Přeskočit na hlavní obsah

Nový poplatek?

Troufám si o sobě říct, že nejsem nijak extrémně náročný člověk, upřednostňuji v mnoha ohledech spíše minimalismus, a velmi mi vadí plýtvání čímkoliv, ať už se to týká potravin, nebo třeba oblečení. Samozřejmě si ráda obléknu něco hezkého, hlavně třeba v létě šaty nebo pěknou sukni. Nemám nijak vyhraněný styl, nejradši nosím rifle, k tomu tričko, případně mikinu. Neřeším kombinace barev, módní trendy, ale co mám ráda, tak jsou vzorky - puntíky, čtverečky, srdíčka, to je fakt, že oblékám mnohem raději. 

Nepotřebuji značkové oblečení - jasně, boty si kupuju kvalitní, ale ty vydrží zase opravdu spoustu let. Od té doby, co jsem těhotná, tak jsem musela zredukovat šatník, nakoupit nové kousky, protože moje celoživotní velikost S, případně XS, už jaksi přestala stačit. 

A tak jsem začala nakupovat hodně po second-handech. Už dříve jsem samozřejmě občas do sekáče zašla, ale teď se návštěvy staly mnohem častějšími. Co mi padlo ještě před dvěma týdny, teď už přes bříško prostě nenatáhnu. V našem městě je asi pět sekáčů, a překvapilo mě, že v některých těhotenské oblečení prostě neprodávají. Ale jeden jsem si oblíbila, a tam jsem na nakoupila tolik pěkných triček a "maminkovských" halenek, že mi to vystačí úplně v klidu až do konce těhotenství. 


Samozřejmostí pro mě je, jako u každého nákupu ať už nového, či použitého oblečení, že jej napřed vyperu a vyžehlím, než si jej vezmu na sebe. Ono to sice je vyprané i v těch obchodech, ale nikdy prostě nevíte, kolik lidí si ten kousek oblečení vyzkoušelo před vámi. A co vždy tedy kupuju nové je spodní prádlo, ponožky a boty, případně plavky, ale ty moc nenosím. U těchto svršků je to prostě otázka hygieny. 

To samé se týká i věcí pro miminko. Mám toho doma spoustu - a nových věcí jsem nakoupila úplné minimum - hlavně tedy ze začátku, kdy se mnou nejvíc cloumaly hormony a já chtěla vykoupit snad úplně všechno. Ale je mi jasné, že mimčo bude rychle růst, takže zase tolik těch úplně nejmenších oblečků potřebovat nebudu. Spoustu jsem toho nakoupila za úplně směšné peníze od známých nebo spolužaček, jediné co jsem se zařekla že koupím nové tak jsou botičky, i pro to miminko je to přeci jen lepší z hygienických důvodů.

Já vím že jsou maminky, co chtějí mít všechno nové, a nikomu to nezazlívám. Ale mně přijde fakt líto, že bych ty oblečky měla odmítnout jen proto, že už je na sobě mělo jiné miminko. Proč? Jsou to pěkné, zachovalé věci, jde vidět, že se o ně maminky pěkně staraly, a při šetrném způsobu praní a za použití jemného dětského prášku ještě nějakou dobu poslouží. 

Ony totiž ty oblečky pro miminka také nejsou zrovna levné, mnohé značkové či ručně šité oblečky se pohybují cenově i v řádech stokorun za jeden kousek, jak jsem se přesvědčila na vlastní oči na trzích. Ale jak říkám - u tohoto preferuji funkčnost, a předpokládám, že budu také každou chvíli vyřazovat a měnit za další. 


Celosvětovým problémem je totiž už poměrně dlouho plýtvání oblečením, zejména tím úplně nejlevnějším a tudíž méně kvalitním, které si oblékneme párkrát a letí do popelnice. Přiznám se, že se snažím zužitkovat oblečení až dokud se neroztrhá. Co už je hodně vytahané nebo potrhané využiju buď na spaní, nebo jako pohodlné domácí oblečení. Případně je fajn i pár kousků využít na utírání prachu, některá stará trička rozstříhám a využiju jako hadr na leštění třeba dveřních zárubní. 

Možná si říkáte, proč jsem zvolila tak netradiční nadpis článku? V souvislosti s oblečením totiž nová vyhláška přikazuje obcím a městům zřídit na textil separovaný sběr, a to už od příštího roku. A později přibude i recyklační poplatek za nákup každého kusu oblečení - ale tady není specifikováno, zda se to týká nových kousků, nebo i těch použitých? 

U nás na vsi je u Jednoty kontejner na sběr použitého textilu. Moje máma tam pravidelně po probrání skříně nosí trička, která už nevynosí. Já sama jsem do tohoto kontejneru ještě nic nedala. Předpokládám, že oblečení z kontejnerů putuje na charitu, případně třeba do azylových domů. Na tomto kontejneru je nápis, že je střežen kamerovým systémem. Předpokládám, že realita je poněkud jinde, jelikož už se stalo několikrát, že věci z kontejneru byly poházené na chodníku. Ona je tam sice jakási pojistka, která má zabránit vniknutí do kontejneru, ale takový šikovný bezdomovec si poradí se vším, že ano. 

