Přeskočit na hlavní obsah

Milovaná štědrovečerní klasika

 Štědrý den si neumím představit bez několika důležitých tradic a zvyků. Ranní pohádky, k snídani vánočka s máslem a marmeládou, následný půst vyplněný procházkami po okolí a návštěvami přátel a příbuzných. 

Coby dítě jsem se nejvíce samozřejmě těšila na Ježíška a na dárečky pod stromečkem. Nadělování dárků předcházela vždy tradičně štědrovečerní večeře. Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, následoval osmažený kapr, kuřecí a vepřové řízky - jak kdo měl chuť, a samozřejmě bramborový salát. Ten jsme doma mívali vždycky jen na Štědrý den. Ale jak už to tak bývá, zásoby salátu se v komoře rychle tenčily, jelikož řádil noční šotek...

Bramborový salát vždycky připravoval táta. Bylo v něm hodně cibule, vajíček, a pak do něj také dával salám junior. Ten jsem vždycky pečlivě třídila na okraj talíře - dodneška jsem tomuto salámu nepřišla na chuť, a do bramborového salátu jej nedávám. 

Spousta z nás si bez bramborového salátu neumí představit Vánoce. Ale jeho tradice, byť v lehce obměněné podobě, se objevuje i v jiných zemích. Ne nadarmo se neříká - jiný kraj, jiný mrav! Historie bramborového salátu je poměrně zajímavá, a historici, (nejen oni, také kuchaři), se přou, kde vlastně má své kořeny! 


Někdy kolem roku 1860 napadne ruského kuchaře Luciena Oliviera zajímavý recept. Jako přílohu ke křepelčím vajíčkům uzené kachně podává zajímavý "salát." Vařená vejce, vařené brambory, a pak také svou speciální majonézu. Většina hostů si všechny ingredience smíchá s majonézou, a pak teprve konzumuje. 

Ale to není všechno. Oliviera napadne do salátu přidat ještě kapary či olivy - a to už se na jeho bramborový salát stojí u restaurace fronty. Stovky lidí si zkouší udělat salát doma - jenže pokaždé mu to bájné "něco" chybí. V roce 1883 Olivier umírá, a bere si recept na svou báječnou majonézu do hrobu. Jeho salát z ruských domácností ale nezmizí. Jen jsou luxusnější ingredience nahrazeny těmi dostupnějšími - kuře, okurky a hrášek. 

Příprava bramborového salátu se brzy rozšíří za hranice Ruska. 

Až počátkem dvacátého století zažil salát velký boom i Americe. Německý přistěhovalec Richard Hellmann představil tamnímu trhu svoji verzi majonézy, a to právě prostřednictvím bramborového salátu pocházející z kuchyně jeho manželky. Od té doby bramborový salát zdomácněl i v Americe, byť zde je salát prý na naše poměry až moc sladký.

Do tehdejšího Československa byl bramborový salát, potažmo jeho recept, dovezen oficiálně v roce 1920, kdy jej přivezli z Ruska českoslovenští legionáři. Ale například již v roce 1826 se dal v kuchařce Magdaleny Rettigové dohledat recept na "míchaný salát zemčátkový." 

Celorepublikovou zvyklostí a tradicí se bramborový salát stane až po druhé světové válce. Do té doby převažuje jako štědrovečerní večeře spíše vařený kapr v octovém či vinném nálevu s kořenovou zeleninou. 




V Československu se ale majonéza začala ve velkém do salátu přidávat až v padesátých letech, a to i díky průmyslově vyráběné "Majolce." Od té doby se ve velkém rozmůže domácí výroba bramborového salátu na Štědrý den. Někdo do něj dává kukuřici, jablka, hořčici, nebo dokonce kečup!

Vášnivé debaty mezi hospodyňkami se vedou i o tom, zda tam patří uzenina, či ne... 

Bramborový salát má velkou oblibu i ve světě, ale je samozřejmě úplně jiný, než jsme zvyklí. Španělé do něj například přidávají tuňáka, Francouzi jej dělají s čočkou, cibulí a paprikou a dochutí vinným octem. V Japonsku je doplněn dresinkem z majonézy, rýžového octa a speciální hořčice karashi. 

V Německu zase podle průzkumů třetina obyvatel usedá se Štědrý den k talíři s bramborovým salátem a klobásou. Tak trochu obměna našeho junioru či gothaje - ale já musím říct, že tu klobásu si tam moc představit nedovedu...

Ale důležité je, ať si každý udělá bramborový salát tak, jak jej má rád a jak je zvyklý. Já před lety zkusila místo majonézy přidat do salátu bílý jogurt. Katastrofa - nedalo se to jíst. Takže klasika. Na kostičky nakrájím uvařené brambory - ty vařím vždy ve slupce, nechám je pořádně vychladit. Přidám hrášek z konzervy, uvařenou mrkev, cibuli, a samozřejmě okurky - dochutím i trochou láku. A bez majonézy by to psotě nebylo ono, že! A v případě potřeby dokořením solí a pepřem, aby salát nebyl tak planý.

