Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 217 Modlitba za mlčení

 Autor: Linda Castillo

Žánr: Krimi, Thriller

Mé hodnocení: 90%

Obsah: Městečko Painters Mill v Ohiu je poklidné a mírumilovné. Více než třetinu jeho obyvatel tvoří amišové, pro něž je typický klidný a mírumilovný styl života bez vymožeností civilizace a moderní techniky. Nemají auta, nepoužívají elektřinu a žijí z toho, co si vypěstují na svých polích a zahradách, a také chovají spoustu dobytka.

Klid v městečku však jednoho říjnového dne rozvíří hrůzná a úkladná vražda. Ve svém domě a na přilehlých pozemcích byla brutálně zavražděna amišská rodina Plankových. Nepřežil ani jeden člen ze sedmičlenné rodiny. Kdo mohl chtít zabít rodinu, která žila stranou od ostatních? A proč vrah neušetřil ani nejmladšího člena rodiny, malého kojence?

Na místo přijíždí místní policejní náčelnice Kate Burkholderová se svým týmem. Ta už za svou policejní kariéru viděla ledacos, přesto jí při pohledu na takový masakr ztuhne krev v žilách. 

Na první pohled to vypadá, že čin spáchala hlava rodiny, nejstarší Amos Plank. Jenže při pitvě se zjistí, že jeho sebevražda byla jen nešikovně naaranžována. A dvě nejmladší dívky, Mary a Anne, byly navíc pohlavně zneužity. 

Kate se pouští do vyšetřování, které je velmi zapeklité, a všechny stopy se zdají být slepé. A proto osloví svého kamaráda a občasného milence z New Yorku, Johna Tomasettiho, s žádostí o pomoc. John za sebou má poměrně složitou a tragickou minulosti, při tragické události přišel o manželku a obě děti, a teď se snaží poprat se svými úzkostnými stavy a dalšími vnitřními démony. 

Ale do Painters Mill jej táhne i Kate, se kterou má sice složitý vztah, přesto mu na ní určitým způsobem záleží. A tato cesta se mu hodí i z důvodu, že právě dostal neplacenou dovolenou kvůli svým psychickým problémům. 

Případ sedminásobné vraždy bude mnohem složitější, než se zdá. Podezřelých je mnoho, protože mezi amiši a místními obyvateli často dochází ke konfliktům kvůli obrovské propasti mezi moderním a starým způsobem života.

Kate to moc dobře ví, protože sama pochází z amišské rodiny, jenže před lety se tohoto způsobu života zřekla. Podaří se vypátrat šíleného vraha dříve, než stačí znovu udeřit? Některá tajemství amišů jsou totiž příliš děsivá na to, aby byla odhalena...





Hodnocení: Toto je už mé několikáté setkání s knihou Lindy Castillo, a rozhodně nebude poslední, protože jsem ke svému překvapení zjistila, že spoustu knih jsem od ní ještě nečetla. Před lety jsem si před internetový obchod magaknihy.cz koupila Střípky ticha. Tato knížka také spadá do série s náčelnicí Kate Burkholderovou.

Kniha mě naprosto uchvátila, a Modlitba za mlčení je na tom podobně. Autorka má opravdový cit pro psaní, dovedla krásně vylíčit život amišů bez moderních vymožeností, a jejich zvyky a také zákony, které musí tato komunita ctít.

Amišové nesmějí třeba nosit moderní oblečení, většinou chodí v pracovním oblečení a ženy v hrubých, plátěných šatech. Nesmějí kouřit, pít alkohol a ani brát drogy. Samozřejmostí je i sexuální zdrženlivost až do svatby. Amišové ani nejezdí auty, jejich dopravním prostředkem je bryčka tažená koňmi. Pro většinu lidí je jejich život nepochopitelný, ale myslím, že v mnohém je amišská komunita šťastnější, i přes to, že jejich způsob života má spoustu omezení.

Hlavní postavy jsou napsány skvěle, jejich charakter a povahové vlastnosti mě bavily a dokázala jsem se s jejich chováním ztotožnit. Místy se v knize vystihuje břitký humor, hraničící až se sarkasmem, a ten mě opravdu moc bavil.

Atmosféra knihy je perfektní, tajemná, místy až hororová. Dovedete si představit něco děsivějšího než temnou, opuštěnou farmu obklopenou kukuřicí, do toho skučí vítr, a někde v městečku policii uniká masový vrah... S atmosférou si autorka opravdu vyhrála, za to velký palec nahoru.

Celkově hodnotím Modlitbu za mlčení velmi vysoko, tuto knížku jsem doslova zhltla za jeden víkend, jak jsem se zabrala do čtení, a honem rychle jsem chtěla vědět, jak to celé dopadne. V nejbližší době si v knihovně vypůjčím i další díly z této série, protože se nemůžu dočkat, jak se budou životní osudy knižních hrdinů vyvíjet dále.

Pokud si chcete přečíst dobrou detektivku s výbornou atmosférou a dozvědět se něco o amišské komunitě, knížku můžu vřele doporučit!

A co Vy? Četli jste něco od Lindy Castillo? Máte rádi atmosferické detektivky? A četli jste něco o amišské komunitě a jejich životě, nebo jste na toto téma viděli film? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Eli, díky ta tip. V knihovně se určitě po nějaké knize této autorky poptám. Měj se fajn, zdravím 😄

    OdpovědětVymazat
  2. Eli,knížka mě zaujala už jsem si napsala a možná si objednám i další od stejné autorky.My si se sestrama knížky vzájemně půjčujeme ,máme stejný vkus a tak se knížky využijí.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem zapomněla,že jsem určitě viděla film i seriál o amiších,ale na název si hned nevzpomenu.Určitě je něco na Netflixu

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Eli, knížku si dávám do čtecího seznamu - je pro mě dost lákavá. Amiše jsme měli v diskusi na angličtině. Moc jim nerozumím, myslím, že jejich děti, když se rozhodnou jít do světa, to mají opravdu těžké. Se studiem :(

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tip - autorku neznám, ale recenze zaujala, tak po ní v knihovně kouknu

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdy jsem o amišské komunitě nečetla. Kniha vypadá opravdu hodně zajímavě! Díky za tip
    Leník

    OdpovědětVymazat
  7. Autorku neznám a nečetla :) O Amiších vím akorát něco málo z Orange is the new black, jinak bych vůbec nevěděla, o co se jedná :D :D Ale jinak detektivky čtu moc ráda :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. O Amiších jsem už něco četl.
    O weekendu mám v plánu návštěvu knihkupectví, tak se na tu knížku podívám blíže.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za pěknou recenzi. Kniha mě zaujala. O Amiších jsem už četla. Mimo jiné taky knížku Prostá pravda od Jodi Picoultové, která se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
  10. Autorku neznám, detektivky s masovými vrahy jsou ale vždy velkým tahákem, taková je ideální na léto.
    Ale musím říct, že obdivuji, jaká jsi čtenářka - knižní recenze 217 - knihy "konzumuješ" v nevídaném množství.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N