Přeskočit na hlavní obsah

Zázrak jménem oliva

 Co si pamatuji, olivy se u nás doma nikdy nejedly. Když jsme šli třeba k sousedům na oslavu, a tam na obložené míse byly i olivy, nijak mě nelákalo je vyzkoušet. Poprvé, a to vím fakt úplně přesně, jsem olivu ochutnala ve škole. Na základce jsme tenkrát měli akci "projektový týden," v jehož rámci jsme se promísili z jednotlivých tříd do skupin s různými názvy. A my měli v zadání něco souvisejícího právě i s olivami. Nijak mě její chuť nezaujala. Připadala mi tak trochu nahořklá, ničím nijak zvláštní.

A od té doby jsem na olivy, možná trochu neprávem, zanevřela. Můj přítel je zase naopak miluje. Takže když mu chci udělat radost, jasná volba. Nejraději má ty plněné - tuňákovou pastou, nebo paprikou. Pokud jím třeba rajčatovou omáčku, a ta chutná po olivách, nevadí mi to. Ale tu olivu samotnou prostě nesním. 

Mimochodem, dost mě šokovalo, když jsem se dočetla, že oliva se botanicky řadí mezi ovoce! Jaksi jsem automaticky čekala, že je to zelenina, a ono ne! Tak jsem zase o něco chytřejší.


Nejvíce olivovníků se pěstuje v Řecku, Itálii a Španělsku. Podle staré legendy první kultivovaný olivovník darovala lidstvu bohyně Athéna v rámci soupeření s Poseidonem. Vypráví se také, že když Ježíše Krista pronásledovali jeho nepřátelé, lehl si pod olivovník a jeho slzy zalévaly kořeny. To je také důvod, proč Kréťané říkají, že olivovník je nejposvátnějším stromem na světě.

Průměrný olivovník se dožije 300 let, ale jsou exempláře, které prokazatelně rostou již více než 600 let! To je opravdu úctyhodné. Ale jeden z nejstarších exemplářů, který se nachází právě na Krétě, má mít podle posledních vědeckých zjištění již více než 4 000 let starý, a stále produkuje olivy! Tak to je neuvěřitelné číslo. 

Když se řekne oliva, většina z nás si představí olivový olej. Je pravdou, že jsme jej v poslední době začali s přítelem hodně používat, a to i v teplé kuchyni. Ale já si k němu pořád nemůžu najít moc cestu. Přítel ho miluje, ale když jej dáme do zálivky, třeba do salátu, tak mi v té chuti něco vadí. Prostě mi to nechutná. 

Přitom, já vím, on je olivový olej daleko zdravější než třeba řepkový. Jeho výroba začala už okolo 4 000 let před naším letopočtem v Egyptě. A již od svých počátků byl velmi ceněnou komoditou, a to jak z hlediska duchovního, či léčebného. Olivový olej si ve Starověkém Řecku vychutnávalo obyvatelstvo i jako dresink na zeleninu i maso. Obecně se věřilo, že je olivový olej posvátný a má božské vlastnosti - stejně jako olivovník. 

Asi devadesát procent sklizených oliv se použije právě na výrobu oleje. Ten se vyrábí lisováním, a důležité pravidlo je, že sklizené olivy se musí lisovat ještě ten den, aby měl olej opravdu tu nejlepší kvalitu. 




Olivový olej přináší také spoustu benefitů pro naše zdraví. Dokonce i Evropský úřad pro bezpečnost potravin schválil jeho širokou propagaci i s doporučením, aby ho lidé konzumovali alespoň dvacet gramů denně. Olivy, potažmo i olej z nich, obsahují totiž sloučeninu oleocanthal, a tu vědci již před lety prokazatelně označili jako látku, která zabíjí rakovinné buňky, zatímco ty zdravé zůstávají zcela bez poškození! 

Na celém světě se ročně spotřebuje 2.25 milionu litrů olivového oleje. 

Ale samozřejmě i oliva jako taková má pozitivní účinky na zdraví. Například Řekové mají ve zvyku každý den sníst přesně sedm oliv denně jako prevenci proti nemocem. Olivy mají o něco méně tuku než olej, ale o to více obsahují vlákniny. Jsou také zdrojem velkého množství vitaminu E. Kdysi se vedly spory i o tom, zda je lepší konzumovat ty zelené, nebo černé? 

