Přeskočit na hlavní obsah

Odvrácená strana ovoce

 Léto je v plném proudu - začíná období voňavých jahod a třešní, malin a broskví. Včera jsem byla na návštěvě u kamarádky a začínají jí už pomalu nabíhat na plod papriky. Já sama bohužel zahrádku ani jiné prostory pro pěstování nemám, ale na úrodu chodím k mamce a babičce na zahrádku. Musím říct, že nic se nevyrovná babiččiným domácím kedlubnám, nebo rajčatům a paprikám, ty v sobě mají chuť a vůni, jakou nikdy žádný supermarket nenabídne...

Prodej ovoce v supermarketech má ale i své aspekty, o nichž se zase tak moc nemluví. A to je plýtvání. Ovoce, které se nestihne prodat včas, začne hnít nebo mít jiné vady, se vyhodí. Podle alarmujících statistik se každý rok vyhodí ovoce v hodnotě sedmi biliard korun! A to se prosím pěkně polovina sklizně zkazí dřív, než vůbec dorazí do obchodů.




Ve Spojených státech se podle průzkumu vyhodí 33 procent veškerého zakoupeného ovoce, na jehož pěstování se vynaložily miliardy litrů vody a miliony tun hnojiv. Evropa ale také nepřináší příliš radostná čísla.

Podle Eurostatu připadá na hlavu každého Evropana 35 kilogramů vyhozeného ovoce a zeleniny ročně, z čehož se dobrá polovina dala zachránit. 

Nebudu pokrytec a přiznám, že i já občas vyhodím ovoce a zeleninu, které nespotřebuji. Co jsem nastoupila na střední školu, přestala jsem ovoce a zeleninu prakticky jíst. Co mám ráda jsou banány, ty si koupím ráda, pokud jsou za pěkné peníze. Třešně, jahody, to taky můžu. Ale ovoce spíše dostávám darem - ať už od mámy, nebo od kolegyněk z práce, které se pochlubí výbornou úrodou ze zahrádky.

Ale mám ráda přesnídávky, a občas si na svačinu koupím třeba mandarinky v plechovce. 

Když vím, že to nespotřebuji, tak si to raději nekoupím. A když už se mi nějaké ovoce či zelenina zkazí, vždy to házím do popelnice na bioodpad (tam jsem si zvykla třídit i slupky od zeleniny, ohryzky od jablek a jiné...). Problém je ale někdy i v samotných supermarketech. Ovoce i zelenina se zde prodávají již na hraně "jedlosti." Viz třeba sáček s bramborami či cibulí, kde je šikovně zamaskován plesnivějící kus.

Líbí se mi třeba nápad společnosti Lidl, která prodává nárazově svoje bedýnky za 25 korun plné ovoce a zeleniny, které mají právě za účel omezit plýtvání. Akorát tedy nevím, zda se to týká úplně všech poboček, protože třeba u nás ve městě jsem si nevšimla, že by byly bedýnky k dostání. 

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se až šedesát procent z veškerého vypěstovaného ovoce a zeleniny nespotřebuje, ale skončí na skládkách. Ale i například nevhodný způsob sklizně či manipulace s úrodou vede k tomu, že ovoce se na trh vůbec nedostane, ale znehodnocené se vyhodí. Než se totiž cizokrajné druhy ovoce dostanou až na pulty obchodních řetězců, urazí poměrně dlouhou cestu.




A vzhledem k tomu, že ovoce podléhá rychlé zkáze, vyžaduje během přepravy zvláštní zacházení, a chlazení, které je závislé na zdroji elektřiny - což si také každý pěstitel nemůže dovolit. Čerstvé plody se většinou převážejí v obyčejných náklaďácích. Při hrubé manipulaci se často potlučou a poškodí ještě v zemi původu.

Jen v roce 2019 se ve střední a jižní Asii takto znehodnotilo až 25 procent ovoce a zeleniny, zatímco v Latinské Americe mělo jít až o polovinu. A dalším problémem je skladování. Nevhodné podmínky ve skladech totiž plody připravují o nutriční hodnotu - zákazník tak nakonec dostane v ovoci jen zlomek vitamínů v poměru k tomu, kdyby jej jedl čerstvé přímo utržené ze stromu.

Zajímavostí ale je, že u banánů naopak poměr vitaminů stoupá - hnědý banán tak v sobě obsahuje vitaminovou bombu - na rozdíl od těch zelených, nezralých, které jsou často k vidění v obchodech. A spousta lidí netuší ani to, že se dá jíst i banánová slupka! 

Ročně se na světě vyhodí asi 3.5 tun banánových slupek. Slupka je přitom ale jedlá - je bohatá na vitamin C, A, ale také vápník. Ovšem podle kulinářů se dá sníst pouze slupka tmavě hnědé barvy. A vzhledem k tomu, že slupky banánů jsou ošetřovány různými pesticidy, se doporučuje konzumovat pouze bio slupky. Nejlepší způsob je prý je rozmixovat a použít jako přísadu do smoothie či koláčů. No nevím, osobně mě pojídání banánové slupky příliš neláká, mám pocit, že chuťově to bude hořké, ne?

