Přeskočit na hlavní obsah

Prázdniny už jsou skoro fuč...

 Musím říci, že za celou svou pracovní kariéru ve výrobně sýrů nepamatuji tak hektický a náročný srpen. Každý rok máme v létě více práce, protože navíc ještě vyrábíme mléčné jogurtové nápoje, které jdou teď opravdu pěkně na odbyt.

S blížícím se koncem srpna se ale neúprosně blíží datum dožínek, svátek oslav konce sklizně. A už skoro dvacet let se dožínková slavnost pořádá i v naší obci. Jako dítě jsem tuto obecní veselici měla moc ráda. Lidová muzika, stánky s tradičními, ručně vyráběnými výrobky, počínaje mýdly a konče nádherně pletenými košíky, a celková atmosféra začátku září, kdy už je pošmourno, a podzim už se hlásá o svoje místo.

Naše sýrárna spadá pod zemědělské družstvo. Družstvo je tedy hlavním pořadatelem akce, ačkoliv velkou měrou pomáhá při organizaci i obecní úřad.

Teď tedy máme práce nad hlavu. Kozí, ovčí, a hlavně kravské sýry, to jedeme ve výrobě ve velkém množství - něco jde samozřejmě na prodejnu, která je v sýrárně, pak také dodáváme do dvou restaurací v okolí, no a teď navíc ještě na ty dožínky, protože tam se toho prodá nejvíc.

Bohužel už pro mě obecní oslava dožínek získala hořkou pachuť, a to vůbec není proto, že pracuji v družstvu. Hrozně mi vadí ty davy lidí, všude kolem hora zaparkovaných aut, kolem stánků hlava na hlavě, člověk si nemůže pořádně nic prohlédnout. 

Tudíž teď v práci zůstávám přesčas (ale mám to zaplacené), a mám dojem, že nic nestíhám. Z léta jsem si užila akorát tak horko ve výrobně, nebyla jsem nikde na dovolené, měla jsem sice dva dny volna, ale z toho jsem jeden musela k lékaři, a ten druhý jsem pročekala na plynaře. Sice si dovolenou vyberu pořádně až v prosinci a prodloužím si tak hezky svátky, ale právě teď mám pocit, že chodím jen do práce, doma se najím, vyspím, trochu něco poklidím, a můžu jít spát.

Už se jen těším, až celé to slavnostní šílenství skončí, protože na mě fakt doléhá stres ze všech stran.

Dnes jsem se k podvečeru vypravila na menší procházku obcí, trochu si pročistit hlavu, protože cítím, že je toho na mě moc. 

Doprovázela mě opět moje věrní psí kamarádka Žofka. Musím přiznat, že tentokrát se mi moc fotek nepovedlo, sice bylo slunečno, ale nevím, nějak jsem dnes neměla to správné oko.

Nešly jsme ani moc daleko, jen kus za činžák, a pak kus po asfaltce, a stačilo. Ale pejsek vypadal spokojeně, já se taky ráda prošla, a to je hlavní.

Tady Vám přináším pár svých "cvaků..."


Už se začínají krásně barvit do fialova švestky. Na některých stromech jsou ještě úplně zelené, ale zrovna za naší bytovkou už se chystají pomalu zrát.


Krásný výhled, kus vesničky jako na dlani, a v dálce navíc ty úžasné hory...


Mraky, za kterými se schovává sluníčko samy o sobě naskytují úžasnou podívanou. 


Opravdu zvláštní květ rostliny, která mě zaujala svým fialovo-bílým zbarvením. Ví někdo z Vás její název? 

Teď při dopisování posledních písmenek článků se mi už klíží oči, takže to dnes "zapíchnu" brzy. Nachystám se do sprchy, umyju zbytek nádobí, a půjdu spát.

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásné letní dny, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Moc hezká procházka. Musíš být unavená a určitě by ti týden dovolené pomohl. Práce v sýrárně je namáhavá a odpočinek určitě potřebuješ. Tak že ti přeji hlavně příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké fotky :) No dožínky šly vždycky nějak mimo mě :D ani nevím, kde se tady v okolí třeba konají... to mě mrzí, že jsi měla tak málo volna... budeš mít volno před Vánoci nebo po nich?

