Přeskočit na hlavní obsah

Jak jsem se naučila pít kávu

 Z dětství mám zafixovanou hezkou vzpomínku na domov - když spolu byli mí rodiče doma, po práci, o víkendu, nebo když měli doma volno, často seděli v obýváku na pohovce, nebo když bylo pěkné počasí tak na terase, a před sebou šálky s horkou kávou. Co si pamatuji, tak naši pili "turka," máma s mlékem a cukrem, táta čistou hořkou kávu bez jakéhokoli doplnění.

Občas mi máma dala na lžičku trochu kávy srknout. Bylo to hodně zvláštní, zároveň jako by mi to chutnalo a nechutnalo, zvláštní chuť.

Jak roky plynuly, já nastoupila na učňák, tak jsem kávu nikdy pořádně pít nezačala. Občas jsem si koupila ledovou kávu v kartonu, která mi chutnala - hodně cukru, mléka, kvalita asi tedy nic moc, ale mě to fakt chutnalo. Jen jsem měla pocit, že i po tomto kávovém nápoji nemůžu spát. I když jsem si ledovou kávu dala třeba ve dvě hodiny, nemohla jsem večer dlouho usnout, a to jsem šla spát třeba v devět, a povedlo se mi usnout až kolem půlnoci. Nevím, třeba to bylo tím, že jsem kávu pila jen občas, a tělo na ni nebylo tedy zvyklé? Já vím, ono tam toho kofeinu zase tolik nebude.

Nebo jsem si to jen tak nějak vsugerovala, a byl to jen psychický blok? Nevím, no.


Dlouhé roky byla právě tato káva z kartonu mou jedinou kávovou zkušeností. Nijak mě nelákalo ji pít, preferovala jsem raději čaj. Dokonce ani když jsem nastoupila na první pořádnou brigádu na ranní směny do pekárny, raději jsem si koupila levné (a naprosto odporné a nezdravé), energy drinky, než abych si dala kafe.

Zlom nastal až tak v mých jednadvaceti letech, a to jsem začala chodit do své milované kavárny. Nejprve jsem si vybírala z pestré nabídky čajů, ovšem vzhledem k tomu, že nemusím v nápojích cukr, který byl i v domácích limonádách, které jsem si občas dávala v létě, tak jsem začala zkoušet různé druhy ledových káv, které byly v nabídce.

Nejvíce jsem si oblíbila krémově vyšlehané frappé s kostkami cukru, a pak také ledovou kávu se zmrzlinou a smetanou. Zjistila jsem, že na kávě vlastně není nic špatného, vždycky jsem měla po příchodu domů lepší náladu a hlavně spoustu energie, takže uklízení se pro mě stalo opravdovou zábavou.

Ale horká káva mě pořád nelákala, i když přítel si ji vařil každé ráno. A často se dost divil, jak je možné, že nepiju kafe, a že by bylo hezké, kdybychom si ji ráno dávali spolu. Někdy před třemi lety jsem si začala kupovat instantní, "předpřipravenou" kávu Nescafé 3in1 Original. Bavilo mě, že jsou porce přesně odměřené do malého hrnečku, že to jen vysypu do hrnku, zaliju ne úplně vroucí vodou, zamíchám a je to hotové. Nemusím tam lít žádné mléko ani sypat cukr.


Tuto kávu jsem si vařila hlavně o víkendu. Přítel se mi smál, že prý piju "chemickou břečku," neřekl břečku, ale trochu ostřejší výraz, jistě si to domyslíte - ale já byla spokojená, i když jsem neměla pocit, že by mě tato káva nějak extra "nakopla."

Roky jsem ji pila, až nakonec jsem se nechala zlákat na pití normální kávy. A bylo to hlavně i proto, že tato instantní káva začala úplně nehorázně zdražovat, a fakt se mi nechtělo za deset káv dávat mnohdy i kolem sedmdesáti korun, pokud nebyla zrovna v akci...

Ale začala jsem s pitím opravdové kávy dost pomalu. Měla jsem totiž, naprosto neopodstatněný strach, že mi z kávy nebude dobře, že mi to nesedne, nebo tak. Kdysi jsem totiž někde četla, že spoustu lidí bolí z kávy žaludek, a měla jsem strach, že se mi stane to samé. 

