Přeskočit na hlavní obsah

Zemědělci a protesty

 Včera jsem vstávala o něco dříve, a tak jsem si k snídani pustila zprávy v televizi. A jako hlavní téma tu byl protest zemědělců, kteří se vypravili do Prahy, většina přijela v traktorech. Malým i velkým zemědělcům se totiž nelíbí zelená politika Evropské unie, která farmáře dost omezuje, a co jsem z televize pochytila, tak spousta z nich je nespokojena s dovozem levné mouky a jiných surovin z Ukrajiny. 

Ovšem obilí se sem z Ukrajiny dováží již dlouhé roky, a další suroviny taktéž. Problém tedy bude asi trochu jinde. Fakt na rovinu musím říct, že mám dojem, že zemědělství v České republice jde, no, celkem do háje. Máte tu spoustu polí s řepkou, nějaké ovocné sady, kukuřičné lány, které se většinou pěstují pro dobytek, a co dál? Problémem v našich zemědělských podmínkách je samozřejmě i vrtkavé počasí, které často pěstitelům nepřeje. Ale to je prostě něco, co se dá těžko ovlivnit, protože ne vše se dá vypěstovat ve skleníku, že. 

Or roku 2000 do roku 2020 ubylo 3,6% zemědělské půdy. Ono pěstování plodin na poli má také svá pravidla. Zajedno je potřeba půdu nachystat smykováním, vláčením, prostě nemůžeme ihned začít pěstovat plodiny. Důležité pravidlo také je, že plodiny se musí každý rok střídat - jeden rok kukuřice, pak třeba jetel, nebo žito. 


Jako dítě si ještě pamatuji, že jsme chodili na procházky, a pole byla tak krásně zlatá od kvetoucí pšenice... Teď bydlím kousek od toho pole, mám ho prakticky pár set metrů od bytu. Ještě tak před deseti lety se tu pěstovala kukuřice pro dobytek na jedné straně, na druhé jetel, a občas také hrášek. 

A poslední dva, tři roky? Už se tu nepěstuje NIC. Zemědělská půda leží ladem, a co víc, vloni si místní zbohatlík jeden vetší kus pole koupil, a bude tu stavět. Už stihl postavit dvě ohyzdné garáže, které kazí pohled do krajiny. Chápete to, na bývalé zemědělské půdě budou stát dřevěné domy. Takže to pravděpodobně vypadá, že se tu nebude pěstovat už vůbec nic.

Jak jistě víte Vy, kdo mě čtete pravidelně, tak také pracuji v místním zemědělském družstvu. Teď jsem sice aktuálně na nemocenské a doufám, že v létě přejdu na mateřskou, ale defacto jsem pořád jejich zaměstnanec. Dělám ve výrobně sýrů, kde děláme produkty z kravského, ovčího a kozího mléka. Nejčastěji děláme tedy sýry, ale taky jogurty, tvarohové dezerty a pomazánky. 

A i nás podnik je z velké části závislý na dotacích, které dostaneme od Evropské unie. Je to sice na jednu stranu smutné, ale bez nich bychom nemohli fungovat. Vloni v létě byl za všemi zaměstnanci šéf s peticí, protože o velkou část dotací jsme prostě přišli. 

On chod regionálního zemědělského družstva není nic jednoduchého. Nejsme žádný gigant, v obci jsou dva kravíny, z toho jeden je tedy plně robotizovaný, protože lidi tady prostě tuto práci, za ne moc velký plat, dělat prostě a jednoduše nechtějí. Dojení krav je velká dřina, musíte vstávat ve dvě na ranní, prostory nejsou vytápěné, takže se dělá i v krutých mrazech. Nedojí se ručně, k tomu jsou speciální "klepítka," která se nasadí kravám na struky, ale i tak to není legrace. Navíc dobytek je často nevyzpytatelný, ne každá kráva spolupracuje.

Moje máma dělala tuto práci asi rok, než s tím sekla, párkrát jsem se za ní byla v práci podívat, a fakt to není jednoduché, je potřeba dobrá fyzička, a taky určitá míra zručnosti. 


A tak nějak mám pocit, že to i s naším místním zemědělským družstvem jde tak trochu do háje. Nejde jen o rozprodávání zemědělské půdy pochybným podnikatelům. Minulý týden jsem se dozvěděla, že se bude likvidovat prodejna zahradnictví, které také provozuje ZD. Zahradnictví tu fungovalo co si pamatuji, to jsem byla fakt ještě hodně malá, když jsme sem s mámou chodili nakupovat letničky na zahrádku.

Teď ale zahradnictví končí, na Facebooku se jen objevila zpráva, že z důvodu likvidace prodejny je sleva padesát procent na veškerý sortiment. Velká škoda, opravdu. Asi už se to prostě nevyplatí provozovat.

Bohužel problémy má i naše výrobna a prodejna sýrů. Vloni jsme museli díky nákladům naše výrobky několikrát zdražit. Ovšem pokles v naší výrobě mi nepřišel nijak hrozný, za sebe musím říct, že jsme toho měli s kolegyní fakt hodně, naše sýry a jogurty dodáváme třeba i do místních restaurací a školní jídelny.

Jenže už v lednu k nám prosákla informace, která se později ukázala býti pravdivou, a sice, že se letos nebude pořádně začínat s výrobou kozích a ovčích sýrů. Že už by se měly dělat jen kravské sýry. Prý už se to nevyplatí, moc se toho neprodá, a výroba začíná být tudíž ztrátová. Jako ona je pravda, že nejvíce se prodávají kravské produkty. Ty kozí a ovčí sýry mají specifickou vůni a chuť, spousta lidí (včetně mě), to prostě nejí. 

