Přeskočit na hlavní obsah

Polovina srpna...

 Léto utíká pomalu, ale jistě, a brzy už převezme nadvládu podzim. Poslední týden jsou teploty opravdu hodně proměnlivé - slejváky, dusna, horka, chvílemi už bylo i ve vzduchu znát podzimní sychravo. Hodně teď chodím na procházky, už se cítím i psychicky mnohem lépe.

Nejvíce mi opravdu pomohlo to, že jsem začala chodit do práce, cítím na sobě, jak jsem se uklidnila. Včera byly teploty dost vysoko, skoro stejně jako dnes, šestadvacet stupňů, ale celý den foukal příjemný větřík, což bylo opravdu fajn.

Kolem naší dílny procházeli minulý týden obecní sekáči. U nás se toho moc neseká, protože pozemky patří převážně družstvu, které si to seče samo. Ale víte, co mi udělalo radost, a vykouzlilo mi to úsměv na tváři? Kolem všechno krásně posečené, ale chlapům se zželelo velkých rozkvetlých bodláků, a tak dva nechali růst. Už jsem si toho všimla i na zadních cestách, že třeba nechají pěkné luční květiny. Je to takový pěkný kontrast, mezi tím vysekaným...



Trošku rozmazaný bodlák, i s pilnou včeličkou.


Tato zajímavá rostlinka je teď v plném květu u nás na lukách, hlavně u okrajů cest. Netušíte někdo z Vás, jak se jmenuje? Květy mi připomínají hrachor, nic jiného mě nenapadá. Ale že byl byl takto volně, u cesty?


Včera po práci jsme se byli se Žofinkou projít k památníku Rondo. Mám to kousek, udělám pár kroků po zadní cestě, a jsem tam. Naposledy jsem tam byla někdy na jaře, tehdy to bylo ještě takové smutné, ale dnes to tedy kvetlo v plné nádheře! 

Jen velká škoda těch špinavých laviček, a nedopalků od cigaret, na to, že je zde umístěn památník padlých za první světové války, celkem ostuda...



Omlouvám se za kvalitu vyfotografované cedule, čitelnost kazí i praskliny v plastovém obalu. Přidávám odkaz, pokud si o památníku chcete přečíst více: 

https://www.turistika.cz/mista/adolfovice-rondo/detail




Parčík je opravdu pěkný, a krásu památníku podtrhují úžasné žluté třapatky. 


Kdysi zde byl hřbitov, stával zde i prastarý kostel. Podle zdejší kroniky zde byly v roce 1666 patrny zbytky kostela a malá věžička ve zvonem. 

Kolem roku 1870 na tomto pozemku chtěli místní radní postavit školu, ale nedostali povolení, protože se přišlo na to, že je zde bývalé pohřebiště. 

29.7. 1923 zde byl slavnostně odhalen památník místních občanů, kteří zahynuli v první světové válce - na pomníku je celkem 35 jmen. Peníze byly získány sbírkou od místních občanů, a pomník posvětil farář Bose. Poslední zmínka o kostelu pochází z roku 1422 - tehdy se tedy konala na místě první bohoslužba po 500 letech!

Po druhé světové válce byl díky odsunu německých obyvatel původní pomník zničen, a místo postupně pustlo. Díky iniciativě obce byl v roce 2000 pomník znovu obnoven, parčík upraven a doplněny lavičky. 

Když jsem byla na základce, často jsme do park v rámci výuky chodili. Opravdu moc pěkné vzpomínkové místo.





Roste zde také zajímavý, převislý polokeř, s rudými bobulemi. Netuším, o jaký druh se jedná, ale tipla bych si, že plody rozhodně jedlé nebudou. Ale na pohled krásné jsou, to ano...

Procházka se Žofkou byla moc fajn. Svítilo sluníčko, větřík byl příjemný, prostě paráda. Tak snad ještě budou pěkné, pozdně letní dny, a podzimní plískanice jsou ještě daleko!

A co Vy? Byli jste také někde na procházce? Máte ve svém okolí nějaký podobný parčík s památníkem, který rádi navštěvujete? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Díky za představení památníku. nevěděla jsem o něm :) . Osobně blízko žádný park s památníkem nemám , takže když k nečemu takovému , tak výletně .

    OdpovědětVymazat
  2. Já z okna v dálce vidím pamětník padlým na Helštyně (neplést s hradem Helfštyn), kam se občas vypravíme. Vidím ho i z druhé strany ze zahrady v Krhové. Jinak je u nás velký památník na hřbitově.Také se mi líbí, že sekáči nechají i kousek přírody nedotčené. Jsem i ráda, že se cítíš lépe. Ta květinka je hrachor širolistý. Hrachorů je více druhů. Drž se.

    OdpovědětVymazat
  3. V Praze bylo dneska kolem 33 a to už moc na procházky není. Doplazila jsem se s kolegyněmi na víno na jeden malostranský dvoreček, kde byl stín a mlžítko a pak domů, na nějaké další porcházení jsem neměla ani pomyšlení :)

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsi hezkou procházku.U nás v sídlišti,když sekají pozemky,tak všechno,jednou posekali i záhon s kytkama,ale jinde jsem si toho také všimla,když kvetly kopretiny nechaly je na louce.
    U nás včera vystoupala teplota ke 30,což nebývá tak často,jsme Liberecký kraj a počasí je tu trochu chladnější.
    Jsem ráda,že je ti lépe,chce to opravdu hodně mezi lidi.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Eliss, jsem ráda, že už se cítíš líp, evidentně práce s lidmi pomáhá, což je mnohokrát dokázané. Procházky v tom vedru nevyhledávám, raději vlezu do bazénu a včera jsem se byla koupat v Sázavě, bylo to skvělé. Měj se hezky a opatruj se, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
  6. Udělaly jste si hezkou procházku :) počasí je docela nevyzpytatelné. Velká horka, potom přeháňky, dnes pršelo 2x, podruhé dokonce i kroupy. Zrovna jsem jela na kole, byla jsem celá mokrá :D nad domem máme křížovou cestu :)

    OdpovědětVymazat
  7. to je hezké :) u nás to sečou až na hlínu a je jim jedno, co tam roste... a pak se diví, že je málo hmyzu :)

    jsem ráda, že se cítíš lépe :) to je moc dobře :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js