Přeskočit na hlavní obsah

Nedělní ranní procházka

 V sobotu jsme s kamarádkou vyrazili na hasičský ples. Zábava fajn, hrála tam živá hudba, losovala se tombola, prostě fajn večer.

Jsem teď sama doma, přítel je pracovně pryč, takže jsem byla nucena nechat svoji fenku Žofku několik hodin doma. Neměla jsem bohužel nikoho, kdo by mi ji pohlídal. A protože jsem přišla domů až později v noci, měla jsem tak trochu výčitky, že jsem nechala Žofku tak dlouho samotnou. Ona je hrozně hodný pes, vydrží sama, když jsem v práci, ale takhle v noci to bylo jiné. Doma nic neprovedla, ale tak jsem si říkala, že si uděláme zase v neděli nějaký hezký výlet a vyrazíme na pořádnou procházku.

Autobusem jsme tedy brzy ráno vyrazili do místní části obce Adolfovice zvané Mlýnky. Vy, kteří navštěvujete můj blog pravidelně jistě víte, že jsem toto místo navštívila před Vánoci, kdy vyšel také fotografický článek.

Počasí se v neděli vydařilo, krásně svítilo sluníčko, pofukoval mírný příjemný větřík, prostě paráda.


Už v autobuse jsem si všimla, že na obloze bylo hodně kondenzačních pásů z průletů letadel. Je vidět, že se teď hodně létá.



Tento malý potůček protéká kousek od cesty na Mlýnky, pak už vede kopeček mírně do kopce. Bohužel jde vidět, že je pořád hrozné sucho, i u nás v obci ve větších potocích teď neprotéká skoro žádná voda. Snad nám pořádně zaprší.

Největší radost mi udělalo to, že i Žofce se na procházce očividně líbilo. Je to takový náš gaučový pes, na nějaké delší procházky moc není, někdy se mi stává, že ji musím vyloženě nutit do kroku a lehce ji na vodítku tahat, tentokrát šla ale ráda a s chutí.


Naše Žofka, kříženec trpasličího pinče a srnčího ratlíka.


Musím zmínit i jednu dost nepříjemnou situaci, která nás zastihla u obytné části výšlapu na Mlýnky. U jednoho z neoplocených domků se potuloval velký, hnědý pes. Nemyslím si, že by byl toulavý, protože vyběhl ze zadní části zahrady. Ale můžu se samozřejmě mýlit.

Na zahradě ani v dohledu nikdo, žádný psův páníček, no a psisko vyběhlo za námi. Tipovala bych ho na rasu zlatý retrívr, pravděpodobně s něčím zkřížený. Pes začal štěkat, pořád za námi utíkal a nechtěl odejít. Dostala jsem hrozný strach, že Žofku třeba kousne, ona je navíc hodně bázlivý pes, takže začala kňučet a třepat se. Vzala jsem ji do náručí a snažila se psa nějak zahnat, jenže ten byl neodbytný.

Nakonec nás přestal pronásledovat až kousek od tohoto mostku. Otočil se a utekl zpátky.


Já vím, že ten pes mohl být třeba jen přátelský a hodný, a chtěl by se s Žofkou kamarádit. Ale je to několikanásobně větší pes v poměru k Žofce, a pak taky, žádnému psovi nikdy do hlavy nevidíte. Tohle jsou situace, které opravdu nesnáším. V dohledu nikdo nebyl, co kdyby se na mě ten pes vrhnul a kousl mě nebo Žofku?

Nezlobte se na mě, ale tudy chodí právě dost často turisté, a takhle nechávat psa lítat bez dozoru není rozumné, protože tu jezdí i auta a traktory, takže nebezpečí hrozí i odsud. A to nás pak ten pes pronásledoval i cestou zpátky, zase nás kus doprovodil.


Toto místo je taková pěkná zastávka pro turisty, s krásnou dřevěnou budkou a kamenným stolečkem, na kterém je mapa obce a přilehlého okolí.




Za touto zastávkou jsme se prošli ještě kus cesty k lesu, ale pak už jsme se pomalu vraceli na autobus, který nám měl za chvíli jet.


Tyto kytičky mě zaujaly zvláštním tvarem a pěkným zbarvením listů.

Procházka se vydařila, obě jsme byly spokojené, nadýchaly jsme se čerstvého horského vzduchu, a mě ani moc nebolely nohy. Až na ten menší incident s neodbytným psem to bylo moc fajn.

A co Vy? Strávili jste neděli nebo sobotu také na nějaké procházce? Setkali jste se někdy na svých výpravách s toulavým, neodbytným psem? Napište mi do komentářů!

Doufám, že se Vám fotografie alespoň trochu líbily, děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Budka s paprsky dopadajícím na stolek je překrásná.
    Taková milá pozvánka:
    "Pojď posvačit."

    OdpovědětVymazat
  2. Volně pobíhající psy bez pánů taky nesnáším. Od doby, kdy mě v dětství jeden pes docela ošklivě pokousal, jsem se hodně let bála kolem psa byť jenom projít a pes, co se ke mně jen tak rozeběhne, mi nahání strach doteď.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Eliss, to jste si udělaly se Žofkou pěkný výlet. Moc se mi líbí odpočivadlo se stolečkem z kamene. Měj se dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Šerák, to mi něco říká, tam už jsem byla, ale v Mlýnkách tedy ne. Kytička je pitulník: https://visutazahrada.blogspot.com/2021/08/pudopokryvne-rostliny-pitulnik.html, taky ho mám z vycházky.

