Přeskočit na hlavní obsah

Suchej únor

 Před asi třemi lety jsem na Facebooku televize Prima viděla zajímavý rozhovor. Týkal se právě Suchýho února. Rozhovor mě velmi zaujal, protože do té doby jsem o ničem podobném neslyšela. 

Jde o zdánlivě jednoduchou věc. Celý měsíc se nedotknout alkoholu, vychutnat si střízlivý život a zjistit, jestli na to vůbec máme. Tuto výzvu začala v roce 2013 pořádat Liga otevřených mužů, a kampaň byla původně zaměřena právě na  mužské zdraví. Prvního ročníku se zúčastnilo kolem stovky mužů. Postupně se tamto výzva otevřela úplně všem, včetně žen.

Na webových stránkách www.suchejunor.cz se můžete seznámit s tím, co udělá s tělem takový měsíční odpočinek od alkoholu, nebo jak poznat, že se pohybujeme na hraně rizikové konzumace pití. Jako benefit při měsíčním vynechání alkoholu dostaneme až o více než padesát procent lepší spánek, o pětatřicet procent můžeme zhubnout. Pak je tu další důležitá věc, a to je čistá hlava. Není lepší se na svět dívat střízlivým pohledem? A co je taky fajn, tak naše peněženka také pozná rozdíl. Místo alkoholu si můžeme koupit třeba to, co máme rádi. Lahev alkoholu, nebo něco nového pěkného na sebe? Co si vyberete?



Pro mě není žádný problém nepít alkohol třeba i tři měsíce. Naposledy jsem se napila někdy po Vánocích šampaňského, a ještě jsem si ho zředila minerálkou. Samotný alkohol mi nechutná, výjimkou je ovocné pivo nebo Frisco, to si ráda na uvolnění párkrát do roka dám, ale spíše v létě, když sedíme s kamarádkou na zahradě venku. Ale že bych to potřebovala třeba každý víkend nebo týden, to ne. Snažím se být při pití opatrná. Jenže když se rozpiju, tak mi to zachutná, zvlášť to Frisco, protože tam ten alkohol není moc cítit, a já už za chvíli piju třetí nebo čtvrté, a to už je horší.

Poprvé jsem se opila v šestnácti, to jsme měli rozlučku se třídou. Dopadlo to příšerně. Zřídila jsem se jako zvíře a ani nevím, jak jsem se dostala domů. Bylo mi zle, několikrát jsem se pozvracela, no a na druhý den mě čekala bolest hlavy a další zvracení. Tehdy jsem si říkala, co je na tom pití tak úžasného? No jo, nebyla jsem na pití zvyklá, vypila jsem víc než bylo zdrávo, a takto to dopadlo.

Jsou ale lidé, kteří mají svůj osobní Suchej únor po celý zbytek života. A to jsou vyléčení alkoholici. Schválně píšu vyléčení. Protože oni jsou ve své podstatě alkoholici už po zbytek života, jen s tím přívlastkem vyléčení. 

I ve svém blízkém okolí znám několik takových lidí. Je hrozně těžké zbavit se závislosti na alkoholu, ale spadnout do ní je často až děsivě jednoduché. Když ještě byly otevřené hospody, občas jsem tam zašla s kamarádkou. Ona si dala skleničku vína, já sodovku nebo džus. A sledovat střízlivým pohledem ty místní štamgasty, jak se vlivem alkoholu mění v hlučné, veselé, ale často i agresivní jedince, je k popukání. Nikdy mě nepřestane udivovat to, že častými návštěvnicemi hospůdek byly mladé slečny před třicítkou, které mají doma malé dítě, se kterým jsou na mateřské, a své večery tráví ve společnosti přátel, a ne s rodinou. 



Každý ať si dělá co chce, ale tohle mě vždycky rozčilovalo. Moje máma totiž dělala něco podobného, chodila se často večer bavit, sice ne vždycky do hospody, třeba ke kamarádce, ale přišla už často hodně posilněná alkoholem. A někdy mívala záchvaty vzteku a lítosti, a ty si pak vybíjela na nás doma. To na mě pak křičela za něco, co jsem vůbec neudělala, a nedalo se s ní rozumně mluvit. Jako by se jí v hlavě cosi přemírou vypitých skleniček vín cosi přepnulo, a pak z ní byl úplně někdo jiný. Snad i toto poznamenalo můj vztah k pití, některé vzpomínky totiž nejsou moc pěkné.

