Přeskočit na hlavní obsah

Emotivní Reportéři

Publicistické pořady nejsou zrovna tím, co bych nějak pravidelně vyhledávala. Kdysi mě bavilo Na vlastní oči, kde bývaly opravdu zajímavé reportáže, a hlavně se mi líbila ta různorodost. Ale od té doby toto opravdu nesleduji. Výjimku jsem udělala v pátek, kdy jsem si zpětně pustila jeden díl Reportérů ČT. Na Facebooku na mě totiž vyjel příspěvek, který na pořad odkazoval.

Bylo mi jasné, že půjde o velmi emotivní díl. Celý půlhodinový díl se měl totiž zabývat tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zprvu jsem váhala, zda to vůbec chci vidět. Přeci jen, řečeno a napsáno toho bylo už dost.

Ale nakonec jsem velmi ráda, že jsem si jej pustila. První část je totiž velmi emotivní. Zpovědi lidí, kteří byli přímo na místě, ať už těsně po střelbě, nebo se jí, byť nepřímo, zúčastnili. Postarší učitel vstupoval do výtahu v budově FFUK za minutu tři. Výuku už zde ten den neměl, ale chtěl ještě kolegům popřát pěkné svátky a prohodit s nimi pár slov. A protože vracel ještě těžký reprák, použil místo schodů výtah. A ve druhém patře se výtah zasekl. Tma, stísněný prostor, to není jistě nic příjemného. 

Po deseti minutách uslyšel učitel sérii výstřelů. Tehdy ještě samozřejmě nevěděl, oč jde, sám zvuky popisuje jako prazvláštní. Je evidentní, že mu výtah zachránil život - kdyby šel po schodech, určitě by natrefil na střelce...



Nechybí ani výpovědi záchranářů, hasičů, ale také zasahujících policistů. Musí být šílená psychická zátěž, když na lince pláče dvacetiletý, k smrti vyděšený člověk s tím, že ještě prostě nechce umřít. Policisté, záchranáři, ale i hasiči, ti všichni jsou na podobné situace cvičeni. Jenže tohle nebylo cvičení, ale krutá realita. 

Pro záchranáře byla hrdinkou jedna zraněná mladá dívka. Měla zlomené oba kotníky, nedovedu si představit, jak moc to muselo být bolestivé. A přesto záchranáře prosila, ať pomůže nejprve jiným, co jsou na tom hůř, vždyť ona má jen zlomeniny a ještě to chvíli vydrží... Je vlastně úžasné, jak se člověk dokáže někdy chovat racionálně v takto hrůzné situaci. 

Všichni, kteří pomáhali zraněným, ať už jsou zasaženi na těle, či na duši, si zaslouží velký obdiv.

Ovšem druhá část pořadu už tak lidská není. Zabývá se totiž těmi, kteří na sociálních sítích tragédii znevažují, šíří různé, naprosto pitomé dezinformace. Jako můžu věřit všemu možnému, ale z šílené masové střelby se přeci nedělá ani legrace, ani se nijak neznevažuje. Dokonce se mezi studenty - sic na jiných školách - najdou tací, kteří střelce vyloženě obdivují, schvalují jeho čin, a chtějí jít v jeho stopách. 

To je něco naprosto šíleného! Schvalování takto šílené tragédie je na kriminál. Třicátého prosince loňského roku smotala zásahovka. Senior v Jindřichově Hradci vyhrožoval vystřílením pošty. Dvaadvacátého prosince volal na policii muž s tím, že má zbraň a chce zabíjet. Já tedy to, že policie tyto internetové hrdiny šoupne do vazby nebo předvolá k výslechu, kde jim hrozí trestní stíhání, naprosto schvaluji.

To už jsme jako společnost opravdu klesli na morální dno? To opravdu může každý psát co chce, přát ostatním smrt, chválit vraha za jeho hrůzný čin? Co se to krucinál děje? 



Známý dezinformátor Pavel Zítko, který je proslulý například i tím, že svým fanouškům tvrdí, že pořád žijeme v Československu, a tudíž dle něj jsou české zákony neplatné, přispěl také se svou troškou do mlýna. V dokumentu je krátký sestřih z jeho videa, které přidal na sociální sítě, a věci, které tvrdí, jsou přinejmenším... No, ani nevím, jak se to dá slušně okomentovat.

"Ty lidi na římsách mi přišli prapodivný, poskakující. Třetí policistka taky divná. Já tady zveřejním to video, kdy ty lidi na tom parapetu vypadali jako z cirkusu." Dále Zítko ve videu mluví s manžely Maruškovými. Ti mimo jiné tvrdí, že se na fakultě ten den vůbec nic nestalo. Podle nich jde o zinscenované divadlo! "Já jsem se včera na to koukala. Jsem taky matka, mám dvě děti, a se mnou to neudělalo vůbec nic. Protože jsem necítila, že je to skutečné. Bylo to zas sehraný, protože se blíží Vánoce, a potřebují lidi udržovat ve strachu!" Toto jsou, prosím pěkně, slova paní Maruškové. 

