Přeskočit na hlavní obsah

Zelená superpotravina!

 Zelenina mi, až na malé výjimky, na talíři nikdy problém nedělala. Zato můj bratr nejedl žádnou zeleninu - ani malé kukuřičky, ani hrášek. Pamatuji si, jak vždycky na talíři nechal malou hromádku zeleniny, kterou mu táta k jídlu vždycky přidal, ač ji nikdy nesnědl. 

Já byla k zelenině shovívavější. Dodnes miluju špenát, mrkev ve formě kompotů, a kde všude je to možné, přidávám hodně česneku - zvláště třeba i do toho špenátu. Co ale naopak moc nemusím, je zelí. Červené si dám jen tak trošku na chuť, ale bílé mě neoslovilo pořádně nikdy. 

Statisticky je nejméně oblíbenou zeleninou celer a zelí. Celer je hodně aromatický, ale já ho mám ráda. Ovšem mezi nejméně oblíbenou zeleninou bych čekala jiného zástupce - a sice brokolici. Toto je zelenina, která se mi opravdu z duše protiví. Táta doma často vařil těstoviny s kuřecím masem a právě s brokolicí. A já ji vždycky "vyšťouchla" na kraj talíře. Nevím, vůně a její chuť pro mě nejsou tím pravým ořechovým. 


Musím se přiznat, že jsem brokolici nikdy doma ani neuvařila. Dokonce ani nevím, jestli ji má rád můj přítel, ale protože mě nikdy nepoprosil, zda bych ji mohla uvařit k obědu, tak soudím, že budeme v tomto ohledu naladěni na stejnou vlnu.

Myslím, že málokterá zelenina má tolik "odpůrců" jako brokolice. Kdyby se udělala třeba ve školní jídelně na nějaké základní škole mezi dětmi anketa týkající se brokolice, výsledky by byly rozhodně velice zajímavé! Já vím, že jíst se má všechno, ale...

Brokolice patří mezi nejzdravější druhy zeleniny vůbec. Obsahuje hodně vitamínů (betakaroten, C, K, B1, B2, a B9), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo a síra). Další obsažené látky chrání proti volným radikálům i toxickým látkám, proto je považována za potravinu s preventivním vlivem proti některým druhům rakoviny.


Odborníci nedávno odhalili, že brokolice obsahuje molekuly, které chrání výstelku tenkého střeva, a brání tak rozvoji onemocnění. Pomáhá tak udržovat bariérovou funkci střev - chrání vnitřnosti před toxiny a škodlivým mikroorganismům, zatímco živinám dovoluje projít do systému. To je opravdu "vymakaná" funkce!

Jak vlastně tedy brokolici připravit, aby byla chutná, ale zároveň neztratila vitaminy a minerální látky? Nejideálnější by bylo jíst ji syrovou. Syrová brokolice totiž obsahuje rostlinný enzym myrozinázu, který se přetváří na vysoce účinnou protirakovinnou látku - sulforafan. 

Nicméně i blanšírovaná (lehce spařená), krátce uvařená v páře či rychle zapečená v troubě má stále dost cenných látek a živin. A úplně nejjednodušší příprava? Brokolici rozebrat na růžičky, povařit ve studené vodě pět minut, a ihned propláchnout ve studené vodě.

Brokolice si tak zachová krásně svěží zelenou barvu. Důležitá rada se týká i samotného nákupu této zeleniny. Když brokolice stárne, světlá a žloutne. Čím zelenější - tím lepší. A tmavě zelená brokolice v sobě obsahuje mnohem více betakarotenu a vitaminu C. Ovšem taková pořádná porce brokolice nás může i pěkně potrápit.

Obsahuje velké množství nadýmacích látek - těch se nezbavíme, ani když brokolici necháme "zestárnout." Ale pozor - cenné vitaminy a minerály můžeme získat i konzumací čerstvě naklíčeného brokolicového semínka! 

