Přeskočit na hlavní obsah

Podzimní procházka

 I přesto, že je již začátek listopadu, je letošní podzim zatím nebývale teplý a veselý, co si pamatuji, jindy tuto dobu už jsou plískanice a nečas, zato dnes při psaní článku doma větráme a venku suším prádlo, což je fajn.

Pěkné počasí mě svádí na delší procházky se psem. Neznám lepší relax po práci než vyrazit ven, k lesu, pokochat se pěknou přírodou a nafotit pár pěkných fotek. Mám to štěstí, že bydlím na vesnici, a hned za místem mého bydliště je velké pole a les, takže nemusím ani nikam moc daleko. Miluju ten chladivý vzduch, který mě štípe ve tvářích a tu zvláštní vůni chladné hlíny a pomalu se zbarvujícího listí.


Tuto první fotku jsem vyfotila vedle polní cesty. Ten shluk schnoucí trávy mi přišel na první pohled zajímavý, a nevím proč, ta fotka mi evokuje nějakou plážovou oblast u moře s bujně rostoucí divokou trávou. 

Fantazii a představivosti se meze nekladou, že?


Tady jsem zachytila šípkový keř, jehož plody už bohužel pomalu hnijí a scvrkávají se, a za chvíli z nich budou jen nevzhledné černé splasklé kuličky. Kolem těchto keřů chodím na procházkách často, a je zajímavé sledovat proměnu keře v různých částech roku. Sama mám jinak šípky ráda, čaj z nich je opravdu vynikající.



Tyto dvě fotky se mi z celého výběru líbí asi nejvíce. Zaujala mě hlavně obloha, konkrétně ty mraky vpravo, na první fotce v tom mraku vidím fotku smějícího se starého pána. Poslední dobou si venku všímám zajímavých mraků, protože obloha dokáže opravdu úžasně čarovat.


Tuto fotku jsem fotila při cestě domů. Snažila jsem se zachytit opět oblohu, a zase ten mráček dole je zajímavý. Krásně modrá obloha, úplně azuro, a dole bílý obláček, který mi připomíná obličej nějakého netvora, nějaké záporné postavy z hororu či pohádky.



Stromy už se krásně zbarvují dozlatova, některé už listí shodily úplně, některé se k tomu teprve chystají. 

Podzim miluji hlavně pro ty jeho barvy, červená, oranžová, jasně žlutá, to je hotová pastva pro oči. Příroda umí opravdu krásně čarovat.

To bude pro dnešní, tak trochu fotografický článek vše. Doufám, že se Vám moje fotky alespoň trochu líbily, celé jsem to fotila na mobil a jsem amatér, ale baví mě při procházkách fotit přírodu kolem a to, co mě zaujme. 

Ještě musím zmínit jednu věc a sice to, že při této procházce nikde kolem nebyly žádné odpadky, nikde na zemi se nic neválelo. To bylo opravdu příjemné překvapení, a mám z toho radost. Často totiž vyrážím s pytlem a rukavicemi a sbírám nepořádek po lidech, co se chovají jako prasátka. Jednak mě to baví, a pak také samozřejmě pomůžu přírodě. I takový obyčejný papírový kapesník se v přírodě rozkládá skoro půl roku. Odpadky patří do koše a ne na zem, a mě překvapuje, kolik lidí tuto základní věc neví a nebo na ni prostě kašle.

A co Vy? Chodíte v těchto dnech také na procházky? Máte rádi podzim, a jestli ano, tak co konkrétně na něm máte nejraději? Chodíte někdy sbírat odpadky do lesa či jinam do přírody? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásné listopadové dny, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Eli,krásná procházka podzimní přírodou.Podzim mám nejraději ze všech období,mám ráda jeho barvy a vůně.Vždy jsem si to nejvíce uvědomovala na zahradě.Sluníčko je jiné a má i jinou barvu,takovou teplejší.Na procházky chodím často,protože hlídáme přes den synova psa.Ty máš fajn,že bydlíš na vesnici a máš s ním kam jít.My,když chceme,aby se Bleky pořádně proběhla musíme vyjet za město.Moc odpadků nenacházím.Když jsem byla holka,tak tatínek s námi hodně výletoval a udělal nám tyč na sbírání odpadků,já jsem dost štítivá a na konec byl zatlučen hřebík se špičkou a na tu jsme odpadky napíchávaly.Občas uklízíme s kamarádkou kolem sídliště,když se jdeme jen tak projít,já mám pořád po kapsách pytlíky na psí extrementy a i větší,když někde jsme a není kam vyhodit.
    Měj se hezky
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, díky za podzimní procházku s Tebou. Já jsem podzimová, je to moje nejmilejší období. Do přírody a lesa chodím celoročně pořád. Jednak bydlím kousek od lesa a jednak to potřebuju k životu, toulat se venku... Odpadky sbírám, a vidím jich opravdu dost - poházené plastové lahve, sáčky, obaly od sušenek... Je to smutný pohled. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se, že se nám podzim snaží vynahradit to propršené léto. A docela úspěšně - zatím bylo chodit po venku vyložená radost :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká procházka a krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  5. No povedené fotky :) Taky mi přijde fajn jít na procházku s pejskem, teď bylo opravdu hezky, ale dneska už od rána mrholí a prší :( Jinak teda podle mě by měl být teď prosinec, Mikuláš, Štědrý den a leden a únor bych vymazala :D

