Přeskočit na hlavní obsah

Světový den nemocných

 Ač to možná zní na první dojem zvláštně, tak v kalendáři významných dnů najdeme i Světový den nemocných, který připadá pevným datem na jedenáctého února. Je důležité myslet na ty, kteří jsou těžce nemocní, a bohužel i díky příznakům choroby dost trpí.

Zdraví je opravdu ten největší dar, který v životě máme. Jak se říká - zdravý člověk touží po tisících věcech, a ten nemocný po té jedné jediné, často nedosažitelně vzdálené, a to je zdraví. Velký respekt si zaslouží všichni pracovníci, lékaři, sestry a další, kteří s obrovským nasazením pečují o nemocné. Před rokem měla moje babička vleklé zdravotní potíže, a na nějakou chvíli skončila v nemocnici na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných.

Babička měla povolené návštěvy, takže jsem ji za celou dobu třikrát navštívila. Tyto návštěvy pro mě byly dost stresující. Bohužel i babička byla celá nešťastná z toho, že se ocitla na LDN oddělení. Okamžitě jsem poznala, že je stresu, skoro celou moji návštěvu probrečela s tím, že chce domů. Pokoj sdílela ještě s jednou paní, která vůbec nekomunikovala, jen upřeně zírala před sebe.

Snažila jsem se babičku uklidňovat s tím, že se musí uklidnit a snažit se být v klidu, aby se co nejdříve uzdravila a vrátila se domů. Na oddělení strávila měsíc, a teď už je doma, kde se cítí nejlépe. Musím moc poděkovat doktorům a hodným sestřičkám, když jsem viděla, jak hezky se (nejen) o babičku starají. Je mi jasné, že to musí být práce náročná nejen fyzicky, ale také psychicky. Klobouk dolů přede všemi, co na těchto odděleních pracují a s láskou se těžce nemocným lidem věnují!


Jedenáctý únor se ale nestal Světovým dnem nemocných náhodou. Jedenáctého února roku 1858 spatřila čtrnáctiletá Bernadetta Soubirous ve skalní jeskyni poblíž Lurd ve Francii Pannu Marii.

Dívka se tehdy opozdila za svou sestrou a její kamarádkou. Zrovna když se Bernadetta chystala přebrodit říční koryto, ucítila podivný závan větru. Ohlédla se, ale nic nezporozovala. Po chvíli opět ucítila nezvyklý vánek. Tentokrát si ale všimla, že u skalního útvaru nazývaného Massabielle se ve výklenku rozzářilo ohromující a silné světlo.

Zářilo skrze postavu nádherné mladé ženy. Oblečena byla do bílých šatů s modrým páskem. Přes hlavu měla natažený dlouhý závoj a u každé její nohy se objevila růže. Ruce měla postava sepnuté k modlitbě, a přes loket a zápěstí jí visel růženec. 

Dívka byla několik minut v ohromném šoku. Pak ji však napadlo kleknout si, a začít se modlit. Učinila tak, a v tom jí zjevení Panny Marie pokynulo, aby k ní přišla blíže. Ale Bernadetta se vyděsila, a z místa utekla.



Těsně po zážitku se svěřila sestře i kamarádce Toinettě. Ta, i přes slib, který dala kamarádce, vše pověděla své matce. Toinetta dostala přísný zákaz se s Bernadettou vídat. Je jasné, že ta byla tím, co viděla, hluboce otřesená, proto se jí podařilo čtrnáctého února přemluvit rodiče, aby mohla, spolu s nimi, kamarádkami a se sestrou, navštívit místo zjevení.

Tentokrát se ale u onoho výklenku dostala dívka do podivného, hlubokého transu, při kterém jí "zprůsvitněla" kůže. A při tom se mírumilovně usmívala, jakoby prožívala úžasný zážitek. Z tohoto stavu ji neprobralo ani padající kamení, které na ni z legrace začala házet jedna z kamarádek. Pomoci z výklenku ven jí musel pomoci až přivolaný mlynář. 

