Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 245 Vánoční zpověď

 Autor: Martin Goffa 

Žánr: Román, Psychologický, Detektivní

Mé hodnocení: 80%

Obsah:                                             Místo půjčky mu ukradli peníze.

                                                         Teď se přišel pomstít a přinesl si hřebíky a zapalovač...

Adam Hofmann nezažívá právě nejrůžovější období svého života. Žena od něj utekla i s malým synem, v práci v armádě to za mnoho nestojí, a tím největším problémem, který ho aktuálně nejvíce pálí, je mizivá finanční situace.

Adam si totiž našel drahého a nevyzpytatelného koníčka - sázení na sportovní zápasy. Postupem času se stal na sázení závislý, což zničilo život nejen jemu, ale i jeho blízkým. Dluží rodině, přátelům, kolegům z práce, a pomalu už nemůže jít ani nakoupit, aby nepotkal někoho, kdo mu připomene, že dluží nemalou částku. Velmi nerozumně se rozhodl "vytloukat klín klínem." 

Zahnán do kouta si rozhodl vzít půjčku od nebankovní společnosti Fair Money. Adam se ke společnosti dostal náhodou, díky letáčku, který mu přistál v poštovní schránce, a sjednal si schůzku s obchodním zástupcem Fair Money. Možná jej mělo varovat to, že se jednání ohledně zprostředkování peněz projednávalo mezi čínskými nudlemi v ošuntělé restauraci. A nebo až nechutně úlisné jednání zástupce. 

Ale Adama lákala vidina peněz, které společnost garantovala poslat na účet již do dvou dní. Přeci když podepsal smlouvu a zástupci zaplatil jakousi zálohu ve výši devíti tisíc, očekával rychlé a korektní jednání. 

Jenže dny plynuly, a peníze nikde. Adam se dostával do čím dál tíživější situace, i když by se zdálo, že už to snad ani nejde. 

Jenže kde najít zastání? Nepomáhají nekonečné a zdlouhavé telefonáty do společnosti, kde jej pracovnice call centra stále dokola uklidňují stejnými frázemi, mluví jako naprogramované počítače a dokáží se jen vymlouvat. A pomyslnou třešničkou na dortu je to, když si Fair Money drze strhne jakousi nesmyslnou pokutu přímo z Adamova bankovního účtu...

Jak by zareagoval každý z nás? Najal by si advokáta, či zašel sepsat žalobu na policii? Jenže Adam, jako vycvičený voják zareaguje zcela jinak, protože už nemá co ztratit. Chce získat to, o co přišel, a možná si i tak trochu napravit reputaci. A to všemi možnými, i nemožnými prostředky!






Hodnocení: Martin Goffa patří mezi mé TOP české autory detektivek. Nejvíce jsem si oblíbila knižní sérii s policistou Mikem Syrovým, četla jsem všechny díly, a mohu jen doporučit. Goffa je bývalý kriminalista, a v jeho knihách je to hodně znát, protože detektivní zápletky jsou civilní a uvěřitelné.

K této knížce mě přivedla recenze na www.tayloroviny.blogspot.com, od mé oblíbené recenzentky knih a filmů, Ann Taylor. Chci Ann poděkovat za pěkně napsanou recenzi a navnadění na knihu, protože ač je knížka z roku 2013, neměla jsem vůbec tušení, že Goffa napsal i něco v trochu jiném stylu. 

U nás v obecní knihovně tuto knížku neměli, ale paní knihovnice byla tak hodná, že mi ji objednala z městské knihovny, a já se doma hned natěšená pustila do čtení. 

Musím přiznat, že na začátku jsem měla problém se do knihy začíst, a byla jsem lehce zmatená v ději. Na začátku jsou vedeny rozhovory z pozice lékaře a pacienta, a některé pasáže mi připadaly upřímně zdlouhavé, a nějak jsem nemohla přijít knížce na chuť. Ale postupem času jsem si zvykla na trochu jinak časově poskládané vyprávění, a podařilo se mi začíst.

Nakonec jsem ráda, že jsem knížku neodložila hned na začátku, protože příběh opravdu stál za to.