V minulých článcích jsem zmiňovala, že mám o pár let staršího přítele. On si také prošel obdobím, kdy byl závislý na pití. Prošel si léčebnou, bylo to pro něj hodně těžké, ale zvládl to. Teď už to bude šest let, kdy úspěšně abstinuje. Jsem moc hrdá, že to zvládl, a troufám si říci, že je už v takové fázi, že se znovu nenapije. K pití má odpor, a když se o tom spolu bavíme, tak nějak cítím, že flaška už pro něj bude vždycky něco, k čemu nebude mít potřebu se vrátit, a to ani v nejtěžších chvílích.

Je důležité upnout se k něčemu jinému, hledat smysl života v hezkých a užitečných věcech, a ne k nezřízenému pití, kterým se problémy jen prohlubují a nic se neřeší. Člověk díky pití sice může zapomenout na své problémy, ale nikdy jim nemůže utéci, jen je pak ta realita o mnoho tvrdší a horší.

Není špatné se občas napít, ale opravdu jen občas. Mimochodem, všimli jste si někdy, že ani odborníci nemají úplně jasno, jaké množství alkoholu je pro člověka ideální? Každou chvíli je na Novinkách názor nějakého odborníka, nemůžou být ale rozdílnější. Jeden doporučuje skleničku červeného vína každý večer pro lepší činnost srdce, druhý varuje i před pitím jakéhokoliv množství třebas jen jednou za měsíc, a další nedoporučuje pít nejlépe nikdy. Tak si pak vyberte, že.

Jeden můj spolužák ze základky je zapřisáhlý abstinent, za svých skoro třicet let se nikdy nenapil ničeho s kapkou alkoholu, dokonce odmítl i rumové pralinky. To je zase opačný extrém, ale proč ne? Na druhou stranu, když neměl nikdy potřebu se napít, očividně se mu to hnusí, proč by to měl zkoušet, když je jeho přesvědčení tak silné. Před dvěma lety jsem s ním vedla zajímavý rozhovor na téma alkohol je jed, přičemž to bylo na obecní akci, kde se samozřejmě místní vykukové pěkně zřídili. Byl to zajímavý rozhovor, ne se vším jsem souhlasila, ale proč si nevyslechnout názor někoho, kdo stojí na úplně druhé straně.

Fakt je, že když jdu do nějaké společnosti, na oslavu nebo právě na nějakou obecní slavnost, lidé mají často tendence koukat na člověka, který odmítá alkohol, jako na vyšinutého jedince. Já musím mít prostě chuť a náladu na pití, jinak si prostě nedám a nehodlám se přemáhat jen proto, abych zapadla.

Každopádně, koncept Suchýho února je zajímavý, myslím, že není špatné si třebas jen na měsíc od alkoholu odpočinout a udělat si svou vlastní očistu. Ještě není pozdě se do výzvy zapojit!

A co Vy? Co si myslíte o Suchým únoru? Už jste o něm slyšeli? Zapojili jste se do výzvy? A znáte i ve svém okolí někoho, kdo to přehání s vášní k alkoholu, ale nechce si to přiznat? Napište mi své zkušenosti a postřehy do komentářů, budu se moc těšit!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Milá Elis, díky za zajímavý článek. O Suchém únoru vím, úplně se ale nezúčastníme. Rádi si dáváme našeho "poloKozla" po mastnějším obědě :)
    Ale je to dobrý nápad!

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem zrovna zastáncem podobných kampaní, možná proto, že po suchém únoru nezřídka přichází mokrý březen.

