Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 307 Meg: V pradávných vodách

 Autor: Steve Alten

Žánr: Dobrodružný, Thriller 

Mé hodnocení: 70%

Obsah: Osmnáct let uplynulo od největší slávy profesora a experta na mořské živočichy, Jonase Taylora. Tehdy se mu totiž podařilo přežít střetnutí se samicí největšího mořského predátora, Megalodonem Andělou.

Ta právě před osmnácti lety uprchla z Tanakovy laguny, vrátila se do Mariánského příkopu, a s velkou pravděpodobností je již po smrti. Z Jonase stal muž těsně po šedesátce, s dvěma pubertálními dětmi na krku, kterým přestává rozumět, a bohužel to poslední dobou skřípe i s o osmnáct let mladší manželkou Terri.

Jonas totiž žije ze své zašlé slávy - chodí na různé přednášky, sem tam dá někde rozhovor, ale ani zdaleka to nestačí pokrýt hypotéku, splátky na auto, a školné pro děti. Takže má právě teď docela dost starostí, a do toho se ještě snaží psát svou chystanou knihu pamětí.

Jenže v jeho životě se chystá velká změna. Na Floridě, v městečku Venice, kam se celá rodina Taylorových vypraví, právě probíhá tradiční Festival žraločích zubů. Jonas zde bude mít krátkou přednášku, a pro celou rodinu je to příležitost i k prodeji památečních suvenýrů a vydělání pár dolarů navíc. 

Poklidný výlet přeruší na první pohled otravný televizní producent, Erik Hollander. Ten produkuje velkolepou televizní show s názvem Odvážlivci, kde se partička mladých lidí předhání v adrenalinových zážitcích, za něž nezřídka zaplatí i životem. Ale sledovanost to má obrovskou, diváky tento smrtící adrenalin baví!

A Hollander má pro Jonase nabídku. Úžasných sto padesát tisíc dolarů za šest týdnů, a to když bude doprovázet posádku Odvážlivců, včetně celého tvůrčího týmu, na palubě repliky španělské galeony.  Jeho úkol bude jednoduchý - předstírání jakéhosi rázovitého komentátora, který bude účastníkům soutěže radit při různých nebezpečných kouscích.

Odvážlivci se totiž budou plavit s hejnem velryb, a je tu i velký pravděpodobnost, že narazí na žraloky! 

Jonas není zprvu moc nadšený, ale dobrodruh v něm nakonec zvítězí, takže se rozhodne nabídku přijmout. Terry se ta představa vůbec nezamlouvá, a proto manžela alespoň přemluví k malému kompromisu, a sice aby na plavbu vzal i sedmnáctiletou dceru Danielle. Přeci jen, moc času spolu jako otec s dcerou netráví, a toto je ideální příležitost k opravení pošramocených vztahů!

Ze začátku vypadá vše idylicky, plavba Tichým oceánem je pořádně dobrodružná, úkoly pro Odvážlivce adrenalinové, a Jonas cítí, že se mu to začíná líbit, ač moc nezasahuje do dění. 

Ale když se k děsu všech účastníků ukáže, že kolem pluje cosi mnohem nebezpečnějšího než žralok či velryba, nastává ta pravá akce. Megalodon je totiž znovu ve hře, dlouhé roky dřímal v hlubinách oceánu, avšak nyní ho na hladinu vylákalo cosi, co si důvěrně pamatuje z minulosti - zvuky, které má spojené s chutnou večeří.

Anděla je znovu na scéně, ale tentokrát ještě zuřivější, a hlavně hladovější. Jonas bude muset opět bojovat s nejnebezpečnějším mořským predátorem, jakého kdy mělo lidstvo tu čest poznat!



Hodnocení: Když jsem uviděla tuto knížku v knihovně, hned jsem věděla, že si ji musím přečíst! Jsem totiž milovník "zvířecích béčkových hororů," ale doposud jsem je viděla jen v televizi - knížku ze žraločího prostředí jsem četla kdysi jen jednou, před lety, a to Čelisti.

Doma mě překvapil celkem "salátový" stav knihy, a byl pro mě celkem šok, když jsem se v údajích o vydání dočetla, že celosvětově byla kniha vydána již v roce 2004 (toto české vydání z nakladatelství BB art vyšlo o rok později.

Čekala jsem totiž, že knížka bude novějšího vydání - ne že by mi to tedy nějak při čtení vadilo! Jedná se o třetí díl "Megovské" série - ty předešlé jsem nečetla, ale neměla jsem pocit, že by to při čtení nějak vadilo. Bylo tu i pár dovysvětlení děje, několik flashabacků, což bylo fajn.

Musím říct, že jsem dostala, co jsem očekávala - béčkový thriller plný šílených situací, napětí a vzteklého mořského predátora. Postavy jsou místy lehce ploché, líbila se mi ale Jonasova dobrodružná povaha, i přes svůj věk šel do všeho pořád po hlavě, protože stejně jako účastnici televizní show, i on se narodil s adrenalinem v krvi.

Co mi ale dost vadilo, byly zdlouhavé popisné pasáže - chvílemi jsem měla pocit, že čtu nějaké zeměpisné poučky - popis různých ostrovů, jejich klimatické podmínky, to bylo všechno hrozně zdlouhavé, a pro českého čtenáře bohužel asi i nicneříkající. 

To ale zase vyvažovaly pěkně šťavnaté akční scény, musím se přiznat, že chvílemi jsem tomu Megovi i fandila - přeci jen, choval se podle svých základních instinktů, a místy mi bylo té přerostlé ryby i líto! 

Co bych ještě vytkla, tak některé scény mi přišly fakt až moc přehnané, místy byl autorův vyjadřovací styl moc strohý, no a některé scény mi přišly až moc přehnané... Takže je fakt lepší místy u čtení vypnout mozek! Ale zase je to poměrně čtivé, knížka se dá zhltnout za nudný, deštivý víkend, kdy se chcete zachumlat pod teplou peřinou s nějakou nenáročnou knihou.

Což je přesně tento případ - nic než "žraločí béčko" nečekejte.

S přivřenýma očima dávám sedmdesát procent, protože jsem se místy u čtení fakt bavila - ač to může znít divně. Knížku bych doporučila milovníkům zvířecích béčkových hororů - pokud jste jejich fanoušky, tato knížka je pro Vás to pravé ořechové!

A co Vy? Máte rádi zvířecí horory - ať už na filmovém plátně, nebo na stránkách knihy? Četli jste Čelisti? Zaujala Vás recenze? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Čelisti jsem četla a musím říci, že mě překvapilo, že je to úplně něco jiného než film :D ale mám ráda tyto filmy :) myslim, že jednička o megalodonovi je také zfilmována a letos by měla jít dvojka do kin :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé, díky za recenzi. podívám se po knížce.. Čelisti jsem nečetla, jen viděla film. Raději mám když si přečtu nejprve knihu, protože tam je se mnou moje představivost a zážitky nerušené režisérovými představami. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdovi, co vse jeste skryvaji morske hlubiny...

    OdpovědětVymazat
  4. Miluji béčkové horory.
    I ty dásně, ehm, čelisti.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js