Po této události došlo k dalším zjevením, podle některých pramenů jich mělo být celkem deset! 

Panna Maria měla Bernadettu uzdravit, zcela ji zbavit zdravotních potíží. Bohužel jsem nikde nedohledala, jakou nemocí konkrétně dívka trpěla. Nakonec měla Panna Maria dívce ukázat místo, kde má vystavět kostel. Zde se nachází údajně léčivý pramen, který má moc uzdravovat nemocné. Když jistý nevidomý člověk opět po omytí vodou z pramene začal opět vidět, začali se k pramenu vypravovat lidé z celého světa.

Bernadetta měla rovněž velice zajímavý osud. Vstoupila do kláštera, kde se naučila číst a psát. Byla prý tak přirozené veselosti, že její přítomnost měla na ostatní pozitivní vliv. Bohužel jí ale nesloužilo zdraví, během svého pobytu v klášteře několikrát onemocněla. Trpěla onemocněním kostí, astmatem, a rakovinou kostí. 

Šestnáctého dubna, ve věku šestatřiceti let, zemřela. Jenže tím to neskončilo. Tělo Bernadetty totiž zůstalo i po letech neuvěřitelně zachováno. Třikrát bylo exhumováno, a shledáno "takřka neporušeným." I díky tomuto byla shledána za svatou.

Více než sto třicet let jsou její ostatky vystavovány, a údajně nepodléhají rozkladu. Její tvář a ruce - což jsou jediné viditelné častí těla - jsou však ošetřeny tenkou částí vosku. I navzdory tomu, že tělo je uloženo ve vzduchotěsné schránce, jsou přirozené rozkladné procesy pozastaveny, přesto jsou odborníci překvapení, že až tak moc.

Světový den nemocných byl vyhlášen roku 1993, a to z podnětu papeže Jana Pavla II. 



Dívala jsem se na internet, a k příležitosti Světového dne nemocných pořádají farnosti mše a hromadné modlitby, a to i České republice. I díky tomu zjevení Panny Marie je to tak důležitý den spíše pro věřící. Ale není nic špatného na tom, když si ho připomeneme i my ostatní, a třeba navštívíme někoho, kdo je blízký našemu srdci a není na tom zdravotně nejlépe.

A co Vy? Připomínáte si nějak Světový den nemocných? Četli jste už příběh o svaté Bernadettě? Je opravdu možné, aby byly její ostatky tak úžasně zachovalé? Napište mi Vaše názory a podněty do komentářů, budu se moc těšit!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný začátek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Eliss, to je moc hezký článek Děkuji za něj a babičce přeji hodně a hodně zdraví a samozřejmě i Tobě a celé rodině.

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem se kdysi toulal po jižní Francii, strávil jsem v lurdském areálu celý večer a pak před svatou jeskyní celou noc, protože mě zajímalo, jak to tam při tamějším nepřetržitém provozu v tu dobou vypadá a co se tam všechno v noci odehrává. Moc zajímavé zážitky.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že se mi moc líbí tato věta - "zdravý člověk touží po tisících věcech, a ten nemocný po té jedné jediné, často nedosažitelně vzdálené, a to je zdraví." Naprostý souhlas!
    Někdy stačí i relativní maličkosti, aby si člověk uvědomil, jak se má zlatě, když mu nic není.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Eliss, příběh o svaté Bernadettě znám, ráda jsem si ho u Tebe připomněla. Měj se dobře a buď hodně zdravá, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Světový den nemocných si připomínám sama na sobě celý život :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Na nemocné by se mělo pamatovat po celý rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem ležel na LDN. Říká se, že se tam chodí umřít. Na každý pád to tam bylo o ničem, takže mě manželka vzala domů. Tam mě pak s kamarádkou daly dohromady.

      Vymazat
    2. Já ležel s nadvakrát přeraženým kotníkem tři měsíce v nemocnici.
      Byl jsem rád za každou návštěvu.