Teď se mi vybavilo, že jedna moje teta jí i ohryzky od jablka, včetně jadřinců. V ohryzku je sice mnohonásobně více vlákniny, ale také zdravých bakterií. Já tedy jablko vždycky okoušu, ale ohryzek celý jsem ještě nesnědla.

V současné době tak vědci zkoumají, jak co nejvíce prodloužit čerstvost ovoce. Naši předkové ale byli plně závislí na úrodě, kterou sklidili v sezoně. A Aby mohli čerpat živiny z ovoce po celý rok, postupně přicházeli na nové nápady. 

Antičtí Řekové namáčeli fíky do mořské vody a poté je nechali sušit na slunci. Číňané obalovali citrusy voskem, a v Anglii předcházeli ztrátě vlhkosti tím, že plody mazali sádlem. Samozřejmě i příroda vyvinula pestrou škálu triků. Například jablka pokrývá tenký voskový film, který plody chrání před plesnivěním. Ale tento efekt zmizí po sklizení a omytí. Je to pravda - kdysi jsme na učňáku chodili do sadu sbírat jablka, a ty byla opravdu na dotek "mastná." 

 Když na chvíli odbočím od ovoce. Napadlo vás někdy, proč jsou salátové okurky prodávány zabalené v plastu? Je to přeci tak hloupé, a neekologické, že? Ne tak docela.




Pokud by se okurky prodávaly nezabalené, jejich trvanlivost by byla pouhých pět dní. Zatímco v plastu vydrží bez poškození dva až tři týdny. Obchodníci by pak většinu okurek nestihli prodat, a ty by pak skončily na skládkách. Švýcaři dokonce nedávno udělali studii, podle které usoudili, že přínosy převažují na negativy, plynoucími ze samotné výroby obalového materiálu...

Ovoce je důležitým zdrojem vitaminů a dalších látek. Ale je velký problém, že spousta skončí na skládkách, nestihne se spotřebovat, a často se ani nedostane na pulty obchodů. A v dohledné době se s tím asi nic moc nezmění... Alespoň že tu je možnost koupit si třeba v Lidlu za pár korun ty bedýnky...

Co si o tomto myslíte Vy? Snažíte se kupovat jen tolik ovoce a zeleniny, kolik spotřebujete? Také se Vám někdy stane, že nakoupíte nekvalitní zeleninu, která je umně skrytá v pytlíku? Znáte také někoho, kdo jí celé jablko i s ohryzkem? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥


Komentáře

  1. Ovoce i zeleninu většinou kupuji ihned ke spotřebě. Nějakou zeleninu občas vyhodím, u ovoce téměř nic. Jablko jím málo, ohryzek už vůbec ne. Dcera jedné mé kamarádky, jedla jako malá oloupanou cibuli, chroupala ji jako jablíčko, ani se nešklebila. Dneska je to máma dvou dětí, ale jestli tahle zvláštnost v rodině pokračuje, to nevím 😀😁

    OdpovědětVymazat
  2. V Lidlu jsem zatím nenarazila na bedýnky s ovocem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je viděla párkrát, ale než jsem se rozkoukala, byly pryč. Nicméně připadá mi to jako dobrý nápad.
      Jinde zase prý zlevňují část zeleniny před zavírací dobou.
      nomi

      Vymazat
  3. Mám štěstí ,že si můžu brát zeleninu ze zahrady, kde pěstujeme okurky , papriky atd . Ovoce si kupujeme v obchodě , ale často je nekvalitní a brzy se kazí . Měla bych jíst oboje ,ale mnohem radši mám zeleninu , asi proto , jak máme svojí a můzu jí mít v podstatě kdykoliv .

    OdpovědětVymazat
  4. Jablko i s ohryzkem jím já. Z přezrálých bananánů dělá milostivá banana bread. A z přezrálého ovoce např. z meruněk děláme rozvar. Nebo jablka s pudinkem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Eliss, bedýnky v Lidlu za 25 peněz kupuju, mám na ně docela štěstí. Slupky od banánů nejím, ale je to výborné hnojivo na květiny. Snažím se nic nevyhazovat a vše zpracovat. Když mám přebytek jablek tak suším křížaly, dělám kompot nebo přesnídávky. Teď jsem dostala hodně třešní, tak co se nesnědlo jsem taky usušila v sušičce atd. Měj hezké dny, Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Pozor, biliarda je tisíc biliónů, takže si myslím, že to bude nějaká drobná věcná chybka v překladu zahraničního zdroje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za upozornění, koukala jsem na zdroj, a opravdu je tam částka sedmi biliard korun. Asi tiskařský šotek :-)

      Vymazat
  7. Ovoce a zeleninu mám moc ráda. Kupuji si tolik, abych to stihla sníst. Strašně nerada vyhazuji jídlo. Přijde mi to jako velká škoda. Také znám lidi, kteří jí jablko úplně celé (např. moje babička). O významu plastu na okurkách jsem netušila! Slupky od banánů jí náš kůň Mates :D úplně je miluje :D. Mamka byla ve Vietnamu a tam ovoce chutnalo úplně jinak než tady, kde je všechno chemicky ošetřené :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js