Nepřidávám do salátu žádnou uzeninu. Gothaj ani junior s přítelem nejíme. Před dvěma lety jsem do salátu přidala i lehce osmahnutou vysočinu. Nebylo to špatné, nicméně pořád si dám raději se zeleninou. Snad mám tak trochu averzi k salámu v salátu ze svého dětství. 


Každopádně, je skvělé, že má bramborový salát pořád v České republice svoji dlouhou tradici, a určitě jej u štědrovečerního stolu jen tak něco nenahradí! Já už se moc těším na tu mísu plnou salátu, teď při psaní článku jsem na něj fakt dostala chuť! 

A co Vy? Také chystáte na Štědrý den bramborový salát? Děláte jej také den předem, aby se pořádně odležel? Dáváte do bramborového salátu nějakou uzeninu? Bez čeho si neumíte představit Štědrý den? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný předvánoční čas, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Co člověk , to bramborovej salát :) . U nás děláme ten nezdravej s majonézou a salám nesmí chybět , jen cibuli moc nedáváme , protože mamka jí nemusí . A odleželej je nejlepší, takže vždycky den předem .

    OdpovědětVymazat
  2. Celá moje rozvětvená rodina dělá salát - každý jinak. Já jen brambory, vejce, okurka a majonéza, trošku hořčice a případně mrkev, hrášek, večer 23.12.
    Salám nejím, bramsalát dělám často, i během roku. Na Štědrý den manžel řízky vepřové, pokud je návštěva, děláme i kuřecí, já osobně preferuji filé z tresky.
    25.12. vaříme obvykle španělské ptáčky a 26.12. kachnu, zelí, knedlík.
    Pro mne nejvíc je stromeček a cukroví.Jsem stará struktura.
    A je po svátcích.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Bramborový salát nesmí chybět, štědrovečerní večeři si bez něj a bez kapra neumím představit. Také dělám rybí polévku, jako holka jsem jí ráda neměla, ale teď být musí. Měj se hezky, pá 🎄

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, o receptu na ten nejlepší salát se dokážou hospodyňky i pohádat. Já do salátu zásadně žádný salám nedávám, protože chci na Štědrý den salát bramborový a nikoli pařížský. Historie bramborového salátu je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  5. Já též do bramborového salátu uzeninu nedávám.
    Kromě klasického studeného salátu si občas uděláme teplý bramborový salát vídeňský, k tomu je off sem třeba pravý telecí šnicl rozklepaný do srdíčka.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký výlet do původu. Nicméně mně žádný bramborový salát absolutně nechutná, takže ho nejím :)

    OdpovědětVymazat
  7. U nás už naopak salát nemůže být bez jogurtu - jen s majonézou nám připadá salát moc těžký. Míchám to tak půl na půl (a dělám to u jiných věcí, do kterých dávám majonézu)

    OdpovědětVymazat
  8. Bramborový salát dělám z brambor, vařené zeleniny.( Mrkev, petržel , celer, hrášek,) přidám vajíčka, hořčici, sůl trochu oleje nejraději slunečnicového, přidám trochu sterilované červené papriky, cibuli před tím nejdříve přeleji vařící vodou, aby nebyla tak ostrá, malinko okyselím, přidám trochu hořčice. Bez uzeniny, a místo majonézy dávám 33% smetanu na šlehání. Salát je lehký a dobře stravitelný i pro ty kdo mají problémy se žlučníkem a majonézu nemůžou.

    OdpovědětVymazat
  9. super, zajímavý článek :) líbí se mi, jak každý dělá bramborový salát po svém, my se vždycky 25. s širší rodinou scházíme u babičky a všichni tam přivezou ten svůj salát a vždycky si je navzájem ochutnáváme, ale myslím, že stejně vždycky všem nejvíc chutná ten svůj :D my do něj uzeninu nedáváme, ani žádnou specialitku, děláme prostě klasiku :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nám Junior chutná a dáváme ho tam. Bramborový salát miluji <3 děláme ho vždy den předem, přesně jak říkáš, aby se uležel. My uvaříme brambory ve slupce, potom je oloupeme a přes sítko "krájíme". Přesně jak říkáš, ke snídani musí být vánočka s marmeládou, mňam :) já už teď tradičně chodím na Štědrý den na brigádu na kluziště. Přijde mi to hezky tématické :) chodí tam děti s tatínky, aby maminky mohly připravovat Ježíška. Bývám tam pouze pár hodin, ale i tak je to fajn :) o svátcích tam budu skoro každý den. Dala jsem si i Silvestra. Měla jsem i 1.1. tohoto roku, ale bohužel se nebruslilo, protože bylo teplo. Tak uvidíme, jak to bude nyní. Přeji ti užitý vánoční čas :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js