Takže to začalo usrkáváním malých šálků, které jsem neměla naplněné ani z poloviny, a postupem času mi to kafe fakt začalo chutnat. Takže teď, poslední skoro dva roky, co už chodím do práce, tak kávu piju pravidelně.

Každé ráno, ať už jdu nebo nejdu do práce, musím vypít aspoň jeden hrnek. Už nepiju malé šálky, už potřebuju hrnek. Dokonce mám doma termohrnek, ve kterém si kávu nosím i do práce, protože klasická termoska je pro mě moc velká.

Kávu většinou vaří přítel, samozřejmě si ji uvařím i sama, ale od něj mi vždycky chutná o něco víc. Ale už před nějakou dobou jsme přestali pít klasického turka. Kávu připravujeme přes papírové filtry, které kupujeme v železářství. Já prostě teď už nesnesu ten lógr, vadí mi, jak mi ta káva křupe mezi zuby a nepříjemná zrníčka tam pořád plavou, i když kávu spařím přesně podle návodu.

Teď tedy musím přiznat, že bych bez kávy asi nevstala ráno z postele, protože se na ni prostě hrozně po probuzení těším. A největší radost mi udělá přítel, když je zrovna doma, a ráno mi donese teplý hrneček s kávou až do postele. Už se i naučil, jak ji mám nejraději - hodně mléka, hodně cukru. Hořká káva mi nechutná.

A přes ty filtry je to opravdu super, nemá to ani žádný vliv na výslednou chuť kávy.


Nakonec jsem se tedy kávu pít naučila, ráno bez ní si už představit nedokážu, ale zároveň jsem ráda, že jsem ji začala pít až pár let po dvacítce, a ne třeba v patnácti. Nejčastěji kupujeme klasickou Jihlavanku, ale někdy si nechám namlít i výtečnou čerstvou kávu z obchůdku. To mi pak cestou domů v autobuse krásně voní batůžek.

Na závěr jsem si připravila pár kávových rituálů z celého světa, informace jsem dohledávala na internetu.

Na jihu Indie nechávají místní obyvatelé kávu překapávat přes tradiční filtr. Příprava tak může trvat i hodiny. Káva se zde připravuje pomocí filtru, který je složen ze dvou nádob. Do té vrchní se nasypou namletá zrna, zalijí se vodou, a výluh zachytává spodní nádobka.

Výsledek bývá překvapivě silný, ale příprava tohoto nápoje může trvat i hodiny, některé rodiny nechávají dokonce kávu překapávat i přes noc. Tuto kávu ale nelze pít samotnou, je nutno ji zředit mlékem a cukrem.

Malajsijci zase používají k přípravě kávy speciální "ponožku." Kávová zrna praží spolu s máslem, a někdy i s margarinem, výsledný produkt má pak lehce karamelizovanou chuť. Namletá směs se nasype do ponožky zavěšené na speciální držák, ta se vloží do hrnce, přidá se horká voda a alespoň pět minut louhuje. Vzniklý silný nápoj se ředí mlékem, někdy i tím kondenzovaným.



Takto vypadá ona "ponožka." Bohužel jsem nikde nenašla, z jakého materiálu je vyrobená, snad tedy půjde o něco podobného jako papírový filtr? Ale opravdu nevím.

Ve Skandinávii vyzráli bizarním způsobem na to, jak potlačit hořkost typickou pro kávu a udělat z ní jemnou a lahodnou záležitost.

Nahrubo namletá zrna - jedna lžíce na jeden šálek - nasypte do misky, rozklepněte do ní vejce a promíchejte. Směs poté vlijte do hrnce s vroucí vodou, stáhněte teplotu, nechte cca pět minut bublat, a poté vypněte.

Pak už stačí jen trocha studené vody, aby vaječná sedlina klesla ke dnu, a výsledný produkt přeceďte přes sítko. 

Dost zvláštní způsob přípravy, že? Já bych kávu spolu s vajíčkem vypít nemohla, i kdyby to vejce už bylo pryč, přefiltrované, tak nějak si vůbec nedovedu představit, jak to musí chutnat. Ale zase když jsou na to tam místní zvyklí?


