Přeskočit na hlavní obsah

Pouhá banalita?

 V roce 2003, to jsem byla ve třetí třídě základky, jsem najednou začala mít potíže se zrakem. Seděla jsem sice vepředu, ale prostě jsem přestala vidět na tabuli. Písmenka se mi slévaly do jedné veliké šmouhy. Z nepochopitelných důvodů jsem měla strach se s tímto někomu svěřit. Jenže když jsem neviděla na tu tabuli, psala jsem do sešitu nesmysly, čehož si velmi rychle všimla třídní.

A napsala mi do notýsku poznámku pro rodiče, že nejspíše špatně vidím, a bylo by dobré mě vzít k očnímu. Táta mě objednal, ale museli jsme dojíždět do města vzdáleného padesát kilometrů. U nás samozřejmě oční bylo, ale ordinovala jen jedna postarší doktorka, a ta byla široko daleko vyhlášena svou neschopností.

Diagnóza u očního lékaře byla jasná - krátkozrakost. Špatné, neostré vidění do dálky, bez brýlí dnes už v podstatě vidím jen šmouhy. Na brýle jsem si rychle zvykla, dnes už mi to ani nepřijde, že by mě to mělo v něčem nějak omezovat. Musím je nosit neustále, nesundávám si je ani na čtení, prakticky je odkládám jen při koupání, a samozřejmě když jdu spát.


Coby malému dítěti a v pubertě se mi zrak postupně zhoršoval, často jsme jezdili na kontroly, a také bylo potřeba kupovat nové brýle, nebo měnit skla, což je teda velká finanční legrácka.

Někdy v šestnácti letech se oční vada postupně ustálila, a už nebylo potřeba přidávat další dioptrie. Před pěti lety, v roce 2018, si u nás ve městě otevřela oční ambulanci nová, mladá paní doktorka. Měla jsem velkou radost - už nebudu muset dojíždět tak daleko, stačí jet pět kilometrů autobusem do města, kam stejně jezdím každou chvíli (tehdy jsem ještě studovala.)

Hned jsem se zaregistrovala - jen mě překvapila dlouhá objednací lhůta, je potřeba se objednat tři měsíce předem, což je celkem masakr.

V tom roce 2018 jsem také už potřebovala nové brýle - přeci jen, nosím je prakticky pořád, také jsem měla lehce škrábnuté jedno sklíčko. Termín návštěvy byl na začátku července, což mi vyhovovalo. Celá kontrola byla taková klasika - čtení písmenek, koukání do přístrojů na měření nitroočního tlaku, následně mí doktorka svítila různě do očí, měla jsem u toho pozorovat barevné světlo, a tak. Nakonec usoudila, že mi zvedne dioptrie na obou očích.

Podle poukazu na nové brýle na levém oku mám dioptrie 6.75, na pravém 5.00. Díky tomu, že je levá dioptrie takto silná, tak si za ni vždycky připlatím - sklo se musí do brýlí speciálně zbrousit, aby se tam vůbec mohlo vejít... Takže jsem si v optice vybrala nové brýle - nejraději mám fialové, a těšila jsem se na ně. 



Po asi týdnu mi přišla z optiky esemeska, že jsou brýle hotové. Paráda. 

Jenže nadšení z krásných brýlí netrvalo dlouho. Sotva jsem si je nasadila na nos, poznala jsem, že je něco špatně. Jako bych začala vidět strašně ostře, hrozně divně se to popisuje, ale doslova mě bolely oči z toho, že ty brýle mám na očích. Začala mě příšerně bolet hlava, a také levé oko mi začalo každou chvíli sjíždět na bok, jakoby se mu chtělo začít šilhat.

Bylo mi jasné, že na vině jsou příliš silná skla. Což potvrdila další návštěva optiky, kde mi přeměřili zrak tedy mnohem profesionálněji než u očního! Pravé oko bylo v pořádku, ale na levém mi ubrala dioptrie na 6.50. A hned to bylo lepší. Sklíčko jsme tedy nechali vyměnit - na vlastní náklady, ani nevím, zda by na to pojišťovna tenkrát přispěla.

Nechápala jsem, jak je možné, že mi doktorka napsala tak silné brýle? Za celé ty roky se mi nikdy nic podobného nestalo, tak jsem z toho byla celkem rozhozená. 

