Přeskočit na hlavní obsah

Překonaná závislost

 Někdy kolem roku 2012 u mě začala nenápadně, plíživě, a zdánlivě nepostřehnutelně propukat anorexie. Dlouho jsem si nepřipouštěla, že mám problém. Když mi někdo říkal, že jsem až moc hubená, smála jsem se a říkala, že mám dobré zažívání. Smála jsem se pro-ana blogům a říkala si, že ty holky jsou padlé na hlavu.

Jenže sama jsem už lítala v průšvihu. Právě v roce 2012 mě potkala nepěkná životní věc, a v roce 2015 měl můj přítel vážné zdravotní problémy, měsíc byl mimo domov, a já málem zešílela strachy. V té době jsem už na tom byla špatně, ale pořád jsem si nic ani trochu nepřipouštěla. Připadalo mi normální, že při výšce 160 centimetrů vážím pouhých osmatřicet kilo. Když se teď na to číslo podívám, je mi z něho opravdu nanic.

Přítel se mi snažil dlouho promlouvat do duše, nakonec jsem se nechala zlomit a navštívila jsem se svým "problémem" obvodní doktorku. Uvozovky píšu pro to, že jsem si připadala absolutně v pohodě a fajn.

Doktorka se každopádně zhrozila, jak vychrtle vypadám, a napsala mi žádanku k psychiatrovi. Na vstupním pohovoru s otázkami týkající se anamnézy mě přidělili k paní psychiatričce Pavlíně. Objednala si mě hned na příští týden. Byla jsem opravdu zvědavá, jaké to bude, nikdy předtím jsem u psychiatra nebyla. Ordinace doktorky Pavlíny byla moc pěkná, příjemné prostředí. Ptala se mě na můj soukromý život, rodinu, a hlavně, jak to tedy mám s tím jídlem? Všechno jsem jí vysvětlila, řekla jsem, že si myslím, že jím dostatečně, ale okolí si to nemyslí.

Mimochodem, tehdy mi připadalo normální za den sníst jen půlku rohlíku k snídani. A taky jsem začínala využívat triky, abych se vyhnula jídlu - příteli jsem tvrdila, že jsem jedla u mamky, a opačně. Pohoda, ne? 

Pavlína tedy usoudila, že můj problém přerostl do poruchy příjmu potravy, což by mohly spravit léky - antidepresiva, a terapie. Napsala mi dvoje. Jedny na spaní, druhé jsem měla brát ráno - prý pro lepší náladu. A já si naivně a hloupě pomyslela, že to je přeci skvělé, když můj problém vyřeší jen dvě pilulky. Byl to opravdu fatální omyl.

Hned večer jsem si natěšená vzala prášek na spaní. A myslela jsem si, jak se skvěle vyspím. Omyl. 

Ráno jsem se vzbudila totálně mimo.  Motala se mi hlava, málem jsem spadla z postele, a bylo mi na zvracení. Jediné pozitivum byla tedy chuť k jídlu - vyžrala jsem půlku lednice. A šla zase spát. Prospala jsem půl dne a připadala jsem si jako chodící zombie. Další den to stejné. Usoudila jsem tedy, že léky na spaní nejsou to pravé ořechové. Prostě jsem je už nebrala.

Ty, co jsem měla brát přes den, už vypadaly zajímavěji. Cítila jsem se po nich dobře. Bylo mi strašně fajn. Jako by všechno kolem mě jen tak proplouvalo, starosti i radosti. Každý den jsem brala půlku tabletky, a hned jsem měla lepší den. Nějaký problém? Já to neřešila. Začínala jsem nad vším mávat rukou. Doktorce jsem tvrdila, že mi je dobře. A taky bylo, nějakou dobu. 

Jenže to jídlo se nezlepšovalo. Stále jsem nejedla, ale bylo mi to už úplně jedno. Přišla jsem ze školy, šla jsem spát, a spala jsem i pět hodin. A večer jsem chodila spát už v sedm. Byla jsem naprosto nepoužitelná, doma se mi nic nechtělo dělat, a když mě přítel plísnil za nepořádnost, jen jsem se smála. Na ty léky, které mi Pavlína napsala, se nesmí pít. Jenže v jednadvaceti jsem z toho měla legraci. A taky to skončilo dalším průšvihem. Byla jsem jako guma, opila jsem se už po dvou skleničkách a prováděla věci, za které se dodnes opravdu stydím. 

Hubla jsem čím dál víc, a Pavlína mi začala lehce vyhrožovat léčebnou. To jsem odmítla. Takže mi zvýšila dávky. Po obědě si mám vzít další půlku pilulky. V té době už jsem prášky jedla něco přes dva roky, takže mi přišlo skvělé, že budu ještě více sjetá, a jedla jsem ty léky dvakrát denně. 

