Přeskočit na hlavní obsah

Houby a houbičky

 Od malička bydlím na horách, proto jsem už jako dítě chodila hodně do přírody, hlavně do lesa, kterých je u nás kolem spousta. A často o prázdninách nebo o slunných víkendech jsem s tátou vyrážela sbírat hříbky. Měli jsme sebou dva košíky, nožík a kapesní atlas hub, a pomaličku jsme se procházeli po lese a pátrali po darech lesa.

Jedlé houby do smaženice či na řízky jsme nenašli zase tak často. Ale krom pár malých hříbků jsme si v košíku odnášeli i borůvky, výtečné lesní jahody, a někdy jen také dobrou náladu, kterou jsme se perfektně nabili v lese. Na tyto dětské zážitky v lese vzpomínám moc ráda.

Moje máma pracovala několik let v lese jako dělnice - sázela stromky, pálila klestí a podobné práce - a několikrát do roka vždy donesla moc krásné hřiby. Někdy to byly i gigantické kusy, máma má dokonce schované fotky s nádhernou sbírkou hřibů hnědých. 

Já sama hřiby moc ráda sbírám, samozřejmě vždy jen ty, které znám. Ale nikdy jsem se je nenaučila jíst. Nemám je ráda ani v mražené čínské zelenině, nechutná mi polévka ani omáčka z hřibů. Ale mám takový legrační zážitek. Bylo mi asi deset let, když jsem byla na návštěvě u kamarádky. Hrály jsme si v pokojíčku, když přišla kamarádky máma a donesla talířek s čerstvě usmaženými řízky.

Hned jsem jeden ochutnala, protože jsem odjakživa řízková, a pomyslela jsem si, že tak dobrý řízek jsem snad ještě neměla. Lahodný, měkký, a to kuřecí maso mi přišlo opravdu jemné. Jen mě udivil trochu podivný tvar obalované dobroty. A jaký byl můj šok, když mi kamarádka řekla, že to jsou řízky z hřibů! No to tedy ne, pomyslel si můj dětský mozek, ty hřiby nejíš, takže ty řízky jsou fuj!

Takže něco, co vlastně nejím, bylo pro mé chuťové pohárky vynikající záležitostí, než jsem se nedozvěděla, co vůbec jím...


Obrázek je pouze ilustrační a z Google obrázků.

Houby jsou rozhodně fascinující a pestrou součástí života na planetě. Doprovázejí nás miliony let, jsou živé, a přitom se neřadí ani mezi rostliny, ani mezi živočichy. Určité druhy hub jsou doslova přírodní lékárnou, protože obsahují spoustu důležitých minerálů, vitaminů, a mají dokonce působit i proti onemocnění rakovinou. 

Pak jsou tu i ty smrtelně jedovaté, které mohou člověka i usmrtit, nebo "pouze" nejedlé, které způsobí nepříjemné zažívací obtíže. V průměru se v České republice otráví 300 lidí po požití nejedlé houby, nejčastěji to bývá muchomůrka zelená, která je nejnebezpečnější houbou u nás.

Příznaky otravy se ale projeví většinou až po deseti hodinách. Takže například po večeři člověk ještě nic necítí, ale ráno už se probudí s nevolností, zvracením, případně i průjmem. Ovšem tyto příznaky mohou po pár hodinách úplně odeznít, takže spousta lidí nevyhledá včas lékaře, což je fatální chyba, která končí smrtí!

Muchomůrka zelená totiž likviduje jaterní tkáň, a to velice rychle a drasticky, a otrávený jedinec tak umírá na dehydrataci a kolaps močové soustavy. No, tohle je tedy opravdu nepříjemné.





Pro mě platí při houbaření zásada - co neznám, nesbírám, pokud si nejsem jista správným určením druhu, nesbírám. Hotovo, tečka, přes to nejede vlak. Sama hřiby nejím, ale přítel je má rád, a proto jsem při sběru velice obezřetná.

