Přeskočit na hlavní obsah

Tak jsem dopadla...

 V minulém článku o vstávání a spánku u dětí jsem zmiňovala, že je můj spánkový režim dost nepravidelný. Do práce jdu někdy na pět, na čtyři, někdy i dříve. Trvalo mi dlouho, než jsem si na tento režim zvykla, ale svou práci mám ráda, baví mě, a chodím z ní i do ní většinou s dobrou náladou.

Pracuji ve výrobně sýrů. Na provozu máme několik dílen, já většinou krájím hotové "bochníky" velkých sýrů, vážím je a pak je vakuuji do malých sáčků. Není to nijak těžká práce, ale ten sýr se musí zabalit pořádně, aby tam nebyl vzduch, je potřeba často ten stroj kontrolovat a seřizovat, několikrát se musel už zavolat i technik, protože se to "šprajclo" natvrdo.

Nevadí mi žádná práce, ani když se dělá třeba celý den jedna věc dokola, snažím se vždy, abych to udělala pořádně. Samozřejmě, že když jsem do firmy nastupovala, nebylo to ze začátku jednoduché, ale kolektiv máme kamarádský, dobře si vždycky pokecáme.

Předminulý týden odcházela jedna kolegyně a moje dobrá kamarádka na mateřskou, a hned ten minulý jsme u nás ve firmě dostali nováčka na zaučení. Kluk, tak kolem třicítky, ještě nikde pořádně nepracoval, protože prý měl vleklé zdravotní problémy. Ze začátku vypadal dost vyjukaně, ale ve středu se už docela rozjel. Tedy, po pracovní stránce moc ne, spíše mu ta huba jela pantem pořád a pořád mi něco vykládal.

Po pracovní stránce se tedy moc nepředvedl, ale je to první týden, že ano, tak jsem si říkala, že to s ním vydržím. 

Tak jsem ho druhý den učila s vakuovacím strojem. Není to nic těžkého. Sýry v malých sáčcích se po dvou kusech přiloží do toho stroje, okrajem ke hraně, aby se pěkně udělal spoj, sýr byl bezpečně celý v sáčku a hlavně je potřeba trochu přitlačit, aby se tam neudělala vzduchová bublina, protože takový sýr je zabalený špatně a rychleji se kazí.

Já jsem zvyklá dělat samostatně, a i když někoho zaučuji a několikrát mu to ukážu, tak čekám, že to udělá podle mě. Nemůžu přeci pořád kontrolovat, jestli to dělá dobře. A jak říkám, není to nic těžkého, na balení sýrů přeci člověk nemusí být nijak moc manuálně zručný, ne? 

Jenže jsem bohužel udělala tu chybu, že mě nenapadlo pořádně zkontrolovat, jak to ten chlapec dělá. 

Skoro všechny sýry byly zabalené špatně, se vzduchovou kapsou, a některé byly dokonce polámané. Já nevím, jak se to tomu klučinovi mohlo povést. Opravdu, jak se mohl v tom stroji ten sýr polámat na dva kusy, když to má ten výrobek jen zatavit? Celá naštvaná jsem sýry vytáhla z balíčků, a udělala jsem to znovu a sama. Kolegu jsem poslala odházet sníh kolem sýrárny, protože zrovna hustě sněžilo a já mu už neměla dát co jiného na práci.


Když se vrátil, pracovní kalhoty měl jakési urousan


é a celé mokré, fakt nevím, jestli se v tom sněhu válel. S úsměvem mi říkal, že už to má hotové. Raději jsem nekomentovala jeho vizáž, a dala jsem mu na práci razítkování štítků na sýry, tam musí být datum expirace, které je u každého sýru jiné, záleží na druhu, době zrání, a tak. Hezky jsem mu vypsala papírek ty datumy, které má na razítku pro každý sýr přehodit. Ještě jsem ho upozornila, že to razítko dost barví, tak ať dává pozor a ty štítky nezamaže, protože zákazník musí vidět, do kdy je ten sýr jedlý.

Spravovala jsem ty sýry a zapředla jsem s klučinou opatrný, nezávazný hovor. Prý ještě nikde moc nepracoval, nějakou dobu byl v lese, tam se mu nelíbilo, pak chvíli pomáhal v partě klempířů, ale to pro něj byla těžká práce, takže pak skončil na úřadu práce. A tam se mu podle jeho slov líbilo, prý ho bavilo se tam flákat, ale jenom ho prý obtěžovaly ty pravidelné schůzky.

Co na to říci, že.

A pak začal už mluvit o covidu. Jak je to prý celé podvod, celá tahle pandemie, že se nikdy nenechá očkovat, že v nemocnicích jsou místo pacientů jen najatí herci a sestry si prý mezitím v klidu pijí kafíčka. Jenže to nebylo všechno, chlapec na mě vybalil další pecku. Prý s sebou nosí všude falešné potvrzení o očkování, už s ním byl jednou v kině a několikrát v místní hospodě, a nikdo mu na to zatím nepřišel. 

Přišlo mi teda dost divné, že mě skoro nezná a vykládá mi takové věci, ale celkově na mě nový kolega působil frajersky, že všechno umí a zná, o všem ví, ale přitom mu schází to nejdůležitější - pokora, kterou by měl každý v nové práci mít a alespoň snahu se něco nového naučit.

V pátek přišel bez omluvy o půl hodiny později, neřekl ani bú, proč přišel pozdě nebo tak, a místo toho si začal stěžovat, jak je z celé práce tady už po těch necelých pěti dnech unavený. Že doma nic nestíhá, že nemá čas na svoje koníčky, nestíhá čas oblíbených seriálů a tak. V duchu jsem si říkala, že je to neuvěřitelné.

