Přeskočit na hlavní obsah

Přecitlivělost není slabost

 Když jsem byla na základce, těžko jsem si hledala kamarády. Vždycky jsem byla hodně tiché, stydlivé dítě, které si těžko zvykalo na nové prostředí. Dodnes si živě pamatuji, jak jsem první den ve školce celý probrečela, protože jsem chtěla za mámou. 

To mi vydrželo celé studium. Jsem hodně zakřiknutá, nerada se někomu svěřuju se svými pocity, a mám problém o sobě mluvit. A když se mi něco nelíbí, tak ty negativní emoce v sobě dost dlouho potlačuju. Vloni jsem měla velké psychické problémy v práci. Začalo to přidáváním dalších výrobků, pokračovalo to navýšením pracovní doby, a úplný vrchol pro mě bylo, když jsem měla pracovní směny snad každý den jiné. Ono je dost náročné vstát do práce ve tři. Jenže když jeden den vstávám ve tři, další až ve čtyři, a příští den mi šéf oznámí, že stačí přijít až na sedmou, tak jsem měla pekelně rozházený biorytmus.

Hodně v tomto ohledu zapracovalo nové vedení. Bývalý šéf směny mi přišel takový víc empatický. Jenže z tohoto nového vedoucího tak nějak cítím, že námi pohrdá, a neváží si naší práce. Když se mnou mluví, tak úplně cítím v hlase tu jeho aroganci a povýšenost. Přitom je to člověk o pár měsíců mladší než já. A i díky návalu práce, stresu, kdy jsem domů chodila pozdě, nic už nestíhala, nemluvě o nařízených přesčasech, které se nám nikdo ani neobtěžoval oznámit dva týdny předem, jak je to psáno v zákoníku práce.

A tak jsem se toho loni v létě sesypala. Začaly mi silné záchvaty úzkosti, které přerostly do panických atak, které zašly tak daleko, až jsem měla strach usnout, protože jsem se šíleně bála, že ve spánku umřu. Já vím, že to může znít směšně, ale ten dlouhodobý stres mě zlomil. Prvním varovným příznakem už mi mělo být to, že jsem se v práci hrozně vztekala. Někdy jsem pěnila jen v duchu, ale když jsem byla sama v šatně, začala jsem třeba vzteky kopat do nohy od stolu. Úplně jsem cítila, jak mě ty negativní emoce ovládají, a já nevím, jak proti tomu bojovat.


Jenže když jsem se najednou ocitla s psychickými problémy na neschopence, tehdy tělo vyplo, a bylo to paradoxně ještě horší. Nakonec mi pomohla až psycholožka, která je strašně fajn, protože cítím, že někoho konečně zajímá, co mu říkám. Nebaví mě, když někomu něco vykládám, a dotyčného to vůbec nezajímá, jen tupě kýve na souhlas - toto je má předchozí zkušenost s ambulantní psychologickou péčí. 

A právě psycholožka mi vysvětlila, že jsem extrémně přecitlivělý člověk, a že tedy sklon k úzkostem mám daný. Ale dá se s tím pracovat.

Někdy se mě fakt citově dotýkají věci, které jsou zdánlivě kravinami. Před čtyřmi lety jsme měli v práci na záskok novou kolegyni, a já si s ní úplně nesedla. Její pracovní morálka byla bídná, a navíc jsem jí musela minimálně pětkrát říkat, co po ní vlastně chci. Ovšem když měla být přestávka, to si klidně udělala o deset minut dříve. No a slečna si na mě šla stěžovat vedoucímu. Ten se mnou o tom mluvil, samozřejmě stál na mojí straně, moc dobře viděl, co je slečna zač, a také skončila ve zkušební době.

Chtěli byste kolegu, který třikrát do týdne zaspí, věčně chodí ven kouřit, a většinu práce nechá na vás, protože je prostě líný jak veš? Asi ne, co. Jenže mě se tehdy velmi dotklo to, co o mně kolegyně tvrdila šéfovi. Nebylo to nic lichotivého, drtivá většina těch věcí byla vymyšlených - ačkoliv i já vím, že nějaké nedostatky mám, samozřejmě.

A právě když se mi něco podobného stane, mám sklony o věcech moc přemýšlet. Pořád dokola se mi to přemílá v hlavě, a já to nedokážu dostat pryč.


