Přeskočit na hlavní obsah

Dívka ve vlaku (2016)

 Když jsem ještě měla na blog.cz svůj starý blog, pamatuji si, že bylo jednou takové delší období, kdy spousta mých oblíbených blogerek psala recenze na Dívku ve vlaku. A to buď na filmové, nebo knižní zpracování, ale těch filmových určitě převažovalo.

A protože nikdy nejdu v tomto ohledu s davem a na dotyčný film či knihu se podívám až po delším čase, právě na Dívku ve vlaku jsem se podívala včera. Knížku jsem ještě nečetla, ale říkala jsem si, že to snad nebude na škodu a pokud se mi film bude líbit, mohla bych si v knihovně půjčit i knížku, protože vím, že ji tam u nás v regálu mají.



Úvodní scéna začíná jak jinak než ve vlaku. Tam sedí Rachel, asi třicetiletá žena, která kouká z okénka ven na mladou atraktivní dvojici. Z Racheliných myšlenek se dozvídáme, že asi nezažívá to nejlepší životní období. Má totiž pocit, že evidentně šťastná žena představuje to, čím by chtěla být a co jí bylo ukradeno.

Rachel měla vždycky bujnou fantazii, a tak si představuje, co jsou muž a žena zač. Ona neumí vařit, a on je lékař. Jsou po ni ztělesněním opravdové lásky. Jsou věčně v objetí na balkoně, který vidí Rachel krásně ze svého místa ve vlaku. 

Jenže pro Rachel je to tak trochu bolestivá fantazie. Dřív totiž bydlela jen o dva domy dál, v krásném domě, s úžasným manželem, který dokázal sebe i Rachel dostatečně finančně zajistit. Jenže bohužel nemohla s Tomem počít dítě, takže se začala víc a víc utápět v alkoholu, což rozvrátilo manželství a Rachel teď bydlí dočasně u své kamarádky.

Sice chodí do práce a dostává od manžela výživné, jenže se později dozvíme, že vše je trochu jinak.

A pak jednoho dne uvidí Rachel něco, co ji rozzuří. Žena z domu, který Rachel pozoruje, se objímá na balkoně s cizím mužem! Rachel je rozzuřená a vnímá to jako zradu. Jak mohla ta žena udělat něco tak odporného a pošpinit své štěstí s manželem?

Po čase ale žena z domku - jmenuje se Megan - za záhadných okolností mizí. Rachel pociťuje k ženě zvláštní pouto, i když s ní nikdy nemluvila, a rozhodne se navštívit jejího manžela a pomoci s pátráním. 

Jenže toto komplikuje právě fakt, že poblíž bydlí Tom se svou novou ženou Annou a malou dcerkou Evie. A to je problém, protože Rachel se nedokázala s rozvodem smířit a bývalého muže začala stalkovat a oba obtěžuje nevyžádanými telefonáty.

Oba považují Rachel za hysterickou stalkerku a neváhají ji udat ani na policii. Situace zajde tak daleko, že Rachel se jednoho dne octne na dvorku s Evie v náručí.

A tato životem zkoušená, věčně opilá žena, která si nedokáže udržet pořádnou práci, chce pomáhat s pátráním po ztracené Megan? A policie má již brzy tip na prvního podezřelého. Má jím být Meganin lékař, muž, se kterým ji Rachel viděla na balkoně a zároveň její lékař. Není vše ale trochu jinak? Postupné Rachelino pátrání ji přivádí na pěkně nebezpečnou stopu!


Knižní předlohu napsala autorka Paula Hawkins, a tato knížka se stala bestsellerem. Scénář zpracovala Erin Wilson a režii měl pod taktovkou Tate Taylor, jehož nejúspěšnější snímek je Černobílý svět. 

Hlavní roli Rachel ztvárnila Emily Blunt. V dalších rolích uvidíme další hvězdné obsazení, například Justina Therouxe nebo Luka Evanse. Hned na začátek musím pochválit herecký výkon Emily Blunt, ta se opravdu do ztvárnění Rachel vcítila a já jsem jí věřila každé slovo, každou emoci, a její výrazy obličeje, to bylo něco neskutečného. 

