Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 291 Váhání

 Autor: Maggie Stiefvaterová 

Žánr: Pro mládež, Fantasy, Romantický

Mé hodnocení: 80% 

Obsah: Městečko Mercy Falls není na první pohled ničím zvláštní. Jenže skrývá jedno velké tajemství - v místních lesích se prohánějí vlci. Na tom by nebylo nic šokujícího - kdyby se ti vlci neproměnili z místních obyvatel působením zvláštních sil, ve kterých hraje velkou roli i teplota - a to jak ta tělesná, tak i venkovní.

Sedmnáctiletý Sam právě prožívá nejlepší období svého života. Kdysi býval také vlkem - v letních měsících se ale proměňoval v člověka. A z oken protějšího domu jej i se svou smečkou pozorovala dívka jménem Grace. Grace se do chlapce se žlutýma očima zamilovala.

Samovi se podařilo překonat svou vlčí kůži, nakonec zůstal člověkem, ačkoliv to bylo nesmírně těžké. A i dnes, když slyší v noci z lesů táhlé vlčí vytí, nenechává ho to chladným. Ale chce věřit, že je vyléčený, už jen kvůli své milované Grace. Jenže lásce dvou mladých lidí nepřejí dívčini rodiče. 

Sam i Grace si nesou z minulosti citová zklamání, a snad i proto je jejich mladá láska opravdu bouřlivá. Jenže oba musejí stále tak trochu bojovat, aby mohli být spolu. Do příběhu znenadání vtrhne mladík jménem Cole. Ten touží po tom, zůstat vlkem, i díky tomu, aby unikl starostem a problémům, které stihl za svůj mladý život napáchat. 

A protože si Sam vzal nové vlky na starost, je tak trochu jejich vůdce, ačkoliv v lidské podobě. Nosí jim do staré kůlny jídlo, a přizpůsobil starý dům po svém nevlastním otci Beckovi tak, aby tam mohli nováčci v lidské kůži trávit pohodlně své dny.

Jenže někomu v městečku se začnou vlci pomalu zajídat, a proto je bezohledně střílí. Jenže ten někdo netuší, že vraždí obyvatele Mercy Falls, kteří jsou už měsíce, a někdy i roky, pohřešovaní. 

Do toho se začne dít něco velmi znepokojivého i s Grace. Uvnitř jejího těla totiž roste netušená hrozba, která se nejprve projeví drobným nachlazením, posléze horečkou, a nakonec začne přerůstat v něco, co nejde nijak zastavit.

Bude láska dost silná na to, aby se poprala s osudem? Můžeme díky lásce potlačit to, kým jsme? Váhání totiž může mít nedozírné následky...



Hodnocení: Váhání jsem dostala bezmála před dvanácti lety k Vánocům. Tehdy jsem knížku začala číst, ale tehdy jsem toho měla ke čtení tolik, a jiné tituly mě lákaly o tolik více, že nakonec skončila nedotčená na poličce v knihovničce. 

Potřebovala jsem teď po Vánocích něco odpočinkového, navíc jsem dlouho louskala knížku v předchozí recenzi, tak jsem si řekla, že si přečtu něco fantasy, pro mladé, a hlavně, abych u čtení nemusela moc přemýšlet. A protože jsem z knihovny měla nachystané na čtení opět samé detektivky a celkově takové těžší čtení, sáhla jsem pro Váhání. 

Jedná se o druhý díl z třídílné série Vlci z Mercy Falls. Měla jsem trochu obavy, zda nebude vadit, že jsem nečetla první díl, Mrazení, ale musím říci, že to můj dojem z knihy nijak nezkazilo. Části příběhu jsou napsány v kapitolách, ve kterých se střídají jednotlivé postavy. Jednou je tu Sam, podruhé Grace. Musím říci, že to byla dobrá volba, protože to opravdu dodávalo příběhu šťávu.

Nejedná se o nijak složitý příběh, ale hrozně dobře se to čte. Autorka dovedla dát příběhu zvláštní atmosféru, která byla až magická. Romantické knihy nikdy nebyly můj šálek čaje. Ale tady to bylo popsáno tak věrně a hezky, že jsem tomu podlehla. Možná lehce naivní příběh, ale proč ne? Teď je mi líto, že jsem si knížku nepřečetla, když mi bylo sedmnáct. 

Kdybych měla knížku srovnat s komerčně úspěšným Stmíváním, tak tato kniha mi vychází vítězně. Příběh se mi četl sám, je napsaný jednoduše, neztrácela jsem se v ději, místy to možná bylo tak trochu o ničem, ale mě se to i tak prostě líbilo. Nemůžu ani pořádně popsat svoje dojmy z knihy, protože jsou hrozně zvláštní.

U čtení jsem se perfektně odreagovala, oceňuji i pěkné básničky - poezii nemusím, ale tohle bylo vážně něco! 

Asi nejsem úplně objektivní, ale hodnotím osmdesáti procenty. Doma mám už třetí díl, Splynutí, a jelikož závěr byl více než otevřený, nemůžu se dočkat, až se pustím do čtení. Sama jsem překvapená, že mě po letech chytnul příběh, kterému bych se jinak z principu vyhnula...

Pokud máte zájem si knížku přečíst, tak doporučuji začít prvním dílem s názvem Mrazení. Ať nezačínáte jako já od prostředku a nemáte v tom zbytečný chaos. Pokud máte rádi příběhy o vlcích s fantasy prvky a protkané něžnou romantikou, tak je pro Vás kniha jako stvořená. Někdy není na škodu se přenést do naivního světa fantazie...

A co Vy? Četli jste v poslední době nějakou knihu pro mládež? Máte rádi podobně laděné příběhy, nebo dáváte přednost detektivkám? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥





Komentáře

  1. O knížkách jsem neslyšela, ale moc se mi líbí obálky :) je fajn, že ses ke knížce po tolika letech vrátila. Fantasy nevyhledávám, ale pro jeho milovníky je to určitě super dílo :)

    OdpovědětVymazat
  2. ty obálky série jsou krásné :) doufám, že třetí díl se ti bude líbit a hezky to ukončí sérii :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálky jsou lákavé, ale asi by mne to nebavilo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js