Jenže, k dalším problémům se přidal ten největší, začala jsem zapomínat. Problém se týkal hlavně krátkodobé paměti. Ve škole na praxi se mi stávalo, že jsem zapomněla, co mi říkala mistrová před pěti minutami. Zapomínala jsem na domluvené schůzky, nevěděla jsem, pro co jdu do obchodu, ačkoliv ho mám deset minut od domu. Začínala jsem se toho děsit. Když jsem to říkala Pavlíně, uklidňovala mě, že je to jen ze stresu. 

Jednoho dne přítel bouchl do stolu. Buď prý ty prášky přestanu jíst, nebo se mám jít léčit na psychiatrii. Nechápala jsem, co mu je. Bylo mi přece tak fajn, všechno bylo růžové, krásné - sice jsem vypadala jako vězeň z koncentráku, věci na mě visely, ale to bylo vedlejší, ne? 

Dospěla jsem k tomu nakonec sama. Jenže ono to nebylo jen tak, vysadit si sama antidepresiva. Nejprve jsem přestala jíst tu obědovou dávku. To celkem šlo. Jenže já si nedovedla představit, co bude, až přestanu jíst i tu ranní. Měla jsem - naprosto iracionální - strach, že prostě bez těch léků nebudu existovat. Naplánovala jsem si to na prázdniny, protože jsem neměla tušení, co to se mnou udělá. A kupodivu, žádná hrůza se nekonala. Já vím, že je to hloupé, takto si sama vysadit antidepresiva, jenže když jsem nebyla nijak psychicky nemocná, tak jsem to prostě udělala. 

První dny byly dost krušné. Točila se mi hlava, cítila jsem se ospalá a tak nějak zvláštně mimo. Ono i v příbalovém letáku bylo napsané, že na těchto lécích si tělo nebuduje závislost a není problém je vysadit, ale tak jednoduché to nebylo. Ale zvládla jsem to. Přežila jsem ty stavy lehkého motání, výbuchů vzteku a podrážděnosti. 

A víte co? Všechno se spravilo. Vrátila se mi chuť k jídlu - paradoxně ji způsobily léky, které mi měly pomoci - to s tím nechutenstvím je také psané v příbalovém letáku, a dala jsem se psychicky do pořádku. Pavlínu jsem už nenavštívila a doufám, že to tak i zůstane.

Pátrala jsem na internetu po různých diskuzích o účincích léku, který jsem brala, a zůstala jsem docela paf. Lidi se tam shodovali na tom, že lék by se měl brát jen rok, protože pak jim taky způsoboval problémy s krátkodobou pamětí, přesně to, co jsem popisovala i já. Nehledě na to, že se na svět dívám teď přímo, bez nějakých příkras, všechno je tak nějak intenzivnější - týká se to i pohlavního života, který byl těmi léky hodně oslabený. A taky jsem přestala být unavená, už mě vůbec nenapadne přes den spát.

Nakonec jsem si s anorexií poradila sama. Trvalo to, dalo mi dost úsilí se s některými věcmi vnitřně smířit, a jsem na sebe opravdu pyšná. Doufám, že si i v budoucnu poradím bez nějakých léků, které mohou více ublížit, než pomoci.

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Antidepresiva | uLékaře.cz

Komentáře

  1. Toto je zajímavá zpověď. Držím Ti palce, aby ses udržela v optimálním stavu a byla zdravá. Osobně vím, že chuť k jídlu podpoří pobyt v přírodě, práce na čerstvém vzduchu...to když uklízím kolem našeho bytového domu a přijdu domů, tak bych vyjedla co mi přijde pod ruku a musím se krotit. Procházky do přírody dělají hodně a hlavně pravidelnost jídla. přeji Ti hlavně hodně zdraví a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  2. Smekám,že jsi to zvládla.Četla jsem pár příběhů o anorexii.Člověk nepochopí,proč se ten dotyčný nenají a bude po problému,jenže ono to nejde.Je dobře,že jsi se na AD vykašlala,svůj význam mají,ale pro lidi se silnými depresemi.Já je brala rok na klaustrofobii a vysadila jsem je postupně sama.Bylo mi potom zle,už bych je nebrala,a byla jsem to zase já.Při AD jsem si nemohla ani pobrečet.Zvládla jsi to sama a můžeš být právem na sebe pyšná.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi statečná a hlavně vydrž. Držím palce, ať Tě do budoucna podobně problémy minou.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to ti gratuluju. Tohle se nepovede hned tak někomu. Uznat, že tohle je nemoc a následovně se s ní poprat, to teda opravdu klobouk dolů. Z vlastní blízkosti znám tragický příběh 11ti leté anorektičky a není to nic pěkného. Tak, že se drž a nějaké to kilo navíc v tomto případě je považováno za štěstí...

