Přeskočit na hlavní obsah

Samota a klid

 Už odmalička jsem byla silný introvert. S cizími lidmi jsem se nedokázala bavit, stydlivě jsem koukala na zem, nebo jsem utekla do pokojíčku, pokud byla nějaká návštěva u nás doma. Ani jiné děti jsem moc nepřijímala, raději jsem si hrála sama a v klidu.

Ve školce jsem si dlouho nemohla zvyknout, nelíbilo se mi tam, nechtěla jsem si hrát s ostatními dětmi a první týdny jsem prý doma každé ráno před odchodem brečela, že tam nechci. To si nepamatuji, jen mám vzpomínku na první den ve školce, kde jsem brečela učitelce v náručí. Ale ty další dny už ne. Nakonec jsem si zvykla, sice těžce, ale moc kamarádů jsem si tam nenašla.

Jednu, tu nejlepší, Danču, se kterou jsem byly podobné povahy a obě jsme se cítily tak trochu z kolektivu vyvržené. Moc jsme totiž nemluvily, nebavily nás praštěné hry ostatních dětí a raději jsme někde spolu seděly, hrály si po svém, nebo si o něčem povídaly. Ale někdy jsme nemluvily vůbec, jen jsme mlčely. To také nebylo špatné, já vždycky cítila, že nás pojí opravdové přátelství, a také jsme s Dančou zůstaly kamarádky dodnes, i když pravda, už spolu nemlčíme.

Často se nám ostatní děti smály, pokřikovaly na nás, že jsme divné, protože se s nikým pořádně nebavíme. Možná si ostatní mysleli, že jsme nafoukané, ale tak to nebylo.

Postupem času, jak jsem procházela základní školou, se to trochu zlepšilo. Ale stejně jsem nikdy moc kamarádů neměla. Vždycky jsem byla skvělý posluchač, a to mi zůstalo dodnes. Kamarádky či někdo z rodiny se mi může s čímkoliv svěřit, a já o ničem z toho, o čem jsme mluvili, nebudu mluvit s nikým dalším. To mi jednou řekl i můj spolužák z učňáku, že jsem taková jeho vrba, a že mě má pro tuto vlastnost moc rád.

Já sama se nerada svěřuji ostatním se svými starostmi, ale mám někdy i problém s tím, mít z něčeho opravdu radost. Myslím si, že jsem založením spíše pesimista, když se jedná o vyřešení nějakého problému, myslím spíše na tu horší variantu, jak to může dopadnout. 

I když jsem ve společnosti jsem spíše málomluvná, nebo to musí být někde, kde se cítím opravdu dobře. Mám jen dvě opravdové kamarádky, se kterými si zajdeme na kávu a můžeme si říct opravdu všechno. Ale jinak k sobě moc lidi nepouštím.

Musím daného člověka nejprve dobře poznat, než mu začnu plně důvěřovat a rozmluvím se. Když jsem ještě chodila na střední a mívala jsem různé brigády, tak pracovní pohovory pro mě byly hororem. Nemohla jsem se rozmluvit, nervózně jsem těkala očima kolem, a nakonec jsem třeba přestala mluvit úplně. Často to byl opravdu trapas, samozřejmě jsem místo nezískala, a mohla jsem si za to sama.

Problém jsem měla i s koukáním do očí. A to právě na pracovních pohovorech, ale i při jiných situacích, i když jsem začínala chodit s přítelem, měla jsem obrovský problém se mu podívat do očí. Nebylo to kvůli neupřímnosti, ale kvůli jakýmsi divným obavám.

Právě vztah s přítelem mě této velké nesmělosti zbavil. Láska mě změnila, stala jsem se více komunikativní, a už se lidí tolik nebojím. Opravdu, jsem se někdy až bála lidí. Když jsem měla jít na setkání s nějakým neznámým člověkem, musela jsem se na to psychicky připravovat a někdy si před zrcadlem cvičit to, co mu řeknu. Asi to zní šíleně, ale tak jsem to tehdy měla.