Dost trefně poznamenala paní doktorka, že některé věci prostě dlouho trávím. Samozřejmě myšlenkově. Je to opravdu těžké, když mozek nejde zastavit, pořád mi nabízí jednu a tu samou situaci, která se stala třeba před týdnem, a já nad tím pořád přemýšlím. Jsem celkově založením hodně přemýšlivý člověk, a činí mi velké potíže se pořádně uvolnit. Ale zkouším různé meditace, svalovou relaxaci, a je to vlastně ve výsledku hrozně fajn, i když je to pro mě těžké. 

Ale zase na druhou stranu je přecitlivělost i někdy ku prospěchu. A to hlavně při vnímání radostných emocí. Když se třeba bráchovi narodilo miminko, brečela jsem skoro pořád. Vždycky jsem si na to vzpomněla, a zaplavila mě tak silná vlna dojetí, že mi vždycky ukápla nějaká ta slza. 

Hodně kamarádek mi říká, že jsem velmi empatická. Ráda naslouchám tomu, kdo se mi chce svěřit. Na učňáku jsem měla spolužáka, který byl pro ostatní tak trochu zvláštní. Měl svou specifickou víru v Boha, rád se bavil o různých filozofických věcech. Na to, že nám bylo devatenáct, tak byl, co se týče určitých odvětví, velmi sečtělý. A když začal svoje teze vyprávět spolužákům, většina se mu smála, nebo jej velmi nevybíravě poslali do pr.... Ale mě to nikdy nevadilo. Když jsme spolu byli třeba na praxi celý den v umývárce nádobí, ráda jsem jeho proslovy poslouchala. Bylo to něco velmi zvláštního, možná praštěného, ale proč se nad tím alespoň nezamyslet, než si utahovat z někoho, kdo je jiný? 

Před asi třemi lety jsem měla doma zvláštní zážitek. Bylo to v listopadu. V noci jsem se vzbudila, protože jsem slyšela z obýváku divné zvuky. Když jsem se dostatečně probrala, uvědomila jsem si, že je to dětský pláč, který vycházel přesně z místa v rohu, kde jsme mívali televizi. Nebyl to klasický pláč - znělo to tak nějak hrůzostrašně, protože pláč se později přelil do satanistického smíchu, při kterém mi fakt tuhla krev v žilách.

Jsem si jistá, že to nebyl sen. Ráno jsem to říkala přítelovi, ten se divil, že on nic neslyšel, a snažil se to dost bagatelizovat. Ovšem když jsem se večer hrabala v krabici v dokumentech, bylo mi to rázem jasné. Ještě než se přítel narodil, jeho rodiče měli dcerku, Emičku, která zemřela v půl roce na sepsi. Úmrtní list, mi potvrdil, že holčička zemřela přesně před čtyřiceti dvěma lety. 

Celý den mě z toho nepříjemně mrazilo v zádech. To přece nemohla být náhoda. Ještě ten den jsme šli holčičce zapálit na hřbitov svíčku, kam teď chodíme pravidelněji. Na poličce v pokoji mám i její jedinou fotku, a vždycky když ji uvidím, zabolí mě u srdce.

Už nikdy se podobný zážitek neopakoval, přesto na mě hluboce zapůsobil. Nechci v žádném případě tvrdit, že jsem nějaké médium, to rozhodně ne. Jen možná tato moje přecitlivělost způsobila, že jsem slyšela něco, co třeba jen tak někdo slyšet nemůže. Ale nevím, každopádně to bylo velmi zvláštní. 



Rozhodně si myslím, že přecitlivělost není slabost. Jsou sice situace, kdy jsou přehnané emoce dost na obtíž. Ale raději budu emoční, než citově prázdný člověk, který se neusměje jinak než falešně, a neumí se pořádně radovat.

Co si o tomto myslíte Vy? Jste také někdy přecitlivělí? Dojímáte se často u filmů, nebo třeba i u knížek? Myslíte, že je dobré potlačovat špatné emoce v sobě? Má být silná schopnost empatie, potažmo přecitlivělost, brána jako slabost? Napište mi Vaše názory do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Koukám, že jsme si hodně podobný . Já jsem to samý jako ty , přemýšlím i o věcech , který se mě ani moc netýkají , ale prostě musím . Přemýšlím o věcech, o kterých vím , že mě sráží psychicky dolů , ale stejně se v tom vždycky tak nějak rochním a vlastně mi to dělá dobře . Těžko to popsat - melancholik . U knížek a filmů se nedojímám , vlastně málokdy brečím jakože fakt slzy , ale jsem hodně citlivá . Nicméně se snažím ubírat , často mě ta přecitlivělost brzdila a to už jsem si řekla ,že takhle ne, že mě to zadusí . Takže už myslím trochu jinak a můj mozek už filtruje, co si může dovolit a co ne . Přecitlivělost jako taková je na jednu stranu ok , ale musí se dát pozor na to , aby tě neovládla a nebrzdila tě v životě .

