Zelenina mi, až na malé výjimky, na talíři nikdy problém nedělala. Zato můj bratr nejedl žádnou zeleninu - ani malé kukuřičky, ani hrášek. Pamatuji si, jak vždycky na talíři nechal malou hromádku zeleniny, kterou mu táta k jídlu vždycky přidal, ač ji nikdy nesnědl.
Já byla k zelenině shovívavější. Dodnes miluju špenát, mrkev ve formě kompotů, a kde všude je to možné, přidávám hodně česneku - zvláště třeba i do toho špenátu. Co ale naopak moc nemusím, je zelí. Červené si dám jen tak trošku na chuť, ale bílé mě neoslovilo pořádně nikdy.
Statisticky je nejméně oblíbenou zeleninou celer a zelí. Celer je hodně aromatický, ale já ho mám ráda. Ovšem mezi nejméně oblíbenou zeleninou bych čekala jiného zástupce - a sice brokolici. Toto je zelenina, která se mi opravdu z duše protiví. Táta doma často vařil těstoviny s kuřecím masem a právě s brokolicí. A já ji vždycky "vyšťouchla" na kraj talíře. Nevím, vůně a její chuť pro mě nejsou tím pravým ořechovým.
Musím se přiznat, že jsem brokolici nikdy doma ani neuvařila. Dokonce ani nevím, jestli ji má rád můj přítel, ale protože mě nikdy nepoprosil, zda bych ji mohla uvařit k obědu, tak soudím, že budeme v tomto ohledu naladěni na stejnou vlnu.
Myslím, že málokterá zelenina má tolik "odpůrců" jako brokolice. Kdyby se udělala třeba ve školní jídelně na nějaké základní škole mezi dětmi anketa týkající se brokolice, výsledky by byly rozhodně velice zajímavé! Já vím, že jíst se má všechno, ale...
Brokolice patří mezi nejzdravější druhy zeleniny vůbec. Obsahuje hodně vitamínů (betakaroten, C, K, B1, B2, a B9), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo a síra). Další obsažené látky chrání proti volným radikálům i toxickým látkám, proto je považována za potravinu s preventivním vlivem proti některým druhům rakoviny.
Odborníci nedávno odhalili, že brokolice obsahuje molekuly, které chrání výstelku tenkého střeva, a brání tak rozvoji onemocnění. Pomáhá tak udržovat bariérovou funkci střev - chrání vnitřnosti před toxiny a škodlivým mikroorganismům, zatímco živinám dovoluje projít do systému. To je opravdu "vymakaná" funkce!
Doufám, že ať už máte brokolici rádi, nebo naopak jako já ji moc nemusíte, tak jste se z dnešního článku dozvěděli něco nového a zajímavého!
Doma jsme brokolici nikdy neměli, takže to pro mne byla hodně dlouho neznámá. V posledních letech ji občas používám. Zapečenou s bramborem a vejci, osmaženou jako květák, do polévek nebo jako přílohu k masu. Ale zas tak často ji zase nedělám. Měj se hezky, pá 😀
OdpovědětVymazatJá jsem zeleninová a neznám jedinou,kterou bych neměla ráda.A brokolici miluji a naučila jsem ji jíst i manžela.Dokonce jsem si ji pěstovala na zahradě.
OdpovědětVymazatEli,měj se hezky
Ah9j Eliss, já mám moc ráda všechnu zeleninu, i brokolici. Nejraději ji mám zapečenou s pohankou nebo syrovou. Měj se dobře, Lenka
OdpovědětVymazatJá jsem kdysi dělala brokolici zapečenou se sýrem, ale nepatřila mezi mé oblíbené druhy. Teď ji doma nedělám vůbec, protože manžel ji z duše nenávidí :)
OdpovědětVymazatTak my doma brokolici máme často a docela nám chutná. Přidávám ji nejčastěji k masu naloženému v kari koření, ona natáhne tu pikantní chuť a ve výsledku je to fajn kombinace.
OdpovědětVymazatJen pozor, i se superpotravinami platí, že ve velkém množství to nemusí být ideální, zejména pro lidi s poruchou štítné žlázy není brokolice vhodná:
"Ačkoliv mají brokolice, květák a kapusta i pozitivní vlivy na naše zdraví, osobám se sníženou funkcí štítné žlázy moc neprospějí. Obsahují totiž strumigeny, které omezují schopnost hromadění a využívání jódu.
Ta informace o klíčcích brokolice mi přišla dost zajímavá, to jsem netušila.
nomi
Čas od času si dám brokolicový krém (polévku).
OdpovědětVymazatbrokolice se doporučuje jíst i v těhotenství :) já ji mám ráda, rozeberu na růžičky, uvařím ve vodě, posypu trošku nastrouhaným sýrem a hotovo :)
OdpovědětVymazatPřiznám se, že brokolici nemusím, ač ostatní zeleninu včetně celeru mám ráda. Ale snad - i díky tvému příspěvku - se pokusím ji občas vzít na milost...:-)
OdpovědětVymazatBrokolici mám ráda velice, ale musí být pěkná a čerstvá. Nejraději ji mám rychle povařenou v osolené vodě se zakysanou smetanou a sýrem, skvělá je ale třeba i ve vývaru.
OdpovědětVymazatBrokolice mi nevadí. Naučila jsem se ji jíst ve škole, tam dělali brokolicovou polévku a špagety s brokolicí, kuřecím masem a sýrovou omáčkou. Oboje bylo vynikající :) teta pracovala v jídelně, tak jsme si od ní vzali recept na špagety a děláme je. Mám je moc ráda. Vysázet brokolici jsem nezkoušela, ale v zimě sázíme s dědou řeřichu :)
OdpovědětVymazatSeš asi jediná, která mi článkem dokázala navnadit, abych si dal brokolici. :D Eliss, ty válíš. Jen jak dlouho mi to vydrží... :D
OdpovědětVymazatJá také moc nejím zeleninu, což není moc fajn.