Ale pořád preferuji méně lidí. Hromadné akce, koncerty, párty, to není nic pro mě. Hodně mi vadí třeba i spousta lidí v obchodě, například v Kauflandu, to se mi dělá úplně fyzicky zle. Mám pocit, že na mě každý mačká a někdy mám strach, že nebudu moct dýchat.

Ale úplně nejraději jsem sama. Doma mám svůj koutek, kam si můžu zalézt s knížkou nebo počítačem, a nikdo mě nebude rušit. Tam píšu, koukám na filmy nebo si čtu. Ráda rozjímám o samotě, v úplném tichu.



Přítel jezdí často pracovat do světa, proto jsem na samotu zvyklá. Ale ona i ta úplná samota se někdy přejí, a já se už moc těším, až přítel přijede. Ale má to i své světlé stránky. Můžu si doma udělat věci podle svého, včetně úklidu a jiných maličkostí. Přítel mívá sklony mi do toho někdy "kecat," a tak si to nejraději udělám sama a podle sebe. Ale být úplně sama bych už nechtěla, partnerský život je super, i když je to někdy složité, ale ve dvou se to táhne lépe.

Klid a samotu preferuji i při čtení knížek. Když třeba hraje televize nebo se někdo mezi sebou baví, tak si číst nemůžu. Nesoustředím se a ze čtení si pamatuji každé páté slovo, a musím si celou stránku přečíst znovu. Nečtu si v autobuse nebo v čekárně u doktora. Kdysi jsem udělala výjimku u knihy Na smrt od Jozefa Kariky, ale to jsem se dokázala ponořit do čtení i u zapnutého rádia v práci.

Někdy přemýšlím nad tím, jestli je normální, že jsem ráda často a třeba i déle sama. Ale zase si říkám, když mi to psychicky prospívá a nemám ze samoty deprese, proč ne? Jasně, nesedím celé dny doma sama, když přijdu z práce. Jdu ven se psem, do obchodu, nebo se jen tak projít do města, protože být celý den doma, to mi bylo asi smutno. 

Moje švagrová je zase extrémní samotář, málokdy jde na nějakou rodinnou oslavu, a když už tam je, tak ses nikým nebaví. Neříkám, že je to špatné, ale když mě skoro nepozdraví ani v autobuse, to je hodně divné. Často mám pocit, že přede mnou utíká, jen aby se se mnou nemusela bavit, a to jsem jí nikdy nic špatného neudělala. Je to hodně zvláštní člověk a já vlastně nevím, co si o ní myslet, protože neznám její názory skoro na nic. Každý jsme nějací, já to nechci odsuzovat, ale někdy mě její zvláštní chování až trochu uráží.

Přeci jen, k rodině se chovám přátelsky, protože je pro mě důležitá a snažím se s ní vycházet, i když možná také někdy působím na ostatní jako podivín. 

Podle vědců samota v rozumné míře pomáhá k rozvoji kreativity a osobnímu rozvoji. Ale všeho s mírou. Kdybych byla doma sama celý měsíc, nemohla jít vůbec ven a s nikým bych nemohla promluvit, asi by mi z toho hráblo.

Ale takhle je pro mě samota a klid příjemným společníkem a kamarádem, hlavně při čtení klid, a také při psaní, protože to mě baví tvorba nejvíce.

