Přeskočit na hlavní obsah

Červencové knižní radosti

 Přetékajících polic s knihami v mé domácí knihovničce už si všiml i přítel. Díky tomu, že jsme si koupili novou televizi, a museli jsme kvůli tomu překombinovat nábytek v obýváku, vzniklo tak více místa. A přitom stačilo pošoupnout komodu, přesměrovat jinam křesla, a prostoru je najednou až moc! Snad i proto mi přítel slíbil, že mi v průběhu srpna koupí novou knihovničku, která tak pěkně doplní prázdný prostor.

Jako správnému knihomolovi mi to udělalo velkou radost. A tak jsem se rozhodla si udělat zase jednou radost (já vím, knížky jsem už kupovala minulý měsíc!), a zapátrala jsem v knižním antikvariátu po nových úlovcích. Je fakt, že teď přes léto mám na čtení méně času, protože se snažím být hodně venku, chodíme se Žofkou na procházky, ale v zimě si to všechno vynahradím - hlavně přes to dlouhé vánoční volno! 

Mrkla jsem tedy na stránky svého oblíbeného knižního antikvariátu, online-antikvariat.cz. Zatím jsem knížky nakupovala vždy jen tady, a velká spokojenost jak s časem dodání, tak také s komunikací obchodu. Stránky jsou přehledné, je tu zvlášť vyhledávací políčko na knížky do padesáti korun - zde se dá vyhledávat podle nakladatelství, knižní série, autora, žánru...

Minulý týden ve středu, pátého, jsem odeslala objednávku. Byl to zrovna státní svátek, takže jsem počítala s tím, že vyřízení objednávky bude chvíli trvat. Přišel mi potvrzovací email se seznamem vybraných titulů, a fakturační údaje.

Rozhodla jsem se opět využít služeb společnosti Zásilkovna, s doručením na vybranou pobočku. Znovu, jako v minulém případě, jsem si vybrala Hobby Market. Mám to blízko z autobusového nádraží, takže krásně stíhám navazující spoje domů.

V úterý mi přišel email, že zásilka je přijata k přepravě. Já si jej ale přečetla až o den později - zapomněla jsem zkontrolovat email. Tuším že ještě vloni mi chodila esemeska, že zásilka byla přijata k přepravě - ale nevadí. 

A ve středu už byl balíček na místě. Kolem jedenácté hodiny mi pípla esemeska, že zásilka je připravena k výdeji. To se mi zrovna hodilo, protože jsem v práci skončila tak akorát, abych se doma stihla osprchovat a převléknout, a pádit na autobus.

V esemesce bylo napsáno, že na výdejním místě akceptují pouze přesnou hotovost, jinak je nutnost platit kartou. Poučena z minula jsem si vzala přesně peníze. Nerada platím kartou, pořád se snažím co nejvíce využívat hotovost. 

Celková částka za balíček byla tentokrát 252 korun. Měla jsem s sebou samé padesátikoruny, protože dvoustovku ani stovku jsem prostě doma neměla. Autobus jsem stihla, v Hobby Marketu jsem byla za chvilku. U pokladny byl moc příjemný mladý kluk, nadiktovala jsem mu heslo k objednávce, k tomu jsem mu hned i pro kontrolu řekla i příjmení, a balíček už jsem měla na pultě.

Zaplatila jsem, poděkovala, popřála klukovi pěkný den a spěchala na autobus, který jsem ale naštěstí stihla.

A doma už jsem nedočkavě otevřela balíček! Byl sice trochu menší, ale to už je taková klasika - prostě si vždycky objednám knížky menšího formátu... 


Pohled do krabice hned po otevření. Nechyběly novinové papíry, a ani menší kousky plastu pro ochranu knih. Už tuším druhým rokem nedávají bublinkovou fólii. Což je na druhou stranu celkem škoda - to pukání bublinek byl skvělý recept proti stresu! 