Včera jsem tedy byla u oční lékařky znovu. Objednávala jsem se už v lednu, půl dne jsem se tam nemohla dovolat, což bylo teda taky úžasné. Včera se mi to zrovna na návštěvu k doktorce hodilo, jelikož jsem měla volno, takže jsem si udělala pěkný den ve městě, nakoupila jsem, a vydala jsem se do čekárny ordinace.

Překvapilo mě, kolik tam už bylo přede mnou pacientů, a také to, jak šli rychle na řadu po sobě. Když jsem chodila do toho většího města, tak tam byla doktorka asi pečlivější, nebo nevím. Nejprve mi sestra změřila nitrooční tlak - jak já to nenávidím, když se foukne ten rychlý vzduch do oka! Následovalo klasické čtení písmenek, no a už jsem šla do ordinace.

Hned jsem předala doktorce papíry, které jsem dostala u optika i ty, které mi před lety vytiskla ona. Vysvětlila jsem jí, že jsem si musela nechat ty nové brýle tehdy předělat, protože dioptrie na levém oku byla příliš silná.

A víte, co mi na to řekla? "Na tom levém oku je rozdíl jenom půl dioptrie. To jste přeci nemohla poznat vůbec žádný rozdíl. To jste si ty brýle neměla nechat předělávat." Tak zvláštně jsem se na ni podívala, jako jestli si ze mě dělá legraci? To jsem si opravdu jen z legrace nechala znovu změřit zrak, na vlastní náklady vyměnit sklo, protože proč ne?! 

Celkově mi přišel ten přístup doktorky dost vágní. Nevytiskla mi ani nový poukaz na brýle - prý pojišťovna nic už neproplácí, takže stačí ten starý z roku 2018. Ani mi při odchodu neřekla, kdy se mám znovu objednat. Paráda. Jako by to, že mi napsala silné brýle se špatnými dioptriemi byla jen pouhá banalita...

Z nemocnice jsem šla na autobus, který mi k mé smůle ujel. A hned u autobusáku je optika - tam mi právě před lety správně určili ty dioptrie. Šla jsem se tedy předběžně podívat na nějaké pěkné brýle. Prodavačka byla moc příjemná. Ukázala jsem jí i oba papíry, vysvětlila jsem jí, že mi tady před lety měnili brýle, protože mi doktorka napsala silné dioptrie.

A také jsem se zmínila o tom, že paní doktorka to, že mi napsala o čtvrt dioptrie silnější brýle, odmávla jako hloupost s tím, že jsem to na očích nemohla nijak poznat. Prodavačka na mě vytřeštila oči. "To si děláte legraci? Vždyť čtvrt dioptrie je hrozně moc, hlavně na tom levém oku, které máte hodně krátkozraké..." 

Takže není pravda, že jsem si to vymyslela. Prodavačka si pozorně prostudovala oba papíry a raději jsem ještě jednou zdůraznila, že chci stejná skla podle měření v optice, protože ty mi perfektně vyhovují. Příští týden se tam zastavím, a v klidu si nějaké pěkné nové brýle vyberu.

Asi bude lepší chodit rovnou do optiky, než k očnímu, když tak vidím laxní přístup doktorky. Je mi z toho fakt celkem nanic. Alespoň že tam jsou ochotní a schopní poradit více, než vystudovaný doktor...