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, to ti smekám. Jsi ohromně silná, že ses tím poprala. Držím palce, aby užbylo jen to dobré. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu velká šikulka že si vše zvládla a přeji jen krásné a klidné zítřky...

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi dobrá, že jsi to zvládla! Klobouk dolů. Přeji, aby už tě nic podobného nepotkalo.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je zajímavá zkušenost.. já už mám tolik léků a jsem tak "odolná", že se mi nestává, že bych se třeba po nějaké změně motala nebo tak něco. Nejvíc mě omezuje ospalost. Jinak jsi opravdu dobrá, že jsi porazila anorexii :) Taky jsem měla anorexii a byl to boj no... i teď mám občas problémy, ale žádný extrém... A je fajn, že si to uvědomuješ a že jsi na sebe pyšná :)

    OdpovědětVymazat
  9. Páni, tak to je hodně šílený příběh a je hrozné, jak to psychiatrička s tebou vůbec neřešila a jen ti dala léky! Je to hodně o práci v hlavě, ne jen nasadit léky... Já si anorexií prošla taky, ale na 43 kg jsem se už sama zděsila a přiznala si, že asi nejsem v pohodě a pomalu se snažila to spravit sama.. šlo to, pak mě ale ještě chvíli trápila závislost na zdravé jídle a pak bulimie a přejídání, byl to běh na dlouhou trať, ale cítím se silnější! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsi opravdu statečná, už jen tím, že tento příběh sdílíš a nebojíš se o tom, co sis prožila mluvit. Opravdu klobouk dolů, že jsi to takto zvládla a pracuješ na sobě. Chce to určitě hodně sebezapření a odhodlání...moc Ti držím palce, aby se Ti dařilo a měla ses dobře :)

    OdpovědětVymazat
  11. Páni, díky za sdílení. Jsem kažodpádně ráda, že už to máš za sebou! Já mám ze všech léků dost respekt a snažím se se jim co nejvíc vyhnout, protože pak prostě nemáš kontrolu nad vlastním tělem... i když jasně, někdy je to nejvhodnější řešení. Určitě by se ale neměly předepisovat jako první super možnost...

    OdpovědětVymazat
  12. Klobouk dolů za otevřenost, že jsi šla takhle s kůží na trh! To vyžaduje pořádný kus odvahy :-) Myslím, že v podobných věcech je vždycky oproti lékům přednější terapie. Léky mohou v něčem pomoct, ale to je tak všechno. Problém jako takový nevyřeší.

    OdpovědětVymazat
  13. Jsi šikovná, že ses tím prodrala. A jsi statečná, že jsi šla s kůží na trh. Drž se i nadále! Nic není zadarmo!

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, dnes jsem tu asi poprvé a hned takový článek. Přečetla jsem to celé a nabyla dojmu, že vše je to v "hlavě", tedy mozek udílí signály jak se chovat. Já to mám asi opačně, když mi bylo moc špatně, tedy ne od žaludku, mozek dal pokyn, abych jedla, abych byla silná a vydržela to. Tak přeji, aby ses do takové situace už nedostala. Jo a hodnotím otevřenost, s jakou je to popsáno. Hanka

    OdpovědětVymazat
  15. Jsi silná a jsem za tebe ráda, že jsi to zvládla :). Není to žádná sranda, v současném světě je tolik takových případů a bohužel jich stále přibývá. Nemůžu vynechat fakt, který myslím podporuje právě anorexii a další řadu psychických poruch. Jednoduše - média. Už jen to nepřeberné množství fotografií s dokonalými těly, které jsou beztak upravené photoshopem, ale to už dospívající dívky nevidí....Instagram jich má jak nas*áno a často to může být právě spouštěč, zdroj začínající poruchy.
    Dříve se to také samozřejmě dělo, ale co si budem, množství informací řekněme tak deset-dvacet let zpátky bylo úplně někde jinde...

    OdpovědětVymazat
  16. Ach jo. Antidepresiva jsou určitě v mnoha ohledech dobrá věc, ale tobě léčba evidentně nesedla a psychiatrička si s tím nějak neuměla poradit. :( Je super, že ses dostala z anorexie i závislosti na prášcích! Držím ti palce, aby sis udržela zdravou psychiku a nespadla do toho znovu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js