Přeskočit na hlavní obsah

Podzim v plném proudu!

 Babí léto a jeho dozvuky už jsou dávno definitivně pryč, počasí v uplynulém týdnu bylo už typicky sychravě podzimní. Rána i večery už jsou mrazivá - ve čtvrtek, kolem páté hodiny ráno, kdy jsem venčila Žofku, byla už tráva pokrytá jinovatkou. Dnes se teploty drží kolem deseti stupňů, a k tomu od rána vytrvale prší. Takže dnes bohužel žádná procházka, ale zase jsem si pěkně pouklízela, a není nad to si ráno poležet s knížkou, a jen tak si při neděli zalenošit... 

Přesto byl letošní říjen teplotně extrémní, takové vysoké teploty, hlavně u nás na horách, opravdu nepamatuji. 

Sluníčko tento týden moc nevykukovalo. Do práce jezdím nabalená jak medvěd, protože ten chlad opravdu nepříjemně štípe. Ale v pátek po práci jsem si vyšla na menší procházku - spojit příjemné s užitečným. Pomalu už začíná padat listí, lehce mrholilo, a ve vzduchu byla cítit předzvěst zimy. 


Tentokrát jsem zvolila úplně jinou trasu než obvykle, vydala jsem se k místní chatce, která slouží jako odpočívadlo pro motoristy - dají se tu opéci špekáčky, je tu k dispozici klasická kadibudka a nechybí ani venkovní posilovací stroje. 

Na chatě se často pořádají soukromé akce jako jsou oslavy narozenin, srazy spolužáků a podobně. Výhodou je i to, že kolem je to dost odlehlé, v sousedství jsou další chatky, které jsou v provozu hlavně v letní a zimní sezóně, kdy se k nám vydávají proudy lyžařů. 


Chvílemi trochu mrholilo, ale déšť nebyl nijak protivný. I kapky na trávě mají své kouzlo - tato fotografie mi připomíná misku, která zadržuje vodu, nebo to může být také lesklý drahokam. 


Na první pohled obyčejný list - co je však zač ta hnědá kulička dole? Jedná se o nemoc, zvláštní výrůstek, nebo něco úplně jiného? Upřímně nemám tušení, co je to zač. Ví to někdo z Vás? Když jsem fotku ukázala příteli tak podotkl, že mu to nejvíc připomíná klíště, to to ale být nemůže. Ale opravdu to tak trochu působí, jako že nacucané klíště hoduje na listech... Každopádně zvláštní! 


Javorové listí bývá vždycky popadané v nejhojnějším počtu - když jdu ráno do práce po cyklostezce, tak na začátku listopadu se už doslova tímto listím brodím. Ale zbarvením patří mezi to nejkrásnější, já osobně mám nejraději červeně a do oranžova zbarvené listí. 



Bodláky, které ještě v červenci nádherně a bohatě kvetly, teď začínají odkvétat. Málem jsem toto bodláčí přehlédla, jak bylo skrčené v trávě .Ale i odkvétající má své kouzlo, moc se mi líbí ta fialová barva, i bodlák je přece ve své podstatě pěkná rostlina, někdy neprávem opomíjená! 



Jírovec maďal je vysazený kousek od chaty. Krásný, statný strom, který už také shazuje své listí, a plody. Na zemi ležela spousta ježatých kuliček, některé rozloupnuté, jiné ještě vcelku. No a tak jsem si pohrála, aranžovala, fotila s bleskem, bez blesku, některé fotky vyšly, jiné ne.



Dva kaštánky jsem rozloupla, a přinesla domů. Jsou výborným pamlskem pro lesní zvěř, samozřejmě jsou i druhy jedlé pro lidi, ty rostou na kaštanovníku jedlém. Kdysi jsem ochutnala na trzích pečený kaštan, a vůbec mi to nechutnalo. Rozloupnuté kaštany mi připomněly obálku knížky Co to bude?. kterou jsem četla před lety, a na které je také rozloupnutý kaštan... 



Mini hříbky rostly na rohu chatky - nesjpíše to bude nějaký druh prašivky, ne? V houbách se nevyznám, ,tak opravdu nevím. 



Vzala jsem s sebou na procházku i rukavice a pytel na odpadky - proto jsem v úvodu psala, že jsem chtěla spojit příjemné s užitečným. U chaty nepořádek nebyl - až na pár nedopalků od cigaret. Ale v přilehlém lesíku to už bylo horší. PET lahev není zase tak překvapivý objev, ale zubní kartáček jsem v lese opravdu ještě neviděla... 

Ale jinak moc odpadků kolem nebylo - jakési pomuchlané ubrousky a podmáčený papír. Tak jsem to všechno sesbírala a doma hodila do popelnice. Sice maličkost, ale já z toho mám hned lepší pocit. Les a příroda není skládka, ale spousta lidí si to pořád jaksi neuvědomuje.

Procházka byla fajn, sice trochu chladnější počasí, ale jsem moc ráda, že jsem se prošla. Víkend utekl hrozně rychle, zítra je zas pondělí, ale já mám teď až do středy dovolenou, takže si pořádně odpočinu, k tomu na mě ještě sedla protivná rýma, takže fakt budu jen odpočívat.

A co Vy? Jak jste si užili víkend Vy? Byli jste někde na procházce? Je u Vás také chladnější počasí? Máte rádi sychravé podzimní počasí, nebo se už nemůžete dočkat jara? Máte rádi jedlé kaštany? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Eliss, u nás je pořád ještě krásně. Dopoledne bývá trochu mlha a v noci nějaká kapka spadne, ale přes den je slunečno, včera bylo odpoledne 19 °C a ještě dneska vidím hodně lidí jen v tričku. Asi to dlouho nevydrží, ale já jsem spokojená 🌞🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná procházka a s tím ůklidem klobouk dolů - jsi úžasná . Tu knížku , o které píšeš jsem taky kdysi četla a tuhle paní spisovatelku mám ráda .

    OdpovědětVymazat
  3. Lepší říjen byl fakt krásný - spousta slunečných dnů (a možná až trochu nepřirozeně vysoké teploty). Kaštany mám taky ráda (zvlášť ty lesklé - čerstvě vylouplé) i javorové listí.
    A tvůj nález zubního kartáčku mi připomněl náš kuriozní nález houbičky na nádobí v Bukovských vrších - na turistické stezce asi 5 km od vsi (pěkně do kopce). Kdo ví, jak se tam dostala...

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásné podzimní momentky. Jsi skvělá, že jsi vzala pitel na odpadky a uklízela po někom, kdo si nezaslouží, aby tu příroda pro něho byla. Nechápu takové lidi, kteří přírodu takto nenávidí, že pi nich zůstane svinčík.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi hodná, že takhle uklízíš. Ráno už je velká zima. Na Kvildě prý bylo až -10°C! Odpoledne už ale bylo pěkně, 17 stupňů, tak jsem hned po škole vyrazila na kolo :) sice jenom na hodinku kvůli tmě, ale i tak to bylo moc příjemné

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js