    OdpovědětVymazat
  3. Chudáku, v takovém vedru a ještě přesčasy, to musí být šílené :( Na druhou stranu, sice budeš mít dovolenou až v prosinci, ale aspoň nebude všude tolik lidí, jako teď. Odpočiň si, Eliss <3 posílám sílu!

    OdpovědětVymazat
  4. Eliss, zdravím. Jet v jednom kuse v práci bez dovolené až do Vánoc je moc dlouhé a únavné, potřebovala by jsi delší odpočinek, zrelaxovat ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. V poslední době nejraději chodím do muzeí, tam nebývají davy lidí. U nás na vsi jsem vynechala tradiční pouť, opět jen řev z pódia a davy lidí... Tak ať se odložená dovolená pak vydaří.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta fotka s mraky je krásná - ve mně tyhle fotky vzbuzují chuť obout pohory a vyrazit na výlet :).
    Jinak já jsem teď taky pořád v práci a v těch vedrech mám pocit, že pak už nemám na nic dalšího sílu (sice nepracuji fyzicky, ale má kancelář bez klimatizace situovanou na jih, takže tam teď mám většinou 30°a připadá mi, že mám vypálený mozek :D).
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotečky, že by Althanova renkloda u vás zrála? A nebo je to najaká cizinka... A jaké plemeno koz je nejlepší na mléko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příští rok bude rokem švestky.

      Vymazat
    2. Já mám letos rok švestky a merunky, snad bude i jabloně. Podle mého horoskopu bude příští rok rokem pizzi, prý mám udělat menší konkurenci naší místní pizzerii... Tak nevím, produkty z rajčat už aktuálně připravuju, ale do takové strkanice se mně moc nechce...

      Vymazat
  8. V takových vedrech musí být přesčasy hrozný masakr :( je mi tě líto, měla by sis odpočinout 💜 prosinec je daleko, ale na druhou stranu, aspoň všude nebude tolik lidí, jak teď o prázdninách. U nás už švestky zraji. Dělala jsem dvě buchty s drobenkou a večer se chystám na další.
    Posílám sílu!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to ti fakt nezávidím, takový frmol v těch vedrech, to je masakr. Možná by to chtělo alesp ň dva dny na odpočinek, bylo by ti líp. Fotky se mi líbí, nejvíc vesnička jako na dlani. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
  10. Elis, nedivím se. Že jsi unavená a nebaví tě už Dožínky a podobné akce.V tomto horkém počasí jenom chodit do práce a ani si neodpočinout je opravdu záhul.

    OdpovědětVymazat
  11. Jó a ta kytička by mohla být oměj .

    OdpovědětVymazat
  12. Dozrávající švestky ohlašují příchod podzimu.
    Davy lidí (jedno jestli na dožínkách nebo jarmarcích nebo slavnostech sokolských) se mi téý zajídají.

    OdpovědětVymazat
  13. Uf, máš toho fakt hodně ,což nezávidím . Taky nemám ráda davy na trzích a podobně a je pravda,že se nedá nic v klidu prohlídnout . Nejhorší je,že snad ani nejde si nějak vychytat čas, kdy těch lidí by tam mělo být teoreticky nejmíň . Máš krásný fotky , kolikrát stačí jít opravdu jen za dům a jsou tam netušený krásy.

    OdpovědětVymazat
  14. Pracovala jsi jako včelička, hodně pilná včelička. Jsi holka moc šikovná, pochval se taky, zasloužíš si to :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jé, to mi někde uniklo, že vyrábíš syry😊, miluji sýry( se skvělým vínem). A nezapomeň nejen prací je člověk živ😉!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj. Také jsem na těch dožínkách byl asi dvakrát. Naše učiliště se účastnilo povinně.

    OdpovědětVymazat
  17. u nás v práci sezóna začíná sice na podzim, ale mám pocit, že letošní rok je naprosto hektický a ani o prázdninách nebyl takový klid jako roky přechozí :) já si dovolenou užila v dubnu a tím pro letošní rok je konec :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js