    OdpovědětVymazat
  3. Magicmax (Vít)6. února 2021 v 4:19

    Ahoj Eliss,
    já mám rád, jak si ve svých článcích upřímná. Věci, které by někdo nejradši nezmiňoval si napsala zcela upřímně. Jsem rád, když lidé ukazují pravdu, protože v ní žijeme a jí se musíme přizpůsobit. Hezky se nám žít asi nebude, když se budeme přizpůsobovat lžím. Já dneska chtěl nabrat náskok 4 přednášek (jeden učební den) a stihnul jsem jen čtvrtinu jedné přednášky. Naštěstí je to jen náskok. :D Občas se dívám na ČT 24 a přemýšlím, proč se nesnaží hosté reprezentovat nějak extra a pak si nějak řeknu, že účelem zpravodajské stanice, kterou všichni platíme, by mělo být ukazovat pravdu a jsem rád, že se o to snaží.
    Já nepiju. Mám 21 let. Občas jsem si dal něco v čem byl zpracovaný alkohol jako pralinky a tak, ale snažím se tomu vyhýbat. Možná je to i tím, jak jsem přece jen dětinský, ale více za to můžou kořeny. Moji předkové byly alkoholici a já do toho nechci spadnout. Několikrát jsem byl na návštěvě v alkoholické léčebně. (Jako mladší jsem na blogu to popisoval, jako že jdu navštívit Batmana, aby to znělo hezky, ale zpětně vím, že to byla hloupost.)
    Jinak je obdivuhodné, jakou rozmanitou škálu témat tady u sebe máš a že to zvládáš tak často. Já měl jen jeden článek za několik měsíců. :D Jinak o suchém únoru slyším poprvé. Komiksový tvůrce, Dan Černý, jednou říkal, že si myslí, o sobě, že je alkoholik, tak si rozdělil rok na měsíce, kdy pije a kdy ne. Nevím už přesně proč a jak, ale působí to lehce podobně.
    Jinak ty si za to od té maminky nemohla. Hold nikdo nejsme dokonalý a ona mělo tohleto. Já třeba nestíhám. To není jen námi, to je i světem. Žijeme nějak i životy ostatních a oni ty naše. Vliv máme vzájemný. Kdo by řekl, že "pouhá" diplomová práce studenta Shannona v roce 1938 bude používána v skoro každé moderní elektronice. Kdo by řekl, že jedna reportáž rozpoutá uprchlickou krizi. Jde to jak k dobrému, tak k horšímu. Je těžké vědět, co je správně, špatné nebo nejlepší. V lepším světě by si třeba zbytečně kritizována nebyla. Ale je načase to zkusit vyvážit.
    Děkuji za hezký dobře napsaný článek, který se jistě lidí i dalším lidem. Že děláš z internetu o něco hezčí místo a né způsobem, který je na internetu nejvíce... :D Škoda, že lidé se mají tendenci vyjádřit hlavně, když jim něco vadí a ne i podpořit hezký článek tím, že napíšou, že to bylo hezké čtení. Díky za strávený čas na něm.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že to je určitě dobrá výzva. Doufám, že spoustu lidí si uvědomí, že alkohol je zlo a s pitím přestanou.
    Mě alkohol nikdy nelákal. V životě jsem se neopila. Na akcích jsem vždycky střízlivá. Spoustu lidí mě přemlouvalo, ať si dám, jen cucnu, ale proč? Stejně mi pak bude jenom špatně, nic víc... Umím se bavit i bez alkoholu. Nežere to tolik peněz, vím, co dělám, druhý den mi není špatně a ještě mohu v pohodě řídit. Spousta lidí mě má za exota, ale co, každý je nějaký...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já mám suchý celý rok. V létě nějaké ovocné pivo a vítání nového roku trochou alkoholických bublinek to je celé moje pití. Vždy to tak nebylo. Měla a mám ráda kvalitní víno a klidně jsem popíjela i jen tak doma u televize. A pak mi přestalo chutnat. Stačilo jen víno ucítit a tvář se mi sama křivila odporem. Jak jsem později zjistila stejná reakce byla u všeho, co v sobě mělo alkohol. Tento odpor mého těla trval asi tři roky. Ale nepití alkoholu zůstalo. Jsem vůči těm, co pijí s mírou tolerantní a lidem co se opíjí často se raději vyhnu.

    OdpovědětVymazat
  6. Suchý únor znám, ale nezapojuji se. Nejsem abstient, ale v množství, ve kterém alkohol piju, myslím od ně moje tělo ani nepotřebuje oddych. Spíš by asi uvítalo oddych o večerního mlsání :).

    OdpovědětVymazat
  7. Alkohol jako nervový jed škodí i v malém množství.. Přesto i já si občas "" zahresim".. Ale co se týče suchého února, ty kterým by to prospělo, už suchý únor nepomůže...

