Přeskočit na hlavní obsah

Mini dovolená a relax

 Protože před dvěma měsíci náhle ukončila dlouholetou praxi moje obvodní lékařka a já se ze dne na den octla bez lékaře, musela jsem to začít hned řešit. Léky by mi sice mohli napsat na pohotovosti, ale pro mě osobně to byl nepříjemný pocit, že pokud by se něco akutního nedej bože stalo, byla bych bez obvoďáka.

Navíc všichni lékaři v okolí měli plný stav, nepomohla mi ani přímluva u kamarádky, která je zdravotní sestra. Nakonec mě zachránil až kolega z práce. Jeho doktorka prý pořád přibírá pacienty, tak byl tak hodný, že mi dal její vizitku. Hned jsem tam zavolala, a sestřička mi potvrdila, že ještě pár pacientů přijmout může. Ale prý volám na poslední chvíli.

Hned za dva dny jsem se šla do ordinace zaregistrovat, dostala jsem registrační list, a sestřička mě objednala na dvacátého října na vstupní prohlídku. 

Vzala jsem si tedy na dnešek v práci dovolenou na celý den. Mám sice nárok na to mít půl dne dovolené k návštěvě lékaře, ale dovolené mám ještě spousty, takže jsem se ji rozhodla využít celou. 

Ráno jsem vyrazila v sedm hodin na autobus, který mě odvezl do města. Tam jsem přestoupila na další spoj, protože doktorka sídlí ve stejném městě, ale je to opravdu pěkný kus pěšky a k tomu ještě do kopce. Byla jsem objednaná na devátou hodinu, ale v čekárně jsem seděla už po osmé hodině. Sestřička mě upozornila, že budu muset počkat až do těch devíti, protože ranní ordinaci mají pro nemocné a akutní případy.

To mi nevadilo, počítala jsem s tím, že budu muset čekat.

Ale nakonec jsem přišla na řadu už o tři čtvrtě na devět, přede mnou byly jen dvě paní. Nejprve si mě dovnitř vzala sestra, změřila mi tlak, zkontrolovala zrak, zvážila mě, a pak jsem si šla znovu sednout do čekárny, kde si mě po chvilce vyzvedla doktorka.

Musím se přiznat, že jsem měla z prohlídky tak trochu obavy. Přeci jen, nová doktorka, kterou neznám, a taky mě posedla jakási úzkost, že jsem třeba nějak nemocná. Ale nakonec to bylo všechno v pořádku. Podívala se mi do krku a prohmatala břicho. Žádné zdravotní problémy nemám, jen mě díky skolióze občas bolí záda, a také mě na jaře a v létě více trápí alergie na pyly. 

Nakonec jsem byla příjemně překvapená tím, jak příjemná a milá paní doktorka byla, a mám z ní opravdu dobrý pocit. Ještě mi připomněla, že v prosinci musím jít na přeočkování proti tetanu, a s přáním hezkého dne jsme se rozloučily. 

Hned se mi zlepšila nálada, a vydala jsem se na autobus. Bohužel mi ale další spoj měl jet až za hodinu, tak jsem se rozhodla projít zpátky do centra pěšky. Nešla jsem přímo do areálu lázní, ale i tak jsem vyfotila pár fotek:


 


Podzimní výhled na hory, ještě zahalené mlžným oparem, to je něco neskutečně úžasného. Výhled do údolí stál opravdu za to. 

Cesta vedla z kopce, proto se mi šlo dobře, užívala jsem si pěkný den a koukala kolem sebe na neobvykle obvyklé věci - všude kolem se dá vidět něco pěkného.



Takovýchto krásných kašen s pomníčky je všude kolem dost, a to jsem ani zdaleka nebyla v areálu lázní. Moc se mi líbí to zpracování hlavy starce, to je opravdu pěkné.

Nápis nahoře je hůře čitelný, je tam napsáno Francouzský pramen 1841.



Géniův pramen byl zhotoven na počest Vincenze Priessnitze. Pomník byl vyroben již v roce 1899, ale do areálu lázní se dostal až o sto let později. 




Tady jsem fotila spíše detaily, co mě jen tak zaujaly. Třetí fotka z aleje se lehce nepovedla, jelikož mi na spoušti zůstal prst, ale i přesto se mi líbí.



Jesenicko je nechvalně proslulé čarodějnickými procesy, a různé připomínky i ve formě památníků jsou tu opravdu na každém kroku.