    OdpovědětVymazat
  5. Maš hezkou fenečku a měly jste krasny vylet.Se psem chodim ven několikrat denně a jezdi s nami i na výlety.Cizich volně pobihajicich psů se bojim ač je Bleky velka a mohla by u nich budit respekt.Zkušenost mam zatim jednu.V sidlišti se občas toula jeden pes už ho taky zname.Utika ze zahrady od Jizery.Je hodny,ale majitel by si ho měl hlidat.Potkaly jsme ho,kdyz Bleky harala,ale stačilo na něj zadupat a skoro se bal.
    Eli,měj hezke dny

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem byla menší, měla jsem ze psů všeobecně panickou hrůzu, teď už je to lepší, ale v blízkosti velkých psů se stejně pořád necítím úplně komfortně. V této situaci bych se teda hrozně bála, naštěstí jsem jí ještě nikdy nebyla vystavena. Je od tebe hezké, že jsi jí tu samotu doma chtěla takhle nahradit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  7. Parádní výšlap, Eliss.
    Z pobíhajících psů bez páníčků mám taky obavy, člověk nikdy neví... Stala se nám před pár roky hodně velká nepříjemnost ve Valticích na náměstí, dobře dopadla , ale nemusela...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Já miluji sobotní a nedělní procházky. Se psem je to náročnější, hlavně když má rád kdejakou louži. 😀

    OdpovědětVymazat
  9. Toulaví a nevychovaní psi mě taky děsí. Zvlášť z těch velkých mám strach, protože přesně jak píšeš, do hlavy jim člověk nevidí.

    Máte v okolí krásnou přírodu. Já jsem v sobotu byla taky na výletě. V okolí Brna, kde jsem se potulovala, bylo už úplné jaro, počasí jen na tričko. Jen to sucho je všude stejné...

    OdpovědětVymazat
  10. Pekna prochazka, mne jednou na prochazce pes kousl...kazdopadne je to neprijemne..Ta kyticka je pitulnik postribreny, hluchavkovita rostlina..

    OdpovědětVymazat
  11. krásná procházka :) a přesně... nevíš, co pejsek udělá :) může být hodný, přátelský, ale něco se mu nebude líbit a ožene se :/ jde i o jeho bezpečí, co kdyby mu někdo něco dal otráveného nebo ho něco může srazit... nechci ani pomyslet, co vše se může stát

    OdpovědětVymazat
  12. Několik adrenalinových setkání se psy jsem zažil v Řecku. Tam jsou psi většinou - zvlášť ve vesnických oblastech - opravdu ostří hlídači, žádní domácí mazánci, což v kombinaci s často chybějícím oplocením vytváří občas nepříjemné situace. Užuž jsem si párkrát myslel, že mě ten drsný hafík sežere, ale pak se naštěstí většinou ukázalo, že pes je naučený bránit konkrétní oblast a když ji opustíš, přestaneš psa zajímat, protože on splnil svůj úkol a zahnal tě :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Psal jsem dlouhý komentář, ale zase mi zmizel...

    OdpovědětVymazat
  14. Měli jsme několik psů, ale to jsme bydleli na vesnici. Nejprve jsme si pořídili štěně boxera. To byl boží pes. Později si dcera - puberťačka vyškemrala NO. Také odstavené štěně. V obou případech jsme si pro ně osobně jeli, takže jsme viděli úroveň chovu a jejich majitele.
    Pak jsem jel jednou k panu veterináři pro sérum pro králíky proti myxomatóze. V krabici tam měl nějaká štěnátka. Ptal jsem so ho co to je a on mi řekl,že jsou k utracení. Takže mi na požádání klidně jedno dal. Byl to jezevčík - ovšem, kdo měl někdy nějakého jezevčíka, tak ví o čem mluvím. To byl takový čtverák, že si omotal kolem tlapky i manželku. Klidně mohl ležet v obýváku na křesle na leskimu. Také vůbec nevadilo, když rozkousal lodičky, černé lakýrky. Bohužel ho jednou srazilo na silnici auto. To bylo slziček a kopal se hrobeček.
    Před Boxerem jsem manželku varoval, že slimpe. Né, prý né. To jste neviděli když on jen viděl, jak před ním loupu pomeranč. Když hodil hlavou, tak to měla mnaželka na mikině.
    A, co si myslíte, když se dceři začaly "zapalovat lýtka", tak jsem Německého ovčáka podědil. To byl můj miláček, jezdili jsme s ním na dovolené na různé chaty a chalupy, a tam se na těch nekonečných polích a loukách vyřádil.

    OdpovědětVymazat
  15. To musela být skvělá procházka :) škoda toho psa. Také tohle nemám ráda. Mamka se bojí dalmatinů od té doby, co jsme byly se ségrou malé v kočárku a on se na mamku s kočárkem vyřítil... Nedávno jsme šli na procházku s Ťapkou a z jedné zahrady vyběhl obrovský pes. Naštěstí ho majitelé brzy odvolali. Jsou to nepříjemné zážitky :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N