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný předvelikonoční čas, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Ono je to mnohdy s těmi dioptriemi dost ošidné, kromě nich se určují i cylindry a doktorka by měla při určení dioptrií každého oka vyzkoušet "součinnost" obou.
    Když jsem u svého očního, tak mi nejdřív změří jedno oko (druhé zakryté) a pak mi vyzkouší obě dohromady a ptá se, jestli to moc netáhne. Když ano, tak počet dioptrií zmenší.
    Já teď měl trochu jiný problém, nechal jsem si udělat multifokály a týden jsem měl pocit, že se se mnou celý svět houpá. Ale dalo se to dohromady a naprosto mi to vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Elis, tak tohle dobře znám. Já nosím brýle od 2 let, nevím, jak to vyšetřili v Domažlicích, že mám 8 dioptrií, ale postupně jsem se dospíváním dopravovala až k metě 13 a 15 dioptrií. Navíc mám problém s rozpadem sítnice. Ke stáří, kdy se oči většinou stávají dalekozrakými, jsem očekávala, že se to třeba bude nějak vyrovnávat a budu potřebovat méně dioptrií k té mé krátkozrakosti. Nestalo se, potřebuju brýle na čtení, brýle na běžné nošení a nejlépe další i na počítač. Před pár lety mi hodinu a půl optik ve Val. Meziříčí měřil oči pomocí různých přístrojů a počítačového programu. Měla jsem pocit skvělé péče. Můj obličej není stavěn na brýle pro dospělé, mám tedy dětskou velikost. Naštěstí výběr je velký, ale....Nasadila jsem nové brýle a neviděla nic. Podle rady někdejšího očaře jsem si řekla, že oči si na nové brýle musí zvyknout a pár dní jsem to zkoušela, abych zjistila, že vidím dobře, ale musím si je držet dál od oči. Prostě ohnisková vzdálenost špatně. Optik to vyřešil vmontováním takových těch ťapiček co sedí na nose. Navíc skla jsou strašné těžká a na obvodu silná až 1,5 cm, tak mi doporučil plast, ten je trochu užší, lehčí, ale prý to nejde jinak, než že mám uprostřed skel kolečko jak lupu. Je to hnusné, brýle jsou však lehoučké a to je pro mne, stařenku z Valašska důležitější. Navíc se mi před pár lety, nikdo neví jak objevilo dvojité vidění, pokud se soustředím na něco ve vzdálenosti větší než 2 metry. Pokud se vyloženě nesoustředím, tak je to v pohodě. Ale třeba při vystupování z dopravních prostředků nebo po schodech dolů musím zavřít jedno oko, abych viděla skutečnost a ne rozjetý obraz, kdy jde každý schod jinam. V dětství se mi ve škole děti posmívaly dost škaredě, ale přežila jsem to. Přeji ti hezké Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
  3. Eliss, mám podobnou zkušenost, ale v mém případě byla vina na straně optika. Také mám tzv. cylindry, ale vždycky bylo vše v pořádku. Jednou jsem také měla problémy, točila se mi hlava a viděla jsem rozmazaně, optik svoji vinu přiznal a skla vyměnil. Měj se hezky, pá 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Brýle jsem nikdy nepotřebovala , takže takový problémy neznám . Ale je fakt, že často se spoléháme na odborníka a nakonec se to samo vyvrbí k naší větší spokojenosti .

    OdpovědětVymazat
  5. Poradím Ti. Zrak je velmi důležitý a poznala jsem to sama. Lepší, než to řešit přes svého očního lékaře na středisku nebo v optice, je obrátit se na soukromou kliniku, je jich více - Neovize, Lexum nebo Gemini. Mám s nimi nejlepší zkušenosti a v G. mi zachránili zrak. Vezmi si dovolenou, zajeď i do vzdálenějšího města, samozřejmě je třeba se objednat telefonicky. Jsou tam odborníci. Provádějí i operace, po kterých nemusíš nosit brýle.

    OdpovědětVymazat
  6. No podivný přístup.....

    OdpovědětVymazat
  7. také nechodím k očnímu lékaři, ale rovnou do optiky :) sice mám málo, ale nechala jsem si i udělat rovnou sklíčka proti modrému světlu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Eliss, a já zrovna řeším, co s dcerou, které pálí oči. Prostě doufám, že jí to přejde a strašně mě to štve. Protože když to měla poprvé, nemohla jsem sehnat žádného očního, který by ji vzal, a to i když po telefonu slíbil, jeli jsme do města a nezval ji. Nakonec po několika dnech nás jedna doktorka vzala před ordinační dobou a řekla, že prodělala "něco", že je to vidět. Tak teď doufám, že se zas z toho dostane jen kapičkami z lékárny... Vůbec nerozumím dnešnímu přístupu doktorů, kdy není šance se k nim ani dostat...

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je strašné, že ti v optice změří oči lépe, než doktor. Ten její přístup opravdu nechápu! Také jsem si pohrávala s myšlenkou zvětšit o něco dioptrie, protože jsem začala vidět více rozmazaně. V optice mi je změřili a říkali, že to je v pohodě. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet do budoucna.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js