Dobré herectví se podle mě pozná i na očích, jejich odraz totiž prozradí opravdu hodně.

Bohužel, herecké výkony jsou jednou z mála věcí, co můžu na filmu pochválit. Hned od začátku filmu jsem totiž byla zmatená. Vyprávělo se totiž z pohledu tří žen, což pro mě bylo matoucí, nechápala jsem, o koho jde a málem ani to, co se děje na plátně.

Snad kdybych si přečetla předtím knižní předlohu bylo by to lepší, ale takto jsem se nemohla zbavit dojmu, že se tvůrci snažili namačkat do filmu co nejvíce a neprodlužovat přitom stopáž.

A pak tu jsou flashbacky, což je ve filmech vždycky velký risk. Návraty do minulosti se totiž ne vždy podaří věrně a s ohledem na maličkosti a detaily, které tvůrci často v podobných filmech prostě a jednoduše zazdí. Tady to ale nebyl takový problém.

Jen jsem měla pořád problém s orientací v ději. Nějak jsem se nemohla do filmu vtáhnout a připadala jsem si jako idiot, protože tomu prostě nerozumím.

Nakonec to začalo samozřejmě dávat smysl. Tentokrát se musím pochválit, protože jsem si ještě před půlkou filmu tipla pachatele a ono mi to opravdu vyšlo!

Film se mi líbil tak napůl, jsem z něj dost na rozpacích, a pravděpodobně si jej pustím ještě jednou, abych se na něj podívala jiným pohledem a měla tak víc času to celé pochopit.

Dávám tři hvězdičky z pěti - aktuálně má film na československé filmové databázi šestašedesát procent, což je podle mě adekvátní, a možná bych neváhala jít s hodnocením ještě o něco níž. Za mě tedy nic moc, ale knížku si určitě přečtu, abych mohla srovnávat. Bohužel se mi opět potvrdilo to, že když má něco nálepku bestseller, nemusí to být nutně vždy veledílo.

A co Vy? Viděli jste tento film? Nebo jste četli knižní předlohu? A jak se Vám líbil/a? A máte rádi herečku Emily Blunt? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. film jsem neviděla, pouze jsem četla knihu a z ní jsem nadšená vůbec nebyla :) takže se ani na film nechystám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knižní předloha mě neláká - četla jsem ne zrovna nadšené recenze. Film je prý naopak lepší. Viděla jsem ho dvakrát a moc se mi líbil. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Neznám tento film, ale slibuje, že bude velmi zajímavý. Vidíte, že vás udržuje v napětí.

    OdpovědětVymazat
  4. Neznám film ani knihu - děkuji za info. Možná si tedy přečtu knihu :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Neznám ani, film ani knihu.
    Byť to vypadá zajímavě, zrovna teď nemám na tento typ příběhů náladu.

    OdpovědětVymazat
  6. Herečku mám ráda,film jsem viděla,ale nějak mě nenadchnul.Teď jsem objevila na Netflixu film téhož názvu,ale v jiném hereckém obsazení.Asi jenom shoda.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Film jsem viděla, ale knihu neznám. Možná si ji půjčím v knihovně ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Ellis, Dívku ve vlaku jsem četla knížku i viděla film. Knížku jsem přečetla na dva zátahy. Z filmu mám asi tak stejné dojmy jako Ty, kdybych knížku nečetla dřív než film tak se v tom moc nevyznám. Za mě je tedy lepší knížka. Ale já to tak mám skoro vždycky ve srovnání knížka - film. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Chystám se na knihu, film asi vypustím. Jinak já se vždy nejdřív snažím přečíst knihu a pak případně kouknout na film. Přijde mi, že v knize má příběh víc vrstev a líp si ho člověk užije.

    OdpovědětVymazat
  10. Já si pamatuji, že jsem knížku v tom roce četla, ale nevím, jestli jsem viděla film :D. Už si to ale moc nepamatuji, tak děkuji za oživení :). Asi se na něj podívám :).

    OdpovědětVymazat
  11. Film jsem neviděla, knihu jsem slyšela. Načetly jí výborně tři české herečky, což jí rozhodně prospělo!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  12. já to četla i viděla a z knížky jsem měla mnohem větší zážitek :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js