No a ony ty sýry nejsou také zrovna levné. My to děláme poctivě, z čerstvého plnotučného mléka, plus do jogurtů domácí marmelády, takže prostě ten jogurt nemůže stát patnáct korun jako ten, který si koupíte v supermarketu. To bychom opravdu prodělali. Dříve se naše výrobky prodávali třeba i v místních sámoškách. Lidi to nekupovali, prodejci nám to vraceli. Takže teď tu zůstal jeden automat na mléko, a dvě prodejny. Ta naše prodává jen výrobky z mléka, ta druhá prodává i hovězí maso a další masné výrobky.


Plně chápu to, že zemědělci se kvůli dotacím zlobí. Ale největší problém je, že se zapomíná právě na ty malé podniky, kde místní lidé dělají svou práci s láskou. Ty malé dotace nedostanou, ty velké zemědělské korporáty naopak ano. A to mi právě taky nepřijde fér. 

Ale včerejší protest zemědělců nedopadl úplně tak, jak asi měl. Předem chci říct, že s ním plně souhlasím. To, co se děje v českém zemědělství, rozhodně nevěstí dobré zítřky. A velmi mě vytočily názory lidí, kteří protestující ihned šmahem odsoudili. Získala jsem totiž dojem, že spousta diskutujících si neuvědomuje, že jídlo nevyrostlo v supermarketu. Zemědělci jsou tu pro nás pro všechny, abychom měli co jíst! Když nebude obilí, nebude mouka, a tak ani žádné rohlíky a chleba. Bez sadů si nekoupíme jablka, nebo brambory k obědu.

A nebo pozor - koupíme. On to sem přeci někdo doveze, že? Ale že to bude díky tomu dovozu třeba pětkrát dražší, to už se může ukázat jako velký problém. Když tenkrát protestoval Milion chvilek pro Babišovi, to měli všichni pochopení a posílali příspěvky a dary. A těm, co pro nás všechny produkují suroviny k jídlu, těm se budou Pražané vysmívat?! To mi přijde opravdu hodně smutné.

Setkala jsem se s názory, že zemědělci jen natahují ruce pro dotace. Ano, ti velcí, nadnárodní, třeba ano. Ale i pro malé zemědělské podniky to fakt není jednoduché, je to prostě dřina! 

Samozřejmě, nelíbí se mi konečně zneužité celého protestu. Nakonec se tam zviditelnili ti největší dezinformátoři a lidé, kteří nemají se zemědělstvím nic společného. To mě fakt vytočilo, že se původní koncept zemědělského protestu zvrhnul. 

Ale pořád si stojím za tím, že dnešní zemědělci to nemají vůbec jednoduché, vidím i kolem sebe, co se děje, a bude hůř... Pokud můžete, podpořte prosím místní lokální zemědělce, které máte ve svém okolí. Nemusíte u nich nakupovat každý den, ale i malá podpora se počítá. Prosím, udělejte to, pokud nechcete, abychom nakupovali v příštích letech v supermarketech jen nekvalitní dovážené potraviny...

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásné úterý, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Na tohle nemám nějak názor , ale četla jsem, že hlavní svolavatel má taky máslo na hlavě , takže to nevrhá nejlepší světlo . Ale to přiživení se a nakonec odklon od původního záměru - s tím mají problém už snad všechny demonstrace , bohužel .

    OdpovědětVymazat
  2. Zemědělci dostávají mimo jiné od EU obrovské dotace za to, že nechají půdu ležet ladem. To je hnus. Proč je všude řepka? Protože na to jsou dotace z EU... Demonstrace zemědělců byla ukradena provokatéry a odpůrci vlády, tudíž i následně znevážena vládními představiteli. Novináři také odvedli kus odporné práce. Jak se vyjádřili o zemědělcích čelní představitelé pětikoalice, to už je vrchol arogance. Oni jsou naprosto odtrženi od reality. Zemědělství jsme měli na vysoké úrovni. Na polích se pěstovaly plodiny podle toho, jak se které v dané oblasti dařilo. Využíval se tedy půdní potenciál naprosto ekonomicky. Všichni křičí Babišova řepka. Ale tu řepku pěstují všichni, kterým EU tu řepku dotuje. Kolik půdy zabraly supermarkety s parkovišti, dálnice, obrovské haly montoven, .Protesty zemědělců na hranicích proti dovozu levných potravin a surovin budou teprve ve čtvrtek.

    OdpovědětVymazat
  3. kde místní lidé dělají svou práci s láskou. No, láska ti zisk nevydělá. Leda ve velmi specifickém oboru.

    OdpovědětVymazat
  4. Ona je problém i struktura zemědělství apod...Ale zdání klame...Zdaleka největší výměru má pšenice, řepka hned po ní, a ty zájmy zemědělců jsou protichůdné...A i ten Babiš má na výkup některých plodin stále tíéměř monopol....

    OdpovědětVymazat
  5. Trpce komická záležitost, další důsledek legálního rozkrádání sametovými komunisty po listopadu. Grupa kolem Dlouhého se musí válet smíchy.... smutná záležitost .(

    OdpovědětVymazat
  6. Je pravda že místní zemědělství je ve špatném stavu. Jsem proto ráda, že stále existují sady a farmy, kam chodím s nadšením nakupovat, větší cena mi nevadí. Navíc obdivuji všechny, kteří tam pracují, je to hodně náročná práce a pokud ji dělají s láskou, moc jim to závidím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js