Přeskočit na hlavní obsah

Proč?

 V jednom z předchozích velikonočních článků jsem zmiňovala, že svátky jara obecně nemusím, ale přesto ráda pokukuji v obchodech po pěkných dekoracích. Sama nic moc netvořím, protože nejsem zrovna nadaná zručností, ale ráda podpořím šikovné ručičky ostatních a něco pěkného si koupím.

Vloni jsem si koupila v kavárně velikonoční věneček, krásný, zelený, s dřevěnými slepičkami, zajíčky a vajíčky. Kavárna bohužel díky pandemii letos na podzim zkrachovala, takže jsem si říkala, že mám alespoň památku na příjemná odpoledne u dobré kávy, kdy jsem se každý pátek stavovala na výbornou kávičku a zákusek.

Velikonoce jsou letos až pátého dubna, ale já jsem věnec na dveře dala už někdy minulý týden. Mám takovou speciální oboustrannou lepící pásku, která nepoškozuje dveře a věnec krásně drží. Vloni mi ani jednou nespadl.

Těsně před Vánoci jsem slyšela v obchodě jednu paní v obchodě, jak si stěžovala, že na dveře žádné ozdoby už nedává, protože jí někdo ukradl už dva vánoční věnce. V duchu jsem si pomyslela, že mám štěstí, že bydlím v činžáku, do kterého se nikdo cizí nedostane, protože je tam místo kliky koule a pokud někdo nemá klíče, musí zazvonit a pomocí bzučáku se pustí dovnitř. Účinná ochrana proti zlodějům.

Takže jsem byla celkem v klidu. Vloni se věnci nic nestalo, proč by to letos mělo být jiné?

Před asi pěti dny jsem přišla z práce a viděla jsem, že věnec spadl a válí se na rohožce. Připadalo mi to divné, protože když jsem odcházela brzy ráno do práce, byl na svém místě. Divila jsem se i tomu, že lepící páska byla pořád pevně nalepená na dveřích - dala jsem jí tam opravdu dost, aby věnec pevně držel. Tak jsem na dveře trochu pásky přidala, věnec trochu očistila a vrátila jej na místo.

Předevčírem z věnce upadl jeden dřevěný zajíček. Sekundovým lepidlem jsem ho tam nalepila zpátky. Včera se zase trochu odchlípl zelený sisal, kterým je věnec potažený. Tak jsem to zase upravila.



No a včera na mě čekal po ránu takový šok, až jsem si brzy po ránu ještě myslela, že se mi to jen zdá. Věnec ležel na zemi, na rohožce, a byl na čtyři kusy. Čtyři kusy polystyrénu se válely na zemi, lepící páska pořád na dveřích. Rychle jsem vyvenčila psa, a věnec posbírala a odnesla domů.

Nějak mi nedocházelo, co se stalo. Sedla jsem si ke kuchyňskému stolu, uvařila si kafe a hleděla na čtyři kusy velikonoční dekorace. Nejprve mi blesklo hlavou, že se věnec musel rozbít při tom jak padal, ale to jsem zavrhla. Polystyrén se přeci jen tak nerozbije, když ho hodíte na zem.

A pak mě napadlo, že to někdo musel udělat schválně. V noci, nebo brzo ráno, věnec strhnul, zničil a hodil jej na rohožku a naaranžoval tak, aby to vypadalo, že prostě spadl. Sám od sebe.

V činžáku jsou čtyři byty a já tak nějak hodně tuším, kdo to byl. Ve druhém patře bydlí jedna paní těsně před důchodem, ředitelka místního závodu na výrobu dřevěných výrobků. Tato paní žije už roky s manželem, který je alkoholik a svou ženu bije.

Nebydlí přímo nad námi, ale sousedka vedle mi říkala, že se často hádají a slyší křik a dupot. Je fakt, že soused je často dost nepříjemný, skoro ani nepozdraví, a když projde, celá chodba doslova smrdí chlastem. Je to k zblití.

A jeho žena často chodí s monokly a přímo z ní číší to, jak je nešťastná, a přesto se svým násilnickým mužem zůstává. Je to dokonalý úkaz falešného člověka, který vás na chodbě pozdraví s veselým úsměvem, ale přitom vás na druhém roku pomluví. Kdysi, to jsem ještě s přítelem tady nebydlela, dokonce na sousedy, kteří v létě grilovali na pozemku u činžáku, vylili z okna kýbl vody. Jen proto, že grilovali, měli dobrou náladu. Nebylo to v noci, ale přes den. Představte si, že někde sedíte a v pohodě opékáte buřty, když v tom na vás přiletí z okna voda.

Mám tedy vážné podezření, že to byla ona. Sousedé vedle nás to být nemohli, tam bydlí mladá slečna s přítelem, a ve druhém patře v druhém bytě stará paní, která nemůže na nohy a skoro nevychází. 

