Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 250 Vadná

 Autor: Cecelia Ahern 

Žánr: Fantasy, Sci-fi, Young Adult, Dívčí Román, Utopický

Mé hodnocení: 70%

Obsah: Sedmnáctiletá Celestine Westová má skvělý život. S rodiči má vřelý, kamarádský vztah, ve škole je oblíbená nejen mezi učiteli, ale i v kolektivu, známky má nadprůměrné, hlavně tedy v matematice, kterou miluje, a sní o studiu na matematické fakultě.

Už skoro rok randí se svým přítelem Artem, synem soudce Crevana, který je zároveň i rodinným přítelem. Obě rodiny se navštěvují, a vztahy jsou více než idylické.

Jenže svět kolem už není ani zdaleka tak dokonalý. Existují totiž lidé, kteří jsou označeni jako "vadní." Vadní jsou ti lidé, kteří udělali v životě nějaké špatné rozhodnutí, ať už morální, nebo etické. Vadný člověk se dopustil například nevěry, krádeže, či udělal špatné rozhodnutí, které mělo za následek pád firmy. O vině a trestu rozhoduje komise zvaná Výbor.

Soudní přelíčení bývají vysílána veřejně, ale Celestine ještě nikdy žádné neviděla. Stačí jí totiž četná vyprávění "strýčka Crevana," a dívka má pocit, že soudy musí být spravedlivé. Vypovídají totiž i příbuzní a kamarádi obviněného, aby se zjistil jeho opravdový charakter. V Den vyhlášení soudci rozhodnou, zda je vadný vinen, nebo ne. Dlužno říci, že zatím byl každý, kdo Výborem prošel, byl prohlášen za vadného.

Vadní mají ve společnosti těžký úděl, a hlavně jim je na těle vypálen cejch ve tvaru písmene V, který označuje stupeň jejich provinění:

Za špatné rozhodnutí na spánek.

Za lež na jazyk.

Za oloupení společnosti na pravou dlaň.

Za zradu Výboru a jeho zásad na hruď, tam, kde je srdce.

Tím to ale nekončí. Vadní sice nejsou zavírání do vězení a mohou tedy žít navenek dál normální život, ale se spoustou omezení. Nesmějí jíst sladkosti, maso, musí dodržovat večerku v přesně stanovený čas, a hlavně musí na oblečení nosit speciální pásku, podle které je každému jasné, s kým mají tu čest.

Cílem Výboru je mít v blízké budoucnosti morálně a eticky bezchybnou společnost. 

Celestine je na takové rozdělení zvyklá, a vadné si zvykla přehlížet. Má přeci dokonalý život, a tito lidé jsou z principu pod její úroveň. Pohrdá jimi. Pak ale jednoho dne udělá při cestě autobusem do školy rozhodnutí, které může navždy změnit její život.

Rozhodla se totiž zachovat morálně správně, ale přesto může být její rozhodnutí Výborem posouzeno jako vadné. Pomohla totiž starci, který se dusil, nikdo mu nepomohl, protože měl označení jako vadný, a běžný občan nemůže za žádných okolností pomoci vadnému. Bere se to jako pomoc člověku, který byl vyloučen ze společnosti, a tohle se trestá. 

Jakýkoli nedostatek či VADA jsou potrestány. A Celestine si musí rozmyslet, na čí stranu chce patřit, protože to nenávratně změní celý její život...




Hodnocení: Tuto knížku jsem si vypůjčila v knihovně. Opět jsem zabrousila do sekce knih pro mládež, protože mě poslední dobou tyto knížky hodně baví, i když patnáct mi už dávno není. Myslím, že čtení těchto knížek není zase tak moc podmíněno věkem, a když mě to baví, proč ne?

Anotace byla dost zvláštně napsaná, na přebalu byl úryvek z knihy, a celé to na mě působilo dojmem, že budu číst román o dívce, která byla vyloučena ze školního kolektivu a zažije šikanu. No a protože takové menší zkušenosti se školní šikanou ze základky mám také, říkala jsem si, že to bude určitě čtení pro mě.

Nakonec tedy byla knížka úplně o něčem jiném, o utopistické formě společnosti, která mezi sebou nesnese jakýkoliv náznak nedostatku či vadu. 