V podstatě je to jedno. Nezáleží ani na odrůdě, protože nutričně jsou si všechny olivy dost podobné. Barevné rozdíly jsou způsobeny zralostí. Zelené olivy se sbírají těsně před dozráváním, zatímco sklizeň černých nastává, až když jsou zcela zralé. Pozor, syrové a čerstvé plody bývají nepoživatelné díky hořké chuti - musejí se tedy vložit do slaného nálevu. 




Ale upotřebit se dá třebas i olivové listí. Čaj z listí je považován doslova za všelék. Ve Středomoří jím léčí chřipku, nachlazení, a dokonce i vysoký krevní tlak. Listí se dá koupit v bylinkářství, nebo v čajovně. Do kastrůlku nasypeme patnáct gramů olivového listí, zalijeme 250 ml vody a vaříme deset minut na mírném ohni. Poté odstavíme, necháme čaj vychladnout, přecedíme přes jemné sítko.

Doporučuje se ochutit citronem, a osladit medem. To mě opravdu zaujalo, ráda bych vyzkoušela, jak takové sušené olivové listí chutná, příště se poptám v čajovně, kam chodím pro sypané čaje. Třeba mi zachutná více než oliva samotná! 

Olivy jsou opravdový přírodní zázrak, třeba jim věkem ještě přijdu na chuť. Věkem se mi chutě tak trochu mění, například třeba ještě před pěti lety jsem nesnášela hořčici, a dnes si bez ní neumím představit párek v rohlíku. Tak možná, za pár let, si budeme s přítelem pochutnávat společně na olivách!

A co Vy? Máte rádi olivy? Kupujete raději ty zelené, nebo černé? Vaříte doma s olivovým olejem? Chtěli byste ochutnat čaj z olivového listí? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Olivám jsem zatím nepropadla i když olej už jsem doma několikrát měla. Ne, že bych se jim vyhýbala, že by mi nechutnaly kvůli zvláštní vůni a chuti na kterou nejsme zvyklí, ale spíše kvůli ceně, protože kvalitní panenský olivový olej je opravdu dost drahý. Také pokrmy s tímto olejem mají trochu jinou vůni i chuť než na jakou jsme běžně zvyklé my, které pečeme smažíme a vaříme na našich olejích nebo na másle či sádle. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Zelené olivy mám docela ráda, ale černé mi nechutnají vůbec. Olivový olej používám, většinou do zeleninových jídel a salátů, nesmažím na něm. Zajímala by mě chuť toho čaje. Měj se hezky 😉

    OdpovědětVymazat
  3. Olivy miluju, pokud jsou kvalitní, je mi jedno, zda jsou zelené či černé. Olivový olej používám běžně, vně i vnitřně, ale nesmažím na něm.

    OdpovědětVymazat
  4. Olivy mám rád, ale trvalo mi dlouho, než jsem jim přišel na chuť

    OdpovědětVymazat
  5. Olivám jsem se dlouho vyhýbal, změn Do hodně horké kuchyně pak M2T.ila to až dovolená na Kurfu.
    Loni prý byla kvůli suchu špatná úroda a olej podraží. Jen jestli to není marketingový trik.
    Do teplé kuchyně je rozhodně olivového oleje škoda a hodí se víc řepkový nebo slunečnicový. Do hodně teplé pak M2T.

    OdpovědětVymazat
  6. olivový olej používám hodně :) a celkově olivy mám moc ráda :) kupujeme oboje :) záleží, na co je zrovna chceme použít :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám olivy ráda a olivový olej používáme - hlavně panenský ve studené kuchyni.

    OdpovědětVymazat
  8. Také olivy nemusím. Někdo říká, že se jich člověk musí přejíst. No, nevím, zatím se mi to nepodařilo :D ale přesně jak říkáš, chutě se mění. Když jsem byla malá, neměla jsem ráda Hermelín, teď ho miluju. Párek v rohlíku mi chutná více s kečupem, než s horčicí

    OdpovědětVymazat
  9. Tím, že jezdím opakovaně do Řecka a někteří moji známí tam mají olivové sady, na olivy a dobrý olivový olej nedám dopustit. Ale je fakt, že syrová čerstvá oliva nechutná ani těm, kteří jsou jinak s olivami velcí kamarádi :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js