Některé houby jsou opravdovými elixíry mládí a zdraví, alespoň podle tradiční čínské a japonské medicíny. Zde už v dávnověku vznikla lékařská odnož, dnes nazývaná fungyoterapie, tedy léčení houbami. Snad nejznámější super houbou je Reishi, které se přezdívá královská houba. Jedná se o unikátní organismus, který parazituje především na starém dřevě.



Staré asijské svitky píší o Reishi jako o elixíru věčného života. Také proto bylo její užívání umožněno pouze císařům a představitelům mocných klášterů. 

Reishi působí podle odborníků jako zázračný univerzální všelék. A to například i proti rakovině, čistí cévy, má harmonizovat organismus a tak navracet vitalitu a psychickou pohodu. Podle čínské medicíny má usměrňovat tok ducha, a harmonizovat energii jin a jang. 

I u nás se dá koupit Reishi ve formě tablet jako doplněk stravy, ovšem co jsem koukala na ceny, tak jsou opravdu astronomické. Ale třebas je to opravdu účinný lék a pomocník. Sama osobní zkušenost nemám, takže nemůžu soudit.

Ale vzhledem k velkému množství pozitivních článků na internetu a názorů vědců na to možná něco bude!

Pokud jste milovníci sběru hub, rádi si je dopřejete jako luxusní gastronomický zážitek, nebo se jen rádi pokocháte jejich krásou v lese, rozhodně doporučuji ke shlédnutí americký dokument z roku 2019 s názvem Zázračné houby. Já ho viděla před pár lety, a nabízí opravdu úžasné, nevšední záběry, ale také spoustu zajímavých informací.

Pokud máte zájem, přikládám trailer:


A co Vy? Sbíráte houby a hříbky v lese? Je houbaření Vašim koníčkem, nebo chodíte do lesa jen relaxovat? Máte zkušenosti s užíváním houby Reishi? Viděli jste nějaký zajímavý dokument o houbách? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Houby sbírám a jím moc ráda, bohužel jich u nás v posledních letech moc neroste. Teď, co jsou lesy vykácené a zdevastované kvůli kůrovci, to bude ještě horší. Taková houbová omáčka z čerstvých hub, to je mňamka 😊😄😊

    OdpovědětVymazat
  2. Rádi chodíme na houby, pokud jsou. Vezmeme vždy Arga i Besi a udělané z toho procházku i s pejsky. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem v dětství chodívala u nás na horách na houby, ale dodnes je neumím moc nacházet - nejraději z lesa jsem sbírala borůvky, ty miluji. A houbové řízky jsem jedla z dutonožek, byly výtečné.

    OdpovědětVymazat
  4. Na houby chodím ráda, ale v posledních letech moc není kam - na chalupě nám lesy z valné části sežrat kůrovec a podhoubí dostalo na frak při těžbě dřeva.
    A ráda houby i jím - řízky, houbouvou omáčku, sekanou s houbami. A miluju bedly jen se solí a s kmíne osmažené na sádle...

    OdpovědětVymazat
  5. Ten dokument jsem před časem taky viděla a moc se mi líbil :-) Byť tedy hypotéza o tom, že lidské vědomí vzniklo, když si naši hominidní předkové šlehli houbičky, je poněkud ujetá. Ale jinak to bylo opravdu zajímavé :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na youtube dává šumavská houbička dobrý recepty. Já pojídám hlavně hlívu, obzvláště když je doma vypěstovaná.

    OdpovědětVymazat
  7. Houby rád sbírám i konzumuji.
    U ženiny babičky na zahradě rostly pýchavky.
    Bývaly z nich moc dobré řízky.
    Z cizokrajných hub si občas dopřeju shii-take.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavý a hezký článek, vybavily se mi díky němu procházky lesem o prázdninách s babičkou a dědečkem. S bráchou a sestřenkou... jéé, to už je dávno... vzali jsme si svačinku a buď jsme se jen prošli lesem nebo jsme i sbírali houby, borůvky, ostružiny... Taky někdy u babičky a dědečka chodíme do lesa, ale i když je to fajn, je to už prostě jiné než v dětství...