Klíčky brokolice si může vypěstovat doma každý z nás. Tyto klíčky obsahují mnohonásobné množství živin než samotný plod - denní dávka je tedy zanedbatelná oproti tomu, kolik růžiček bychom museli sníst, abychom dosáhli stejného množství účinných látek. 

Odborníci doporučují konzumaci těchto klíčků hlavně v zimních měsících, neboť chrání perfektně proti různým infekčním chorobám, ale jsou i důležitou prevencí proti rakovině prsu či vaječníků. Zajímavé, že i takto zdánlivě malá, zatím jen naklíčená rostlinka může být pro naše zdraví tak moc prospěšná!




Doufám, že ať už máte brokolici rádi, nebo naopak jako já ji moc nemusíte, tak jste se z dnešního článku dozvěděli něco nového a zajímavého!

A co Vy? Máte rádi brokolici? Pokud ano, jak ji v kuchyni nejčastěji upravujete? Věděli jste, že je to taková vitaminová superbomba? Kterou zeleninu máte nejraději? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Doma jsme brokolici nikdy neměli, takže to pro mne byla hodně dlouho neznámá. V posledních letech ji občas používám. Zapečenou s bramborem a vejci, osmaženou jako květák, do polévek nebo jako přílohu k masu. Ale zas tak často ji zase nedělám. Měj se hezky, pá 😀

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zeleninová a neznám jedinou,kterou bych neměla ráda.A brokolici miluji a naučila jsem ji jíst i manžela.Dokonce jsem si ji pěstovala na zahradě.
    Eli,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Ah9j Eliss, já mám moc ráda všechnu zeleninu, i brokolici. Nejraději ji mám zapečenou s pohankou nebo syrovou. Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem kdysi dělala brokolici zapečenou se sýrem, ale nepatřila mezi mé oblíbené druhy. Teď ji doma nedělám vůbec, protože manžel ji z duše nenávidí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak my doma brokolici máme často a docela nám chutná. Přidávám ji nejčastěji k masu naloženému v kari koření, ona natáhne tu pikantní chuť a ve výsledku je to fajn kombinace.

    Jen pozor, i se superpotravinami platí, že ve velkém množství to nemusí být ideální, zejména pro lidi s poruchou štítné žlázy není brokolice vhodná:

    "Ačkoliv mají brokolice, květák a kapusta i pozitivní vlivy na naše zdraví, osobám se sníženou funkcí štítné žlázy moc neprospějí. Obsahují totiž strumigeny, které omezují schopnost hromadění a využívání jódu.


    Ta informace o klíčcích brokolice mi přišla dost zajímavá, to jsem netušila.

    nomi

    OdpovědětVymazat
  6. Čas od času si dám brokolicový krém (polévku).

    OdpovědětVymazat
  7. brokolice se doporučuje jíst i v těhotenství :) já ji mám ráda, rozeberu na růžičky, uvařím ve vodě, posypu trošku nastrouhaným sýrem a hotovo :)

    OdpovědětVymazat
  8. Přiznám se, že brokolici nemusím, ač ostatní zeleninu včetně celeru mám ráda. Ale snad - i díky tvému příspěvku - se pokusím ji občas vzít na milost...:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Brokolici mám ráda velice, ale musí být pěkná a čerstvá. Nejraději ji mám rychle povařenou v osolené vodě se zakysanou smetanou a sýrem, skvělá je ale třeba i ve vývaru.

