Přeskočit na hlavní obsah

Jak být šťastní(ý)?

 Čím šťastnější mohou lidé být, tím jsou nešťastnější. 

Na úvod dnešního článku tu mám moc hezký citát od spisovatele Paula Coelha. myslím, že je v něm hodně pravdy, a také hodně k zamyšlení.

Co je to totiž vlastně štěstí? Zdánlivě jednoduchá otázka, ale odpověď je složitá, a někteří z nás na ni třebas nedovedou odpovědět vůbec. Když teď třeba s odstupem času vzpomínám na dětství, které jsem trávila venku s kamarády, hráli jsme si na loukách, vůbec nic mě netrápilo, tak můžu říct, že tehdy jsem se cítila opravdu šťastná. Protože jsem neměla žádné starosti dospěláků, maximálně jsem se starala o to, jak to  dopadne zkoušení či písemka další den ve škole.

Myslím, že když se zeptám každého ze svých čtenářů, co si představují pod slovem štěstí, každý odpoví úplně jinak. Pro někoho je to spokojená rodina, cestování do exotické země, práce, která je mu vším. Další považuje za největší štěstí pravou lásku. Ale za mě je úplně to největší štěstí to, že jsem zdravá. S nalomeným zdravím sice může být člověk také šťastný, ale pořád mu to kalí ten mráček nemoci... 


Jeden primář americké nemocnice pronesl tato slova: "Dnes už víme, že osmdesát procent návštěv u lékařů primární péče je dáno stavy, které jsou zhoršovány nebo způsobeny nezvládnutým stresem." Když trpí duše, trpí i tělo. Psychika totiž opravdu ovlivňuje více, než se zdá. 

Občas trpím úzkostnými stavy, které mají i nepříjemné fyzické projevy. Myslím na to hrozného, co by se eventuálně mohlo stát, že se objeví křeče v břiše, zažívací obtíže, a začínám se potit. Naštěstí se to v poslední době trochu uklidnilo.

Stačilo alespoň trochu obrátit své myšlení. Myslet více pozitivně, ač je to někdy těžké. K psychické pohodě mi pomáhají i maličkosti. Třebas i to, že jsem přestala sledovat zprávy v televizi. Co chci, si vyhledám na internetu. Nemusím pořád sledovat reportáže o válce, o zdražování, o špatné politické situaci. Samozřejmě všechno vypustit nelze.

Ale lze se naladit na pozitivní vlnu. Hodně mě poslední dobou baví fotit - zvířátka, přírodu, momentky z ranního venčení se Žofkou. Někdy si říkám, jestli nejsem až příliš infantilní. Když si v práci povídám s našimi ovečkami, a kolikrát se raduju z úplných prkotin. 

Jenže není tohle taky právě to štěstí? Dívat se na svět jiným pohledem, chovat se někdy trochu hloupě, nedospěle? Mít v sobě kus dítěte a nechat ho, ať si dělá co chce? Nebo se mám stydět za to, že když jsem doma sama, tak večer psovi zpívám v posteli písničky pro děti? A proč kruci ne, když mi to zvedne náladu? 



Polovina našeho štěstí je pravděpodobně dána genetickým temperamentem a dispozicí, ale celých čtyřicet procent můžeme ovlivnit sami. A pokud si neseme z dětství schopnost, jak být šťastní, tak máme podle odborníků velkou šanci si ji udržet až do konce života. Oni totiž jsou lidé, kteří neumějí být šťastní. Bohužel tu hraje roli i to, v jaké zemi se narodíme, jaké máme zázemí, ale i sexuální orientace.

Může být šťastný někdo, koho přitahují příslušníci stejného pohlaví, ale bojí se tuto svou odlišnost nějak projevit? To přece musí být pro daného jedince neštěstí, muset se skrývat a bát se kvůli tomu, kým je. 

Pravidelná Světová zpráva o štěstí (ano, opravdu existuje!) z loňského roku například za nejšťastnější zemi na světě označila Finsko. Žebříček je posuzován na základě spolupráce s různými univerzitami a vědeckými ústavy. Jenže co je tím středobodem štěstí v dané zemi? Nikde se už nepíše, zda jde o celkový pocit jejich pohody, nebo materiální blahobyt?

Nebo je to tím, že se Finové více smějí a užívají si prostě víc života, nenechávají k sobě proniknout to negativní? Obyvatelé východoasijských zemí považují štěstí za stav sociální harmonie, rodinné propojenosti a pohody celé komunity. Patří sem Čína, Japonsko nebo Jižní Korea. 

A jaké jsou tedy tipy odborníků na to, jak být šťastný? I úsměv dokáže divy. Když se usmíváme, produkujeme dopamin - ten je zodpovědný za pocity štěstí a radosti. Pravidelné cvičení v kombinaci s kvalitním spánkem také pomáhají snížit stres.

A teď bod, který všechny blogery jistě potěší - pomáhá psát si deník. Samozřejmě se to vztahuje i na jeho počítačovou verzi, ne jen tu tištěnou. Zapisování problémů, osobních zkušeností a cílů po dobu patnácti minut denně může podle odborníků vést ke zvýšenému pocitu štěstí a pohody! I psaní je totiž duševní činnost, při které relaxujeme.

Alespoň já to tak mám. Po namáhavé celodenní dřině v práci je pro mě psaní blogu hotový balzám na duši. Ono totiž psaní umožňuje vyjádřit své emoce a pomoci si ujasnit, jak a co vlastně chceme. 




Pro mě je tím největším štěstím zdraví, na tom druhém místě je láska. Mít vedle sebe spřízněnou duši, člověka, po jehož boku chcete strávit celý život, to se nevyrovná ani penězům, ani sebevětšímu kariérnímu růstu. Tedy alespoň za mě! 

A co Vy? Máte nějaké tipy na to, jak si udržet dobrou náladu? Kdy v životě jste se cítili nejvíce šťastní? Souhlasíte s tím, že dlouhodobý stres má negativní vliv na zdraví? Co si představujete pod pojmem opravdové štěstí? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek víkendu, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. Já jsem šťastná i s těžkým nevyléčitelným handicapem , i když to spousta lidí nechápe . Jinak se přiznám se ,že jsem od dětství velkej pesimista , ale čím jsem starší, tím se mi to daří ,alespoň trochu odbourávat . A kdy jsem v životě byla nejvíc šťastná ? Nejde vypíchnout jen jednu věc , je spousta malinkatých šťastných korálků , který když se navlíknou tvoří obrovskej náhrdelník .

    OdpovědětVymazat
  2. Já se snažím o to, co mi babička kdysi zpívávala:
    "Vesele, jen vesele život musíš brát
    a když skáčeš z postele už se musíš smát."

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznávám, že poslední dobou jsem šťastná jako už dlouho ne. Od začátku roku jsem začala dělat práci, která mě baví a ráda v ní trávím čas. Ve svém okolí mám lidi, co se v daný čas okamžitě zvednou a odcházejí, já nemám tu potřebu a ráda si ještě sednu a pokecám nebo s něčím poradím. Celý život jsem optimista, říkám si, že přece lidi musí konečně vzít rozum do hrsti, začít se chovat ke světu i ostatním lidem hezky, abychom se měli všichni dobře. Možná jsem naivní optimista <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js