Přeskočit na hlavní obsah

Dlouholetý hit na ústupu?

Na druhém stupni základky a později pak na střední bylo téma bezpečného sexu a používání antikoncepce velkým tématem. Několikrát jsme byli na přednáškách v kině, intenzivně jsme se tomuto věnovali v hodinách rodinné výchovy. Nejlepší ale bylo povídání s třídní učitelkou, kde jsme byli rozděleni zvlášť na dívky a chlapce. Učitelka byla strašně fajn, a krom informačních brožurek o tom jak se mění naše tělo, jsem si odnesla odpovědi na spoustu otázek,  na které jsem se bála zeptat.

Tehdy ještě nebyla taková éra internetu, spoustu věcí jsem si načetla v knížkách, ale takhle si o tom promluvit s někým dospělým bylo strašně fajn. Nejvíce mi v hlavě utkvěla myšlenka, kterou pronesl pan přednášející: "Nejlepší antikoncepcí vůbec je nemít sex." 

To je sice pěkné, ale když je člověk mladý, zamilovaný, plný rozbouřených hormonů a vznáší se na obláčku lásky, tak jaksi ten sex k tomu patří. Vždycky jsem si myslela, že jsem spolehlivá, zodpovědná, ale když jsem začala chodit s přítelem, tak přiznám se - opatrnost šla stranou. Nebrala jsem tehdy žádnou antikoncepci, nepoužívali jsme ani jinou ochranu. Přítel mě ujišťoval, že si dá pozor, a já mu v tomto ohledu plně důvěřovala. Bylo to naivní, hloupé, já vím.

Ale přesto přítel svůj slib dodržel. Nikdy se nestalo nic, z čeho bych mohla nechtěně otěhotnět. Jsou totiž určité praktiky při milování, které když dodržíme oba, tak se prostě nemůže nic stát. V tomto ohledu jsem měla vlastně velké štěstí, přítel je o něco starší, zkušenější. Jenže jsem přesto pociťovala lehkou nervozitu, a sama za sebe se rozhodla, že si nechám napsat antikoncepci ve formě pilulek. 

Zašla jsem si tedy k ženskému lékaři na prohlídku, a požádala o antikoncepci. Lékař mi vyhověl, a já odcházela s receptem. Tabletky Sunya jsem měla na tři měsíce. Doma jsem si pečlivě prostudovala návod, jak tabletky užívat. Přiznám se, že jsem se na to těšila. Já vím, je to divné, že jsem se těšila na to, že budu brát tabletky, ale cítila jsem se hrozně zodpovědně, a tím pádem i dospěle. No, byly to pěkně naivní představy! 





Začala jsem tedy užívat tabletky každý den, ve stejnou hodinu, aby byl účinek stoprocentní. První tři měsíce celkem fajn, ale pak už mi léky přestaly vyhovovat. Začala jsem mít hrozně silné bolesti prsou. Byla jsem zvyklá na mírné bolesti, které se dostavují před měsíčky, ale tohle bylo jiné. Bolelo to tak strašně moc, až jsem bolestí brečela, nepomáhaly léky proti bolesti, a navíc mi přišla prsa na dotek jaksi teplejší. Já vím, zní to divně, ale tak to opravdu bylo.

Měla jsem neblahé tušení, že za to může antikoncepce. Byla jsem už tak vzteklá a otrávená z bolesti, že jsem ji ze dne na den vysadila - já vím, že se to nemá! Když jsem to řekla při příští návštěvě doktorovi, tak usoudil, že mi předepsal nejspíše příliš silné léky, a rozhodl, že na to pomůže slabší antikoncepce.

Jenže další tabletky byly nachlup to stejné - znovu ty stejné bolesti, až jsem se vyděsila, jestli nejsem nějak nemocná. Pomohlo až další vysazení - tentokrát jsem dobrala celé plato.

Už skoro devět let žádnou antikoncepci neberu. A jde to i bez ní. Zpětně jsem si uvědomila, jak moc mě hormony obsažené v antikoncepci měnily. Byla jsem přecitlivělá, ale až nezdravě. Hormony samozřejmě ovlivnily i můj pohlavní život - sex mě najednou vůbec nebavil, tedy, bavil, ale nedokázala jsem si ho vůbec užít, nehledě nato, že orgasmus zmizel úplně, což je samozřejmě problém. 

Nezačala jsem ani přibírat, ani se mi nezlepšila pleť, jak mi někdy vyprávěly kamarádky - připadalo mi, že pupínky naopak nebezpečně přibývají. 

Bohužel po vysazení antikoncepce se objevily zdravotní komplikace - záněty, krvácení mimo cyklus a časté cysty na obou vaječnících. Na toto mi doktor vždycky dával vitamin B, Thiamin, a já už ho teď beru několik let pravidelně jako doplněk stravy. 

A proč o tom píši právě dnes? Ráno mě upoutal na Seznamu tento článek: 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-misto-pilulky-kondom-hormonalni-antikoncepci-uziva-stale-mene-zen-238745

Upřímně, pro mě je to dost překvapivá informace, že obliba hormonální antikoncepce klesá. Učí se ženy, potažmo dívky, zodpovědnosti v pohlavním životě, nebo je na vině něco jiného? Podle odborníků si ženy více uvědomují rizika vedlejších účinků. Vliv má také změna sexuálního chování - mladí jsou teď více single... 