Ani nevím, zda u nás ve sběrném dvoře odpadů je možnost donést staré oblečení, ale ony dva kontejnery na textil, které tu máme, asi budou celkem dostačující. 




Statistiky, které se týkají plýtvání oblečením, jsou totiž dost neúprosné. Jen Češi ročně vyhodí až 180 tisíc tun textilu. Takový byl titulek na idnes.cz v roce 2018. Od té doby uplynulo už šest let, ale předpokládám, že se situace nijak zvlášť nezlepšila. Textil představuje čtyři až šest procent komunálního odpadu. 

Je to úplně jednoduchá rovnice - toho, co je příliš levné, si člověk příliš neváží. Pokud si koupím značkovou mikinu za dva tisíce, rozhodně ji nevyhodím za měsíc do popelnice. Ale jsou lidé, co dbají na módu, nebo si prostě rádi kupují nové, byť levnější kousky, které nosí pár týdnů a zase je vymění za nové. Ony totiž často ty levnější kousky zase tolik nevydrží, což je zase další věc. 

Další věc je "eticky udržitelná móda." Sice to zní poněkud strašidelně, ale v zásadě jde o to, že při výrobě oblečení by se mělo dbát na ochranu životního prostředí, a samozřejmě také na pracovníky, kteří pracují za směšně nízké mzdy v nevhodných pracovních podmínkách - například v Bangladéši, kde se ještě i dnes využívá dětská práce, ač se to velké řetězce s oblečením snaží popírat. Tito pracovníci nemají žádné pracovní smlouvy, ochranné pomůcky jsou utopie a zcela normální jsou přesčasy. Dokonce prý došlo k situaci, že majitel kvůli velké zakázce prostě zavřel brány továrny a nepustil pracovníky domů. 

To už jsou pracovní podmínky srovnatelné s otroctvím. A ani platové podmínky nebudou kdovíjaké. Do věci se vložil i obchodní řetězec Primark, který této konkrétní továrně vyhrožoval, že pokud se pracovní podmínky nezlepší, ukončí s nimi spolupráci. Jenže to je jen jeden jediný příklad, kolik takových továren je třeba v Číně, že... 

Ekologické aspekty zase zahrnují velkou spotřebu vody při výrobě oblečení, a také celkový desetiprocentní podíl na emisi skleníkových plynů. 

Ale obávám se, že nový recyklační poplatek, který se u nás chystá zavést vláda, nebude mít na životní prostředí zase tak valný dopad! Ono jde zase jen primárně o to, zavést další poplatek, aby daňový poplatník zase vytáhl z peněženky pár korun navíc. Kdo nebude chtít, tak stejně to oblečení do kontejnerů k tomu určených nevhodí, a zase to skončí v popelnici. 

Já osobně tedy preferuji klidně použité oblečení s výjimkou spodního prádla a bot, a snažím se oblečení používat jak dlouho to jen jde. Mám pak přeci jen lepší pocit z toho, že zbytečně neplýtvám! 

Přikládám ještě článek z Novinek, diskuze pod ním také stojí za to! 

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-textil-se-bude-povinne-recyklovat-u-nakupu-obleceni-pribude-poplatek-40484405

Co si o tomto myslíte Vy? Má nový recyklační poplatek na nákup oblečení smysl? Jde jen o další šikovný trik vlády, jak vytáhnout z lidí peníze? Nakupujete rádi v sekáčích, nebo si koupíte nové oblečení, ale levnější, co zase tolik nevydrží? Nebo dáváte přednost značkovým obchodům? Používáte staré věci, co už nevynosíte, jako pomocníky k úklidu domácnosti? Nosíte oblečení do kontejneru na textil? 

Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Mám to tak nějak na půl , nosím pár značkových triček a zbytek je klidně od vietnamců . Doma značkový věci nenosím . Poslední dobou si kupuju značkový boty , ale zase mi vydrží dlouho , když po nich moc nechodim . Jinak to máme podobně - taky všechno nosím skoro do roztrhání a když už oblečení není na ven , stane se z něho domácí . Obecně nejsem moc na módu , tak nemám potřebu nakupovat oblečení často .