Tohle je, s prominutím, naprostý hyenismus, a plivnutí do tváře jak zraněným po střelbě, co leží stále v nemocnici, tak rodinám pozůstalých, kteří oplakávají své děti. Že těmto lidem není hanba! Chtěla bych vidět paní Maruškovou, jak by toto řekla do tváře příbuzným obětí? Zvládla by to, když je na kameru taková hrdinka?! 

A když se štáb České televize vydal za Zítkem, aby se přeptal, co to video má znamenat, nebral telefony. Maruškovi sice otevřeli reportérům dveře, ale oba zvládli na dotazy dokola omílat jen to, že Česká televize lže. No, taky názor, že.

Ovšem nebezpečné je, kolik lidí tomuto věří. Můj přítel třeba často říká, že každý má právo na názor. Jenže hranice mezi názorem, dezinformací, pomluvou, a šířením poplašné zprávy je velice tenká! Právě i můj přítel spadá do kategorie, že věří kdečemu, co se napíše na internetu. Dnes je doba, kdy každý idiot ze sebe může udělat konspirátora a proroka pravdy. 



Střelba na fakultě je šílená tragédie a pevně věřím, že takový psychopat se u nás vyskytl naposledy. A přijde mi nechutné a naprosto přes čáru, že se najdou lidé, kteří to zlehčují, píší na internet kraviny, a dokonce se nestydí tvrdit, že to celé bylo zinscenované.

Na závěr dokumentu říká policista, že byl přál každému jednomu konspirátorovi, aby se octl na místě střelby a poznal na vlastní kůži, jak reálné to bylo. Nikomu nepřeji nic špatnému, ale s tímto se nedá než souhlasit.

možná si říkáte, že tímto se nemá cenu zabývat. Ale má, protože podobní lidé jsou mezi námi, a je třeba na to důrazně upozorňovat. Protože takové chování opravdu není v pořádku. Líbí se mi, že Česká televize v dokumentu nabídla objektivní pohled ze dvou protilehlých vrstev společnosti. Jedni pomáhají, zachraňují, ti druzí se neštítí šířit zlo a nenávist.

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Nedívala jsem se , osobně jsem nikdy nebyla typ , co by uvěřil dezinformaci , obecně jsem hodně přemýšlivá , takže to bude asi tím . Dokážu si všechno zpracovat a podívat se na věci z více úhlů . Spíš mě udivuje , kolik lidí nemá vlastní názor a dezinformacím věří , zřejmě proto, že to nevyžaduje přemýšlet .

    OdpovědětVymazat
  2. Často čtu články na Seznamu a někdy nevěřím svým očím, jaké jsou to nesmysly a někdy i ty komentáře, to by člověk brečel. Mám svůj názor a veřejně tyto mnohdy zvláštní, články nekomentuji.Vadí mi články rozdělující seniory a mladé lidi, vytváření nenávisti a zloby a redaktoři k tomu mnohdy používají i velmi silná slova, čímž tyto skupiny lidí rozdělují místo aby spojili životní zkušenosti, přidali úctu , lásku a pochopení mladé i starsi generace .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodám, že dokument jsem neviděla, ale je strašné, co se stalo. Vnučka v Praze na Karlově univerzitě studuje a měli jsme o ni strach. Co zažívají rodiny těch, kteří tam zemřeli nebo jsou zranění je nepředstavitelné. Společnost by jim měla pomáhat a ne je ještě víc zraňovat.

      Vymazat
  3. Stále se ukazuje, že hloupých lidí je u nás docela hodně - a je to alarmující. Jak mohou používat rozum, když jim očividně chybí?
    A to není jen nyní, v souvislostí s touto tragedií.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsou to jenom dezinformátoři, ale jsou to i lidé, kteří se pokřivením reality snaží získat obdiv, nebo politické body.

    OdpovědětVymazat
  5. Reportáž jsem viděl a oceňuji obě její části, protože obě vypovídají o naší skutečnosti. Pitomci byli vždycky, jen bývali často izolovaní ve svém vyšinutém světě. Dnes dokážou najít snadno sobě podobné, aby se mohli ve svém pojetí světa navzájem podporovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Na televizi se moc nedívám, ale na tohle jsem se podívala (i když zpětně, ale to je jedno). Také se mi to moc líbilo. Přesně jak říkáš, takové věci se musí připomínat. Dívka s kotníky mě také mile překvapila, je vidět, že má srdce na správném místě. V takové strašné chvíli se zachovat tak hrdinsky!
    Fuj, o tom Jindřichově Hradci jsem neslyšela a to bydlím kousek... Je to strašné a nechápu, že tohle někdo může dělat...
    Ty dezinformátory jsem nepochopila, je to něco strašného, jak tohle dokáží pokažovat za fake. Musí to být hlavně šílené pro rodinné příslušníky..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js