    OdpovědětVymazat
  9. mám to stejně :D miluji sbírání hub, čištění, vaření mě také baví, ale nejím to :D takže dělám dvě jídla... jedno při sebe a druhé houbové pro ostatní :D

    a stejné pravidlo... sbírám jen to, co znám :)

    OdpovědětVymazat
  10. Když jsme byly se ségrou malé, chodily jsme houbařit s babičkou a dědou. Moc nás to bavilo :) Houby jsem sice nejedla, ale sbírání se mi líbilo. Pamatuji si, že ve školní jídelně dělali omáčku na špagety s houbami. Na začátku jsem se vybírala, ale po čase mi přestaly vadit a houby jím. Výborné jsou bedle, nebo hlívová polévka :).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

I takové věci se stávají...

 Odjakživa jsem byla velice silný introvert. Ani ve školce, později na základce, jsem neměla moc kamarádů. Dáno to bylo i tím, že ve třídě na základce nás bylo jen pět dívek proti velké početní převaze chlapců. Já tam byla tak trochu do počtu - spolužačky si utvořily dvojice, a já byla většinou sama. Od druhého stupně jsem sedávala i sama v lavici, což mi maximálně vyhovovalo - sice jsem nemohla od nikoho opisovat při písemkách, ale zato jsem měla klid na poslech látky od učitele, protože mě nikdo nevyrušoval.  Ale i když ve třídě jsem neměla kamarádky, zato jsem měla jednu o třídu výš. O přestávkách jsme se tedy mohly sejít na chodbě, povídat si, najít si nějaký klidný koutek a tam si povídat. Danča je o dva měsíce starší než já, ale protože já se narodila v září, nechodily jsme spolu do třídy. Což mi bylo opravdu líto. Byly jsme totiž nejlepší a nerozlučné kamarádky od mateřské školy. Tam jsme totiž byly všechny děti v jednom oddělení, takže jsme si často s Dančou hrály, dokonce jsme

Omluva - nemoc

 Milí blogoví přátelé, kamarádi, čtenáři bohužel se budu muset na pár dní vzdát všech blogových aktivit. Dnes po příchodu z práce domů mě přepadla ošklivá střevní chřipka, mám křeče v břiše, horečku, a je mi strašně, cestuju teď mezi toaletou a postelí.  Horečku střídá zimnice, a to mám doma teď kolem dvaceti stupňů. Asi teď létají nějaké bacily ve vzduchu, protože počasí se pořád mění, dneska ráno bylo dusno a pak se prudce ochladilo a teď večer prší... Doufám, že za pár dní mi bude líp, zatím jsem si vzala dovolenou v práci na zítra, a chystám se dnes v brzy do postele. Fakt si nepamatuju, kdymi bylo naposledy tak zle od žaludku... Tak se na mě prosím nezlobte, ozvu se hned, jak mi bude trochu lépe. Ale teď fakt nemám na počítač vůbec náladu a ani moc energii... Děkuji za pochopení, hlavně Vám všem přeji hodně zdraví, Vaše nemocná Eliss ♥

Host (2020)

 Pro horory jsem měla odjakživa slabost. Nejraději mám ty vyloženě duchařské, plné lekaček a hutné tajuplné atmosféry. Předevčírem jsem si hledala na ulozto horory z loňského roku. Napsala jsem do vyhledávače žánr horor, rok 2020, a listovala jsem si seznamem výsledků. Když mě některý film zaujal, vyhledala jsem si o něm na československé filmové databázi o čem vůbec je, a také hodnocení ostatních diváků. A moje volba padla nakonec na britský horor Host. Na první pohled mě překvapilo to, že film nemá ani hodinku, jen šestapadesát minut. Jsem příznivcem kratších filmů, pokud má film více než dvě hodiny, těžko se na něj pak už soustředím, ideální je ta hodinka a čtvrt. Podle popisu film nevypadal špatně. Doba koronavirová ovlivnila snad úplně všechny součásti běžného života. Jsme více na sociálních sítích, případně v kontaktu přes webové kamery či mobily. Na jednu stranu nás to sbližuje, ale jistým způsobem i vzdaluje od toho pravého sociálního kontaktu. Pětici mladých kamarádek napadne