Přeskočit na hlavní obsah

Páteční posezení na zahrádce

 Čtvrteční kontrola u mé obvodní lékařky dopadla naštěstí na výbornou - ledviny mám v pořádku, a v pondělí už jdu do práce. Už se tam opravdu moc těším, doma mě to už nebaví a nudou si opravdu hryžu nehty. Ale jsem samozřejmě ráda, že už je mi dobře, a z celé té patálie mám obrovské ponaučení a už dávám opravdu velký pozor na pitný režim.

Doktorka mi ale doporučila, abych zůstala doma ještě v pátek a pořádně si odpočinula - takže do práce jdu v pondělí, a pak je zase dva dny volno, protože jsou státní svátky. Neschopenku mám tedy oficiálně ukončenou dnes, ale včera už jsem měla povolené vycházky. Nechala jsem si je napsat od osmi od rána do dvou, protože takhle zrána mi to vyhovuje více. 

Fakt jsem se těšila, že už si pořádně vyrazím někam ven. Cítím se dobře, už více a lépe jím, a tak jsem s radostí využila možnosti vycházek. Takže včera hned v sedm ráno jsem vyrazila se pejskem na krátkou procházku do lesa, hned poté autobusem do města do knihovny vrátit knížky, a rychle zpátky domů, jela jsem jen na otočku a nechtělo se mi courat po obchodech.

Na oběd jsem si uvařila bulgur se zeleninou, a zrovna když jsem přemýšlela, co bych tak do dvou mohla ještě stihnout, když mi zavolala máma, jestli nechci jít na chvíli sednout na zahrádku. Bylo hezky, chvílemi tedy až trochu dusno, ale já nadšeně souhlasila. Pro jistotu jsem si sebou vzala i mikinu, co kdyby se počasí znenadání změnilo, na vodítko jsem připnula nadšeně štěkající Žofku a vyrazila jsem.

Mám to k mámě na zahrádce kousek, prakticky jen o dva domy dál přes ulici. Tyto návštěvy u mámy mám spojené s příjemným posezením na staré houpačce a pitím instantní kávy, ale kávu bych ještě neměla tak dva týdny vůbec pít, abych ty ledviny moc nenamáhala, takže včera sice bez kávy, ale zato s výbornou ledovou vodou s kusy ledu. Už roky piju obyčejnou vodu z kohoutku a hrozně mi to chutná.

Počasí bylo pořád takové lehce proměnlivé, chvíli svítilo slunce, pak se zase lehce zatáhlo, chvílemi to vypadalo i na bouřku, nakonec jsem na zahrádce příjemné skoro tři hodiny a vypravila se zase domů, protože už se blížil konec vycházek, a přeci jen, co kdyby náhodou přišla kontrola, protože člověk opravdu nikdy neví.

Velkou radost mi udělala proměna zahrádky - něco odkvetlo, další květiny naopak teprve začínají ukazovat svou pravou krásu. K tomu navíc svěží horský vzduch, místy trochu až moc dusivý, ale co více si při pátku a konečně možnosti pobýt pořádně venku přát?

Můžete si prohlédnout pár mých fotocvaků ze zahrádky:

Krásná bílá květina, dle mého názoru nějaký druh nízké kopretiny, protože tvarem listů a umístěním terče mě nenapadá jiná varianta.




U těchto dvou květin na fotkách nemám absolutní tušení, co to je za druh (omlouvám se za kvalitu u první fotky, je lehce rozmazaná). Napadl mě nějaký druh krásnoočka, ale to má zase úplně jiné květy. Tak nevím. Třeba to budete vědět Vy, milí čtenáři a čtenářky!




Růže jsou klasikou a krásnou ozdobou snad každé pořádné zahrádky. Miluji růže, jejich krásné barevné variace květů, a hlavně jejich typickou vůni. Co ale naopak nemusím, je esence růže v parfémech - to je na příliš výrazné, a opravdu mi to nevoní. Kdysi jsem měla jeden vzorek, kde byla jednou z hlavních složek i růže, a nemohla jsem pochopit, co je na tom tak voňavého. Ale každý máme jiný vkus!



A tato fotka se mi obzvláště líbí - palice vlčího máku a v pozadí rozostřené růže. 



Tato barevná krása je mnohokvět hroznatý, známý též pod názvem kleopatřina jehla. Květy rostou od června do října, rostlina postupně rozkvete celá. Základní barvy jsou žlutá, oranžová a červená. Původem pochází z Madagaskaru.

Mnohokvět je opravdu krásná a majestátní rostlina, už jako dítěti se mi hrozně líbil.


Za plotem, u potoka, roste krásná žlutá divizna. Zaujalo mě hlavně to, jak se konec stvolu lehce naklání.


Tato krásná, malá, ač celkem nápadná kytička roste na stráni u potoka. 

Tak doufám, že se Vám dnešní fotografický článek alespoň trochu líbil! A co Vy? Jak jste si užili pátek? Také je u Vás proměnlivé počasí? Řádí u Vás letní bouřky? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Já v pátek strávila většinu dne v práci se sluchátky na uších (pracovní videokonference). Ale večer jsme se přesunuli na chalupu, takže už si užívám víkendového volna.

    OdpovědětVymazat
  2. jsem ráda, že už je ti lépe :) ještě se šetři a dávej na sebe pozor :) a hlavně pij ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak ještě za svého života říkával soused. Hlavně zdraví! At toho zdravíčka máš co nejvíc a přeju ti pěkné léto. Nové letecké snímkování není moc kvalitní, věžička je tam nějaká rozmázlá na ukázání..., ale to nevadí, už jsem se částečně nastěhoval. Přírodu u vás máte pěknou, ale kromě dvou školních výletu a jedné rodinné dovolené váš kraj moc neznám. První várku višnového vína mám stočenou, ale zatím musí ještě zrát, ale na svařák už to co se nevešlo do připravených demižonů používám. Pítný režim je důležitý. Zavařujeme merunky a vaříme marmelády. Velká škoda, že ke svařákům sýry žádní degustátoři nedoporučují, docela bych si dal. Měj se fajn.

    OdpovědětVymazat
  4. Kleopatřina jehla je nádherná.
    A mnohy hmyz na ní vesele hoduje.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že je ti lépe a užila sis hezké posezení s mamkou :) My měli dnes tenisový turnaj, takže jsme včera připravovali. Večer hodně pršelo. Dnes bylo příjemně, ale i když jsem se namazala, spálila jsem se :/

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem ráda, že jsi v pohodě :) Já včera seděla dvě hodiny v báze (zkratka pro bazalku), neb nejlepší postřik proti trávě jsou ruce, a tak jsem plela a plela....:)

    OdpovědětVymazat
  7. To je skvělé, že už je ti lépe :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  8. Hodně zdraví a buď na sebe opatrná. Mně se stejně nejvíc líbí obyčejné luční kytičky - zvonky, zaječí ocásky, kopretiny, máky.... i když uznávám nádheru třeba růží.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js