A co Vy? Máte rádi samotu? Nebo ji naopak nesnášíte a musíte být pořád obklopeni rodinou nebo přáteli? Patříte k lidem, kteří si myslí, že je samota depresivní? Čtete si knihy třeba při zapnuté televizi, nebo musíte mít na čtení také klid? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Eli,na to,že jsi introvert si toho na sebe dost prozradila.Já nerada otevírám své nitro a nebo své pocity a tak,když cokoliv málo napíšu na blog hned toho lituji.Také jsem byla vždy introvert,ale nikdy jsem se kolektivu nestranila a vždy jsem měla přátelé a většina se mnou jde celý život,hlavně devčata se kterýma jsem vyrůstala.Ale setkáváme se i se spolužačkami a bývalými kolegyněmi z práce.Poslední roky díky covidu byly na setkávání špatné a tak už budu hrozně ráda až se to vrátí zase do doby před.Být občas sám potřebuje asi každý,ale být pořád sama,to bych se asi zbláznila.Jsem už přes 10 let v důchodě a občas mi společnost dost chybí.Stačí potkat ve městě někoho známého a popovídat si a hned je mi lépe.Někomu stačí ten virtuální svět,já potřebuji živý kontakt.Nejblíže mi je ale moje dcera a mé dvě sestry,se kterými jsem pořád ve spojení.My jsme přes den s manželem sami,ale jinak je tu s námi padesátiletý syn už pátým rokem a už se těším až se na jaře vrátí do svého baráku.
    Na čtení musím mít klid a proto čtu hlavně večer v posteli.Nejsem velký spáč a často nemohu usnout a čtením si trochu unavím oči a potom zaberu.
    Teď budu zase litovat,co jsem o sobě prozradila.
    Eli,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději se svěřím blogu, protože to pro mě má punc anonymity a není to tedy tak osobní :) Sice si tu každý může najít moje jméno přes Google účet, ale i tak je to pro mě snazší. Když píšu, tak se sama opravdu hodně otevřu, kdybych takhle měla s někým mluvit, asi bych to nedokázala :)

      Vymazat
  2. Samota mi nevadí, vlastně jí dávám přednost před společností. Nehraju ani na takové ty společenské mýty, jako že na Vánoce musí být člověk v rodinném kruhu, naopak Štědrý den i silvestra trávím už řadu let výhradně sám a velmi mi to tak vyhovuje. Ale na druhou stranu mi nevadí ani větší společnost, optimálně lidí, se kterými mě něco spojuje, proto si můžu organizovat třeba komentované prohlídky na výstavách nebo vernisáže, kde musím nějak "zabavit" třeba stovku lidí. Ale rád se zase po pěkném zážitku ve společnosti vracím do své samoty :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Elis, mám to podobné, i když jsem taková samotářská začala být až v pubertě. Přestěhovali jsme se na druhý konec republiky a to odtržení ze známého prostředí a vstup do kolektivu, kde se všichni znají a nyní mě pozorují, mi dělalo dost velký problém. A problém byl i na střední, kde se rychle vytvořila skupinka, která mezi sebe hned tak někoho nevzala, ale tam už mi to trochu vadilo. Ze základky jsem měla 2 kamarádky (stejný osud-posmėch kvůli brýlím), ale naše cesty se rozešly a dokonce tam později vzniklo nepřátelství. Až v pracovním kolektivu se to změnilo a přestala jsem se lidí bát. Ale i přesto mám ráda samotu. Po letech, když děti odešly z domu jsme si rozdělili pokoje a mám tedy nejen svůj koutek, ale celý pokoj se vším co potřebuji a je jenom moje. Každý asi potřebuje občas být jen sám se sebou. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně samota nevadí, ale ani něčí společnost. Čemu se ale vyhýbám a opravdu to nevyhledávám, jsou davy lidí.

    OdpovědětVymazat
  5. Samota není osamění.
    Čas od času je dobré být třeba přes weekend sám.
    Ale člověk může utéct do lesních končin, kde není živáčka, anebo, jako třeba já, může brouzdat ulicemi velkoměsta plného bezejmenných lidí.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemusíš se bát, je to úplně normální :-) Sice to není většinové, ale normální bezpochyby ano. Taky jsem introvert a společenské akce mě vyčerpávají. Když ale kápnu na lidi, které považuju nějakým podstatným způsobem za "svoje", setkávání s nimi mě nabíjí. Těch je ale jen velmi, velmi málo. A myslím, že je to tak úplně v pořádku :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je zajimave, ze devcata prochazeji stadiem nejlepší kamarádky, zatimco chlapci spise jsou do part...Jinak to cuce oboji, samotu i spolecnost...

