Přeskočit na hlavní obsah

Cesta želvy

 Dnešní svět je pořád rychlejší a rychlejší. Vědecký a technický pokrok zrychluje náš svět - a více než kdy jindy platí, že čas jsou peníze. Rychlost, a s tím odpovídající výkon jsou v naší společnosti uctívané modly a nutné předpoklady k úspěchu. Jenže nezapomínáme přitom taky na chvíli vypnout, odpočívat, a užívat si svět okolo...?

Bez schopnosti odpočívat, zpomalit, zastavit se, nebo si jen tak zalenošit si totiž zaděláváme na velkou spoustu psychických, ale i fyzických obtíží. V minulosti bylo přitom naprosto běžné nespěchat. Pomalost byla spojena se vznešeností, moudrostí, a také se smyslností. Vznešení páni a dámy spěchat nepotřebovali, a také to dávali patřičně najevo. Jídlo si dokázali vychutnat mnohem více, protože pomalu přežvykovali každé sousto. Moudří vynášeli svoje soudy pomalu, protože nad každým výrokem pečlivě přemýšleli. 

Pomalost, a do jisté míry tedy i rozvážnost, byla zkrátka vnímána s úctou a respektem. Naopak rychlost a uspěchanost byla asociována se zbrklostí a nedočkavostí. 




Jenže dnes je to přesně naopak. Pomalé tempo se v naší společnosti moc nenosí - začíná to už ve škole, někdy až nepřirozenou soutěživostí - kdo bude mít nejrychleji hotové zadání a podobně - a samozřejmě v práci to pokračuje. Přesčasy, požadavky na větší pracovní výkon, profese, které si musí část práce nosit domů...

Sama jsem zažila, jaké to je, když člověka negativně ovlivní šílené pracovní tempo. Chodila jsem do práce o hodinu dřív, někdy i o dvě, aby se stihlo ohromné množství objednávek. Do toho nepravidelná pracovní doba, kterou si prosadilo vloni nové vedení. Stres z práce, doma jsem nic nestíhala, trochu poklidit, nakoupit, jít se projít se psem, a mohla jsem jít spát. A další den nanovo. 

Psychicky se to nedalo v takovém tempu vydržet. Přišly zdravotní problémy, které propukly v době, kdy jsem byla po delší době na nemocenské. Paradox - byla jsem doma, sama, v klidu, mohla jsem odpočívat, a tehdy to na mě všechno dolehlo. Všechen ten stres, a často také potlačovaný vztek, kdy jsem fakt nebyla spokojená s vedením, to všechno se začalo promítat do záchvatů panických atak, kdy jsem se ocitla v bludném kruhu šílených obav a úzkostí - zcela neopodstatněných. 

Nebylo jednoduché se z toho dostat. Úzkosti už nemám v takovém rozsahu, ale často cítím, že se nedokážu uvolnit, odpočinout si. Na radu doktorky zkouším cvičení svalové relaxace, do toho si pustím meditační hudbu - ale zase, tohle prostě nejde dělat každý den. A důvod? Nemám čas na to odpočívat, nebo mám jen pocit, že ten čas nemám?

Je někdy fakt těžké najít rovnováhu mezi prací, koníčky, časem na vedení domácnosti. Sama o sobě vím, že jsem hodně roztržitá. Přebíhám od jedné práci k druhé. Během žehlení si třeba vzpomenu, že musím jít zkontrolovat schránku, jestli nepřišla pošta. Pak už zase přemýšlím, co je potřeba koupit. Od čtení knih mě často odpoutávají jiné myšlenky a já už pak nevím, o čem byl vlastně ten minulý odstavec. 

Když jsem ale byla minulý měsíc nemocná - lehká viróza - a zůstala týden doma, tak už to bylo mnohem lepší. To už jsem si opravdu odpočinula. Bylo fajn, si jen tak ležet, koukat na televizi, číst si, a prostě jen tak odpočívat, léčit se, pít horký čaj. A hlavně - nemuset na chvíli fakt nic řešit, nepřemýšlet nad tím, co bych měla, nebo co musím udělat.





Jsou situace a chvíle, kdy stojí opravdu za to zpomalit. I proto má dnešní článek netradiční, a možná na první pohled zvláštní název - Cesta želvy. Tak se totiž jmenují internetové stránky, které jsou v mnoha ohledech opravdu inspirativní. Pokud chcete mrknout - zde je odkaz: www.cestazelvy.cz.

Želva je totiž od dob staré Číny tradičním symbolem dlouhověkosti, trpělivosti, vytrvalosti a také životní moudrosti. Cesta želvy může být pro nás tedy i dnes vzorem, jak přežít v dnešním hektickém, uspěchaném světě. Lidé jsou totiž často přesným opakem želvy - žijeme ve stresu, neustále někam spěcháme, nedokážeme si v klidu vychutnat jídlo, řešíme různé hlouposti a prožíváme zbytečné obavy. 



Taky se v tom tak trochu poznáváte? 