    OdpovědětVymazat
  2. Recyklační poplatek z oblečení považuji za jeden z dalších vyděračských poplatků a to právě proto, že josu již i v menších městech velké kontejnery na použité oblečení, boty, hračky, deky lůžkoviny a pod. a že již si mnoho lidí zvyklo na třídění. Tyto kontejnery spravuje charita a oblečení rozdává potřebným. Stejně tak nesmyslný poplatek je za sdílenou elektriku. Já nic nesdílím, ani nepobírám sdílenou elektriku a mám odběrné místo v bytě i na chatě. Nic nesdílím a budu platiti tedy poplatek dvakrát. Ve vyúčtování na chatě a ve vyučtování v bytě. Chápu recyklační poplatky za přačky, ledničky a televize a elektroniku, vlastně vše, co se musí nějak likvidovat ve sběrných dvorech, ale oblečení, které si lidé i přeprodávají mezi sebou za mírný peníz, nebo jak ty píšeš v sekáčích a bzarech? Ti, co jim nemůžu přijít na jméno už neví, jak by z lidí ty prachy dostali.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně je to úplně jedno, oblečení je strašně levný a na druhou stranu, pokud chce člověk něco opravdu kvalitního, tak o trochu vyšší cena se v tom tak jako tak ztratí. Ale doufám, že to znamená, že skutečně budou k dispozici kontejnery na textil. Ne další kontejnery na textil, co pak půjde na charitu, ale na textil na vyhození. To zatím lítá do koše, když je v tom díra, už je to hnusně beztvarý a zkrátka je to něco, co nikdo příčetnej nemůže dát k dalšímu nošení někomu jinýmu. Ale pochybuju o tom, protože jsem tu pořád ještě nenašla nikde ani takový kontejnery na tetrapaky nebo plechovky (někdo říkal, že většinou je to stejný kontejner jako na plast, ovšem my tady dělené kontejnery nemáme a v informacích o tom, co se tam má házet, tetrapaky nejsou), takže to taky všechno lítá do koše.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda nakupuji nové oblečení, ale snažím se nakupovat ne jenom ekologicky, tedy oblečení z přírodních materiálů, ale hlavně odpovědně, a proto nakupuji hlavně od českých malých výrobců <3 Věci, které nevynosím a jsou v ještě hodně dobrém stavu, prodávám na Vinted, zbytek dávám do kontejnerů na textil - ale pozor! Ne každý kontejner jde na charitu, jsou vyloženě takové, kde se oblečení vezme a odveze do Číny na skládku. Proto si i ty kontejnery je potřeba vybírat - např. v Brně máme kontejnery, které spravuje přímo Charitě nebo třeba Klokánku.

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto s tebou souhlasím. Také nepotřebuji žádné drahé značkové oblečení. Nevadí mi chodit do sekáčů. I tam se dají najít moc pěkné kousky za pár korun. Přesně jak říkáš, je zbytečné miminku kupovat nové věci, když z nich stejně za chvíli vyroste. Proč nepoužít z druhé ruky, když jsou hezky zachovalé?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak už...

  ...jsme doma i s Julinkou, obě jsme v pořádku, až se dám trochu víc dohromady napíšu víc... Je to náročné, ale hrozně krásné... ♥♥

Tak si užíváme...

 Co jsem přijela z nemocnice cítím se líp, zvykám si na nový režim s miminkem, je to sice náročné, ale strašně krásné. Porod trval necelé tři hodinky, Julinka se narodila pětadvacátého srpna v 9:14, měřila 48 centimetrů a vážila 2 695 gramů.  Termín jsem měla dvanáctého září, narodila se o maličko dřív, ale je donošené miminko, a to je nejdůležitější. Všechno proběhlo celkem bez komplikací, akorát malá má novorozeneckou žloutenku, ta ale pomalu mizí. Rodila jsem přirozeně, v jednu hodinu v noci mi praskla plodová voda, ani jsem ještě necítila kontrakce, ty přišly až v autě. V porodnici mě vyšetřila doktorka, kontrakce byly ještě slabé, tak mě poslala na pokoj, ale do pár hodin se to začalo tak bolet, že jsem nemohla už ani sedět - a to jsem se předtím ještě na pokoji houpala na balonu, protože to jediné pomáhalo. A pak už se to rozjelo, v lékařské zprávě mám, že porod trval celkem 02:46. No nebylo to nic příjemného, ale řídila jsem se instrukcemi doktorky, ohledně dýchání a tlačení, pa

To je pravé štěstí...

 Nový režim s miminkem se nám už pomalu zabíhá, zítra jdeme k dětské paní doktorce na další kontrolu, Julinka hezky roste, oblečky, které měla velké, už jsou jí pomalu akorát. Pořád intenzivně kojím, malá má hlad co dvě tři hodiny, v noci vydrží někdy i trochu déle, ale nemusím ji kvůli krmení budit.  Fyzicky už se cítím dobře, žádné bolesti nemám, mám dojem, že se to všechno pěkně hojí. Poslední dny mám strašnou chuť na mléčné věci, prakticky pořád piju mléko, jogurty, sýry, ale to je asi kvůli tomu kojení.  Už se nám ten nový režim tak trochu zaběhl. Ale sranda je, že se Julinka skoro vždycky při přebalování buď počůrá nebo pokaká, takže jsem nejprve dala na přebalovací podložku bavlněnou plenu - jenže tu musím pořád dokola přepírat - samozřejmě jich mám několik, ale je to vody a vody! A na tu gumovou přebalovací podložku ji nechci pokládat, protože mi přijde studená.  Už jsme byli i na ortopedii, na ultrazvuk kyčlí, zatím je vše v pořádku, na další jdeme v říjnu.  Je úžasné pozorova