Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 305 Dvojí tvář

 Autor: Kathrin Lange

Žánr: Young Adult, Thriller, Romantický

Mé hodnocení: 60%

Obsah: Zabij mě něžně, můj nejmilejší... 

Patnáctiletá Kim neprožívá příliš příznivé životní období. Před dvěma lety byla zavražděna její sestra Nina - s mrtvou vážkou na obličeji, jako podivným artefaktem od zvráceného vraha. Pachatele se ani po letech nepodařilo vypátrat, a zdá se, že stopa již nadobro vychladla.

Kim se od té doby chová... Nespolečensky. Spolužáci ji považují za "vyšinutého blázna," s kamarádkami se moc nestýká, a proto není divu, že musí chodit na terapie k psychologovi. Ve škole ji dokáže rozrušit sebemenší maličkost, která jí připomíná sestru - například i obrázek vážky na přírodopisné tabuli... Celé situaci moc nepomáhá ani to, že maminka Johana je právě na rehabilitační klinice. Kim tak bydlí se svým otčímem Sigurdem, se kterým má poměrně komplikovaný vztah.

Ale když se dívka seznámí se záhadným, ale přitažlivým Lukasem, zdá se, že malinký kousíček štěstí konečně projasnil její svět. Jenže se zdá, že Lukas něco tají. Proč dva roky nechodil do školy? Byl opravdu ve vězení, jak se šušká ve škole? A jaký byl jeho vztah s Ninou, když to byli spolužáci?

Kim se Lukase bláznivě zamiluje. Může mu ale důvěřovat, a otevřít mu své srdce? Ve chvíli, kdy ale zmizí Kimina spolužačka Marie, se znovu vrací plíživé obavy. Policisté bloudí v kruhu, a když se dívka rozhodne jednat na vlastní pěst a vydá se do lesního zámečku, kde bylo nalezeno Ninino tělo, věci se dávají rychle do pohybu.

Někdo tu má totiž dvojí tvář, jejíž odvrácený pohled není vůbec tak přátelský, jak se může zdát!



Hodnocení: Dvojí tvář jsem si vypůjčila v knihovně, v sekci knih pro děti a mládež. Poslední dobou mě baví i knížky pro mladší ročníky, tak jsem si říkala, proč si nepřečíst thriller smíchaný s detektivkou, určený pro náctileté? Zápletka přeci může být i tak zajímavá!

Ze začátku mě četba bavila, knížka je zajímavě napsaná, ale nejedná se dle mého úplně o thriller, (možná úplně na konci jsou lehce napjaté situace), a té krimi zápletky tam také moc není. Ovšem párkrát se tu policisté mihnou, ale detektivní zápletka byla na můj vkus moc upozaděná.

Místy jsem měla spíše pocit, že čtu román o mladé dívce, která se nemůže vyrovnat se sestřinou smrtí, a začíná si pomalu užívat života. A bohužel, vzhledem k tomu, že jde o knížku pro náctileté, tak pro mě jednotlivé postavy byly příliš ploché, nedokázala jsem si k nim vytvořit absolutně žádný vztah, což je opravdu velké mínus. 

Na druhou stranu je to celé opravdu čtivé, místy trochu nudné, zápletka mi přišla až moc uměle natahovaná. Ale co mě při čtení hrozně štve, tak jsou nelogičnosti v ději, a tady jich opravdu bylo jako řešeto. Příklad - detaily z policejního vyšetřování, které se týkaly Nininy smrti, najednou věděli její spolužáci, což nebylo nikde nijak vysvětleno.

Posledních dvacet stránek se najednou rozjela akce jako vystřižená z béčkového filmu, ale celkový špatný dojem z předchozích stran se nepodařilo napravit. A musím se pochválit, že jsem ještě před polovinou odhadla správně pachatele - a to se mi stává při čtení detektivek málokdy! 

Ale zase musím přihlédnout k tomu, pro jakou věkovou kategorii je knížka určena. Kdyby mi bylo tak třináct, určitě bych byla ze čtení nadšená. Ale optikou dospělého musím říci, že je to na pěknou detektivku hodně slabé. Dvojí tvář bych doporučila mladším ročníkům, a pak také těm, kteří si chtějí přečíst něco odpočinkového, a nehledají úplně četbu, na kterou se budou muset nějak extra soustředit. 

Hodnotím šedesáti procenty, takový trochu lepší průměr. Ještě mám doma pár dalších detektivek z této edice, tak jsem zvědavá.

A co Vy? Máte rádi detektivky s nekomplikovaným dějem? Nebo máte naopak rádi, když je děj složitější a má hloubku? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Detektivka šmrncnutá červenou knihovnou?
    Já má rád klasické detektivky (Maigret, Holmes, Klubíčko...).
    Z těch s hlubším koncem k mým oblíbeným patří trilogie "Vražda pro štěstí", "Vražda se zárukou", "Vražda v zastoupení". Je tam vše, napětí, humor, parodie a skvostně vykreslené postavy.

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem kdysi dávno, mám doma asi všechny knihy z této řady. Bohužel si příběh moc nepamatuji, ale vím, že to byla jednohubka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem si před pár týdny objednala taky z jednoho knihkupectví. Nebyla to žádná velká síť. Měli ji prostě za dobrou cenu, tak jsem zariskovala a vyzkoušela něco nového. Ale jako nechápu, proč mi od té doby volá nějaké call centrum, které se mě ptá, jestli nechci další knížky. Koukala jsem na to, jestli to není takový ten program "jednou zaplať a my ti pak budeme pořád něco posílat", ale to to není. Tak nevím už.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js