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím je podzim nádherný, ale mám obavu, že plískanice jsou už za dveřmi. A to je doba, kterou fakt ráda nemám. Krásná procházka i fotky, zdravím 🍁🍂

    OdpovědětVymazat
  7. Procházka opravdu vydařená a pěkně zdokumentovaná. Zrovna v sobotu jsem byl obhlédnout kemp a tábořiště na Rusavě po opravě a první zatěžkávací sezoně. Cestou jsem koupil kapra na gril, ale nakonec je v mrazáku na Vánoce. :-D Z šípků mám víno, ale ještě není stočené. Uvidím zda se vyrovná tomu z květu čeného bezu. Bohužel barvy už mizí s opadávajícím listím. Velká škoda, že nejvarevnější období roku trvá jen tak krátce.

    OdpovědětVymazat
  8. Modrá barva oblohy krásně ladí s podzimní oranžovou.

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, hezké podzimní fotky. Já mám podzim, když se vyvede počasí jako letos, ráda (plískanice už míň). A pokud jde o odpadky, tak taky nerozumím tomu, že někomu není těžko vynést třeba plnou láhev limonády na kopec a prázdnou dolů už neodnese a nechá ci tam někde válet.

    OdpovědětVymazat
  10. krásné fotky :) také ráda chodím s pejskem ven anebo jen tak sama :)

    OdpovědětVymazat
  11. Eli, moc hezké fotografie z procházky. Já sice ráda fotím tu barevnost podzimu, ale mnohem raději mám jaro, když se všechno probouzí a voní...Celkově přijímám s obdivem všechna roční období, protože i zasněžená krajina se sluníčkem a jemným mrazíkem má svoje kouzlo stejně, jako parné léto před bouřkou, první jarní květy deroucí se na světlo stejně tak, jako podzimní padání listí. Vše je to kouzelné a musíme si to v tom období jen najít. měj se krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  12. Mraky na podzim si vskutku zasluhují pozornost.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc hezké fotky :)! S tou trávou úplně souhlasím! Takhle podobně to vypadalo ve Skotsku u moře. Hrozně ráda fotím oblohu, hlavně západy <3 (východy nestíhám :DD) miluji podzimní přírodu, barevné listí, do toho sluníčko - prostě nádhera :)! Snažím se jezdit každý týden na kole. Byla jsem na Hluboké, chystám se do Stromovky (ne do té pražské :D), akorát to teď bude horší s časem. Končím ve čtyři a brzy se stmívá.. Tak uvidím, jak to skloubím.

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Eliss, hezky sis svou procházku prožila. Ráda jsem se s Tebou prošla. Moc se mi líbí ta první fotka - s trávou:)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  15. Na procházky vyrážím spíše ráno, protože později už jsem líná. Ale to bude tím, že jsem v důchodu už dlouho. Ale je pravda, že když děti odrostly a já se mohla více věnovat fo´táku, vyrážela jsem také odpoledne a kolikrát jsem s sebou brala pejska staršího syna. Badleli tenkrát jen pár bloků od nás a s tím pejskem to bylo ještě zajímavější. Opravdu mne také štvou lidi, kteří po sobě nechávají svinčík. Obdivuji tě a dělá to i Jaruška, že chodí sbírat odpadky do přírody. Nechápu, že si někdo nemůže odnést, co si přinesl.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Eliss,
    já mám podzim moc ráda, ale letos jsem si to moc neužila. Jsem hodně v práci, domů chodím většinou nejdříve ve čtyři. Taky mě trochu trápí zdraví, takže víkendy jsem se musela kurýrovat (i teď jsem vlastně na neschopence, mám nějakou těžší virózu).
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Já sbírám odpadky 1x kolem cest, které vedou podle zahrady a v té chvíli lituji, že u nás neplatí stejné tresty jako v Singapuru

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js