Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 235 Oblíbená dcera

 Autor: Kaira Rouda

Žánr: Krimi, Thriller, Psychologický

Mé hodnocení: 50%

Obsah:                                                Jedna z nich lhala.

                                                            Jedna z nich zemřela.

Jane Harrisová žije v luxusním domě ve čtvrti Orange County na pobřeží Tichého oceánu. Na místě, které je na první pohled úžasné a idylické, ale na ten druhý je zasaženo obrovským smutkem. 

Za pár dní tomu bude rok, co při tragické nehodě zemřela Janina starší dcera Mary při tragické nehodě, v místním parku, kde byla viděna naposledy, se zřítila ze skály přímo do vln chladivého oceánu, a její tělo se vyplavilo na břeh až o dva dny později. Dva dny, které byly plné strachu a zoufalství.

Jane od té doby skoro neopouštěla dům a ztrácela se v mlžném oparu ze silných antidepresiv. Ale teď se má vše změnit a Jane se musí konečně vzpamatovat. Její manžel David totiž uspořádal vzpomínkový večírek, na kterém nesmí chybět ani ona, ani mladší dcera Betsy, která navíc za pár dní maturuje na místní střední škole. 

Jak se ale zdá, vztahy v rodině jsou nenávratně narušené. David tráví čas v kanceláři dlouho do večera a Betsy se svou matkou téměř nekomunikuje, o to více si ale rozumí se svým otcem.

Jane se snaží udržet svůj život, ale i život své rodiny pod kontrolou, kterou je posedlá. Ráda budí zdání dokonalosti a sebevědomí jí rozhodně nechybí. Nastal tedy čas více se zaobírat rodinou, která ale vůbec není dokonalá. David se chová odtažitě a vrací se domů pozdě v noci věčně unavený, a zdá se, že i Betsy má nějaké své temné tajemství, které před ostatními úzkostlivě skrývá.

Jane se nehodlá smířit se stavem věcí a pokouší se pátrat na vlastní pěst po tom, co se vlastně Mary tenkrát stalo. Je možné, že byl do celé tragédie zapleten David, nebo dokonce Betsy? Mohla mladší sestra tak moc žárlit, že tu starší a úspěšnější shodila ze skály? Nebo šlo o nehodu, která vznikla při silné hádce?

A nebo to vše bylo úplně jinak a s úmrtím Mary má co do činění někdo další? Zdá se totiž, že někdo v Janině okolí ví něco více, protože onen člověk se neštítí hodit sprosté anonymní dopisy přímo k prahu rodiny, která byla zasažena bolestivou ztrátou.

Za fasádou dokonalé rodiny se vztahy uvnitř tiše hroutí, a děsivý sled událostí se již nedá zastavit!




Hodnocení: Oblíbenou dceru jsem si půjčila při minulé návštěvě knihovny. Zaujala mě obálka, a také nadšená hodnocení na přebalu knihy, která mi slibovala knihu plnou temných tajemství, a napínavý thriller, do kterého když se začtu, tak jej nebudu moci odložit.

Moje pocity z knihy jsou však bohužel hodně rozporuplné. Předně chci říci, že je čtivá, to je pravda. Tedy alespoň od začátku. 

Příběh je vyprávěn z pohledu Jane, truchlící matky, která se snaží postavit na vlastní nohy. Ze začátku mi jí bylo líto, postupem času mi byla extrémně nesympatická. Hrozně mě vytáčely její sebestředné monology, které byly opravdu stupidní. Neustálé chlubení se postavou, to, jak na sobě tvrdě dře, jak všechno obětovala své rodině, to mi fakt přišlo na hlavu. Musím souhlasit s komentářem k hlavní hrdince na databázi knih, kde ji charakterizují jako "ukňouranou." Tak to je opravdu trefné.

Chápu, že příběh měl být vyprávěn psychicky labilní ženou, kterou poznamenala smrt dítěte, ale přišlo mi to opravdu přehnané. 

Dále mi hodně vadilo to, že děj se v podstatě nikam moc neposouval, celé to byl sled situací, které se omílaly pořád dokola, Jane pořád přemýšlela nad těmi samými věcmi, a upřímně, mě to hrozně štvalo a celou knihu to úplně pohřbilo. Nevím, proč je kniha zařazena v žánru thriller, protože nic nijak temného ani hororového se tam neděje.

Detektivní linka je také slaboučká, protože vzhledem k neustálému opakování faktů je jasné, kdo to udělal. Autorka se až moc okatě snaží hodit celou vinu za Maryinu smrt na jednu z postav, takže i průměrnému čtenáři dojde, že to celé bude asi trochu jinak. V tomto směru to bylo pro čtenáře bez fantazie, já třeba celou knihu ráda přemýšlím, kdo to vlastně celé způsobil, ale v této knize to jaksi nešlo.

Závěr knihy byl bohužel jasně předvídatelný, autorka se jej sice snažila pořád oddalovat, ale ve výsledku to celé působilo přeplácaně. Za mě tedy nic moc, čekala jsem od knihy více. 

Poslední dobou si knížky vybírám podle líbivých obálek, a to je asi velká chyba. Ach jo. Knihu hodnotím padesáti procenty za autorčinu úpornou snahu, která byla marná. Bohužel, námět působil slibně, ale výsledek za mnoho nestojí. Knížku bych doporučila asi jen občasným čtenářům, ale nejsem si jistá, zda by se líbila i hodně nenáročnému čtenáři. Ale pro mě tato kniha nebyla tím pravým ořechovým.

A co Vy? Četli jste tuto knížku? Také si někdy vybíráte četbu na základě pěkné, barevné obálky, a pak jste zklamaní? Baví Vás psychologické romány s nádechem thrilleru? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek svátečního dne, Vaše Eliss ♥







Komentáře

  1. je škoda, že tě kniha zklamala :/ od autorky jsem žádnou knihu nečetla a ani se nechystám, nemají moc dobré hodnocení celkově :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za recenzi. Tato kniha, zdá se není pro mne. Nemám rád ukňouranost.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm... napsala jsi dobroi recenzi, vidím, že to není kniha pro mě😣

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám thrillery ráda, tahle knížka mi podle popisu přišla zajímavá, ale tvá recenze mne trochu odrazuje.
    A obálky knížek jsou pro mne docela důelžité - mám ráda knížky s pěknou obálkou, která koresponduje s obsahem.

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku jsem nečetla.Ze začátku mě zaujala,podle obsahu děje,ale odrazuje mě tvoje hodnocení.Také nemám ráda sebestředné lidi a už vůbec,kteří kňourají,jak se někomu obětovali.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem nečetla a asi bych si ji nevybrala. Knížky dle obálky nekupuji, protože mě zajímá především obsah. Samozřejmě obálka zaujme, a tak se člověk podívá na obsah, ale já už si většinou kupují osvědčené autory, takže mě zajímá obsah víc, než hezký přebal.

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda, že Tě knížka zklamala, zkus Ledové sestry, podobné téma, o dvojčatech, takže to bylo pro mě blízké... Další kniha od autora Dítě ohně. Zkus, snad se budou líbit. Poslední napsaná Než jsem zemřela se mi bohužel nelíbila :( ale třeba se ti bude líbit...

    OdpovědětVymazat
  8. Ukňouránky nemám ráda ani v reálném světě, knižní na tom bude asi podobně :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Knížku jsem nečetla, ani autorku neznám a po tvé dokonalé recenzi se po ní pídit nebudu. Snad kdybych na ni v knihovně narazila náhodou, tak bych si ji půjčila ze zvědavosti, jestli mám stejný názor jako ty, nebo chápu věci jinak. Hezký den.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js