Přeskočit na hlavní obsah

Knižní recenze 236 Dívka pod hladinou

 Autor: Andrew Mayne

Žánr: Krimi, Thriller

Mé hodnocení: 40%

Obsah: Sloan McPhersonová je ve vodě a hlavně pod vodou jako doma. Pracuje jako policejní potápěčka, a potápění je zároveň jejím koníčkem již od dětství. Pro policii hledá často odložené zbraně či jiné důkazy. A zrovna při proplouvání jedním z mnoha floridských kanálů, kde hledá historické artefakty a zkameněliny, které by věnovala své bývalé profesorce, dojde k děsivé události. Dívka je zvyklá na útočící žraloky a nepřátelské aligátory, ale to, nač se jí naskytne pohled, je přeci jen trochu silná káva.

Pár metrů od místa, se Sloan zrovna potápěla, totiž někdo hodí zavražděnou mrtvou dívku. Ihned po příjezdu policie se ukáže, že Sloan dívku znala, zemřelá byla její spolužačka ze střední Stacey. Sice si nebyly nijak blízké, přesto Sloan s mrtvou spojí společné vzpomínky. Kolegové od policie teď sledují každý její krok - a vrah taky. Pachatel vraždy byl totiž tak drzý, že Sloan ukradl z auta řidičák. Ví tedy, kde bydlí, což ji znepokojuje o to více, že vychovává malou dcerku Jackie, 

Sloan nemá úplně jednoduché rodinné zázemí, s bývalým manželem Runem sice jakžtakž vychází, ale s mámou se téměř nestýká a otec je starý mořský vlk, který je věčně na cestách a žije prakticky pořád na lodi. Díky otci se Sloan dostane na zajímavou stopu v případu. Sice na něm nepracuje, a policie ji neoficiálně považuje za podezřelou, ale to dívce nezabrání v pátrání.

Při tom se spojí s rodinným nepřítelem, Georgem Solarem, který kdysi velmi ublížil Sloaninu strýci Karlovi a pomohl jej dostat za mříže. George pracuje jako externí poradce u policie, i když je už roky v důchodu.

Mezi oběma je cítit hluboký odpor, ale při pátrání na vlastní pěst po vrahovi Stacey musí chtě nechtě spolupracovat.

Jenže se ukazuje, že oba se zapletli do pěkně nebezpečné akce. Ve hře jsou totiž drogové kartely, kterým právě zmizelo půl miliardy dolarů, a také úplatní úředníci, jejichž systém se šplhá až k patrům nejvyššího soudu.

Sloan se obábá o život svůj i svých blízkých, protože přestává být jasné, kdo vlastně patří k těm dobrým a zlým. Pokud si nedá pozor, nepřátelé ji stáhnou pod vodu už napořád...


Hodnocení: Dívku pod hladinou jsem dostala darem od své sestřenky. Zrovna jsem dočetla Oblíbenou dceru a tak jsem si říkala, že se to hodí, a hned jsem se pustila do čtení. Knížka je nová, vyšla letos v nakladatelství Kalibr. 

Andrew Mayne je autorem knih Šelma a Hračkář, což jsou knihy, které se staly bestsellery. Ani jednu jsem nečetla, ale Šelmu jsem viděla v regálu v obecní knihovně, nicméně jsem se k vypůjčení nedostala. 

Dívka pod hladinou má také na obalu knížky vytištěné zlaté kolečko s nápisem Edice světový bestseller. Od určité doby si na toto zlaté kolečko dávám pozor a než aby mě přilákalo ke čtení, spíše mě odrazí. Bohužel mě totiž bestsellery většinou zklamou, tyto knihy mě nezaujmou, a často nechápu, jak se takové "braky" mohou prodávat jako divé.

Takže jsem tak trochu čekala, že knížka asi nebude to pravé ořechové. A mé špatné očekávání se naplnilo.