A ta mladá sousedka si mi po Vánocích vloni stěžovala,, že jí někdo otrhal vánoční kaktus, který měla na botníku. V činžáku nejsou žádné malá děti, které by to mohly udělat. 

Jenže co s tím? To, že zákeřná sousedka otrhala kaktus a zničila věnec, nemáme jak dokázat. Nikde nejsou kamery, nejsou svědci, nic.

Když jsem tak koukala na ten zničený věnec, celé ráno jsem kvůli tomu probrečela. Bylo mi to tak hrozně líto. Že někdo může být takové prase, dovolit si sáhnout na cizí věc, zničit ji a ještě ji sprostě pohodit ke dveřím, a pak dělat jako by nic.

Buď to udělala ona, nebo její manžel, když se vracel v noci opilý domů. Je možné i to, že věnec prostě spadl a on na něj šlápl, třebas omylem, ale to se mi moc nezdá. A když už ho tedy někdo zničil omylem, byla by slušnost zazvonit na druhý den ráno a omluvit se. Ale nic takového se nestalo.

Je mi z toho nanic. Člověk se snaží mít něco hezkého, a někdo zákeřný a zapšklý mu to zničí. Sundala jsem ze zničeného věnce dřevěná zvířátka, která se pádem nezničila a nalepila je na dveře. Nejsem si jistá, jestli tam vydrží, třeba jsem udělala hloupost, ale uvidím. Zatím na dveřích pěkně drží.

Vždycky mě překvapí, jak dovedou být lidé hnusní a zákeřní. Je to vážně hodně smutné.

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥


Přikládám fotku věnce tak, jak jsem ho našla zničený. Tři zvířátka zůstala na místě a jedno vajíčko, zbytek je pryč. Omlouvám se za kvalitu fotky, je to focené z mobilu, ale snad si z toho uděláte svůj názor. Věnec se takto nemohl rozpadnout sám a podle zlomu v polystyrénu je mi jasné, že jej někdo zničil úmyslně...

Komentáře

  1. To je mi strašně líto, taky by mě to hodně mrzelo.. Nechápu proč někteří lidi mají pořád tendence znepříjemňovat jiným lidem životy, a to i když jim nic nedělají... Ach jo, hrůza s některými fakt

    OdpovědětVymazat
  2. No, s tímhle se bohužel vážně nic udělat nedá. Ještě mě napadlo, že někdo mohl u dveří zakopnout nebo tak, napálit do věnce rukou a zničit ho a pak se nechtít přiznat (jednou jsem tak blbě zavrávorala, že jsem sousedům taky nalítla na dveře), ale nevypadá moc pomačkaně, spíš fakt že ho vyloženě někdo zlomil. Sám pádem... snad leda kdyby ty dekorace na něm byly dost těžké/lepidlo to trochu zatvrdilo, takže by byl křehčí...

    OdpovědětVymazat
  3. Dočetla jsem až do konce. Je mi to moc líto a mohla bych také vyprávět o zákeřnosti sousedů, ale naštěstí v poslední době je u nás klid. Všichni mají na našem patře ozdobené dveře, ale spíše se krade. A to mne udivilo, že i manželovi staré škrpály, které má jen když jde do sklepa, zmizely. A když jsem byla mladá, mívali jsme (i jiní) běžně kočárky přede dveřmi i s vybavením, peřinkami a podobně. Jednou se sousedce v 6. patře ztratilo povlečení na peřinky do kočárku. Někdo se nebál, že zatím co bude peřinky vysvlékat, mohly by se otevřít některé z 5 dveří na chodbě. Lidé jsou zlí a většinou takoví, kteří sami mají těžký život a závidí druhým, že žijí v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  4. Na zloděje a nenechavce mám jednoduché řešení. Jako ve středověku sekat ruce. Chvíli by chodilo pár jednorukých nebo bezrukých a pak by byl klid.

    OdpovědětVymazat
  5. To je škoda :-( Nemyslím si, že by to byla náhoda. Spíše to někdo udělal cíleně. Asi bych za dotyčným zašla, i když by to možná k ničemu nebylo. Jsou lidé, kterým když všechno prochází, dovolují si víc a víc. Ale vylít na mě někdo jen tak kýbl vody, asi by dotyčnému jedna přiletěla, zprava nebo zleva :-D

    OdpovědětVymazat
  6. To je šílené! Jak si to někdo může dovolit :(? Na internetu jsem četla, že jedné paní ukradli věnec ze dveří a neví, jestli ho tam má znovu dávat.
    Kdyby byly dveře na nějaké rušné ulici, ale v činžáku? Je to smutné.
    Na hrobě máme sochu anděla a tu nám vandalové také několikrát poničili :'(...
    Leník

    OdpovědětVymazat
  7. Je mi to líto, ale lidi dokáží být opravdu zlí. Věnec se určitě nerozbil pádem ze dveří, je evidentní, že mu někdo pomohl. Je to smutné, ale dokázat se nedá nic. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Chápu proč jsi tak naštvaná. Když mi to vadí, tak si toho nevšímám a ne to ještě likvidovat. Drž se

    Můj inkoustový salát

    OdpovědětVymazat
  9. Věřím, že to mrzí. A žádný recept, co s tím, mne nenapadá...

