Přeskočit na hlavní obsah

Očkování a procházka

 V pátek jsem měla dlouho nahlášené volno v práci, ze kterého jsem ale moc radost neměla. Byla jsem totiž objednaná k praktické lékařce na přeočkování proti tetanu. Injekce mi nijak moc nevadí, ani odběry krve, ale vzhledem k tomu, že se injekce proti tetanu aplikuje do dost citlivého místa, tak to tedy nijak zvlášť nemusím.

Ráno jsem tedy autobusem vyrazila do města, raději s předstihem, protože u nás zrovna teď opravují hlavní silnici, a to je co se týče plynulosti dopravy jedna velká katastrofa. Ale nakonec jsem přijela včas, abych stihla další navazující spoj do Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku - je to fajn, protože cesta je do pěkného kopce, zpátky z lázní se už většinou projdu pěšky, protože dolů to už jde samo.

Cesta autobusem nebyla nijak dlouhá, což byla vítaná změna při té hrůze u nás v obci. Byla jsem tedy nakonec v čekárně o něco dřív, ale to mi nevadilo, protože jsem s sebou měla knížku a časopis, takže jsem se nenudila.


V tomto lázeňském domě sídlí moje paní doktorka.

Přišla jsem na řadu o něco později, protože pacientů tu bylo dost. Ale zase se to nedá srovnat s moojí starou doktorkou, kde jsem jednou se zánětem močových cest čekala tři hodiny, než jsem přišla na řadu... Nakonec to očkování nebylo nijak strašné. Odjakživa mám tak trochu fobii z doktorů, ale tady to bylo v pohodě, dokonce jsem tu injekci skoro ani necítila.

Jsem ráda, že mám očkování za se sebou, a mám na několik dalších let klid.

Při odchodu z čekárny jsem měla dobrou náladu, že všechno bylo tak v pohodě, takže jsem se šla projít ještě kousek po lázních - svítilo sluníčko, tak proč hned spěchat domů, když do práce jsem už jít nemusela?


Hned naproti Bezruči sídlí další lázeňský dům Wolker. Pojmenován byl po dalším slavném spisovateli, a je určen pro dětské pacienty - co jsem se na internetu dočetla, tak je zde k dispozici dětská herna, inhalatorium, a samozřejmě i lékařská služba.



Mapka areálu a informační cedule - v létě plánuji zajít do restaurace Wiener Kaffeehaus - ovšem jsem velmi zvědavá. Mají tu mít praktické výukové středisko učni, což je na jednu stranu super projekt, ovšem když jsem četla na internetu ty špatné recenze, nevím nevím. Restaurace se bude otevírat až se zahájením lázeňské sezóny, což bude tuším někdy v polovině května.



Další lázeňský dům, tentokrát jsem budovu zabrala z větší dálky, nečitelný nápis je Maryčka. Zde se lázeňští hosté jen ubytovávají.

A pak už jsem šla z kopce dolů, směrem k vlakovému nádraží, ale i po cestě je tu spoustu pěkných míst, která turisty lákají k zastavení. 




I kvůli těmto úžasným výhledům jsem ráda, že bydlím v horské oblasti. Taková krása se mi nikdy neomrzí. Potěšilo mě i to, že jsem fakt měla štěstí na počasí - když jsem tu byla vloni naposledy, tak byla odporná plískanice, a fotit se už nedalo.

Krásně se to zelená!


Narcisy jsou takovou jarní klasikou, tady se mi moc líbí to vysazení do souvislého pásu, vypadá to opravdu hezky.



Francouzský pramen - našla jsem k němu velmi zajímavé povídání, pokud si jej chcete přečíst, přikládám odkaz!

https://www.jesenickeprameny.cz/pamatka/francouzsky-pramen




Géniův pramen - ten byl vystavěn na počest samotného zakladatele lázní, Vincenze Priessnitze! Pomník byl v roce 1999 opraven a převezen na místo, kde stojí nyní - dříve stával na pozemku bývalého JZD, a nikdo o něj nejevil velký zájem.

Je skvělé, že byl tento krásný pomníček opraven, protože mě se osobně líbí ze všech úplně nejvíce - hlavně ten chrlič se lví hlavou.

No a pak už jsem šla dolů po celkem prudké cestě, která je navíc taková odlehlá - v noci bych tedy měla rozhodně strach.



Unavené turisty určitě potěší toto odpočívadlo s lavičkami. Lev není symbolem města Jeseník (není v jeho znaku), ale je v podobě sochy právě v lázních, na Ripperově promenádě, která se nachází o něco výše.



Toto je bohužel smutná historická proslulost Jeseníků - neblahé zinscenované čarodějnické procesy - mimochodem, čarodějnice měly létat na své rejdy na Petrovy kameny, které jsou také v našem regionu. Ovšem je hezké, že zde tento pomník stojí, protože je důležité nezapomínat!



Tak, a tady už je pěkné rozloučení s lázněmi. Ještě kus cesty trvalo, než jsem došla na vlakové nádraží, a z něj už do centra města.

Procházka byla fajn, ale už jsem byla ráda, že jedu domů, přece jen jsem byla po té injekci trochu unavená, ale večer už to bylo v pořádku.

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek prodlouženého víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. K Priessnitzovým lázním je to fakt pěkný krpál. Párkrát jsem to šel pěšky a docela to protáhne plíce :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Taková krásná procházka z očkování! Skoro mě mrzí, že máme středisko přes ulici :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi , jak vždycky krásně zdokumentuješ okolí pomocí fotek . V tomhle kraji jsem nikdy nebyla , ale díky tobě jako bych se jím právě procházela . Máte to tam moc hezký .

    OdpovědětVymazat
  4. jsem ráda, že to bylo v pořádku a vyšlo to i počasí na tak úžasnou procházku, jak u fotek vypadá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jeseníky jsou krásné, zvlášť takhle na jaře, když se příroda probouzí. Letos jsem byla mile překvapená, že už se i tetanovka píchá do ramene. Taky si pamatuji minulou, že ta byla ještě do zadku, brr...

    OdpovědětVymazat
  6. Eliss, zdravím. Ráda jsem u Tebe nakoukla na fotografie z lázní, kam jezdím. Je tam moc krásně. Měj se dobře, hodně zdraví přeju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem rád, že je Priessnitzův pomník obnoven.

    OdpovědětVymazat
  8. Také jsi mohla jít po "kole bláznů" a v jeho polovině dolů po Muzikantské stezce. Tam bych se v noci teprve bál. I když dnes už tam budou nějaké světla.

    OdpovědětVymazat
  9. Pekne to tam mate, nekdy musim.navstivit

    OdpovědětVymazat
  10. V Jeseníku je hezky - byli jsme kousek od něj na podzim na dovolené :). Doufám, že se do vašho kraje ještě vrátíme - zbylo hodně kopců, co jsme na ně nevylezli ;-) a další míst, co jsme neviděli.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js