    OdpovědětVymazat
  8. O suchém únoru jsem slyšela poprvé minulý rok, ale nedodržuji ho. Mám ráda pivko i víno, takže si občas dám. V tomhle věku mi snad už nic tak vážného nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  9. slyšela jsem o tom, ale neznám nikoho v okolí, kdo by to dodržoval :) já alkohol nepiju, i když mamku to mrzí, že si s ní třeba nedám ani skleničku vína :D to si dá aspoň s mým manželem :)

    jinak znám jednoho pána, co je každý víkend v lihu a navíc je na to hrdý... když se ho člověk zeptá, co dělal, nepamatuje si to, ale pamatuje si, co všechno vypil :) přes týden normálně funguje a chodí do práce, říkám si... co je to asi za život :/

    OdpovědětVymazat
  10. O Suchém únoru čtu u Tebe poprvé. Tak nás se to moc netýká, protože alkohol
    běžně nepijeme, jen příležitostně přípitek, ale většinou něco dostaneme, a jediné, co kupuji je občas rum a ten potřebuji do pečení, tak že ho ani nepijeme.
    Měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Nemám rád podobné výzvy. Myslím, že by si každý člověk svůj vztah k alkoholu uvědomovat (řešit) po celý rok.

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, že už jsem o tom někdy někde četla. Já jsem se dost opila na stužkováku. Pak jsem začala brát léky, na které alkohol nemůžu. Piju prostě birella a o Vánocích jsem měla vaječňák zředěný s mlíkem. Jinak jednu dobu hodně pila moje babička z mamčiny strany, teď už alkohol vůbec. A z taťkovy strany zase děda. Taky měl nějaké blbé období a ještě i teď se někdy napije a pak mu je to třeba na druhý den líto. Jednou se nám omluvil všem u oběda, že mu bylo včera zle, bolela ho noha nebo co.. tak se trochu připil.. ale je hezké, že se aspoň omluvil... kéž by to uměl řešit jinak, než alkoholem. No a mamky bratr, můj strejda, no tak to je katastrofa. Ten má úplně vychlastaný mozek a působí opile, i když je zrovna střízlivý :D

    OdpovědětVymazat
  13. Ellis, o akci "Suchý únor" vím. Nemám ráda hromadné akce na povel - ať už jde o dálkové pochody, suchý únor nebo něco jiného. S alkoholiky mám zkušeností dost - můj bývalý muž byl alkoholik. Nepomohlo nic - prosby, domluvy, prostě nic. Když ten člověk sám nechce, nehneš s tím. Nakonec začal hrát ještě automaty,vyhodili ho z práce, nadělal obrovské dluhy... a následoval rozvod. Rovněž tak můj otec celý život "chlastal", a to dost. Nemám na dětství pěkné vzpomínky . Pít přestal, až když odešel do důchodu. Ze dne na den. Já sama si občas dám sklenici vína , ale nepotřebuju alkohol k tomu, abych byla veselá nebo se bavila. A pít na povel - jako že někam přijdu a nutí mi alkohol ? "Tak Ty si s náma jako nepřipiješ, a proč nechceš, tak si dej aspoň jednoho panáka..." Když nechci, tak prostě ne. A nikdo se mnou nehne. A je mi úplně jedno, co si o mě kdo říká. Tak za mě asi takhle. Jó a moc se mi Tvoje výzvy k debatám líbí a ráda je čtu !!! Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. V posledních letech mám kolem sebe vždycky alespoň jednoho člověka, který do suchého února jde, a jsem za to moc ráda. Taky mám zkušenost s alkoholismem v rodině, byť ne tak přímou jako ty, a to, co to s lidmi dělá, je prostě hrozné.

    OdpovědětVymazat
  15. Suchý únor není vyhlášen poprvé, už to běží několik let. V naší rodině problém s alkoholem není a nebyl a přítel vůbec nepije, což je u něj velké plus. Já se bez alkoholu také obejdu, ale občas si dám trochu suchého červeného, naposledy na Vánoce. Takže pro nás vyhlašovat suchý únor je zbytečné a že místo toho koupím něco pro sebe? To neřeším, mám svůj příjem, za alkohol prostě neutrácím. Někdo si řekne - to je ale nuda? ☺

    OdpovědětVymazat
  16. Kampaň je to zajímavá. A pěkně jsi o tom popovídala.
    Ale nikdy jsem se já do ničeho podobného nezapojovala. Já která pije minimálně bych to zvládla určitě, ale v tomhle období je štamprdle dobrá :) Nebo když si k sobotním zimním večerům udělám svařáček taky není k zahození.