Kdybych měla své pocity shrnout jednou větou, tak bych řekla, že Vadná je zjednodušená forma románu 1984 pro mladší čtenáře. Ale i tak si nejsem jistá, jestli třeba patnáctiletý čtenář plně docení poselství, které je v ní skryto. Knížku bych doporučila spíše asi dvacetiletému člověku, protože toho bude bavit stoprocentně.

Vadná mě chytla hned od začátku. Sloh knihy je trochu jednodušší, ale to mi v tomto případě vyhovovalo. Rozjezd byl trochu pomalejší, ale já ho přečetla jedním dechem, a pak se tedy začaly dít věci. S Celestine a jejími myšlenkovými pochody jsem se dokázala ztotožnit, ač mi někdy připadala na svůj věk moc moudrá, ale proč ne.

Bavil mě propletenec vztahů, to, jak se v těch nejhorších chvílích ukázaly opravdové charaktery postav. Knihy na podobná témata by si měl občas asi přečíst každý, protože představují vztyčený prst nám všem a tomu, jak se může rychle a nebezpečně naše společnost zvrhnout k něčemu nemorálnímu, co můžeme začít vnímat jako součást svých životů.

Čekala jsem od knihy něco trochu jiného, ale jsem velmi spokojená. Jen bych vytkla výběr obálky, který se mi k tématu moc nehodil, a pak také divně napsanou anotaci, která čtenáře odradí. Já se ji pokusila tady v článku trochu "přepsat," protože je v knize opravdu špatně napsaná a to je velká škoda. 

Knížku bych doporučila jak ženám, tak i dívkám, myslím, že se bude líbil všem věkovým kategoriím. Ještě přikládám pro porovnání anglický přebal knihy, ten se, myslím, povedl trochu lépe...





A co Vy? Četli jste román na podobné, utopistické téma? Máte rádi romány z budoucnosti? Četli jste knihu 1984 od George Orwella? Líbila se Vám? Setkali jste se někdy s tím, že se obálka knihy absolutně nehodila k jejímu tématu? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. nečetla jsem ani jednu knihu :) jedinou od Orwella, kterou jsem četla, byla Farma zvířat :)

    kniha nezní vůbec špatně :) děkuji za tip a rozšíření seznamu :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem teď na čtení lajdák, ale dříve jsem četla hodně i sci-fi. Přeji Ti krásný víkend Eliss

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi jsem četla takové knihy,ale teď už mám jiný žánr.Myslím,že by kniha byla pro moji 14 letou vnučku,velkou čtenářku.V téhle době nám čtení knih může hodně pomoci.Neznám nic lepšího než se nechat strhnout nějakým příběhem.
    Eli,hezké dny

    OdpovědětVymazat
  4. 1984 jsem četla a knížka se mi líbila - George Orwell je jeden z mých nejoblíbenějších autorů. 🙂
    Knížku z tvé recenze znám, ale nečetla jsem ji.

    OdpovědětVymazat
  5. Orwell patří k mým oblíbeným, navíc ti upřímně závidím tvé čtení, já mám rozečtené tři knihy a nejsem schopna je dočíst.:)

    OdpovědětVymazat
  6. Jediné, co bych jako to “Véčko” brala, by bylo nejíst sladkosti a dodržovat večírku. Zní to jako krok ke zdravému životnímu stylu :).

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    znám autorku, ale četla jsem od ní jen romance. Toto vypadá hodně zajímavě, musím si to zapamatovat, abych to mohla doporučit některým žákům. Znám Orwella, Bradburyho nebo Atwoodovou, všechny knihy mají velmi silnou myšlenku. Nejvíce mě zasáhl asi román 1984, z toho úplně mrazí...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz
    PS: u mě na blogu právě probíhá velká soutěž, zvu tě:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jak jsem četla tvou anotaci, hned mi to připomnělo 1984. Tuto knížku jsem si vytáhla i u maturity. O nesprávném rozhodnutí soudu je pravdivý příběh Amandy Knoxové. Kniha se jmenuje Čekám, až mě vyslechnete. DOPORUČUJI!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N