    OdpovědětVymazat
  8. Eli jsi dobrá, že se dokážeš vypsat. To já už tak moc nedovedu a ani nechci. Pokud něco svěřím, tak to musí být někdo komu opravdu věřím, Jinak nic zveřejňovat raději nechci. Přece jen jsem už asi až moc nedůvěřivá, protože i na blogu umí být lidé zlí. Mám s tím i své zkušenosti, tak že už jsem opatrnější.
    Přeji Ti ať se Ti dobře daří. Přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  9. Občasná samota mi nevadí, naopak ji vítám, ale ve společnosti méně známých lidí se moc dobře necítím a proto ji nevyhledávám. Se známými je to jiné i když v poslední době jsem nejraději doma s manželem a když začíná ponorka, jdu s kamarádkou courat po Praze nebo jdeme do kina nebo divadla. Také chodím 2 x týdně cvičit, takže kolem sebe lidi mám. Občas mi stačí jen potkávat lidi na ulici a jsem spokojená. Zdravím a přeji pěkný víkend 😊

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Eliss, zdravím. Taky obdivuju, ale to už jsem Ti psala, že dokážeš takhle veřejně psát o svém nitru. Někdy mám o Tebe i starosti, aby na Tebe nebyl někdo zlý. Mně samota doma nehrozí, u nás je doma rušno, někdy až moc, plno lidí... I když já mám ráda klid, ticho. Na čtení musím mít pohodu bez TV, to se pak nesoustředím. I na svoje tvoření se ráda zavřu ve svém pokoji... Nejraději se toulám sama v lese, bydlím blízko něj. Tam se cítím krásně. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem byla malá, bála jsem se cizích lidí. Nezvládla jsem si sama nic vyřídit. Všechno za mě musela dělat ségra. Vždycky mi říkávala: ,,Já ti nebudu celý život stát za zadkem! Musíš se osamostatnit." Po čase se mi to povedlo, ale třeba telefonování s cizími lidmi nemám stále ráda.
    Také si ráda čtu v klidu. Nemohla bych se soustředit na děj, kdyby u toho hrála televize/rádio.
    Samota mi nevadí. Také nevyhledávám velký počet lidí. Strašně ráda trávím čas s rodinou. Spolužačka nebyla měsíc doma, protože jsou zkoušky a ona se prý nedokáže doma přinutit k učení. To bych nevydržela. Pokaždé se těším, až pojedu domů. S nimi jsem v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  12. Hrozně zajímavý článek pro mě. Já jsem totiž silný extrovert, naprosto vyžaduji společnost lidí, plesy, plánuji pořádat skupinové lekce cvičení, kolektivy mi nevadí a dokonce mi nevadí se svěřovat o citlivějších tématech. Naopak moje nejlepší kamarádka je introvert a říkám si jakto? Protiklady se přitahují? Nevím nicméně jste skvělá, že o tom dokážete napsat článek. Vlastně co článek, že máte blog. Ale jistým způsobem je pravda, že extrovertem jsem nebyla odjakživa. Jako malá jsem nedokázala být ve školce, jednou si pro mě rodiče museli přijet. No a nebo vzpomínám jak jsem nenáviděla rodinné oslavy, kde budou tety a strejdové a já jim budu muset říkat "ahoj" a ani nevím, kdy nastal ten zlom a dokázala jsem se lidem otevřít a mít je ve své podstatě ráda. Ale nemyslete si, davy lidí to nezvládá ani silný introvert :D
    Nikys
    www.lifebynikys.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Samotu miluji!!! Nabíjí mě energií, čistí mi hlavu a jsou tu jen moje já. Bohužel mě prozřetelnost potrestala tím, že pracuji s "lidským materiálem", a co je snad ještě horší, musím poslouchat strasti ostatních, i když o to nestojím, protože jak si nèkteří dokáží komplikovat život... to jeden nevymyslí.🤯

    OdpovědětVymazat
  14. Samota je někdy fajn. Já jsem založením extrovert, nejlépe mi je s partnerem nebo s pár kamarádkami. Ráda občas ale vyrazím mezi lidi, do větší společnosti. Samotu si užívám vždycky tak první den dva, pak už mi společnost chybí. Partner je zase introvert a ten by mohl trávit celé dny sám, větší davy vůbec nemá rád. Každý jsme nějaký a je fajn se tomu přizpůsobit a zbytečně s vlastním nastavením nebojovat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js