    OdpovědětVymazat
  17. O suchém únoru vím,ale manžel si dělá suchý květen každý rok.V únoru má narozeniny a v březnu svátek,je Josef a v těch měsících by si neodpustil nedat si pivo.Je pivař,do hospody chodí často,ale od října jsou zavřené a najednou mu pivo nechybí.Málokdy si koupí domů.Tak je to spíše o kamarádech se kterými tam může pokecat.Vždy byl hodně společenský.Já jsem už 13 let abstinent a alkohol už mě vůbec nechutná.Ale nemám nic proti tomu,když si dá někdo sklenku vína a nebo v horkém dni pivo.
    Ellis,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem pro, aby to lidi, co pít musí, zkoušeli. Pro mě není problém suchá dekáda třeba, nepiju nic, protože mi alkohol vůbec nechutná. Používám ho při vaření a pečení (teda víno a pivo, vím, že se dá používat i tvrdej, ale za to fakt nebudu platit :D), ale pít ho, to ne.
    Opila jsem se dvakrát, jednou asi v patnácti šestnácti na oslavě tátovo narozenin a jednou na začátku vysoký na party v novém bytě spolužačky, krátce potom jsem to pít přestala úplně - ani jednou to nebylo proto, že by mi chlast chutnal, prostě proto, že pili všichni. V obou případech jsem neměla problém s hlavou, spíš akorát byla taková lehká a motavá, ale věděla jsem co dělám a všechno si pamatovala. Teď nemám zájem opít se nikdy. A sledovat, jak jde člověk pod páru, mi nepřijde směšné, od malička vyloženě nemám ráda opilý lidi. Stačilo, abych spala u babičky a přišel podnapilej děda z hospody. Nemusel křičet, nemusel se s nikým hádat, nemusel dělat nic víc než přijít, chvilku mluvit a jít spát, ale už tak působil jako úplně jinej člověk, kterej se mi nelíbí. A potom být někde s lidmi a sledovat je střízlivýma očima, když se nalijou, to je vážně víc smutný než vtipný. Na oslavách to samý, nepiju nic, prostě nemám zájem o účinek ani o "chuť", tak proč to do sebe lít. Jak říkám už dlouho - když jasně řeknu, že mi nechutná brokolice, tak mi ji lidi cpát nebudou. Když řeknu, že mi nechutná alkohol, proč by v tom měl být rozdíl. Bohužel, pro mnohé je.

    OdpovědětVymazat
  19. To by tak hrálo, celý měsíc sušit hu.u.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suché martini s ledem se prý může.
      Říkal to hostinský od "Suchý dásně" (blíže viz http://www.suchadasen.cz/)

      Vymazat
  20. Suchý únor podle mě vůbec není špatné dodržovat, ovšem pokud jsou normální okolnosti. Od října jsem nebyla posedět v žádné restauraci a tak jsem si i v únoru dopřála aspoň víno doma. :D :)

    OdpovědětVymazat
  21. Suchý únor neznám. Za to jsem viděla film Tažní ptáci s Menšíkem. Musí to být problém naučit se abstinovat, když je člověk závislý na alkoholu. Já jsem měla tatínka alkoholika, takže jsem věděla, že touto cestou nechci. I když bylo období, kdy mi alkohol nebyl cizí. Naučila jsem se pít. Piji spíše příležitostně při oslavách, o dovolené, někdy si dám pivo. Alkohol jako každodenní chléb mi nechybí.

    OdpovědětVymazat
  22. Eliss, já nejsem abstinent, ale pít opravdu nepotřebuji. Docela často jsem na akcích jako řidič a to mi vyhovuje. :o) Ale skleničku piva po dobrém obědě si dám ráda.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
  23. Suchý únor je super, já osobně jsem si dala za cíl nepít celý tento rok (kdo ví, jestli se k tomu vůbec vrátím). Každopádně mi taky vadí, jak je pohlíženo na člověka, co nepije. Alkohol je strašně normalizovanou drogou a lidé často zapomínají na to, že to droga je, což mě dost vadí. Suchý únor je fajn akcí, jelikož si třeba někteří lidé uvědomí, že mají nějaký problém a začnou se na pití dívat jinak.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js