      Vymazat
  7. O tomhle dnu vůbec nevím, a přiznám se, že podobné různé významnosti nesleduju. Když zapřemýšlím o místech jako jsou například Lurdy, nemohu opomenout otázku, v jakém stavu a nebo jakou chorobou lidé kteří měli podobná vidění trpěli...? A nebo jestli to nebyl třeba jen sen nebo jinak vysvětlitelný přírodní úkaz. Podobná místa dodávají naději, která je u těžce nemocných důležitá, a to je ta jejich pravá uzdravující moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Než věřit v zázračná místa, je lépe věřit sobě (bohu a doktorů) - viz Kristus (k Lazarovi): "Tvá víra tě uzdravila"

      Vymazat
    2. Ono to záleží případ od případu a na závažnosti choroby, někdy ta naděje spojená s uzdravujícím místem pomůže těžce nemocnému dožít a v klidu umřít. Já věřím na studánku Sojsínku, už jsem tam jednou byl a deset let od té návštěvy mám naplánovanou další.

      Vymazat
  8. Tak to jsem lehla s nemocí v pravou dobu :-(

    OdpovědětVymazat
  9. Příběh jsem nečetla, díky za něj, zase jsem o něco chytřejší a den si nemocných si nepřipomínám, vím o něm, ale nijak ho neprožívám. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Cihelna:
    Četla jsem Píseň o Bernadettě, màm ji v knihovně, ale Světový den zdraví neslavím.

    OdpovědětVymazat
  11. Mrzí mě, že byla babička nemocná, hlavně, že už je to lepší! Moji prarodiče byli hodně nemocní před 3 lety. Přišla jsem k nim ze školy (chodila jsem tam denně, dnes už bohužel jen o víkendu, protože jsem na škole v ČB) a děda se hodně klepal, tak jsem zavolala mamce, odvezli ho do nemocnice, jeho stav se hodně zhoršil, byl několik dní na LDN, nepoznal ani svou vlastní dceru (mou mamku :(), mně se ale ptal, co tenis, to bylo milé. Znovu se učil chodit. Pak ho převezli na LDN do našeho města, kde byl pár týdnů. Naštěstí se hodně lepšil a dostal se z toho. Když ho taťka dovezl domů, schody k bytu vyšel rychleji než taťka! Chodil zase nakupovat, na zahrádku, jako by se nic nestalo. <3 V tu dobu, co byl děda na LDN, onemocněla i babička. Zamotala se, spadla a měla zlomenou ruku a celý obličej od modřin, hodně se jí zhoršila paměť. Jak jsem psala, děda se z toho dostal (i když byl o Vánocích a teď před týdnem zase horší, moc jsme se báli, ale naštěstí zase v pohodě), babička moc ne, s pamětí je na tom špatně :(
    Příběh o Bernadettě znám, je to hodně zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  12. Jako vždy úžasný článek, Eliss! Je to rozhodně zajímavé. Naprosto s tebou souhlasím, že lidem, kteří pečují o nemocné, patří velký respekt. Je tak pěkné, že nakonec se tvoje babička dostala z LDN oddělení. Já jsem tak rád za dobré konce. A co tebe znám, tak si myslím, že ty si ta která si je zaslouží v životě mít.
    Fascinuje mě, jaký zajímavý příběh je za tímto světovým dnem. Dobře si vybrala to téma článku a papež udělal dobře, že vybral den spojený s tou událostí zjevení Panny Marie. Rozhodně se to moc hezky četlo. Já se dozvěděl o příběhu svaté Bernadettě až od tebe. Jinak než tímto článkem si Světový den nemocných jsem si nikdy nepřipomněl.
    Ta zachovalost ostatků je minimálně podezřelá. Příroda nějak funguje a čas působí na každého z nás. Možná je to pozůstatek těch léčebných praménů. Možná schválně o její pozůstat pečují, aby si lidé mysleli, že za zachovalost jejích pozůstatků můžou léčebné účinky místa. Těžko usoudit.
    Tak i tak ti děkuji za zajímavý článek! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N