Neuspěchaný člověk si intenzivněji uvědomuje okolní svět - jeho krásy, ale i nedostatky. Když to vezmu zase z jiné stránky - nepřipravují nás o čas sociální sítě, a s tím související věčné koukání do mobilu? Kdo si dnes užije jízdu autobusem tím, že kouká z okna na okolí - většina cestujících hledí do mobilu, ani neví, kde vlastně je. Toto se nedávno stalo i mému příteli - tak se zakoukal do mobilu, že vystoupil o zastávku dál. 

Schopnost zpomalit, relaxovat a udělat si čas pro svou oblíbenou činnost se týká podle odborníků i mého milovaného koníčku. Možná to bude znít pro některé zvláštně - ale schopnost přečíst si v klidu knížku je výsadou nemnohých. 

A jen před pár dny vyšel na Seznamu článek, jehož obsah si také vezmu příště na paškál. Neudrží pozornost ani patnáct minut. Češi pořád kupují knihy, ale už je neumí číst. Na čtení se nemá spěchat. Já si potřebuju příběh vychutnat, prožít, zažít. Vžít se do postav, děje, zvyknout si na styl psaní. A když čtu, potřebuju na to absolutní klid. Toho se mi bohužel poslední dobou nedostává - když přijdu domů, hraje puštěný počítač, televize, mobil. 

Je pro mě vážně těžké se soustředit na čtení. Miluju knížky, ale když nemám podmínky ke čtení, raději nečtu vůbec. 

Mám ráda klid, pohodu a ticho. A to je něco, na čem se s partnerem neshodneme. On musí mít pořád něco puštěného, nějakou lomozící kulisu. A já jsem zase ráda někdy jen tak, v tichu, se svými myšlenkami, protože i to je vlastně takové zpomalení. 

Ale pozor - zase je tu tenká hranice mezi relaxací, a nebezpečnou leností. Nedávno jsem zahlédla článek o mladých lidech, kteří praktikují "hnití v posteli." Asi si každý z Vás představí, oč jde - ležet v posteli, zde dělat všechny běžné aktivity včetně jídla, telefonování, případně i práce, pokud je vykonávána z domu... Lidské tělo prostě není přizpůsobeno na celodenní pobyt v peřinách - výjimkou je samozřejmě nemoc, a i tady se ležení pro normálního člověka stane po chvíli otravným...

Buďme tedy všichni někdy tak trochu jako ta želva - zdravě odpočívejme, relaxujme, a užívejme si svět a jeho krás. Na to se totiž v dnešním světě hodně zapomíná.

Co si o tomto myslíte Vy? Vnímáte, jak je dnešní svět uspěchaný, a jak se vše pořád zrychluje? Neklademe na sebe někdy příliš velké nároky? Jste člověk, který umí relaxovat, prostě jen tak večer vypnout a uvolnit se? Zkoušeli jste někdy relaxace, nebo dechová cvičení? Stává se Vám také, že jste roztržití, a běháte od jedné činnosti k druhé? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Vzhledem k tomu , že jsem introvert , tak už jsem i tak nějak povahou pomalejší . Na sto procent si dokážu vychutnat věci a zpomalit . Naopak si nedovedu představit dělat něco bez rozmyslu a tak . Dokážu si vychutnat přítomnej okamžik a nespěchat .

    OdpovědětVymazat
  2. Při jízdě autobusem jsem asi někdy jediný když to tak pozoruju kolem, kdo se dívá z okna. Změní se to když přijede autobus ke křižovatce a někteří lidé se začnou rozhlížet spolu s řidičem, ale pak už se zase nikdo nedívá, nebo jen velice málo lidí. U autobusů do okresního města ta netečnost není tak velká, ale u dálkových Brno, UH, Zlín je to horší. Tam jezdí hodně studentů z vysokých škol a ti hledí hlavně do mobilů a nebonotebooku a nebo jen tak do zadní části sedadla před nimi. Záleží také kdy autobus jede protože za tmy třeba ven vůbec vidět není, když uvnitř svítí na stropě bludičky.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tvůj článek, ve svém věku už vím, že nikam spěchat nemám, nemohu a nebudu. Nohy mi slouží už víc jak 75 let a mají na vše ,,svůj,, názor.
    Ohledně čtení: čtu ráda, hodně a převážně večer v posteli. Musím mít na to klid. Kravál v bytě nesnáším. Manžel sleduje hodně filmy, se sluchátky na hlavě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak jsem se dočet, říká se tomu paradox holicího strojku.
    Vymýšlíme rychlejší holicí strojku a čas ušetřeni holením využijeme k tomu, abychom vymysleli ještě rychlejší holicí strojky.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ráda všechno do detailu naplánované. Když nemám co dělat, je mi to divné a snažím se najít zase další práci :D snažím se umět odpočívat. Občas už mi tělo dalo stopku formou nemoci. Myslelo to dobře, je potřeba si občas odpočinout

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js