Problematika dluhů, exekucí a pochybných zprostředkovatelů půjček je pořád bohužel v naší společnosti aktuální. Spousta takových společností jsou prachobyčejní lichváři, kteří se živí na neštěstí druhých lidí. A já moc děkuji autorovi za to, že toto palčivé téma zpracoval do mrazivého psychologického románu.

Hlavní hrdina Adam není úplný "klaďas." Udělal v životě spoustu chyb, hlavně co se týče peněz, a pořád lepí jednu půjčku druhou a doufá, že už bude líp. A půjčka od Fair Money má pro něj představovat spásu a nový začátek. Díky jejich půjčce plánuje splatit největší část dluhu a začít alespoň trochu normálně žít. Jenže těžko říci, jak by to nakonec s penězi dopadlo? Spíše bych tipovala, že by je bohužel zase promrhal a z plánů na nový život by nezbylo nic. 

Hodně mě bavily pasáže, které byly až filozofické a hodně k zamyšlení. Je to příběh o životě, o tom, co všechno špatného může přinést, a leckdy si to člověk zaviní i sám svým nezodpovědným přístupem. 

Ale na druhé straně, neférové nebankovní společnosti poskytující půjčky takovému zoufalému člověku ještě zasadí poslední úder. Vydělávat na zoufalství lidí a takto je sprostě okrádat, to je opravdu pro silné povahy.

Celý tento špinavý byznys je opravdu mrazivě, a řekla bych že i věrně vykreslen. Vánoční zpověď je drsným příběhem o tom, jak se z obyčejného, hodného člověka může stát zoufalý a všehoschopný jedinec. 

Celý příběh spěl do finále, které bylo opravdu naturalisticky popsané, jedna akce střídala druhou. Úplný závěr zůstal v některých ohledech otevřený, a čtenář si může dle své fantazie domyslet, jak to vlastně dopadlo, a to se mi líbilo.

Jediné, co bych vytkla, byl trochu zvláštní začátek, který mi nepřišel úplně zajímavý, ale pak už jsem se opravdu bavila. Knížka je čtivá, dá se přečíst za dva nebo tři večery. 

Vánoční zpověď bych doporučila milovníkům psychologických detektivek ze zajímavého prostředí.

A co Vy? Četli jste něco od Martina Goffy? Znáte knížky s Mikem Syrovým? Čtete rádi české detektivky? Zaujala Vás recenze? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Heh a já si tu knížku tehdy pořídila i proto, že jsem tady u tebe zaznamenala dobré ohlasy na jiná díla Goffy :D

    OdpovědětVymazat
  2. Elis, já jsem asi ještě žádnou jeho knížku nečetla nebo si nevzpomínám. Vzhledem k věku a množství přečtených knih je to asi normální 😜 Při příští návštěvě knihovny se určitě poptám. Díky za tipy, zdravím a přeji hezký víkend 😊

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka by mě určitě zaujala,je to žánr,který ráda čtu.
    Jako Eva si píšu na lístek do knihovny.
    Díky,že nás takto seznamuješ.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Žádnou knihu od Goffy jsem nečetla. Ale dcera má přítele, který má na krku dluhy, exekuce, práci v pochybné firmě, která se zabývala finančním poradenstvím. Nový začátek v nedohlednu. Je to psycho. Prý milostivé léto. Dcera teď neví, zda ho má opustit nebo ne. Říká, že nejvíc jí vadí, že jí lhal. Navíc ho má ráda. Bojím se, že plnohodnotný vztah nemá budoucnost a že může upadnout do problémů také.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Nikolko, děkuju za recenzi knihy. Přeju hezkou neděli. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. To mne zaujalo.
    I to, že jsou je to zpočátku vedeno jaho dialog lékaře s pacientem.
    Až zas vyrazím do knihkupectví, po té knížce se podívám.

    OdpovědětVymazat
  7. No zní to zajímavě, ti , co chtějí okrást člověka s jakýmkoliv výcvikem by si to měli rozmyslet, tito jsou totiž na boj s neřády zvyklí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js