Jako první musím vyzdvihnout plochost postav, autor nejde v jejich popisu vůbec do hloubky. Asi je to nějaký jeho úsporný styl, mě to ale vůbec nesedlo. Nevíme tedy, jak hlavní hrdinka vypadá, jaké má vlasy, oči, jak se ráda obléká, jestli je hubená či trochu při těle (předpokládám, že tlustá nebude když se potápí, ale i tak,) chtělo to jít trochu do hloubky, když mě autor s hlavní hrdinkou pořádně neseznámí, je to docela problém.

Krom pár vzpomínek z minulosti a lehce načrtnutých špatných vztahů v rodině se toho dozvíme opravdu dost málo.

Detektivní linka je dost prapodivná. Sloan se v knize stanou snad všechna dobrodružství, na která si vzpomenete. Únos, věznění, vyhrožování od drsných týpků, vloupání se do jejího místa bydliště, přestřelka jak z akčního filmu, šílená bitka s nožem proti potápěči, výhrůžky od mafiánského bosse, pokus o zbavení svéprávnosti...

Ach jo. Celé to bylo šíleně překombinované, autor se snažil stvořit hrdinu ve stylu Jasona Bournea, ale dopadlo to tragikomicky. Kniha má skoro tři sta stránek, dá se ale přečíst rychle kvůli velkým písmenům a krátkým kapitolám. No, rychle. Chvílemi jsem se do čtení fakt nutila, protože mě to vůbec nebavilo. Stránku nad stránkou jsem žasla, co za pitominu autor zase vymyslel.

Měla jsem pocit, že děj nikam moc nesměřuje, že se točí v kruhu, a pak zase byly pasáže, které nedávaly smysl z hlediska místa a času. No, knížku jsem sice dočetla, ale už pomalu nevím, o čem to celé bylo, a četba ve mě nezanechala žádný zvláštní dojem, jedině snad zklamání. Ona je to ale škoda, protože některé dialogy a sarkastické hlášky nebyly špatné, ale ve výsledku to celé někam vyšumělo.

Začátek vypadal slibně, ale to je tak vše. Od autora si asi už nic nepřečtu, a nerozumím těm pochvalným recenzím na konci knihy. "Výrazné postavy a napínavé finále." S tímto opravdu nemůžu souhlasit, a je mi to strašně líto. Už jen to, že si někdo dá práci s překladem, s grafickým návrhem obálky, který je fakt úžasný, ale kniha stojí autorsky za houby...

Tuto knížku za sebe doporučit nemůžu. Po přečtení jsem ji zařadila do své knihovničky a tam na ni bude padat prach, protože si ji znovu určitě nepřečtu. Na jednu stranu mě to hrozně mrzí, protože jsem čekala víc, a cítím pachuť zklamání. No nic. Jako další na čtení mám nachystanou detektivku od Agathy Christie, za pár dní se můžete těšit na další recenzi!

A co Vy? Máte rádi knihy z edice světový bestseller? Četli jste Šelmu nebo Hračkáře? Máte rádi detektivky z prostředí moře a potápění? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. To přijde takové přeplácané....

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Eliss,
    tak si čtu tu zajímavou anotaci a říkala jsem si, to by nemuselo být špatné. Ale tvoje hodnocení je fakt zničující, takže do toho fakt nepůjdu...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Sem tam se stane, že narazím na něco ne moc povedeného, ale jen v jednom případě to bylo opravdu hrozné čtení.
    Od autora jsem zatím nic nečetla a ani to nemám v plánu, ale tuhle knihu jsem zahlédla už v předprodeji a podle anotace nezněla špatně.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdá se mi to takové překombinované.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Zarazil mě už titul. To tam jako žije? Jako vodník?

    OdpovědětVymazat
  6. Od Mayna jsem četla všechny tituly. Šelma a Hračkách pokračují v Teorie vraždy a Temná hmota. Já teda s tebou nemůžu souhlasit. Mě jeho styl psaní sedl a jeho knížky se mi moc líbí. Dej se posouval, byla tam akce. Chybějící popis hlavní hrdinky mi nevadí, člověk víc zapojí představivost a popisné pasáže stejně nemám ráda 😅 ale každému se líbí něco jiného :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N