Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 274 Vlčí jáma

 Autor: Jarmila Glazarová

Žánr: Historický, Psychologický, Román z venkovského prostředí 

Mé hodnocení: 80%

Obsah: Osmnáctiletá dívka Jana, která během první světové války osiřela, přijíždí do nového domova. Adoptovali si ji totiž manželé Rýdlovi, Robert a Klára. Ti jsou bezdětní, a proto velice vítají novou životní změnu.

Jana se postupně seznamuje se vším novým, a neznámým. Nové město, honosný, přepychový dům, služebnictvo, stáje, koně, velká pole, to vše je pro dívku nové, lákavé, a také známkou toho, že Rýdlovi jsou jistě šťastni.

Otčím a tetička, jak jim Jana říká, však skrývají své slabosti a útrapy pod krásnou pozlacenou fasádou. Klára se totiž jeví na první pohled jako laskavá, starostlivá osoba, ale její druhá tvář je zlomyslná, dychtící po klepech a těšící se z lidského neštěstí. Zato Robert je její úplný opak, veselý, dobrosrdečný, rád pomáhá lidem i zvířatům, což se mu daří i díky tomu, že je starostou, a zároveň vykonává i praxi veterináře.

Mezi manžely je patnáctiletý věkový rozdíl, Klára je starší, před Robertem už prožila dvě manželství, která ale nedopadla šťastně. A teď je konečně šťastná se svým "bobánkem." Jana se má podle tety stát dobrou adoptivní dcerou, učí se vyšívat, péct, a také se chovat způsobně ve společnosti, aby si co nejdříve našla zaopatřeného ženicha.

Jenže Jana se v novém, maloměstském prostředí začíná nudit, a dusí ji sobecká tetina láska a chamtivost. Těší jí jen občasné popovídání s tetkou Karolinkou, starou paní, která se i přes nuzné poměry stará o svých pět dětí. 

A Jana si také všímá krás kolem sebe - těší se z drobností kolem, ale nejvíce jí učarují knihy, takže pravidelné večery, kdy tetě předčítá nahlas z knih, jsou pro ni malým svátkem. A snad také proto se začíná pomalu rodit cit mezi Janou a Robertem, přátelství pozvolna přejde v lásku, které ale nepřeje ani doba, ani okolnosti.

Všichni tři se tak ocitají ve vlčí jámě. Klára se utápí ve svých iluzích a vzdušných zámcích, Robert od obou žen a jejich citů utíká za prací do Opavy, a Jana chřadne, její mládí a energie uvadá.

Podaří se všem třem aktérům uniknout z tísnivé vlčí jámy, nebo v ní zůstanou už navždy pohřbeni? 


Hodnocení: Vlčí jámu jsem toužila už roky si přečíst, ale nikde jsem na knihu nenarazila. U nás v knihovně ji neměli, takže jsem si musela počkat. Před třemi lety jsem totiž viděla filmové zpracování z roku 1957, které se mi velmi líbilo.

Až před pár týdny, kdy mi paní v knihovně nabídla, jestli si nechci odnést domů knížky vyřazené z knihovny, mezi kterými bylo i pár titulů bez knihovního razítka, ty prostě do knihovny přinesou čtenáři, ale z nějakého důvodu nejsou zařazeny do knihovny, ale dány stranou - většinou je to asi kvůli stáří knihy.

Nabídku jsem s radostí přijala, a šla si knížky prohlédnout. A konečně se na mě usmálo štěstí, protože Vlčí jáma byla hned na vrchu v jedné z krabic. Vzala jsem to jako takové znamení, a knížku jsem si odnesla domů.

Číst jsem začala minulý týden s tím, že si odpočinu od detektivek, thrillerů a dalších hrůz, a přečtu si pořádnou českou klasiku. Musím ale konstatovat, že ani kdejaký thriller se nemůže rovnat této knize - protože to bylo místy opravdu těžké, a depresivní čtení.

Ale je to psychologický román, jak má být. I přes rok vydání 1938 pro mě neztratila své kouzlo. Nijak mi nevadilo ani slezské nářečí užité místy v knize, na konci byly vysvětlivky některých výrazů, takže paráda.

Autorka měla opravdu brilantní cit pro popsání psychologie postav. Tři hlavní postavy, které na malém městě prožívají velká dramata. Začáteční pohodová atmosféra toho, že Jana je konečně v novém domově, kde má sice materiální dostatek, se mění v tíživé, klaustrofobní dusno, které ke konci graduje až do extrému.

Závěr mě dost překvapil, byl takový hořkosladký. A kniha se i přes své zdánlivé stáří může v lecčems promítnout do dnešní doby - téma nešťastného manželství, přetvářky, falešných iluzí, které může zničit zdánlivá maličkost.

Ráda jsem si přečetla zase nějakou klasiku, i když se jednalo o trochu ponuřejší četbu. Překvapilo mě i zjištění, že knižní a filmový konec se v lecčems liší - rozhodně se na film v brzké době podívám, abych mohla porovnat čerstvé dojmy z knihy.

Vlčí jámu bych doporučila spíše zkušenějšímu čtenáři, protože se jedná o dost těžce stravitelný psychologický román, který je přesto brilantní. Jen na mě tak trochu padala při čtení tíseň, a nebylo to moc příjemné.

A co Vy? Četli jste Vlčí jámu? Znáte autorku Jarmilu Glazarovou? Čtete rádi staré české klasiky? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥







Komentáře

  1. Docela mě zaujala, knihu jinak znám, ale nikdy jsem ji nečetla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. O názvu a autorce jsem slyšela, ale knížku jsem nečetla. Ale ráda jsem si přečetla tvoje shrnutí i názor na knihu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi jsem to četla a viděla i film. Hlavní roli ztvárnila Olga Scheinpflugová.

    OdpovědětVymazat
  4. kniha čekala na tebe, to má své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Spisovatelku znám, ale asi jsem od ní nic nečetla, ale za recenzi díky 😉

    OdpovědětVymazat
  6. Ono to ma v sobě autenticnost, neboť nto obsahuje sutobiograficke prvky...To Jarmila vyrustala v ustavu pro mládež sz do maturity

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js