Tento pomníček u lesa se mi líbí. Pěkně udělané posezení kolem, a celé to má takovou jedinečnou atmosféru, zvláště na podzim je tu opravdu krásně. Kdysi jsem byla i na výstavě, která se týkala čarodějnických procesů, a bylo to pořádně depresivní.

Tady už jsem pomalu scházela k vlakovému nádraží. Vydala jsem se do centra, zašla jsem si koupit rychlou snídani a kávu. Moje další zastávka byla v bance, kde jsem potřebovala vyměnit neplatnou dvoustovku s úzkým pruhem, kterou by mi už nikde v obchodě nezvali.

Nakonec jsem se stavila na horkou čokoládu do kavárny, a tam za mnou přišel i přítel. Zrovna šel od doktora, tak jsme poseděli spolu. Ještě před odjezdem autobusem domů jsme nakoupili pár maličkostí k obědu.

Pěkně strávený den, jednodenní dovolená byla nakonec moc fajn, jsem ráda, že jsem si odpočinula. 

A co Vy? Také si plánujete v práci vzít dovolenou a vydat se někam na výlet? Chodíte rádi do lázní? Máte také někdy strach z návštěvy lékaře? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Krásné okolí . Taky jsem to měla se svou praktickou doktorkou stejně , skončila a problém . Nakonec máme novýho obvoďáka 15 kilometrů od nás, blíž neměli místo . Zvláštní je ,že nikoho z nás na vstupní prohlídku ani nepozval , takže už ho mám několik měsíců a ještě jsme se neviděli . Upřímně mě přijde děsivý jet 15 kilometrů když budu chtít třeba léky , když jsem ho měla dřív v místě bydliště, ale tak to prostě dneska bohužel je . A bude hůř .

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně jsem ráda,že jsi sehnala novou obvodní lékařku.Já čtu u nás pořád,jak lidé shánějí a ne jenom obvodní,ale i jiné odborné lékaře.Nikdo nepřijímá,nevím,jak to bude dál.
    Když jsem chodila do práce,také jsem si brala třeba den na nějaký výlet.Většinou po uzávěrce,abych si odpočinula.Fotografie jsou moc krásné a pohled na hory je nádherný.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Je "smutné", že jsme to dopracovali tak, že když lékař skončí, většinou nemá náhradu. To je snad všude. To si snad slušný občan tohoto státu ani nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky :) Jsem ráda, že to dopadlo s obvoďačkou dobře. Je to blbé no. I sehnat očního, neurologa, zubaře... fakt těžké. Jinak já se třeba teď bojím jít k doktorovi. Co mi zjistí...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to dopadlo dobre...Pěkné podzimní fotky...Jesenicko je pro mne téměř země nepoznána, byl jsem v Nizkem Jeseniku, ale centralni Jeseniky jsem dosud nenavštívil...

    OdpovědětVymazat
  6. Eliss je u vás moc hezky a krásně jsi fotila. Fotografie se mi moc líbí. Jinak pokud se zúčastníš mé výzvy, tak lze příspěvky přidat hned a budu zveřejňovat odkazy na příspěvky až do 5. listopadu na mém druhém blogu : https://duchjara1.blogspot.com/. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  7. To je super, že jsi našla novou obvodní lékařku a hlavně, že jsi v pořádku. Dovolená je občas potřeba. Krásná mlha v údolí :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jeseník jsem kdysi navštívila v mátí, která dostala poukaz rekreace od ROH, cesta vlakem byl děs, ale lázně a Ramzová celkem šly, teď jak vidím se mnohé změnilo

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná a zajímavá vycházka. Také mi obvoďák skončil a nějaký ten rok už nemám žádného doktora. Horší bude, jestli mě v práci pošlou po čase na podnikovou prohlídku a tam budou chtít výpis od mého lékaře.

    OdpovědětVymazat
  10. Priessnitzův vodní chodníček jde pověstný.
    Mám i nějaké staré pohlednice, kterak se lidé brodí bosky vodou.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Eliss, když skončí lékař je to problém. Já měla takovou zkušenost se zubařem, a nemohla jsem žádného nového sehnat... Skončila jsem u soukromého. Měj se dobře, hlavně hodně zdraví a pohody. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Eliss, když skončí lékař je to problém. Já měla takovou zkušenost se zubařem, a nemohla jsem žádného nového sehnat... Skončila jsem u soukromého. Měj se dobře, hlavně hodně zdraví a pohody. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. jsem ráda, že sis našla sympatickou lékařku a vše proběhlo v pořádku :) fotky jsou moc povedené, krásný podzim je na nich zachycen :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js