Přeskočit na hlavní obsah

Evilenko (2004)


Horor patří mezi můj nejoblíbenější žánr, a protože je spousta hororů, i trochu staršího data, které jsem ještě neviděla, projížděla jsem si žebříčky nejlepších hororů podle jednotlivých let.
A právě v roce 2004 byl natočen Evilenko. Zaujal mě popis filmu, a hodnocení na československé filmové databázi také nevypadalo nejhůře - dvaašedesát procent, což je celkem ucházející. Mám zkušenost, že filmy s více než šedesáti procenty jsou většinou kvalitní.
Film byl natočen na základě skutečných událostí, scénář se inspiroval se masovým vrahem Andrejem Čikatilem, který v letech 1978 až 1990 zavraždil 53 lidí, za což byl v roce 1994 popraven.
Režie snímku se zhostil celkem neznámý italský režisér David Grieco - projela jsem si jeho filmografii a krom Evilenka natočil jen samé českému divákovi neznámé filmy.
Grieco snímek nejen režíroval, ale napsal také scénář.
Na začátku filmu se seznamujeme s Andrejem Romanovičem Evilenkem, který pracuje jako profesor ve škole. Poté, co se jednoho dne pokusí znásilnit malou holčičku, je ze školy vyhozen, ale protože na začátku osmdesátých let byla věrnost komunistické straně velkým plus, dostane Evilenko teplé místo v kanceláři, kde vykonává vcelku jednoduchou práci.
Evilenkův osobní život by se mohl zdát šťastný - je ženatý, peněz má celkem dost, tak co by mu mohlo chybět?
Záhy se to dozvíme.
Evilenko má totiž sexuální problém - je impotentní, následně se dokonce dozvídáme, že se svou ženou nikdy neměl pohlavní styk, a svou sexuální frustraci si vybíjí tím nejhorším možným způsobem - vraždou a násilím, to jediné jej totiž dokáže uspokojit...
Evilenko začne brzy brát vraždu jako rutinu, své oběti si vybírá zcela náhodně, a způsoby usmrcení obětí jsou čím dál hrůznější.
Jenže mladý policista a jeho tým jsou mu v patách, a šílený zabiják si bude muset dávat velký pozor...

EVILENKO | Movies, Movie posters, Poster
Na tento film jsem byla opravdu zvědavá, O "proslulém" sériovém vrahovi Čikatilovi jsem již několik článků četla, a tak jsem čekala kvalitní snímek, který bude volně inspirovám jeho hrůznými činy.
Bohužel jsem z celého filmu velmi zklamaná. 
Ze zajímavého tématu, z kterého se dalo vytěžit maximum, zůstaly po závěrečných titulcích rozporuplné pocity.
Hlavní roli Evilenka ztvárnil herec Malcolm McDowell, kterého jsem viděla ve filmu poprvé, takže mě překvapilo, že se jedná o docela známého herce s nabitou filmografií - komentáře u filmu jej nejčastěji zmiňují v souvislosti s filmem Caligula.
A McDowell a jeho herectví je jedna z mála věcí, které dělají tento film alespoň trochu koukatelný. Jinak je to totiž opravdu bída.
Inspirace Čikatilem je pojatá opravdu zvláštně. S Čikatilovou osobou nemá totiž Evilenko společného téměř nic - žádný podobný osud, dětství, rodinné zázemí...
Opravdu by mě zajímalo, kde tvůrci přišli na to, že se jedná o horor. Nic temného ani okultního se tu totiž neděje, rozhodně jsem při sledování filmu neměla strach.
A snad nejvíce mě zklamala absence nějakých krvavých scén - jen jedna scéna asi ve čtvrtině filmu má trochu krvavé "grády," jinak ale nic moc.
Dokonce tu není ani ukázán Evilenkův kanibalismus, který je jen okrajově zmíněn. Já vím, že podobné scény mohou být drsné, ale když už se dívám na film o brutálním zabijákovi, přeci na to musím být připravena, no ne?
Nudná byla i vyšetřovací linka s policistou - vůbec nebylo nijak vysvětleno, jak vlastně začali Evilenka podezírat, celé to bylo hodně děravé a nelogické.
Spoiler! Za velký přešlap považuji i Evilenkovy hypnotické schopnosti, kterými lákal své oběti k sobě - to bylo opravdu... Podivné.
Celý film mě nebavil, nudila jsem se, jediným plusem byly dobré herecké výkony, ale bohužel scénář byl příšerný, a také se mi líbila hudba, která by si zasloužila ale mnohem lepší film...
Celkově hodnotím dvěma hvězdičkami z pěti, a dle mého by měl film mít hodnocení kolem padesáti procent, takto vysoké hodnocení si určitě nezaslouží.
O Čikatilovi byl natočen i lépe hodnocený snímek Občan X, na který mám v plánu se brzy podívat - ten je hodnocen v červených číslech pěknými jednaosmdesáti procenty. 
Pokud chcete vidět kvalitní film, tento opravdu nedoporučuji. 
A co Vy? Viděli jste tento film, nebo podobný snímek Občan X? Napište mi do komentářů!
Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Film jsem viděla a byl na mě hodně drsný.Jsou v něm děti a to nemám ráda.Viděla jsem i Občana X,občas se zakrytýma rukama.

    OdpovědětVymazat
  2. Zklamaná? No i tak si ho stáhnu a podívám se na něj. Dost mě zajímá, tak jsem zvědavá, co na něj řeknu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No tak ty hypnotic ke schopnosti.. Přece jen tam bylo něco "okultniho".. Ale jestli to z toho koukal jak sláma z bot...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N