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy to je mi fakt líto. Věnec byl krásný a je to škoda. Nedokážu pochopit ty lidi, kteří umí jen ničit všechno krásné. Vždy výzdoba mohla dělat radost nejen Tobě, ale všem sousedům v domě. Je hezké, když je dům čistý a vyzdobený. Ono to pak člověku přijde i líto... Já Ti přeji hlavně příjemné jarní dny a výzdobu si asi raději užívej v bytě, tam Ti ji nikdo hloupý a zlý nezničí.

    OdpovědětVymazat
  11. To je strašné, jací jsou lidé.... Je mi to strašně líto už tak, jak to čtu :(
    Neumím si to představit, kdyby se to stalo i u nás...

    OdpovědětVymazat
  12. Eliss, to je nehorázné nedivím se, že jsi byla smutná. ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Ellis to je smutné. Co s tím ? Promluvit s těmi lidmi nevím, jestli má význam, když jsi je při tom nechytila. Nebo tam už nic nedávat, tím pádem ustoupit ? Ale proč si kvůli někomu odepírat výzdobu ? Nedovedu si představit, že bych na dveřích věnec neměla, visí tam pořád nějaký celý rok a pravidelně obměňuju. Nevím, ale každopádně bych z toho byla taky smutná.
    Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Někteří lidi jsou fakt prasata :( Ach jo. Nedivím se, že ti to pokazilo náladu!

    OdpovědětVymazat
  15. To nechápu,proč je v lidech takové zlo a touha ničit něco hezkého.
    Jak se znám došla bych se sousedů zeptat.Paní bude asi hodně zapšklá.
    Také zamykáme barák a nestalo se,že by se na chodbě někomu něco ztratilo.To by také potom ukazovalo na někoho zevnitř.
    Ellis,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  16. Strašné, urazit ruce takovým lidem. Vím, jak se cítíš, můj věnec švagrovi rovnou ukradli ze dveří a to v domě bydlí lidé pracující u dráhy. Asi bych ke tvému věnci na dveřích přilepila vzkaz, něco ve stylu "Vážená, pokud potřebujete něco ničit, posekejte před domem trávu", nebo tak něco.

    OdpovědětVymazat
  17. Lidi jsou fakt různí. Nenech se sousedy otrávit. To jejich chování je ubohé, jak musí mít smutný život, když se potřebují takto realizovat...

    OdpovědětVymazat
  18. V lidech je strašně moc nevybité agresivity. Ale to nikoho neomlouvá.

    OdpovědětVymazat
  19. Tenhle příběh je smutný skutečně ze všech stran. Domácí násilí je prý v současných pandemických měsících ještě daleko horší než za normálních podmínek. Nechci si ani představovat, jaké peklo musí člověk zažívat, když pak dělá takovéhle věci.

    OdpovědětVymazat
  20. To je strašné, že jsou toho někteří schopní. A člověka to i zamrzí, jelikož si s tím dá tolik práce a nakonec mu to někdo zničí.

    OdpovědětVymazat
  21. Je to smutné(((
    Něčí radost jako impuls k ničení. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  22. To je smutné. Někteří lidé jsou nenechaví. Jak to bylo, se už asi nedovíš. Také jsem se s tím už setkala. Tak jen příjemné zážitky a hezké jaro, Eliss

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Eliss,
    někteří lidé jsou fakt zlí. Také jsme měli problémové sousedy. Shodou okolností jsem pak koupila jejich byt a oni se odstěhovali. Hned je u nás na patře lépe. Kdysi, ještě když jsem byla na střední nebo na základce, někdo obešel celý náš panelák a všem ukradl vánoční věnce, co jsme měli na dveřích...Přijde mi to jako strašný hyenismus, obzvlášť takto při svátcích. Jinak jsi mi připomněla, že bych měla dodělat jarní výzdobu:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Eliss, škoda, že to čtu až teď. Byla bych ti odpoledne věnec umotala a zítra poslala... Teď už to nestihnu.
    Co k tomu říct, jsou mezi námi i takoví, jen škoda, že je máš tak blízko sebe. Připomněla si mi, když jsme se nastěhovali a ještě neměli plot - pochopitelně jsem věnec nainstalovala manžel mi říkal - pak nebreč... Vydržel!
    Nebuď smutná, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  25. Nechápu, jak někoho mohou uspokojovat vandalské činy - rozbít věnec, posprejovat dům, vytlouct výplň na zastávce MHD. Asi by potřebovali boxovací pytel a na něm se vybíjet.

    OdpovědětVymazat
  26. Někdy opravdu žasnu, čeho všeho jsou lidi schopní. Že jim není hanba!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js