Od malička bydlím na horách, proto jsem už jako dítě chodila hodně do přírody, hlavně do lesa, kterých je u nás kolem spousta. A často o prázdninách nebo o slunných víkendech jsem s tátou vyrážela sbírat hříbky. Měli jsme sebou dva košíky, nožík a kapesní atlas hub, a pomaličku jsme se procházeli po lese a pátrali po darech lesa.
Jedlé houby do smaženice či na řízky jsme nenašli zase tak často. Ale krom pár malých hříbků jsme si v košíku odnášeli i borůvky, výtečné lesní jahody, a někdy jen také dobrou náladu, kterou jsme se perfektně nabili v lese. Na tyto dětské zážitky v lese vzpomínám moc ráda.
Moje máma pracovala několik let v lese jako dělnice - sázela stromky, pálila klestí a podobné práce - a několikrát do roka vždy donesla moc krásné hřiby. Někdy to byly i gigantické kusy, máma má dokonce schované fotky s nádhernou sbírkou hřibů hnědých.
Já sama hřiby moc ráda sbírám, samozřejmě vždy jen ty, které znám. Ale nikdy jsem se je nenaučila jíst. Nemám je ráda ani v mražené čínské zelenině, nechutná mi polévka ani omáčka z hřibů. Ale mám takový legrační zážitek. Bylo mi asi deset let, když jsem byla na návštěvě u kamarádky. Hrály jsme si v pokojíčku, když přišla kamarádky máma a donesla talířek s čerstvě usmaženými řízky.
Hned jsem jeden ochutnala, protože jsem odjakživa řízková, a pomyslela jsem si, že tak dobrý řízek jsem snad ještě neměla. Lahodný, měkký, a to kuřecí maso mi přišlo opravdu jemné. Jen mě udivil trochu podivný tvar obalované dobroty. A jaký byl můj šok, když mi kamarádka řekla, že to jsou řízky z hřibů! No to tedy ne, pomyslel si můj dětský mozek, ty hřiby nejíš, takže ty řízky jsou fuj!
Takže něco, co vlastně nejím, bylo pro mé chuťové pohárky vynikající záležitostí, než jsem se nedozvěděla, co vůbec jím...
Obrázek je pouze ilustrační a z Google obrázků.
Houby jsou rozhodně fascinující a pestrou součástí života na planetě. Doprovázejí nás miliony let, jsou živé, a přitom se neřadí ani mezi rostliny, ani mezi živočichy. Určité druhy hub jsou doslova přírodní lékárnou, protože obsahují spoustu důležitých minerálů, vitaminů, a mají dokonce působit i proti onemocnění rakovinou.
Pak jsou tu i ty smrtelně jedovaté, které mohou člověka i usmrtit, nebo "pouze" nejedlé, které způsobí nepříjemné zažívací obtíže. V průměru se v České republice otráví 300 lidí po požití nejedlé houby, nejčastěji to bývá muchomůrka zelená, která je nejnebezpečnější houbou u nás.
Příznaky otravy se ale projeví většinou až po deseti hodinách. Takže například po večeři člověk ještě nic necítí, ale ráno už se probudí s nevolností, zvracením, případně i průjmem. Ovšem tyto příznaky mohou po pár hodinách úplně odeznít, takže spousta lidí nevyhledá včas lékaře, což je fatální chyba, která končí smrtí!
Muchomůrka zelená totiž likviduje jaterní tkáň, a to velice rychle a drasticky, a otrávený jedinec tak umírá na dehydrataci a kolaps močové soustavy. No, tohle je tedy opravdu nepříjemné.
Pro mě platí při houbaření zásada - co neznám, nesbírám, pokud si nejsem jista správným určením druhu, nesbírám. Hotovo, tečka, přes to nejede vlak. Sama hřiby nejím, ale přítel je má rád, a proto jsem při sběru velice obezřetná.
Houby sbírám a jím moc ráda, bohužel jich u nás v posledních letech moc neroste. Teď, co jsou lesy vykácené a zdevastované kvůli kůrovci, to bude ještě horší. Taková houbová omáčka z čerstvých hub, to je mňamka 😊😄😊
OdpovědětVymazatRádi chodíme na houby, pokud jsou. Vezmeme vždy Arga i Besi a udělané z toho procházku i s pejsky. 🙂
OdpovědětVymazatTaké jsem v dětství chodívala u nás na horách na houby, ale dodnes je neumím moc nacházet - nejraději z lesa jsem sbírala borůvky, ty miluji. A houbové řízky jsem jedla z dutonožek, byly výtečné.
OdpovědětVymazatNa houby chodím ráda, ale v posledních letech moc není kam - na chalupě nám lesy z valné části sežrat kůrovec a podhoubí dostalo na frak při těžbě dřeva.
OdpovědětVymazatA ráda houby i jím - řízky, houbouvou omáčku, sekanou s houbami. A miluju bedly jen se solí a s kmíne osmažené na sádle...
Ten dokument jsem před časem taky viděla a moc se mi líbil :-) Byť tedy hypotéza o tom, že lidské vědomí vzniklo, když si naši hominidní předkové šlehli houbičky, je poněkud ujetá. Ale jinak to bylo opravdu zajímavé :-)
OdpovědětVymazatNa youtube dává šumavská houbička dobrý recepty. Já pojídám hlavně hlívu, obzvláště když je doma vypěstovaná.
OdpovědětVymazatHouby rád sbírám i konzumuji.
OdpovědětVymazatU ženiny babičky na zahradě rostly pýchavky.
Bývaly z nich moc dobré řízky.
Z cizokrajných hub si občas dopřeju shii-take.
Houby mám ráda,ale hříbky u nás moc nerostou a poslední roky nerostou ani houby,Ještě,že nás zásobují známí,kteří mají chatu na horách.Já si často kupuji žampiony a hlívu a dělám si z nich různé dobroty.Jako malá jsem houby také nejedla..
OdpovědětVymazatEli,měj se hezky
Zajímavý a hezký článek, vybavily se mi díky němu procházky lesem o prázdninách s babičkou a dědečkem. S bráchou a sestřenkou... jéé, to už je dávno... vzali jsme si svačinku a buď jsme se jen prošli lesem nebo jsme i sbírali houby, borůvky, ostružiny... Taky někdy u babičky a dědečka chodíme do lesa, ale i když je to fajn, je to už prostě jiné než v dětství...
OdpovědětVymazatmám to stejně :D miluji sbírání hub, čištění, vaření mě také baví, ale nejím to :D takže dělám dvě jídla... jedno při sebe a druhé houbové pro ostatní :D
OdpovědětVymazata stejné pravidlo... sbírám jen to, co znám :)
Když jsme byly se ségrou malé, chodily jsme houbařit s babičkou a dědou. Moc nás to bavilo :) Houby jsem sice nejedla, ale sbírání se mi líbilo. Pamatuji si, že ve školní jídelně dělali omáčku na špagety s houbami. Na začátku jsem se vybírala, ale po čase mi přestaly vadit a houby jím. Výborné jsou bedle, nebo hlívová polévka :).
OdpovědětVymazat