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ja som od svojho detstva bola vždy takový introvert a dosť dlho mi trvalo kým som tento pojem vôbec pochopila, ale veľa mi k tomu pomohla kniha Ticho, ktorá je ako stvorená pre introvertov ako napríklad mne. Osobne sa nad niektorými vecami dosť zamýšľam aj keď môj mozog občas dokáže teda spraviť obrazy, ktoré by som neraz radšej nechala v sebe, ale nie nadarmo sa hovorí všetko by z človeka malo ísť von. I ja som mala kolegyňu, ktorá ma tak trocha menovala ako niekoho kto nič nevie, ale bola som v tej dobe zas ja tá nová, ale na druhej strane pravdou ostáva, že som naučila robiť v tej firme a potom som ostala neuveriteľných 7 rokov čo svedčí samo o sebe a rada by som sa tam znova vrátila, ale uvidíme čo s našimi životmi bude :) Tak nikdy som neverila na duchov teda až do dňa kedy moja mamina nezomrela a potom sa mi s ňou jeden celý mesiac snívalo nevidela som ju nepočula som ju, ale vedela som, že je tam ako je to možné to neviem do dnes dňa, ale viem aj to, že keď ju dlho nejdem pozrieť tak ma akoby varuje aby som za ňou šla takže do istej mieri verím v takéto veci, ale naozaj iba do istej :)

    OdpovědětVymazat
  3. To není přecitlivělost - už samo tohle slovo je hrozně negativní. Je to zkrátka zvýšená citlivost. Někdy superschopnost, jindy vlastnost, se kterou je opravdu obtížné vydržet, a každopádně velká výzva. Jsem taky hypersenzitivní (na blogu mám konec konců o vysoké citlivosti celou samostatnou rubriku) a trvalo mi opravdu dlouho, než jsem se s tím srovnala a naučila žít. Ale konečně se mi povedlo zakotvit pracovně na místě, kde můžu všechno, co vysoká citlivost obnáší, používat ku prospěchu všech. A když poprvé v životě začali lidé moji empatii, intenzitu a hloubku oceňovat, rozjasnilo mi to celý svět :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že citlivější lidé to mají v životě těžší. Ale zas můžou být obohacenější o své pocity. Důležité je umět s tím pracovat, dostávat pocity ven způsobem, který neublíží a neutopit se v nich. Můžou být léčiteli, můžou být umělci, a možná si uvědomí, že velká citlivost je dar .-)

    OdpovědětVymazat
  5. S těmi směnami je to strašné. Říká se, že na brzké vstávání si člověk zvykne, ale když se to tak často mění, je to hodně nepříjemné a nezdravé. Hodně jsem se stresovala na 2. stupni. Byla jsem ve stresu pořád - ve škole, doma, prostě furt. Když jsem někam jela, vždycky jsem přemýšlela, jestli bych se rychle dostala do nemocnice, kdyby se mi něco stalo. Měla jsem toho plnou hlavu. Pak jsem 2x zkolabovala a změnila svůj postoj - zdraví je prostě nejdůležitější! Stále se stresuji, ale už ne tolik. Také nad věcmi hodně přemýšlím a beru si je hodně k srdci. Pamatuji si, jak jsem četla o tom, jak jsi slyšela ten pláč. Je to hodně děsivé. Myslím, že by to mohlo mít souvislost s tou přecitlivělostí a taky, že to bylo zrovna výročí. Také si nemyslím, že je přecitlivělost slabost. Přesně jak říkáš, daleko lepší, než necitlivý, zkamenělý člověk. Občas jsem taky přecitlivělá, ale také hodně empatická. Nelíbí se mi ale, když se holky vztekají na tenise kvůli úplným blbostem, to mi přijde opravdu přehnané. Nepovede se mi míč, dám ho do autu nebo do sítě. Jo, zamrzí to, ale tak zahraju další, vždyť o nic nejde, svět se nezboří, nejsme profíci, děláme to pro radost. A ony klidně hází raketou, nadávají, trucují....

    OdpovědětVymazat
  6. moc děkuju za krásný článek ♥ myslím, že jsme povahově dost podobné, taky jsem vysoce citlivá... učím se s tím pracovat a vnímat to právě jako dar, ne jako nevýhodu, i když jak sama píšeš, mnohdy je to prostě těžké... ale je krásné vědět (klidně i jen si to takto přečíst), že v tom člověk není sám, haha, úplně mě to dojalo :D ♥ ještě jednou děkuju

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js