Screen z citovaného článku, který dokazuje, že v rozmezí od osmnácti do čtyřiadvaceti let antikoncepce stále boduje. 

Další statistika ale přináší poněkud opačný trend. Za posledních patnáct let klesl počet uživatelek antikoncepce v Česku na polovinu. Vrcholu spotřeba dosáhla v roce 2007, kdy ji užívalo přibližně 1.7 milionu žen, od té doby ale čísla stabilně klesají - další průzkum říká, že v současné době ji užívá přibližně jedenáct procent českých žen. Což není tak moc, že? 

U mladých žen hraje roli často i ochrana životního prostředí - stopové částice antikoncepce v odpadních vodách mají neblahý vliv na vodní živočichy, což se tedy týká i jiných léků, hlavně antibiotik. Menší koncentrace účinných látek z antikoncepce může dokonce narušit jejich schopnost se rozmnožovat, pokud je látka ve větší koncentraci, může je dokonce i zabít...

Tyto látky jsou obsaženy v moči žen, ale pokud je jejich množství v odpadních vodách velké, je to problém. Čistírny totiž nedovedou stopové množství hormonů zcela odbourat. Představte si, kolik žen užívá antikoncepci, kolik stopového množství se dostane do vody - a pak se to nakupí, už to není jen stopové množství, ale mnohem více... 

A to právě v současnosti nejvíce mladé ženy ovlivňuje v rozhodnutí, že pilulkovou antikoncepci nezačnou prostě vůbec brát, ale raději volí jiný způsob ochrany. Víte, ono mě vždycky tak trochu děsilo, kolik dívek v mém veku a mém okolí bralo automaticky, zcela bez ohledu na to, jaké zdravotní či jiná rizika jim může antikoncepce způsobit. Mě doktor, když mi psal recept, nikdy neřekl, že by mohly mít pilulky nějaké vedlejší účinky.

Doteď, když jdu na preventivní prohlídku, vždycky se mě doktor zeptá, jestli chci napsat antikoncepci. S úsměvem odmítám. Jednak se s přítelem už delší dobu pokoušíme o dítě, a ani tak bych už antikoncepci prostě nikdy nebrala.




Přesto mě ale takto razantní přístup českých žen a omezení pilulkové antikoncepce překvapil, ale asi to bude novodobý trend, že bude uživatelek ubývat. Nic proti nikomu - některé ženy ji berou skoro celý život, a jsou s ní spokojené. Ale pro mě to prostě není, nehodlám tělo zahlcovat hormony, pokud nemusím...

Nakonec přidávám pár názorů z diskuse pod článkem, protože jsou vážně zajímavé: 

"Setkala jsem se s tím, že mou dceru doslova seřval gynekolog, co si to dovoluje nebrat antikoncepci (řešila s ním úplně jiný problém. Ambulantní specialisté často podceňují, jak se mladé dívky cítí, také proto, že spolupracují se zástupci farmaceutických firem, a peníze přece nesmrdí." 

"Myslím, že jeto jen účelový článek, jak nalákat na neškodlivost antikoncepce. V mém okolí mám dost žen, které ji přestaly užívat kvůli financím. Není to levná záležitost." 

"Žádné nežádoucí účinky po užívání antikoncepce jsem neměla. Až jednou jsem skončila na pohotovosti s rozsáhlou žilní trombózou. Velká chyba, že se před nasazením antikoncepce nedělají testy na srážlivost krve! Když jsem si následně zjišťovala informace, tak Leidenskou mutaci má 5-10 procent populace, což není zanedbatelné..." 

"Odmítla jsem po letech hormonální antikoncepci a zvolila si nehormonální tělísko. Při každé, znovu opakuji každé, se mi doktor snaží neustále vnutit aspoň trochu hormonu v prášcích... Opravdu se tím bavím!" 

Opravdu, co člověk, to názor. Každopádně by doktor měl pacientky, zejména ty mladé, upozornit před napsáním receptu i na možné vedlejší účinky, ne jen psát jako stroj recepty bez ohledu na pacienta, což je dnes bohužel norma...

Bude každopádně zajímavé pozorovat trend v poklesu užívání antikoncepce v příštích letech - ale je možné, že se situace obrátí, a bude zase na vzestupu!

Co si o tomto myslíte Vy? Máte, milé dámy a slečny, zkušenosti s užíváním pilulkové hormonální antikoncepce? Užíváte ji dodnes, a jste spokojené? Nebo dáváte přednost jiným formám ochrany? Měly jste někdy také při užívání tabletek zdravotní potíže? Napište mi do komentářů Vaše zkušenosti, názory a postřehy!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný začátek pracovního týdne, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. já nikdy nezačala a jsem za to vděčná :) mé tělo by to nemuselo dát a taky bychom třeba kvůli tomu neměli ještě syna... nechápala jsem, co na tom mé spolužačky viděly... jen problémy s otěhotněním jim to přineslo :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js