Přeskočit na hlavní obsah

(Ne)obyčejné cesty do práce

 Tento týden to bylo v práci tak pohodové, jak už si to dlouho nepamatuji. Tak nějak jsem se cítila fajn, s kolegyní jsme se strašně moc nasmály a i když práce bylo hlavně na začátku týdne docela hodně, vůbec mi to nevadilo a pořád se cítím nabitá energií.

Snad je to tím jarem, hezkým počasím, sluníčkem? Včera sice hodně popršelo, ale náladu mi to nijak nezkazilo, on i ten déšť byl už opravdu potřeba, alespoň už není ve vzduchu tolik pylu a také se tolik nepráší kolem cest.

Ranní cesty na autobus do práce jsou pro mě pořád inspirativní, ráda koukám kolem sebe i na věci, které jsou zdánlivě obyčejné, ale ony jsou vlastně fascinující, jen jsme se naučili ve shonu dnešní doby často nevnímat.

Jsem ranní ptáče, s přítelem jsme se naučili vstávat kolem páté, i když teď jezdím do práce až po šesté. Je to dáno i tím, že naše fenka Žofinka má brzy po ránu hlad, a vyžaduje snídani už před pátou hodinou. Budí nás nenápadně, roztomile, je to prostě miláček.

Tyto krásné západy slunce jsem vyfotila před naší bytovkou právě při ranním venčení.





Na první pohled se mohou fotky zdát stejné, ale při bližším zkoumání si můžete všimnout nepatrného rozdílu právě v jasu slunce. Fotila jsem s bleskem, ale na první fotce vypadá to slunce dost zvláštně, jako zploštěle, že?


Tento polokeř vídám každé ráno, když otevřu okno z ložnice. Je přímo u našich sousedů, a i když kus přesahuje i na náš pozemek, ale vůbec ničemu to nevadí. Netuším, jak se rostlina jmenuje, ale moc se mi líbí ty bílé koule květů, to je opravdu nádhera.


Detail ochmýřené pampelišky, jako dítě jsem milovala rozfoukávat ta chmýříčka všude po okolí.



I u potoka rostou moc krásné a barevné květiny. Krom kopretin tam rostly doslova trsy těchto bílých kvíteček. Pro někoho možná plevel, mně se však moc líbí.


Tady se mi podařilo, byť trošku nešikovně, zvěčnit šnečího kamaráda při snídani. Stihla jsem to na poslední chvíli, neboť už přede mnou pomalu zastrkával růžky. Hodoval na kopce posekané trávy, kterých bylo na zadní cestě, kudy chodím na autobus, docela dost. Miluji vůni čerstvě posečené trávy, jen kdyby mi vše tak nekomplikovala otravná alergie.

Fotka je sice trochu vybledlá, možná jsem měla fotit bez blesku, přesto se mi však moc líbí.


Malý jehličnatý stromek mě zaujal hlavně svými mladými šiškami, které jsou právě v rozpuku. Roste kus od oplocené rodinné zahrady, netuším, zda patří k pozemku, nebo roste jen tak. Každopádně je na něj krásný pohled. Nějak ale nedokážu zařadit druh stromu? Borovice to nebude určitě, jehličí je takové jemné a ne moc pichlavé.

Možná bude vědět někdo z Vás, o jaký stromek jde?



Žlutá květina s dost zvláštními lístky.


Za plotem se nesměle choulila tato fialová krása s drobnými kvítky.


Pokus o vyfocení detailu listů polokeře, který roste u opuštěného zchátralého domku. O kus dál ještě divoce rostou šípky, teď jsou tam sice plody, ale jsou scvrklé a škaredé, takže mi přišlo zbytečné to fotit. Ale listy jsou zajímavé, hlavně ta hnědozelená barva mě upoutala.



Obloha ráno nabízela také úchvatnou podívanou. Nejen vzdušné čáry od letadel, ale také krásně nakupené mraky. Hlavně první fotka mi evokuje krásně načechrané peřiny...


Nakonec tu mám fotografii stromu, který je v plném květu a má zvláštní hnědo-žluté kvítky. Výše jsem si všimla ještě takových divných černých bobulí. Bohužel strom byl dost vysoký, takže nemám větší detaily. Ale už zdálky bylo vidět tu krásnou kvetoucí záplavu, strom je opravdu obsypaný.

Tohle je poslední fotografie, protože tady už jsem došla až na zastávku autobusu. Relativně krátká cesty na pět minut, a přesto jsem vyfotila dost pěkných rostlin a živočichů. Hned jsem měla lepší náladu, když vše kvete a žije, je to opravdu paráda.

Děkuji, že jste tuto ranní cestu absolvovali se mnou, děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Také miluji ranní cesty do práce, chodím tedy trochu dříve, už před půl pátou, ale teď, kdy už svítá, si to náramně užívám. V našem městě je spousta stromů a zeleně, navíc chodívám kolem přehrady a ty východy slunce vážně stojí za to. K tomu všude kachny, ježci, zajíci, veverky, sem tam i srnka nebo jezevec, kapři vyskakující nad hladinu... cesta do práce je prostě zábava :D.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás v podstatě ještě pořádně nepršelo, až do dneška. A pravá bouřka s hromy a blesky vůbec. Dělali nám na domě nové balkóny a my jsme si ho nechali zasklít - takové třídílné šoupačky. Žena si to neskutečně pochvaluje, že může věšet prádlo nehledě na počasí. Tak dnes ho pokřtila. Odskočila si pro oběd do města, tak na tu chvíli nechala pootevřený "balkón". Co čert nechtěl, tak přišla luchačka a zmoklo jí už suché prádlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaro vděčné období.
    Líbí se mi fotka mladých šišek,

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké fotky :) Ráda jezdím autobusem a kochám se :) Ranní ptáče teda nejsem :D Já chodím brzy spát a pozdě vstávám, někdy spím i přes den, takže toho naspím celkově docela dost. Taky jsem ráda rozfoukávala chmýříčka pampelišek, ale bála jsem se, že když ho spolknu, tak mi v bříšku vyroste pampeliška :D

    OdpovědětVymazat
  5. Je důležité,aby byla v práci pohoda.Přeci jen tam trávíme podstatnou část života.Měla jsem to do práce asi tři km a celé roky jsem chodila pěšky.Pouze,když pršelo jsem jela autobusem.Sice jsem chodila přes celé město,ale když jsem šla na šestou byl docela klid.
    Pořídila jsi moc krásné fotografie.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliss, já jsem taky ranní ptáče, spát chodím pozdé a vstávám hodně brzy, po čtvrté hodině. A ta rána jsou teď opravdu kouzelná, hlavně v lese. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ranní reportáž je fajn, také neznám spoustu názvů rostlin, ale přesto se mi líbí a obdivuji je.

    OdpovědětVymazat
  8. Také moc ráda obdivuji krásy přírody, co se ostatním zdají normální. Hezké fotky šišek. Myslím, že to je jedle :) Miluji focení oblohy, ať to jsou mraky, nebo západy slunce (východy nestíhám :D)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N