To bude pro dnešní kávové povídání vše. Ještě jsem zapomněla zmínit, že za den mi stačí dva hrnky s kávou, protože ten třetí mi už nedělá moc dobře, cítím se fakt divně když je té kávy moc. Obdivuju lidi, kteří jsou schopní vypít třeba šest káv za den, to bych fakt nedala...

A co Vy? Máte také rádi kávu? Nebo si dáte raději nějaký dobrý čaj? Začali jste pít kávu také až v pozdějším věku? Kolik káv denně vypijete, a preferujete instantní, nebo čerstvě namleté? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Kávu piju celkem pravidelně - asi jednou za dva roky :-). Ne, kdepak, já jsem "čajovej" a kávě jsem nikdy nepřišel na chuť. Rodiče i prarodiče ji pili pravidelně každý den, ale já se v tomto ohledu nějak odrodil.

    OdpovědětVymazat
  2. Kávu jsem se pít nenaučila. Vůbec mi nechutná, to samé pivo a další alkohol. Ségra kávu pije od maturity, kdy ji při učení hodně pomáhala. Mně stačí Granko :)

    OdpovědětVymazat
  3. přiznám bez mučení... já tu kávu v kartonu piji stále a je to má jediná kávová zkušenost :D jinak kávu nepiji, ani když mám noční... to si většinou dám sladké pití, abych vydržela :D dřív jsem také pila energetické nápoje, ale to už mám naštěstí za sebou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda vůni kávy, třeba sprchový gel s takovou vůní. Kafe ale nepiju, jestli jsem jich měla za život deset (včetně čokoládového kapučína), tak je to dost. Nechutná mi.

    OdpovědětVymazat
  5. Já se přidám do řady nekafařů - kávu nepiju a ani jsem nikdy nepila a myslím, že už to tak zůstane. Dávám přenost čaji a mým kofeinovým hříchem je cola bez cukru ;-).

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé,že je tu dost těch,co kávu nepijí.Myslela jsem,že hodně lidí bez kávy si neumí představit třeba začátek dne.Já také kávu nepiju.Jsem čajová.Ale,kdysi jsem kávu pila a přestala kvůli žaludku.Nepiju ani alkohol a nechybí mě to.
    Hezký den Eli

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem milovník kávy i čaje. 🙂

    OdpovědětVymazat
  8. Kávu piju co si pamatuji, začala jsem celkem brzy a vypiju klidně i 6 a víc šálků denně. Mám ráda čerstvě namletou, ale klidně vypiju i už namletou nebo instantní. U nás to máme také spojené s příjemnými chvílemi, dáváme si jí doma s manželem a povídáme si, po obědě s mamkou a tak :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám ráda čaj i kávu. Čaj jsem se už naučila pít i černý neslazený, takže je docela hořký a nevadí mi to, ale hořkou kávu zatím nezvládám. :D Kávu jedině rozpustnou s mlékem a trochou cukru.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem kofeinový.
    Ale nesnáším kávu do plastu.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Eliss, já kávu piju a mám ji moc ráda. Piju hořkou, s mlékem, máme kávovar. V létě si dělám ledovou. Ale čaje mám ráda také, sbírám si na ně bylinky. Přeju hezké dny. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. No teda fuj, káva s vajíčkem je opravdu zvláštní...😅 Já občasné začala pít kávu na VS, když jsem se učila na zkoušky. Ale pořád mi moc nechutná, piju ji hlavně z přesvědčení, že pak budu mít spoustu energie 😁 rozpustná, 2 cm mléka, 4 kapky karamelových flavdrops, můj hrníček, který je ideální na tyto poměry 😁

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. Ani si nepamaruji, kdy jsem začal se zrnkovou kávo laškovat. Na vojně jsme kafe neměli, maximálně tak čaj s bromem. Frappé pijeme bez cukru. Ráno si dáváme pravidelně překapávanou kávu s jednu tabletkou sacharinu. Poté, co jsme zakoupili presovar, tak odpoledne si dáváme pravidelně preso, já s mlíčkem, manželka ristoreto hořké. Jen zcela výjimečně dostaneme chuť na turka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js