V pátek toho máme méně a končíme tak o hodinu dříve. Kolegovi jsem dala za úkol odnosit bedny se sýry do expedice. Při jedné takové zastávce se u mě zastavil a najednou mi povídá: "Víte, já jsem ten covid asi chytil nebo co. Od včerejška mě dost bolí v krku a mám hrozný kašel, taky cítím takový tlak v hlavě, tady vzadu za čelem, víte?" A u toho se na mě smál, jako by to byla velká legrace.

S hrůzou jsem si ho prohlédla a opravdu vypadal docela nemocně, byl rudý, oči měl jakési skleněné a působil unaveně. Já si jako samozřejmě všimla, že vypadá jinak, ale přičítala jsem to tomu, že je nevyspalý a třeba si dal i nějaké to pivo před spaním, a ten kašel jsem přiřadila k těm cigaretám, které každou chvíli kouřil na rampě.

No co jsem mohla už dělat? Kluka jsem poslala domů, ať se vyleží, a důrazně jsem mu nakázala, že pokud mu bude zle i o víkendu, ať proboha hlavně nechodí do práce a zajde si na test nebo k lékaři, ať to neroznáší mezi nás.

A co myslíte, že dneska? Včera jsem byla plná energie, s dobrou náladou, pouklízela jsem celý byt, a dnes je mi taky už všelijak. Bolí mě v krku, taky mě bolí tak zvláštně hlava a cítím se hrozně unavená. Nevím, jestli je to opravdu covid, ale ty příznaky by tomu celkem odpovídaly, může to být i nějaká viróza, každopádně je to nepříjemné a cítím se jako zpráskaný pes. Ani nevím, jak to s kolegou dopadlo, jestli byl na nějakých testech či ne, ale já to vidím tak, že zítra asi do práce nebudu moct jít, protože za prvé nevím, jak v takové fyzické nepohodě pracovat, a za druhé nechci nikoho nakazit.

Covid jsem už jednou prodělala, a to mírný, letos na jaře, takže asi ty protilátky už nemám tak velké. Takže zůstávám doma, nebyla jsem ani nakoupit, objednám se na testy, a uvidíme, asi budu muset být zase v karanténě. Ach jo. Cítím se tak všelijak, hlavně v tom krku mě dost bolí, no uvidím večer a zítra. 

A to jsem onemocněla jen kvůli tomu, že nemocný člověk chodí do práce a neleží doma v posteli. 

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Z toho lesa mohl být odolnější :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že ho první týden v práci zlomil a už se u nás neukáže, ale je to každopádně škoda, přitom by stačila trocha elánu a snahy :) Každý není tak bystrý aby všemu hned porozuměl, ale i snaha se cení, bohužel tu jsem u kolegy úplně postrádala

      Vymazat
    2. Jestli tím lesem nemínil městskou džungli.

      Vymazat
  2. ou, doufám ,že ti bude brzy lépe a bude to jen nějaká viróza :)

    jsem zvědavá, jak dlouho tam u vás vydrží :D když už je unavený teď :D

    OdpovědětVymazat
  3. Držím Ti palce, aby d to bylo jen nachlazení. Vidím, jak je na tom náš poměrně mladý soused, který má stále ještě po covidu zdravotní problémy. Přeji Ti brzké uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  4. Jenom doufej, že nekontaminoval ty sýry...

    OdpovědětVymazat
  5. Co se týče té nešikovnosti, to ze sveho hlediska choaou .movsen to sebevědomí..Nu, zkratka, brouk Pytlík...

    OdpovědětVymazat
  6. Z tady tech popiracu se mi jezi vlasy hruzou. Achjo... drzim pesti, at jste zdrava.

    OdpovědětVymazat
  7. Eliss, zdravím. Ten kluk tam asi dlouho nevydrží... Tobě přeju brzké uzdravení. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. No, že je mírně pomalejší z toho jde nějak cítit, že může být nemehlo na začátku taky beru (když jsem mívala brigády v jedné fabrice, stávalo se, že mě občas šoupli k něčemu novému a já to prostě první dny každou chvíli vorala). Ale ten zbytek už za mě poukazuje na takovou míru nezodpovědnosti a až nebezpečné ignorace, že bych ho jako kolegu a někoho, kdo pracuje s jídlem, mít nechtěla, a prostě bych takové chování hlásila. Vždyť to může být nebezpečné nejen kolegům, ale i potom zákazníkům.

    OdpovědětVymazat
  9. To je vážně smutný příběh. Moc doufám, že ho v zájmu vás všech co nejdřív vyhodí - a tobě přeju, ať je ti co nejdřív líp!

    OdpovědětVymazat
  10. To je problém.když nemocní lidé chodí do práce.Dříve s chřipkou a teď je to horší,že je covid a mohou nakazit další.Přeji ti,aby to u tebe covid nebyl.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  11. Ten to bude mít v životě těžké, ale tak snad to nebude dělat těžké vám. Já bych ho podle tohoto popisu vyhodil a ještě chtěl, aby on firmě dal odstupné. Nejlépe tobě za tu nemoc, přidanou práci s balením sýrů a nervy. Snad to nakonec dopadne dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jsi dobrá, že jsi to s ním zvládla. Já bych na to neměla nervy 😅 a jeho chování je teda dost nezodpovědné 🙈 snad to bude jen obyčejná viroza a bude ti brzy lépe ❤️ jinak děláš zajímavou práci 😊

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. Nesnáším takové frajírky. Snad si konečně uvědomí, že covid není vymyšlený a je to pěkné svinstvo. Pak za jeho nezodpovědnost pykají nevinní. Doufám, že už je ti dobře! <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js