    OdpovědětVymazat
  10. Brokolice mi nevadí. Naučila jsem se ji jíst ve škole, tam dělali brokolicovou polévku a špagety s brokolicí, kuřecím masem a sýrovou omáčkou. Oboje bylo vynikající :) teta pracovala v jídelně, tak jsme si od ní vzali recept na špagety a děláme je. Mám je moc ráda. Vysázet brokolici jsem nezkoušela, ale v zimě sázíme s dědou řeřichu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Seš asi jediná, která mi článkem dokázala navnadit, abych si dal brokolici. :D Eliss, ty válíš. Jen jak dlouho mi to vydrží... :D
    Já také moc nejím zeleninu, což není moc fajn.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Host (2020)

 Pro horory jsem měla odjakživa slabost. Nejraději mám ty vyloženě duchařské, plné lekaček a hutné tajuplné atmosféry. Předevčírem jsem si hledala na ulozto horory z loňského roku. Napsala jsem do vyhledávače žánr horor, rok 2020, a listovala jsem si seznamem výsledků. Když mě některý film zaujal, vyhledala jsem si o něm na československé filmové databázi o čem vůbec je, a také hodnocení ostatních diváků. A moje volba padla nakonec na britský horor Host. Na první pohled mě překvapilo to, že film nemá ani hodinku, jen šestapadesát minut. Jsem příznivcem kratších filmů, pokud má film více než dvě hodiny, těžko se na něj pak už soustředím, ideální je ta hodinka a čtvrt. Podle popisu film nevypadal špatně. Doba koronavirová ovlivnila snad úplně všechny součásti běžného života. Jsme více na sociálních sítích, případně v kontaktu přes webové kamery či mobily. Na jednu stranu nás to sbližuje, ale jistým způsobem i vzdaluje od toho pravého sociálního kontaktu. Pětici mladých kamarádek napadne

Odvrácená strana sladkého ovoce

 Nepatřím mezi zrovna velké milovníky ovoce. Sem tam si dám jablečnou nebo jahodovou přesnídávku, v zimě, hlavně mezi svátky, si ráda oloupu mandarinku nebo pomeranč, ale jinak se musím přiznat, že konzumaci ovoce moc nedám. Jedinou výjimkou jsou ale banány. Ty můžu opravdu kdykoliv, v jakékoliv podobě. Ať už je to přesnídávka, třeba i ta domácí, ideálně s piškoty. Banánům jsem přišla na chuť v devatenácti, kdy jsem měla problémy s nedostatkem fosforu, a jelikož jsou banány jeho velkým zdrojem, tak jsem je jedla doslova po kilech, a od té doby jsem si je zamilovala. Alespoň dvakrát týdně si s sebou beru banán na svačinu. Nevadí mi ani ty přezrálé, jím i ty "tmavé boláky", které spousta lidí vykrajuje ven. Přezrálé banány totiž mají pro lidské tělo velké množství benefitů!  Díky přezrálosti obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají před poškozením buněk v lidském organismu. A hnědé skvrny na banánech pomáhají při pálení žáhy - působí proti kyselosti. Často si u nás

Konec letního času

 Dnes brzy ráno došlo ke každoroční změně času z letního na zimní. Správně se ale tento čas nejmenuje "zimní," nýbrž standardní, nebo středoevropský. Našla jsem na internetu obě varianty. Je fakt, že ani ve stolním kalendáři není nový čas popsán jako "zimní," nýbrž je tam jen napsáno: Konec letního času.  Čas se tedy dnes ve 3:00 ráno posunul na 2:00. Prakticky se tedy vyspíme o jednu hodinu déle, jenže o to dříve se začne večer stmívat. Jako dítě školou povinné jsem nějaké střídání letního a zimního času nepociťovala. Jen jsem si přetočila hodiny na budíku, a to bylo všechno. Necítila jsem, že bych měla nějak rozhozený biorytmus, že by se mi hůře vstávalo, vůbec nic. Ale jak roky plynou, věkem se pomalu, ale jistě blížím ke třicítce, tak už můj organismus snáší změny z letního na zimní čas a opačně podstatně hůře. Je fajn, že se vyspím o hodinu déle. Ale do práce budu chodit tak jako tak za tmy, protože většinou jezdím do práce ve čtyři nebo v pět hodin ráno.  Musí