Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 282 Vetřelci

 Autor: E. E. Richardson 

Žánr: Pro mládež, Fantasy, Horor

Mé hodnocení: 80%

Obsah: Sourozenci Cassie a Joel Demetriusovi právě začínají nové, vzrušující období svého života. Tedy, alespoň pro Joela je vzrušující a skvělé, Cassie tak nadšená rozhodně není. Spolu se svou mámou, nevlastním otcem Geraldem Wilderem a jeho malými dětmi, Timem a Damonem, se stěhují do sice velkého, ale zchátralého a starého domu.

A logicky mezi nevlastními sourozenci vzniká lehké napětí. Zatímco Joel se snaží být k novým bráškům přátelský a najít si k nim cestu, Cassie se chová vyloženě nepřátelsky, a nehodlá nové rodinné uspořádání respektovat. Pro ni nejsou nic jiného než vetřelci, kteří drze vpadli do jejího života, a převrátili jej naruby.

Vždyť život jen s mámou byl naprosto dokonalý!

A teď je čeká život na okraji vesnice, v odlehlém a obrovském domě. Jenže hned na první pohled je jasné, že dům nebude hned krásným a útulným místem k bydlení - díry ve střeše zamaskované mechem, loupající se omítka, shnilé dřevo, a vše co mohlo popraskat či odpadnout, tak už dávno učinilo.

Jenže Gerald a máma jsou nadšeni. Dům byl ke koupi za směšnou cenu, a ta trocha práce, kterou je potřeba na domě udělat, to je pro ně jen vidina příležitosti, jak stmelit rodinu dohromady. Zatímco Cassie se nijak nenamáhá skrývat svou naštvanost a otrávení, Joel je z nového bydlení opravdu nadšený. Konečně má jen pro sebe vlastní pokoj!

Joel ale brzy pochopí, že s domem není úplně všechno v pořádku. Kdo hned po příjezdu vyházel jeho sestře všechny věci z kufru? Mohli to být zlomyslní nevlastní sourozenci? Ale ti se dušují, že nic takového by nikdy neudělali, a navíc je očividné, že k takovému činu neměli příležitost...

Navíc Joela záhy začnou pronásledovat noční můry a vidiny o neznámém chlapci. který před něčím vyděšen k smrti utíká. Domem se v noci začínají ozývat podivné kroky a zvuky a vypadá to, že klíč k celé záhadě se ukrývá v podkroví.

Mezi nevlastními sourozenci dál panuje nevraživost, přesto se snaží přijít na kloub celé záhadě. Proč zvuky a hlasy slyší jen Joel a Tim? Jde jen o hloupý kanadský žertík, nebo se v domě děje něco děsivého, a noví obyvatelé vyprovokovali neznámé síly k činu?

Když se děti rozhodnout uspořádat vyvolávání duchů, věci naberou rychlý spád. Zdá se, že temné síly se rozzuřily ještě více, protože ataky naberou na síle. Ale zvláštní je, že duch se projevuje pouze v nepřítomnosti dospělého.

Joel se i přes sestřinu skepsi rozhodne pátrat po minulosti jejich nového domu, a přijde na opravdu šokující informace...




Hodnocení: Vetřelce jsem si objednala při svém posledním nákupu z online antikvariátu. Předem jsem si o knížce nic nezjišťovala, vybírala jsem jen podle obálky, která mi tak trochu evokovala to, že budu číst něco o mimozemšťanech. 

Nakonec se mi k mému velkému překvapení dostal do ruky horor pro mládež. Na konci knížky je sice napsáno, že kniha je pro děti od deseti let, ale myslím, že pro ty by bylo čtení dosti strašidelné. Rozhodně bych tu věkovou hranici posunula. Už dávno nejsem dítě, a přesto na mě knížka mimořádně zapůsobila.

Děj je vcelku jednoduchý, nejsou tu nijak hluboké rozbory charakterů postav, což ale nevadí. Přeci jen, kniha má být pro děti a proto nějaké složitější věty a charaktery nejsou ani na místě. Kniha má přes sto padesát stránek, písmena jsou větší, takže ze čtení nebolí oči.

Byla jsem opravdu příjemně překvapená, jak svižně děj ubíhal, bavila jsem se, a měla jsem pocit, jako bych se přenesla zpátky do dětství. Atmosféra starého domu, který si tak trochu žije vlastním životem, a skrývá své tajemství, ta byla vykreslena skvěle.

Dětští hrdinové byli opravdu autentičtí, přátelské pošťuchování mezi sourozenci působilo přirozeně, nejvíce jsem si oblíbila plachého Tima. Nemám ráda, když jsou děti v knížkách vylíčeny až moc dospělácky, takové chování mi moc nesedí. Tady to bylo ale v pořádku.

Hororová atmosféra byla místy opravdu hutná, na to, že jde o knihu pro mládež. Rozhodně by se za ni nemusely stydět ani horory pro dospělé. Tajemné síly byly totiž místy opravdu drsné. 

Posledních patnáct stránek bylo napínavých, otáčela jsem stránku za stránkou, a musím přiznat, že kdybych byla večer při čtení sama doma, asi bych měla strach usnout. Už tak mi běhal příjemný mráz po zádech. Kdybych knížku četla cirka ve dvanácti letech, byla bych nadšená, a asi bych se bála. Hororové příběhy miluju už odmalička.

Pro desetileté děti asi úplně knížka není, ale těm o dva či o tři roky starší by se mohla moc líbit. Ale určitě si ji mohou přečíst i dospělí, těm má také rozhodně co nabídnout. Dívala jsem se i na internet, autorka E. E. Richardson napsala ještě spoustu románů s hororovou tematikou, bohužel u nás česky vyšel jen tento román. Což je škoda, velmi by mě další její díla zajímala.

Hodnotím osmdesáti procenty i vzhledem k tomu, že se jedná o knihu pro mladší čtenáře. Já sama jsem byla moc spokojená!

A co Vy? Zaujala Vás recenze? Nakupujete také rádi knížky tak trochu naslepo? Přečtete si rádi knihy pro mládež? Měli jste jako děti rádi příběhy s hororovou tematikou? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Vždycky jsem se podivoval, kdo a jak rozhoduje, pro jaký věk by knížka měla být...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento žánr jsem kdysi hodně četla, teď už ne.

    OdpovědětVymazat
  3. No myslim, že v deseti letech už deti "skoudnou"leccos

    OdpovědětVymazat
  4. je super, že se kniha líbila :) sice jsi nedostala, co sis myslela, ale stejně se líbilo :) já teď čtu horor Sídlo hrůzy, tak jsem zvědavá, co z toho vyleze :D :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N