Objednala jsem si celkem sedm knížek. Nejdražší stála třicet korun. I s příplatkem za dobírku, se to celkem vyplatí. Knížky přišly v pořádku - všechny jsem narychlo prolistovala. Jasně, jsou tu nějaké vady - flíček na přebalu, trochu ohnuté rohy. Ale já mám na nákupech z antikvariátu ráda to, že kupuju knížky z druhé ruky, protože v sobě mají kus historie...



Při výběru se snažím namixovat si pestrou paletu žánrů. Opět jsem si vybrala dvě knížky z nakladatelství Epocha, které jsou vydávány v edici fantasy časopisu Pevnost. Příjemné překvapení mě čekalo u knihy Pachatelé zvláštních činů - je tam autorčin podpis, i s věnováním! 

Kosmonaut z Čech by měl být fantasy románem s prvky humoru a románu. Recenze nevypadají vůbec špatně, moc se na čtení těším! 


Temná hra paměti slibuje skotský thriller. Rachel, mladá nezávislá žena, se ocitne sama v temném lese uprostřed Skotské vysočiny. Je noc, má ošklivá zranění, a navíc se na nic nepamatuje. Po čase se jí paměť začíná vracet, ale i tak je velkou záhadou, co se dělo v posledních týdnech jejího života.

Jako poslední Vám přestavím knížky z nakladatelství Odeon, konkrétně edici Světová knihovna. Bratr z ledu má led v obou rovinách příběhu. V tom prvním nás Alicia seznamuje svou posedlostí severním a jižním pólem - text má mít povahu jakési reportáže.

A druhá rovina se věnuje jejímu bratrovi, který je autista. Komentuje jeho život, uvízlý v ledu nemoci. Je z ledu, ale vlastně v jiné rovině z ledu není...

Pole vrací čtenáře do roku 1984. Třináctiletý Jim Fineegan zažívá v rodném Irsku, v hlavním městě Dublinu, typický pubertální chaos. Úsměvné pasáže záhy střídají drsnější scény, jejichž krutost autor buduje mistrovským komponováním naturalistických popisů, a bolestného zamlčování. Jedno z nejvíce tabuizovaných témat drsně a bez příkras!

S celkovým nákupem jsem spokojená. Teď už jen mít více času na čtení, a už se taky moc těším na novou knihovničku - určitě přidám na blog fotky!

A co Vy? Také ráda nakupujete z knižních antikvariátů? Preferujete ty kamenné, nebo raději nakupujete pohodlně přes internet? Zaujala Vás některá kniha z mého nákupu? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Jen občas si koupím nějakou knížku i proto, že už je nemám kam dávat . Bydlím v bytě jen 1+ kk , takže musím úsporně nakládat s prostorem a další knihovnička by se mi tam už nevešla . Proto mám radši knížky z knihovny , mám je jen na čas . Přeji Ti krásný čas s knížkami .

    OdpovědětVymazat
  2. Málo teď kupuji knížky, i když před 3 dny jsem udělala výjimku. Pojedeme do Řecka a potřebuji řeckou konverzaci. Současně jsem si objednala na Megaknihách 2 hudební publikace Obyčejný muž a Pokáčovo zpěvník I. Ale využívám knihoboxy. Knížky vezmeš a vrátíš nebo vyměníš za nějakou svoji.

    OdpovědětVymazat
  3. Kosmonaut z Čech vypadá zajímavě.
    A bublinkové fólie taky rád prakávám.😊

    OdpovědětVymazat
  4. Už druhým rokem si objednávám knihy na "knihobot.cz" i zde jsou knihy z druhé ruky a zachovalé ... Má knihovna už také praská ve šveh a knihy mám doslova všude ... ale pokaždé když si objednám knihu,po které jsem kdysi dávno toužila a v "knihobot.cz" ji mají za pár kaček, jsem spokojená,když koupím vnoučatům nádhernou pohádkovou knihu jsem spokojená a když koupím knihu svým dospělým dětem ,vím, že i oni budou spokojení . :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vybrala sis hezká díla, těším se na recenze. Já knížky moc nekupuji. Hodně využívám knihovnu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js