodobnost srdeční příhody a dvakrát menší  riziko, že dotyčného postihne mrtvice.

No, to jsou opravdu pěkné benefity, kterými můžeme ospravedlnit zdravé mlsání! Ale samozřejmě zde platí, jako všude, všeho s mírou. Mimochodem, podle statistik zkonzumovalo lidstvo jen v roce 2019 7.7 milionu krychlových tun čokolády - přičemž rekordmanem mezi státy je Švýcarsko - ti si dopřávají v průměru devět kilo na osobu!

Švýcarsko je známé i svou firmou Lindt, na jejíž čokolády můžete vidět reklamy v televizi. Už je to nějaká doba, co jsem tuto čokoládu měla, ale pamatuji si, že byla dobrá, přesně tak akorát na můj vkus čokoládově jemná. 

Češi jsou v žebříčku na sedmnáctém místě s pěti kilogramy ročně. No, ale i to je slušné číslo! 

A co Vy? Máte rádi čokoládu? Uděláte si rádi třeba k snídani kakao? Preferujete kvalitnější čokoládu s vyšším obsahem kakaa, nebo máte rádi spíše kakaovou pochoutku s vyšším podílem cukru? Také si rádi po večerech nezdravě zamlsáte? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Téma přesně podle mýho gusta - jsem doslova Čokoholik ! Měla bych polevit, protože se to hojně ukazuje na mých kilech, ale je to droga . Nejradši mám asi mléčnou klasiku a naopak nemusím rozinky , takže Studentská pečeť se u mě nenajde . Kakao si dávám, ale spíš večer a nejradši ho mám studený. Bez čokolády nežiju ( i když vim,že bych někdy měla :D )

    OdpovědětVymazat
  2. No, tak já jsem teda taky festovní čokoholik, ale snažím se haltovat - a proto kupuji raději ty kvalitnější čokolády a mám je na vícekrát. Nejraději mezi 55-75 % kakaa. Ale nad 85 % už mi nechutnají.
    Ale jinak teda mívám problém odolat marcipánové Merci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že na návštěvy už moc nechodím, protože se zde pak dost píše o nějakém zhoršení zdravíčka a nerad bych přitěžoval. Luxusní pravé čokolády nejím, protože je mi po nich jako bych byl plný blech. Poslední dobou mám nejraději domácí zavařeniny a různé lekvary, což mi připomíná, že už jsem dost dlouho neměl mraženou domácí jahodovou dřen. Taky musím pospíchat, protože naše babička by mi všechnu merunkovou marmeládu ke snídaní vymazala, a letos jich moc nebude, protože opadávají po dvou dnech ochlazení zelené půldky. Trocha chlazení se bude hodit po dnešním druhém vytrženém zubu. Už jsem přišel k sobě po dvou nutných dávkách umrtvení. Na mozek jsou prý vynikající ořechy!

    OdpovědětVymazat
  4. mám ráda čokoládu :) Lindt má moc dobré bonbony čokoládové :) a jelikož nepiji čaj ani kávu, tak si k snídani dávám kakao, ale studené... nemám moc ráda teplé :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já moc na čekuládu nejsem, ale když už, tak Lindt s chili anebo trojúhelníkovou Tobleronku.

    OdpovědětVymazat
  6. Já miluju Studentskou pečeť, ale teď, asi po vzoru politické korektnosti, je rozdělená/ netozdělená, tak z ní půlky neudělám

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js